Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Co do beczek to polecam wszystkim forum winiarskie. Świeże beczki zalecam ługować wpierw winem, bo inaczej będzie dębówka nie do picia po 2 latach. Szczególnie to dotyczy beczek mniejszych niż 20 litrów. Też uwaga na polskich producentów beczek - klepki są często jak klepki na parkiet, źle ułożone słoje. Pozdrawiam
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Podziękował: 643 razy
- Otrzymał podziękowanie: 601 razy
Doświadczeni koledzy czy warto kupić coś z tej aukcji http://www.allegromat.pl/aukcja152685. Trochę to "kot w worku". Może ktoś już ma z tego źródła?
-
- Kontakt:
Re: Odp: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Daj pytanie na forum winiarzy, tylko napisz, że do wina ci potrzeba. Może ktoś z nich je sprzedaje. Co do beczek z pl to mają często źle wykonane klepki, był gdzieś na forum temat przy whisky i fotki nawet. Chodzi o promienistość słoi.
-
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 442 razy
- Kontakt:
-
Drewno pęka w określony sposób. Mimo że beczki powinny być robione z najlepszych, przeznaczonych do tego rodzajów drewna, nie da się wykluczyć mikropęknięć.
Jeśli klepki w beczkach są odpowiednio ułożone, wtedy takie pęknięcia nie są groźne (foto 1 beczka zakupiona we Francji, mikrorysa dosyć spora, ale to dlatego że beczka całe lato była wystawiana na słońce i upały).
Gorzej jeśli bednarz nie do końca wie o co chodzi, albo mu po prostu inaczej wypadło. Pal diabli jeśli beczka nie pęka, ale kiedy już zacznie, wtedy trzeba naprawiać (foto 2 beczka zakupiona w kraju u dobrego bednarza, jednak widać że klepki ułożone wokół kranika nie są ułożone wg. sztuki).
Jeśli klepki w beczkach są odpowiednio ułożone, wtedy takie pęknięcia nie są groźne (foto 1 beczka zakupiona we Francji, mikrorysa dosyć spora, ale to dlatego że beczka całe lato była wystawiana na słońce i upały).
Gorzej jeśli bednarz nie do końca wie o co chodzi, albo mu po prostu inaczej wypadło. Pal diabli jeśli beczka nie pęka, ale kiedy już zacznie, wtedy trzeba naprawiać (foto 2 beczka zakupiona w kraju u dobrego bednarza, jednak widać że klepki ułożone wokół kranika nie są ułożone wg. sztuki).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Kontakt:
Dokładnie to co mówi kol. Emil. Ja pierwszą swoją beczkę otrzymałem w "spadku" od rodziców. Bym zrobił kiedyś fotki jak nie powinna być beczka robiona. Primo lakier capon, sekundo niechlujstwo i klepki źle ułożone, kronik metalowy- drżą,a na koniec materiał mało sezonowany. Efekt 2 klepki do wymiany, i już nie została złożona - leży u stolarza i czeka na lepszy czas i tańsze drewno.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 160 razy
- Otrzymał podziękowanie: 299 razy
Róznice można zauważyć tu: http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c&start=45JanOkowita pisze:Co to jest ta "promienistość słoi"? I na co ma wpływ?
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Krótko o sobie: Jestem poczatkującym w tym temacie. Chętnie wysłucham wszystkich ciekawych podpowiedzi
- Ulubiony Alkohol: swój
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Janie, mam pytanie co do temperatury wody. Bo tu nawet ktoś pisał i gdzieś czytałem, że pierwszy raz temperatura ma mieć ok. 80-90oC, trzymać 24 godz. Potem nieco mniejsza temp. ok. 60 (jak dobrze pamiętam) i na 48 do beczki i gotowe. Pozdrawiam Marek.
Ostatnio zmieniony piątek, 28 lut 2014, 20:11 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
-
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Kontakt:
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Hola Amigos!!!
