pierwszy zacier- pytania
-
Autor tematu - Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Witam kolegów psotników...
Dziś popełniłem pierwszy zacier wg.przepisu:
JACK DANIELS BLACK LABEL
Skład:
80% skruszonej kukurydzy (śruta)
12% żyta
8% słodu jęczmiennego
Drożdże Whisky
5l wody na każdy kilogram składników
Tj. 3,5kg kukurydzy, 1kg żyta, 1 kg słodu jęczmiennego, 20l wody + enzymmy.
Po zacieraniu próba jodowa negatywna tylko martwi mnie BLG które wynosi 15 (mierzone na mętnym, ciepłym zacierze biowinowskim sprzętem).
1) Czy taki rezultat BLG jest normalny? Gdzie odszukac wydajnosi zbórz?
2) jak to gotować na kolumnie (moja kolumna opisana jest tu: http://alkohole-domowe.com/forum/przema ... t9982.html)?
Dziś popełniłem pierwszy zacier wg.przepisu:
JACK DANIELS BLACK LABEL
Skład:
80% skruszonej kukurydzy (śruta)
12% żyta
8% słodu jęczmiennego
Drożdże Whisky
5l wody na każdy kilogram składników
Tj. 3,5kg kukurydzy, 1kg żyta, 1 kg słodu jęczmiennego, 20l wody + enzymmy.
Po zacieraniu próba jodowa negatywna tylko martwi mnie BLG które wynosi 15 (mierzone na mętnym, ciepłym zacierze biowinowskim sprzętem).
1) Czy taki rezultat BLG jest normalny? Gdzie odszukac wydajnosi zbórz?
2) jak to gotować na kolumnie (moja kolumna opisana jest tu: http://alkohole-domowe.com/forum/przema ... t9982.html)?
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
Przy takim stosunku zboża do wody (około 1:4) nie masz co się dziwić, że BLG wyszło 15. Masz po prostu więcej zacieru, jakbyś zacierał w stosunku 1:3 to miałbyś wyższy BLG zacieru. Wszystko w porządku, dodaj drożdże do zbożówek i czekaj na gotowanie.
Wydajność zbóż znajdziesz tutaj, podobnie jak i mnóstwo ciekawych informacji o trunkach zbożowych.
Wydajność zbóż znajdziesz tutaj, podobnie jak i mnóstwo ciekawych informacji o trunkach zbożowych.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
Dzieki za odpowiedzi.
Drożdże dodam- cobra whisky yeast- mam nadzieje, ze to dobry wybór..
Przed gotowaniem przefiltruje całość tylko jeszcze 'filtra' nie opracowałem....
Co do sposobu gotowania to planuje grzać powoli bez stabilizacji i odbierać z minimalnym refluxem na lm. Rozumiem, że przedgony też wystąpią przy takim wsadzie tak?
Ile urobku powinienem z takiego zacieru otrzymać?
Ps. może ktoś ma instrukcje zgrubną lub dokładniejszą jak przeprowadzić taki proces na moim sprzęciku?
Drożdże dodam- cobra whisky yeast- mam nadzieje, ze to dobry wybór..
Przed gotowaniem przefiltruje całość tylko jeszcze 'filtra' nie opracowałem....
Co do sposobu gotowania to planuje grzać powoli bez stabilizacji i odbierać z minimalnym refluxem na lm. Rozumiem, że przedgony też wystąpią przy takim wsadzie tak?
Ile urobku powinienem z takiego zacieru otrzymać?
Ps. może ktoś ma instrukcje zgrubną lub dokładniejszą jak przeprowadzić taki proces na moim sprzęciku?
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 566
- Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
- Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
- Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
- Lokalizacja: Braniewo
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
Worki filtracyjne albo filtrator z oplotu, do niego jednak potrzebne jest wiaderko z kranikiem
http://www.homebrewing.pl/newsdesk_info ... desk_id=28
http://www.homebrewing.pl/newsdesk_info ... desk_id=28
Pozdrawiam, Sławomir
Re: pierwszy zacier- pytania
Witam !
