niebieski destylat?!

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
witos
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 18:34

Post autor: witos »

Zbudowaliśmy nowa kolumnę z wypełnieniem miedzianym, długość ok 1.5 m, pierwsze gotowanie wody około godziny w celu wyparzenia. Kolejny dzień zalana cukrówką i przy odbiorze zdziwienie, destylat ma lekko niebieskawy kolor! Czym to jest spowodowane?
Ostatnio zmieniony sobota, 18 sty 2014, 21:45 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Polskie litery
promocja
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: niebieski destylat?!

Post autor: Wald »

Prawdopodobnie to wina chłodnicy, a nie kolumny. Napisz dokładniej jaki to sprzęt.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: niebieski destylat?!

Post autor: BartekBartek1 »

Tak samo było w amerykańskiej wersji serialu ,,Bimbrownicy''. W chłodnicy był jakiś nalot i dlatego destylat jest niebieskawy. Z wodą nie reagował, ale z alkoholem już tak. Następnym razem powinno być już dobrze.
Pędzić, pić, zalegalizować.

efake
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 1 mar 2012, 09:58
Re: niebieski destylat?!

Post autor: efake »

Hej.

Tylko nie pij tego. Niebieski kolor pochodzi od soli miedzi. Prawdopodobnie masz gdzieś mocno skorodowaną miedź w środku i destylat wypłukuje rozpuszczane sole. Przemyj dobrze kolumnie. Jeszcze lepiej będzie jak wyczyścisz ją szczotką a potem umyjesz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”