Dzisiaj miałem szczęście i udało mi się nabyć moją pierwsza używaną beczkę...za jedyne 6 €...beczka jest po czerwonym winie, ładnie pachnie, od zewnątrz do sporego czyszczenia, ale jako że to mój fach to nie będzie z tym problemu, w tygodniu się do niej dobieram
Dzisiaj miałem szczęście i udało mi się nabyć moją pierwsza używaną beczkę...za jedyne 6 €...beczka jest po czerwonym winie, ładnie pachnie, od zewnątrz do sporego czyszczenia, ale jako że to mój fach to nie będzie z tym problemu, w tygodniu się do niej dobieram
-
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Aż grzech było nie skorzystać. 6 € to naprawdę bardzo śmieszne pieniądze. Będziesz ją rozbierał, czy tylko porządnie czyścił bez rozbierania?
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
-
Wlej na początek tylko kilka litrów, zmieniaj często pozycję beczki tak, żeby destylat miał kontakt z cały wnętrzem beczki, a po kilku tyg. sprawdź efekty. Jeśli beczka była siarkowana to destylat będzie ostry.
Ługowanie powinno pomóc, ale trzeba też dokładnie obejrzeć, na tyle na ile to możliwe, beczkę w środku.
Innym razem wlałem do beczki destylat wcześniej ją wypłukując, ale nie patrzyłem do środka. Niestety ktoś w niej wcześniej wypalał knot siarkowy i na dnie zostało kila wtopionych w drewno kawałków. Długie wietrzenie i czas uratowały trunek.
Ługowanie powinno pomóc, ale trzeba też dokładnie obejrzeć, na tyle na ile to możliwe, beczkę w środku.
Innym razem wlałem do beczki destylat wcześniej ją wypłukując, ale nie patrzyłem do środka. Niestety ktoś w niej wcześniej wypalał knot siarkowy i na dnie zostało kila wtopionych w drewno kawałków. Długie wietrzenie i czas uratowały trunek.
-
- Krótko o sobie: Jestem poczatkującym w tym temacie. Chętnie wysłucham wszystkich ciekawych podpowiedzi
Koledzy, znalazłem stronę: http://bednarstwo.eu/index.php/beczki-i ... -30-litrow sprawdźcie proszę tę stronkę, czy warte uwagi są te beczki. Cena jest dobra uważam w porównaniu do AD.
Ostatnio zmieniony sobota, 19 kwie 2014, 21:55 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tłumaczenie na polski.
Powód: Tłumaczenie na polski.
-
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 261 razy
Jak to mówią, "ryzyk fizyk". Kup i sprawdź, najlepiej obie i wtedy porównasz która lepsza.
Ja nie ryzykowałbym i nie idzie tu o koszt beczki. Trunek w który włożę tyle pracy i serca chciałbym przechowywać wyłącznie w najlepszych beczkach. Ryzyko jest jeszcze takie, że dopiero po latach dowiesz się czy warto było. Beczka to długoletnia inwestycja.
Ja nie ryzykowałbym i nie idzie tu o koszt beczki. Trunek w który włożę tyle pracy i serca chciałbym przechowywać wyłącznie w najlepszych beczkach. Ryzyko jest jeszcze takie, że dopiero po latach dowiesz się czy warto było. Beczka to długoletnia inwestycja.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Witam.
Mam takie 5l. Są OK.
Natomiast http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=5004 są boskie!!!!!
Bez porównania jeśli chodzi o jakość starzenia trunku.
Pozdrawiam.
Mam takie 5l. Są OK.
Natomiast http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=5004 są boskie!!!!!
Bez porównania jeśli chodzi o jakość starzenia trunku.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 kwie 2014, 07:55 przez jakub2001, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Witam!
W myśl słynnego ostatnio pytania: panie premierze jak żyć? Ja mam nieco inne pytanie: koledzy którą beczkę kupić z Pawłowianki czy z Ad? Pozdrawiam
W myśl słynnego ostatnio pytania: panie premierze jak żyć? Ja mam nieco inne pytanie: koledzy którą beczkę kupić z Pawłowianki czy z Ad? Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 kwie 2014, 18:49 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki
-
- Krótko o sobie: "Jestem fajnym człowiekiem:)" Tego jeszcze nikt nie zbadał czas pokaże a Koledzy ocenią.