Podobnie jak ty , próbowałem zacierać (pierwszy raz w życiu) kukurydzę ze słodem jęczmiennym ,wykorzystując wyżej wyżej wymieniony przepis. Efekt podobny ,tylko u mnie po 2 godzinach zacierania próbo jodowa pozytywna . Wczoraj zacierałem drugi raz wykorzystując dunder z ostatniego pędzenia .Sam dunder był bardzo kwaśny ok 4,5 ph. więc wykorzystałem go do zakwaszania nastawu (zamiast kwasu) . Dodałem też więcej słodu , ale tak jak za pierwszym razem blg. w granicach 170 g/l i próba jodowa pozytywna.
Piszesz „Tj. 3,5kg kukurydzy, 1kg żyta, 1 kg słodu jęczmiennego, 20l wody + enzymmy. ''
Napisz jakie dodałeś enzymy . Zastanawiam się też czy 1kg słodu to nie za dużo ( w przepisie jest 8%)
Pozdrawiam
Ps. Mam jeszcze pytanie. Jak długo można przechowywać dunder?
Podobnie jak ty , próbowałem zacierać (pierwszy raz w życiu) kukurydzę ze słodem jęczmiennym ,wykorzystując wyżej wyżej wymieniony przepis. Efekt podobny ,tylko u mnie po 2 godzinach zacierania próbo jodowa pozytywna . Wczoraj zacierałem drugi raz wykorzystując dunder z ostatniego pędzenia .Sam dunder był bardzo kwaśny ok 4,5 ph. więc wykorzystałem go do zakwaszania nastawu (zamiast kwasu) . Dodałem też więcej słodu , ale tak jak za pierwszym razem blg. w granicach 170 g/l i próba jodowa pozytywna.
Piszesz „Tj. 3,5kg kukurydzy, 1kg żyta, 1 kg słodu jęczmiennego, 20l wody + enzymmy. ''
Napisz jakie dodałeś enzymy . Zastanawiam się też czy 1kg słodu to nie za dużo ( w przepisie jest 8%)
Pozdrawiam
Ps. Mam jeszcze pytanie. Jak długo można przechowywać dunder?
-
Autor tematu - Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
Filtrator planuje zrobic.. Myślałem o oszukanym dnie we wiadrze plastikowym gdzie bym powiercił otwory 1mm ale pewnie zabraknie mi cierpliwości przy wierceniu i zrobię na oplocie chyba, że koledzy doradzą coś konkretnego z worków- link lub parametry worka do kupienia,, moze po zamówieniu jutro w czwartek by był.
Myślę, że w przepisie jest błąd w sposobie zacierania bo u mnie też po 2h próba była pozytywna i postanowiłem skonsultować sytuację ze specjalistą. Okazało się, że zacieranie należy prowadzić w temp. 64 st. Przez 90 min, następnie w temp. 72 st. Przez 20 min. I ostatnia przerwa 20 min. W temp. 78 st.
Moze tak przeprowadż proces i próba będzie odpowiednia.
Słodu dodałem więcej bo bałem się, że w oryginalnej ilości byłoby go za mało.
Enzymy których użyłem są przemysłowe i wolałbym nazw tu nie podawać (nie ma możliwości ich zakupu w detalu)- to był enzym upłynniający 2ml i scukrzający też 2 ml.
Kolego jakie są efekty tego zacieru? Warto jest się z tym bawić pół dnia? Chodzi mi oczywiście o walory smakowo/zapachowe...
Myślę, że w przepisie jest błąd w sposobie zacierania bo u mnie też po 2h próba była pozytywna i postanowiłem skonsultować sytuację ze specjalistą. Okazało się, że zacieranie należy prowadzić w temp. 64 st. Przez 90 min, następnie w temp. 72 st. Przez 20 min. I ostatnia przerwa 20 min. W temp. 78 st.
Moze tak przeprowadż proces i próba będzie odpowiednia.
Słodu dodałem więcej bo bałem się, że w oryginalnej ilości byłoby go za mało.
Enzymy których użyłem są przemysłowe i wolałbym nazw tu nie podawać (nie ma możliwości ich zakupu w detalu)- to był enzym upłynniający 2ml i scukrzający też 2 ml.
