likier kokosowy
-
Autor tematu - Posty: 80
- Rejestracja: niedziela, 7 cze 2009, 12:48
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
1-1,5 litr psoty;
1-2 kokosy;
Cukier do smaku;
Nakłuwamy orzech tak by mleko wylać do szklanki, rozłupujemy cały kokos i wybieramy biały miąższ. Do słoika wsypujemy wiórki z kokosa, wlewamy mleko kokosowe i zalewamy psotą. Odstawiamy na miesiąc lub dwa. Po tym czasie zlewamy likier przez kilkukrotnie złożona gazę i odstawiamy do dojrzewania, czas nieograniczony:)
Polecam mi smakowało
1-2 kokosy;
Cukier do smaku;
Nakłuwamy orzech tak by mleko wylać do szklanki, rozłupujemy cały kokos i wybieramy biały miąższ. Do słoika wsypujemy wiórki z kokosa, wlewamy mleko kokosowe i zalewamy psotą. Odstawiamy na miesiąc lub dwa. Po tym czasie zlewamy likier przez kilkukrotnie złożona gazę i odstawiamy do dojrzewania, czas nieograniczony:)
Polecam mi smakowało
Picie alkoholu z umiarem, nie szkodzi nawet w największych ilościach.
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: likier kokosowy
Nie jest to likier kokosowy.
Przy okazji- nie róbcie nalewek na wiórkach kokosowych i mleku kokosowym (tym tłustym, białym, z puchy- nie woda ze środka włochatego kokosa)- miałem straszny problem, żeby dobrze oddzielić tłuszcz od alkoholu, a smak wcale nie był rewelacyjny.
Prawdopodobnie chodzi Ci o Sheridan's: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sheridan'sRaz piłem likierek który miał smak kokosowy był w takiej płaskiej butelce z której nalewało się z dwóch dzióbków.I chciałbym teraz sam zrobić bo był bardzo dobry.
Nie jest to likier kokosowy.
Przy okazji- nie róbcie nalewek na wiórkach kokosowych i mleku kokosowym (tym tłustym, białym, z puchy- nie woda ze środka włochatego kokosa)- miałem straszny problem, żeby dobrze oddzielić tłuszcz od alkoholu, a smak wcale nie był rewelacyjny.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 52
- Rejestracja: wtorek, 2 paź 2012, 20:10
- Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's Gentleman i inne odmiany Whisky poza domowymi oczywiście tego się nie da podrobić :D
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: likier kokosowy
Znalazłem coś takiego, z przepisu wydaje się ciekawy likier ale jeszcze nie miałem okazji testować i podobny tutaj
Za to ten mogę polecić z czystym sumieniem jeśli ktoś lubi kukułki (cukierki )
@markus383 jeśli chcesz bez mleka to zwyczajnie nie dawaj mleka tylko maceruj samego kokosa lub wiórki, też jest fajny smaczek
Za to ten mogę polecić z czystym sumieniem jeśli ktoś lubi kukułki (cukierki )
@markus383 jeśli chcesz bez mleka to zwyczajnie nie dawaj mleka tylko maceruj samego kokosa lub wiórki, też jest fajny smaczek
Re: likier kokosowy
Tak Zygmunt jest to dokładnie ta butelka. Po przeczytaniu przepisu z internetu zrobiłem tak, zalałem wiórki kokosowe psotą 50% i po paru dniach odcedziłem. Mleko zagęszczone niesłodzone podgrzałem i rozpuściłem cukier waniliowy i zwykły cukier po ostudzeniu dodałem wódkę. Dzisiaj spróbowałem i czuć delikatny smak kokosa ale jest dużo gorsze jak likier kawowy. Dodam kawę i kakao powinno wszystko naprawić.
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: likier kokosowy
Likier kokosowy na wiórkach.
1. Paczka wiórek kokosowych ( 25 dkg)
2. Torebka cukru waniliowego
3. Mleko kokosowe w puszce ( 400 ml )
4. Mleko skondensowane słodkie ( 400 ml )
5. Mleko skondensowane niesłodzone ( 400 ml)
6. Flaszka psoty 40% ( 0,7 l )
Do słoja wsypujemy wiórki, cukier waniliowy i zalewamy psotką. Zakręcamy i codziennie potrząsamy słojem. ( przez 7 dni ).
Po tygodniu odcedzamy i wyciskamy wiórki przez gazę. Ciecz którą uzyskaliśmy wlewamy do garnka i po kolei dolewmy
mleka intensywnie miksująć. Po zmiksowaniu wszystkiego znów na tydzień do słoja codziennie mieszająć.
Po tygodniu do butelek i smacznego.
1. Paczka wiórek kokosowych ( 25 dkg)
2. Torebka cukru waniliowego
3. Mleko kokosowe w puszce ( 400 ml )
4. Mleko skondensowane słodkie ( 400 ml )
5. Mleko skondensowane niesłodzone ( 400 ml)
6. Flaszka psoty 40% ( 0,7 l )
Do słoja wsypujemy wiórki, cukier waniliowy i zalewamy psotką. Zakręcamy i codziennie potrząsamy słojem. ( przez 7 dni ).