Psoceniem zaraził mnie znajomy szwagra, zawsze częstuje fajnym "napojem ognistym". Postanowiłem, że i ja spróbuję. Gdy zaczynałem przygodę na forum wydawało mi się, że budowa odpowiedniego sprzętu nie będzie aż tak skomplikowana. Po miesiącu czytania zagłębiania się w temat coraz częściej mam wrażenie jak bym czytał instrukcje budowy "okrętu bojowego gwiezdnej floty" wraz z instrukcją pilotażu. Ale psotnicy nigdy się nie poddają, ja też się nie poddam, "Alea iacta est." :) - Ulubiony Alkohol: Dobre Wino wytrawne, Dobra psota
- Podziękował: 15 razy
Szanowni Koledzy "Psotnicy"
Odwiedziłem strych na działce i znalazłem 3 beczułki dębowe chyba lakierowane poj. ok 13,5 L. Mam problem beczki były nie zakorkowane a maja ze 30 lat albo więcej, po zalaniu letnia wodą są szczelne ale wypłukałem jakieś syfy ze środka typu mysie bobki albo coś bardzo podobnego co zrobić z taką beczką czy można ją jakoś uratować ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Odwiedziłem strych na działce i znalazłem 3 beczułki dębowe chyba lakierowane poj. ok 13,5 L. Mam problem beczki były nie zakorkowane a maja ze 30 lat albo więcej, po zalaniu letnia wodą są szczelne ale wypłukałem jakieś syfy ze środka typu mysie bobki albo coś bardzo podobnego co zrobić z taką beczką czy można ją jakoś uratować ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Alea iacta est
-
- Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
- Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Sam wrzątek moim zdaniem nie załatwi sprawy było nie było to odchody gryzoni i chłonne drewno
Po wyparzeniu zalałbym to winem (nawet jakimś tanim czerwonym) po miesiącu wino na rurki celem zmniejszenia strat
Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4
Po wyparzeniu zalałbym to winem (nawet jakimś tanim czerwonym) po miesiącu wino na rurki celem zmniejszenia strat
Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4
Pozdrawiam
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
-
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Moim zdaniem nie nadają się do niczego. To, że szczelne to za mało, by lać w nie trunki. Co w nich było? Wiesz? Są lakierowane i już to je wyklucza. Jedynym rozsądnym wyjściem jest je rozebrać, wyszlifować od zewnątrz i wewnątrz, złożyć i ponownie wypalić. Jeżeli drewno nie jest już wyjałowione, to tylko wtedy uszlachetni alkohol. Rownie dobrze może się okazać, że efekt będzie taki sam jak przy trzymaniu alkoholu w szkle - żaden. Zalanie winem po takim remoncie to bardzo dobry pomysł.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
-
- Krótko o sobie: "Jestem fajnym człowiekiem:)" Tego jeszcze nikt nie zbadał czas pokaże a Koledzy ocenią.
Psoceniem zaraził mnie znajomy szwagra, zawsze częstuje fajnym "napojem ognistym". Postanowiłem, że i ja spróbuję. Gdy zaczynałem przygodę na forum wydawało mi się, że budowa odpowiedniego sprzętu nie będzie aż tak skomplikowana. Po miesiącu czytania zagłębiania się w temat coraz częściej mam wrażenie jak bym czytał instrukcje budowy "okrętu bojowego gwiezdnej floty" wraz z instrukcją pilotażu. Ale psotnicy nigdy się nie poddają, ja też się nie poddam, "Alea iacta est." :) - Ulubiony Alkohol: Dobre Wino wytrawne, Dobra psota
- Podziękował: 15 razy
Szanowni Koledzy "Psotnicy"
Zawartość beczek od nowości powietrze Wiem brzmi to dziwnie, Tata kupił to w jakimś sklepie celem zalania dobrym trunkiem ale nigdy tego nie zrobił i w rezultacie beczki były jako dekoracją Raz chyba zalał beczki wodą ale pewien nie jest. Zaglądałem do środka klepki od środka (te które widać przez wlew) są czyste w kolorze drzewa nie wyglądają na opalone (zakładam, że klepki powinny być czarne osmolone ale mogę się mylić). Być może faktycznie beczka jest typowo dekoracyjna.