Kolego jakie są efekty tego zacieru? Warto jest się z tym bawić pół dnia? Chodzi mi oczywiście o walory smakowo/zapachowe...
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: pierwszy zacier- pytania
W zacierze przeznaczonym do destylacji przerwa w 72 st. nie ma uzasadnienia- co innego przy zacieraniu na piwo- poprawia to jego treściwość, tworzy sie dużo dekstryn... Ale niestety sa one niefermentowalne. 78 stopni to z kolei tzw. mash out, temperatura inaktywująca enzymy- również przydatna w piwowarstwie, ułatwia filtrację, ale przy zacieraniu gorzelniczym jest trochę bez sensu. Znacznie lepsza wydajność uzyskacie w 62 stopniach, kiedy tworzy sie łatwo fermentowana maltoza.Okazało się, że zacieranie należy prowadzić w temp. 64 st. Przez 90 min, następnie w temp. 72 st. Przez 20 min. I ostatnia przerwa 20 min. W temp. 78 st.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
I tu kolega ma racje... Specjalista który mi doradzał jest warzelanym w browarze:), ale mimo to po przeprowadzeniu tych przerw próba wyszła negatywna a wcześniej po 2h w temp. 64 st.próba była pozytywna.
Jak to zatem wyjaśnić?
Jak to zatem wyjaśnić?
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
To tak będzie. Jodyna bardzo często daje wyniki pozytywne w niemal całkowicie scukrzonych zacierach. http://alkohole-domowe.com/forum/post95372.html#p95372 - poczytaj. W próbie jodoskrobiowej do uzyskania poprawnego wyniku konieczna jest obecność jonów jodkowych i polijodkowych obecnych w płynie Lugola, chyba że kupisz jodynę na alkoholu i jodku potasu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
Po ok 2 h jodyna barwiła się minimalnie ale jednak, dlatego zacierałem dalej. Przy następnym zacieraniu (o ile nie będę efektami pierwszego zniechęcony) będę miał już wskaźnik z alledrogo.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Re: pierwszy zacier- pytania
Mój zacier mam zamiar destylować 2 razy . Za pierwszym razem będę łapać wszystko jak leci, za drugim już z podziałem na frakcje . Jestem aktualnie po pierwszym etapie . Zapach tego co wykapało zupełnie przyjemny , smak wyraźnie kukurydziany ale miły , moim zdaniem lepszy niż owocówki (whisky jednak nie przypomina ). Mam nadzieję , że dalej będzie tylko lepiej. Jeżeli chodzi o filtr z oplotu to u mnie kich , zatkał się po 1 sekundzie .
Masz rację z zacieraniem dużo roboty i kłopotu ( ostatnio wpadł mi do gorącego zacieru termometr elektroniczny , sporo się namęczyłem zanim udało mi się go wyłowić . O dziwo , po wysuszeniu dalej działa.) Myślę jednak , że warto próbować rzeczy nowych i ciekawych .
Teraz myślę o wypróbowaniu przepisu na Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie . Wygląda interesująco i będzie chyba mniej kłopotu.
Masz rację z zacieraniem dużo roboty i kłopotu ( ostatnio wpadł mi do gorącego zacieru termometr elektroniczny , sporo się namęczyłem zanim udało mi się go wyłowić . O dziwo , po wysuszeniu dalej działa.) Myślę jednak , że warto próbować rzeczy nowych i ciekawych .
Teraz myślę o wypróbowaniu przepisu na Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie . Wygląda interesująco i będzie chyba mniej kłopotu.
-
Autor tematu - Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
W mojej mieścinie niestety nie ma uprzejmych aptekarek które by się podzieliły jodkiem potasu dlatego muszę zamówić z netu.... Zobaczę jaki towar wyjdzie po tym co zrobiłem bo jeśli będzie licho to zaprzestane na tym przygodę zacieraniem.
Martwicie mnie trochę tymi filtratorami z oplotu bo właśnie miałem się zabrać za robienie takiego. Mam nadzieje, że mój się nie zatka:)
Planuje pierwsze granie ciąć na frakcje i ocenię co wyszło, nie wiem czy będzie potrzebny 2 przebieg ale zakładam, że tak... Kolego Bugi66 na jakim sprzęcie destylowałeś zacier? Kolumna czy PS?