Po tygodniu odcedzamy i wyciskamy wiórki przez gazę. Ciecz którą uzyskaliśmy wlewamy do garnka i po kolei dolewmy
mleka intensywnie miksująć. Po zmiksowaniu wszystkiego znów na tydzień do słoja codziennie mieszająć.
Po tygodniu do butelek i smacznego.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 138
- Rejestracja: sobota, 9 lut 2013, 13:10
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: woj. Podkarpackie
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: likier kokosowy
Zrobiłem likier wg przepisu kol. PETER29 ale coś poszło nie tak. Po zlaniu do butelek codziennie muszę nimi mocno potrząsać bo w przeciwnym wypadku na górze tworzy się piana, która krzepnąc całkowicie czopuje szyjkę butelki. Co mógłbym zrobić, żeby likierek jakoś uratować? Może ta piana to tłuszcz z mleka kokosowego? Może to odsączyć?
Jeżeli spożywamy alkohol - nie pijemy
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: likier kokosowy
Dziwne rzeczy u mnie nie tworzyło się coś takiego. Zresztą zostało bardzo szybko spożyte przez kobietki tak że nie miało prawa się wytworzyć. A tak na poważnie zdarzyło się ale to jak jedna butelczyna została na parę dni w lodówce. I to nie żadna piana a po prostu cały likier zgęstniał. Jak postał w temperaturze pokojowej bez problemu właził do kielicha.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: likier kokosowy
Dobre jakościowo barwniki spożywcze nie powodują zmiany smaku trunku. Jak chcesz mieć alkohol o innym niż standardowy kolorze, to barwniki to najszybsza i najprostsza opcja zmiany koloru alkoholu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 19
- Rejestracja: piątek, 4 sie 2017, 08:02
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: likier kokosowy
Mam przepis na likier kokosowy z takich składników:
- puszka mleka kokosowego 400ml
- puszka mleczka zagęszczonego słodzonego 530g
- 500ml wódki 40% lub 200ml spirytusu 95% i 300ml wody
Co sądzicie o tym żeby zamiast wódki dać spirytus 95%?
Jak długo coś takiego można przechowywać w temperaturze pokojowej?
- puszka mleka kokosowego 400ml
- puszka mleczka zagęszczonego słodzonego 530g
- 500ml wódki 40% lub 200ml spirytusu 95% i 300ml wody
Co sądzicie o tym żeby zamiast wódki dać spirytus 95%?
Jak długo coś takiego można przechowywać w temperaturze pokojowej?
-
- Posty: 73
- Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
- Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
- Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: RE: Re: likier kokosowy
Przecież jest napisane, że 200 ml spirytusu i 300 ml wody! Pomijając fakt kontrakcji otrzyma około 500 ml 40% wódki.
Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
???sylcia pisze:Ta z samego spirytusu będzie dwa razy mocniejsza niż z wódki.
Przecież jest napisane, że 200 ml spirytusu i 300 ml wody! Pomijając fakt kontrakcji otrzyma około 500 ml 40% wódki.
Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
-
- Posty: 119
- Rejestracja: niedziela, 11 paź 2015, 21:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 52 razy
- Kontakt:
Re: likier kokosowy
Mój przepis jest banalnie prosty i swoim smakiem zwala kobiety na kolana
Co prawda nie jest klarowny tylko mleczny, podobny swoim przepisem do innych wyżej opisanych moc 30-31% idealna do sączenia z kieliszka albo z lodem
500ml - mleka kokosowego ( nie wody kokosowej )
500ml - mleka skondensowanego nie słodzonego
450ml - rektyfikatu prima sort 96%
100gr - cukru
Mleka zmieszać razem następnie ciągle mieszając dodać powoli spirytus i cukier wszystko dokładnie wymieszać. Można na początek dać 75gr cukru a jak będzie mało słodkie dosypać jeszcze 25gr
Co prawda nie jest klarowny tylko mleczny, podobny swoim przepisem do innych wyżej opisanych moc 30-31% idealna do sączenia z kieliszka albo z lodem
500ml - mleka kokosowego ( nie wody kokosowej )
500ml - mleka skondensowanego nie słodzonego
450ml - rektyfikatu prima sort 96%
100gr - cukru
Mleka zmieszać razem następnie ciągle mieszając dodać powoli spirytus i cukier wszystko dokładnie wymieszać. Można na początek dać 75gr cukru a jak będzie mało słodkie dosypać jeszcze 25gr
-
- Posty: 41
- Rejestracja: poniedziałek, 24 paź 2016, 08:52
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: RE: Re: RE: Re: likier kokosowy
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Ok, widzę, zwracam honorimar42 pisze:???sylcia pisze:Ta z samego spirytusu będzie dwa razy mocniejsza niż z wódki.
Przecież jest napisane, że 200 ml spirytusu i 300 ml wody! Pomijając fakt kontrakcji otrzyma około 500 ml 40% wódki.
Wysłane z mojego HUAWEI Y560-L01 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka