przypalenie nastawu/zacieru

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy

Post autor: mirek109 »

Nastawiłem żyto plus cukier i drożdże.
Jest chłodno więc wspomogłem się grzałką dedykowaną do akwarium.
Grzałka 100W. Rozdzieliłem żyto od reszty wspomagając się drobną firanką :)
Żyto poszło do następnego nastawu - raz dziennie mieszane wiertarką :)
Po rozdzieleniu - rzadkie, chciałem docieplić - około 25*C
Po dwu dniach wyjmuję grzałkę - jakiś wewnętrzny niepokój - i widzę czarne na grzałce. Gruba warstwa spalenizny. Może się mylę bo co może się przypalić przy nastawieniu 25*C na grzałce z termostatem. A jednak - wącham - czuć przypaleniznę.
Piszę o tym by przestrzec innych. Kontrolujcie. Teraz jestem pewny że podczas destylacji takie NIEwyklarowane nastawy/zaciery przypalą się na 101% :(

Jutro gotuję wyklarowane :)
alembiki
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: przypalenie nastawu/zacieru

Post autor: wiking »

Nie powinienem dzisiaj odpisywać, bo jestem już w nirwanie :odlot: , ale o co ci tak ogólnie chodzi, bo opisujesz jakieś dziwne rzeczy, przeczytaj sam co napisałeś i napisz, to teraz jakoś :krzycze: zrozumiale.

skrzat
100
Posty: 106
Rejestracja: sobota, 8 sty 2011, 17:35
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: przypalenie nastawu/zacieru

Post autor: skrzat »

Ten termostat nie będzie działał w takiej zupie. Grzałka ma ileś tam centymetrów, a sam termostat jest na samej górze - tam gdzie teoretycznie w akwarium powinno być najcieplej (konwekcja). Wsadź tą grzałkę w butelkę PET z wywierconą dziura w nakrętce tak aby jakoś to uszczelnić, napełnij wodą i będzie ok. Wtedy nawet termostatu nie potrzeba ponieważ straty ciepła (nawet przy pożądanym ociepleniu) są na tyle duże, że max temperatura będzie poniżej tych 30st przy dużej beczce (musisz sprawdzić osobiście bo to zależy od wielkości beczki i temperatury zewnętrznej).

Autor tematu
mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: przypalenie nastawu/zacieru

Post autor: mirek109 »

wiking pisze:Nie powinienem dzisiaj odpisywać,
Znasz siebie doskonale, nie powinieneś czytać a już nie wspomnę o odpisywaniu.
Wiem - w takim stanie trudno czytać ze zrozumieniem ;)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: przypalenie nastawu/zacieru

Post autor: Kamal »

@mirek 109 http://alkohole-domowe.com/forum/przypa ... t5381.html
Tam koledze przypalił, się zacier przed fermentacją.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”