Koledzy czy mieszacie swoje zaciery podczas fermentacji?
Martwicie mnie trochę tymi filtratorami z oplotu bo właśnie miałem się zabrać za robienie takiego. Mam nadzieje, że mój się nie zatka:)
Planuje pierwsze granie ciąć na frakcje i ocenię co wyszło, nie wiem czy będzie potrzebny 2 przebieg ale zakładam, że tak... Kolego Bugi66 na jakim sprzęcie destylowałeś zacier? Kolumna czy PS?
Koledzy czy mieszacie swoje zaciery podczas fermentacji?
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
Swoje zaciery mieszam po dodaniu drożdży, po nagazowaniu zacieru i po 3-4 dniach od startu. Więcej razy mieszać nie ma sensu, jak używasz Fermioli lub Gammazymme to tak mieszają zawartością fermentatora, że aż strach .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
Mieszały ładnie ale przez pierwsze dwa dni, dziś już spokojnie wszystko opadło na dno i nie widać działania choć z rurki czasami coś "pyknie". We wtorek koncert więc dziś przemieszam całość:)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 7338
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
Nie zrażaj się tak łatwo Początki są zawsze trudne. Jeżeli lubisz destylaty smakowe, łyskaczowe, to próbuj, eksperymentuj aż dojdziesz do wprawy i zadowalających efektów. Trening czyni mistrza a nikt nie urodził się od razu Jackiem Daniel'sem. Trzymam kciuki za to, żeby ci się udawały jak najlepsze destylatychprzemo pisze:Zobaczę jaki towar wyjdzie po tym co zrobiłem bo jeśli będzie licho to zaprzestane na tym przygodę zacieraniem.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
Dzięki za słowa otuchy i motywacji:) Będę próbował bo miałem sen... Piękny sen- a w tym śnie podczas imprezy z moimi ulubionymi towarzyszami "czubkami" pijemy łychę mojej produkcji i są zachwyceni efektami:D
Jak narazie jest taki efekt po cukrówce, mam nadzieje, że łycha też się uda...
Jak narazie jest taki efekt po cukrówce, mam nadzieje, że łycha też się uda...
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
Autor tematu - Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
I zrobiłem....
Po odcięciu przedgonów poleciało 450ml fajnego destylatu 94% który ma ciekawy słodko-spirytusowy zapach, w smaku czuć kukurydzę ale bez bimprowatych posmaków- nie wiem czy to moja autosugestia czy tak jest ale gdzieś "z tyłu" w posmaku można oszukać się charakterystycznego smaku dla łychy.
Koledzy mam jeszcze pytania:
- Jako, że filtracja zacieru za pomocą oplotu z wężyka to tragedia (godzina żeby przefiltrować 15l z ciągłym mieszaniem) chciałbym abyście podpowiedzieli jakie Wy macie filtratory. Może ktoś na forum zajmuje się produkcją oszukanego dna i podpowie jakie szczeliny w dnie powinny być lub zaproponuje wykonanie porządnej kadzi zacierno filtracyjnej- projekt mam w głowie tylko nie mogę namierzyć parametrów na oszukane dno/gotowego materiału.
- przedgony były niewiarygodnie "czyste", przyzwyczajony do zapachy który wykręca nos przy cukrówkach szukałem tych zapachów ale byłem mile zaskoczony- odlałem ok 70 ml przedgonów raczej dla bezpieczeństwa a nie ze względu na zły zapach. Czy Wy też takie odczucia macie? Może ktoś spróbuje opisać zapach/smak przedgonów z zacieru kukurydziano żytniego?
pozdrawiam
Po odcięciu przedgonów poleciało 450ml fajnego destylatu 94% który ma ciekawy słodko-spirytusowy zapach, w smaku czuć kukurydzę ale bez bimprowatych posmaków- nie wiem czy to moja autosugestia czy tak jest ale gdzieś "z tyłu" w posmaku można oszukać się charakterystycznego smaku dla łychy.