Bardzo dziękuje za wszelkie uwagi i porady.
Zawartość beczek od nowości powietrze Wiem brzmi to dziwnie, Tata kupił to w jakimś sklepie celem zalania dobrym trunkiem ale nigdy tego nie zrobił i w rezultacie beczki były jako dekoracją Raz chyba zalał beczki wodą ale pewien nie jest. Zaglądałem do środka klepki od środka (te które widać przez wlew) są czyste w kolorze drzewa nie wyglądają na opalone (zakładam, że klepki powinny być czarne osmolone ale mogę się mylić). Być może faktycznie beczka jest typowo dekoracyjna.
Bardzo dziękuje za wszelkie uwagi i porady.
Alea iacta est
-
- Kontakt:
Kupuj z Pawłowianki. Doświadczenia trzeba robić.seat2 pisze:Witam!
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Kontakt:
-
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 673 razy
- Kontakt:
Dobre. W Polsce dużymi "graczami" na rynku beczek, którzy sprzedają sprawdzone wyroby to p. Okruta i Pawłowianka. Do tego dochodzi kilku mniejszych bednarzy, ale trzeba jeździć, przekonywać i na łapy patrzeć, żeby doniczki nie dostać. Jeżeli ktoś decyduje się na powierzenie wykonania beczki takiemu mniejszemu producentowi, polecam zapoznanie się z książką "Bednarstwo" W. Świtkowskiego, będzie wiadomo, na co zwracać uwagę.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
W Polsce niestety nie można jeszcze dostać beczek z prawdziwego zdarzenia, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Inna sprawa to cena- w tej chwili nie ma się co łudzić że w obecnych cenach ktoś będzie robił na 100% wg. reguł.
Rozmawiałem na ten temat z P. Okrutą oglądając jego wyroby i warsztat, stwierdził on że też może robić tak jak robią to najlepsi na świecie, ale musiałby liczyć 3X drożej. W Pawłowiance swego czasu też zaliczali wtopy, nie wiem jak to wygląda w tej chwili.
Tak czy owak, relacja ceny do jakości produktów krajowych wydaje się niezła.
Dla porównania, kilka przykładów zachodnich cen:
http://www.agrifournitures.fr/tonneller ... rance.html
http://www.tonneaux-boutique.fr/tonneau ... -15-l.html
http://www.tonnellerie-jp-treuil.com/?id=88&action=shop
Rozmawiałem na ten temat z P. Okrutą oglądając jego wyroby i warsztat, stwierdził on że też może robić tak jak robią to najlepsi na świecie, ale musiałby liczyć 3X drożej. W Pawłowiance swego czasu też zaliczali wtopy, nie wiem jak to wygląda w tej chwili.
Tak czy owak, relacja ceny do jakości produktów krajowych wydaje się niezła.
Dla porównania, kilka przykładów zachodnich cen:
http://www.agrifournitures.fr/tonneller ... rance.html
http://www.tonneaux-boutique.fr/tonneau ... -15-l.html
http://www.tonnellerie-jp-treuil.com/?id=88&action=shop
-
Jeśli szukasz małej używki to musisz śledzić ogłoszenia drobne, choć znaleźć coś dobrego w niewygórowanej cenie nie jest łatwo. Dużych beczek jest wszędzie pełno, ale z cenami też bywa różnie. Płaciłem 80 euro za 225l beczki w regionie paryskim, a takie same kilkaset kilometrów na południe potrafią kosztować sporo taniej.
Jeśli chodzi o nówki to looknij w poprzedni post.
Jeśli chodzi o nówki to looknij w poprzedni post.
-
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 673 razy
- Kontakt:
No cóż, jak ktoś ma winnicę to bardziej opłaca się kupić kilkadziesiąt większych beczek niż kilkaset mniejszych, stąd rynek wtórny jest jaki jest:)
www.destylatorymiedziane.pl