Koledzy mam jeszcze pytania:
- Jako, że filtracja zacieru za pomocą oplotu z wężyka to tragedia (godzina żeby przefiltrować 15l z ciągłym mieszaniem) chciałbym abyście podpowiedzieli jakie Wy macie filtratory. Może ktoś na forum zajmuje się produkcją oszukanego dna i podpowie jakie szczeliny w dnie powinny być lub zaproponuje wykonanie porządnej kadzi zacierno filtracyjnej- projekt mam w głowie tylko nie mogę namierzyć parametrów na oszukane dno/gotowego materiału.
- przedgony były niewiarygodnie "czyste", przyzwyczajony do zapachy który wykręca nos przy cukrówkach szukałem tych zapachów ale byłem mile zaskoczony- odlałem ok 70 ml przedgonów raczej dla bezpieczeństwa a nie ze względu na zły zapach. Czy Wy też takie odczucia macie? Może ktoś spróbuje opisać zapach/smak przedgonów z zacieru kukurydziano żytniego?
pozdrawiam
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: pierwszy zacier- pytania
U mnie wygląda to tak:
A przepływ jest taki:
A zostawiłeś na 30 minut złoże, żeby sie ułożyło? Mieszanie to ostateczność, ułożone złoże filtruje sie samo, dopiero jak sie zapcha tak, że nie idzie wcale można je ponacinać, a w ostateczności- zamieszać. Ale wtedy znowu musisz poczekać na ułożenie...chprzemo pisze:Jako, że filtracja zacieru za pomocą oplotu z wężyka to tragedia (godzina żeby przefiltrować 15l z ciągłym mieszaniem)
Fałszywego, nie oszukanego- bo oszukane, to może być z tektury Szczeliny 40x1 są ok.Może ktoś na forum zajmuje się produkcją oszukanego dna i podpowie jakie szczeliny w dnie powinny być lub zaproponuje wykonanie porządnej kadzi zacierno filtracyjnej- projekt mam w głowie tylko nie mogę namierzyć parametrów na oszukane dno/gotowego materiału.
U mnie wygląda to tak:
A przepływ jest taki:
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
Kolego Zygmunt- nie czekałem na ułożenie złoża choć nie wiem czy by to coś pomogło bo w zasadzie filtrowałem mąkę i szybko się zapychało. Spróbuje jeszcze raz przefiltrować zgodnie z Twoimi wskazówkami.
Zdradzisz mi tajemnicę gdzie nabyłeś/jak zrobiłeś takie dno? Nie ukrywam, że bardzo mi się podoba i coś takiego by mi się przydało.
Zdradzisz mi tajemnicę gdzie nabyłeś/jak zrobiłeś takie dno? Nie ukrywam, że bardzo mi się podoba i coś takiego by mi się przydało.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 7338
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
A co fachowcy od filtrowania powiecie na coś takiego. Nada się Siatka zapobiegająca pryskaniu tłuszczu. Wystarczy w dnie wyciąć trochę mniejszy otwór i położyć siatkę, lub tak dobrać średnicę siatki aby zablokowała się kilka centymetrów powyżej dna, a niżej mieć zamontowany zaworek do spuszczania odfiltrowanego zacieru
http://sklep.technica.pl/kuchnia/naczyn ... 33-cm.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
Mam takie cudo, ale z niego nie korzystałem do celów filtracyjnych. Worek filtracyjny do śruty mi wystarcza. Swój filtrator z fałszywym dnem będę poprawiał, bo oryginalnie ma za mało nawierconych dziurek i gęste zaciery na piwo trochę długo się filtruje.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: pierwszy zacier- pytania
W FD chodzi o to, żeby nie miało otworów okrągłych (bo się zapycha), tyko podłużne-wtedy łuska blokuje sie w poprzek. Filtratory siatkowe używałem do filtracji po chmieleniu- zapychały się, podobnie jak filtrator ze zmywaka włozonego w rurkę fi 20. Filtratorów z drobnych siatek szukać należy jako "bazooka screen" na zagramanicznych forach.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
W takim razie ponacinam dno zamiast dowiercać otworki. Nie wiem tylko czym, obstawiam że metoda "szlifierka kątowa w dłoń i jadziem panowie szlachta" będzie zbyt brutalna - mam wkład filtracyjny z fermentatora z PP.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: pierwszy zacier- pytania
Metalowe najlepiej wypalać laserowo (bo dobra krawędź, plazma się nie nadaje), a w domowych warunkach ciąć dremelkiem z tarczą HD lub szlifierką z tarczą 1mm. Przy plastiku w/w metody odpadają (bo się topi)- co można wykorzystać przepalając dziury cienka blaszką (ale w kierunku od złoża do odbioru filtratu, nie odwrotnie!).
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
Fana dyskusja się rozwija:)
Okazało się, że mam znajomka który pracuje na laserach i wraca do rodzinnego domu na święta- porozmawiam z nim w temacie wypalenia takiego dna. O wynikach poinformuje i może jakieś grupowe zamówienie się złoży....
Tak na marginesie ile takie dno może kosztować? Powiedzmy do Kega standardowego 50L Okocimia?
Panowie chciałbym jeszcze żeby ktoś wypowiedział się na temat przedgonów z zacieru bez cukru i ich zapachu- nie mam pojęcia jakie zapachy są w przedgonach i odbierałem na czuja;)
Okazało się, że mam znajomka który pracuje na laserach i wraca do rodzinnego domu na święta- porozmawiam z nim w temacie wypalenia takiego dna. O wynikach poinformuje i może jakieś grupowe zamówienie się złoży....
Tak na marginesie ile takie dno może kosztować? Powiedzmy do Kega standardowego 50L Okocimia?
Panowie chciałbym jeszcze żeby ktoś wypowiedział się na temat przedgonów z zacieru bez cukru i ich zapachu- nie mam pojęcia jakie zapachy są w przedgonach i odbierałem na czuja;)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 7338
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
Jestem chętnychprzemo pisze:może jakieś grupowe zamówienie się złoży....
Szkoda kega. Może lepiej wypalać dno pasujące do standardowych (30-33 l), plastikowych fermentatorów i filtrować tak, jak napisałem we wcześniejszym poście o siatce?chprzemo pisze: Powiedzmy do Kega standardowego 50L
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
Jestem podobnego zdania co radius - szkoda kega, a fermentator z kranikiem można bez wielkiej straty poświęcić na kadź filtracyjną. Również bym się dołączył do takiego zamówienia, bo co dwa filtratory to nie jeden .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
Jestem za!!! 1 sztuka.
Ostatnio zmieniony czwartek, 3 kwie 2014, 11:39 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
Pisząc o kegu miałem na myśli kadź zacierno/filtracyjną. Chodzi o to , że do Kega bez problemu wspawa się mufkę na grzałkę, urzeźbi kawałek mieszadła z silnika od wycieraczek i po zakończonej fermentacji towarek w tym samym naczyniu może być filtrowany. Do takiego systemu potrzebujemy takiej kadzi i fermentatora. W przypadku filtrowania w plastiku pozostaje potrzeba zmontowania kadzi do zacierania (bo nie widzę możliwości robienia tego w plastiku), filtratora i fermentatora.
Do świąt zrobię rysunek techniczny pod wymiar kega 50 L. i sprawdzimy ile wypalenie takiego cuda będzie kosztowało, wybierzemy najtańszą opcję i zamówimy grupowo:)
Do świąt zrobię rysunek techniczny pod wymiar kega 50 L. i sprawdzimy ile wypalenie takiego cuda będzie kosztowało, wybierzemy najtańszą opcję i zamówimy grupowo:)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
Autor tematu - Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
A jak Koledzy zacierają? Może ja mam zły pomysł i zaczerpnę go od Was? Chodzi mi o osprzęt i sposób podgrzewania zacieru... Robicie to w plastiku i jakoś podgrzewacie zewnętrzną grzałką?
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: pierwszy zacier- pytania
O moim zacieraniu poczytaj tutaj. Podgrzewam raz (na początku) a później dodaję kolejne enzymy jak zacier stygnie. Ze słodem wystarczyłoby ustalić temperaturę na 62-63*C i dać enzymom działać.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.