Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
allegro-gsm-pl
50
Posty: 72
Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: allegro-gsm-pl »

Witam. Panowie mam dwa nastawy, w pierwszym ok 22 l wody 7 kg cukru i paczka drożdży T3, w drugim trochę więcej wody i 8 kg cukru, i też paczka T3. Stoi to już 10 dni i w 7 kg wskazuje mi 3 BLG a w 8 kg wskazuję 5 BLG. Czego nie wyrobiło? Wrzuciłem grzałkę z temp 25*C bo może mają za zimno, no ale niby w temp. pokojowej stoi. Co o tym myślicie?
promocja

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: we125 »

Ja miałem taką sytuację i podejrzewam że drożdżaki mi się ugotowały. Innym razem dałem za dużo cukru i też blg stanęło na takim poziomie. Mam jeszcze pytanie czy cały nastaw ma 22 l czy do 22 l wody dodałeś 7 kilo cukru?

Autor tematu
allegro-gsm-pl
50
Posty: 72
Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: allegro-gsm-pl »

22L wody plus cukier_, przegrzać ich nie przegrzałem_, za dużo cukru_? No niby tyle jest w instrukcji, T3 przerobią i 12kg tylko już nie będą efektem turbo.

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: we125 »

Ile blg miałeś na starcie może cukier też był jakiś turbo. A jak nastaw się zatrzymał to już dawaj na gary. A wodę po destylacji możesz wykorzystać do następnego nastawu.

kogutWP
10
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 21:19
Podziękował: 1 raz
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: kogutWP »

Witam.
Mam problem ze swoim nastawem z jabłek. Drożdży używałem BAYANUS i około 8kg jabłek, a cukru dodawałem etapami łącznie około 3kg. Po 30 dniach proces stanął i tak do dnia dzisiejszego, na poziomie 5BLG. Czy mogę to poddać destylacji? Czy muszę jakoś wznowić reakcje aby dobić do 0BLG?
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 gru 2013, 15:07 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7329
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: radius »

Przy takim poziomie Blg, nie warto bawić się w restart, być może wynik jest zafałszowany przez cząstki stałe i niecukry. Mierzyłeś sklarowany płyn?
Jeżeli fermentacja się zakończyła to destyluj, a na pozostałym dundrze ewentualnie możesz zrobić kolejny nastaw, ale chyba nie bardzo warto ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

kogutWP
10
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 21:19
Podziękował: 1 raz
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: kogutWP »

Nie klarowałem go jeszcze bo nie wiedziałem co robić.
Płyn oddzieliłem od cząsteczek jabłek i ostatni etap fermentacji robił się bez jabłek, sam płyn, i wydawało mi się że przez ten zabieg właśnie coś schrzaniłem :(
Do probówki wlałem sam płyn bez resztek i on mi wskazał 5blg :(
Nastaw stoi cały czas w balonie, nic nie wietrzyłem.

Mam dodać turbo klar i na rurki ??
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7329
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: radius »

Jeżeli chcesz, żeby destylat pachniał jabłkami to nie klaruj, tylko destyluj nastaw w takim stanie jak masz teraz :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

kogutWP
10
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 21:19
Podziękował: 1 raz
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: kogutWP »

OK
Zamelduje jak wyszło ;)

GRZEŚ141
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 08:37
Podziękował: 2 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: GRZEŚ141 »

Witam.
Mam ten sam problem co kolega drożdże moskva style, 8 kg cukru, do 25l wody i stop przy 7blg już drugi dzień. Koledzy czy podanie pożywki pomoże, czy może zlać wszystko do nowego pojemnika i dodać tak z 1/4 paczuszki tych samych drożdżaków? :bezradny:
Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: gr000by »

Jesteś pewny, że nastaw się nie przegrzał? Przy tej ilości alkoholu w nastawie możesz zapomnieć o dodawaniu świeżych drożdży. Spróbuj dodać 3-4 litry wody do nastawu, możliwe że drożdże wtedy wystartują. A jak nie to destyluj, a na pozostałości z kociołka zrób kolejny nastaw, żeby nie marnować cukru, który w niej pozostał.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

GRZEŚ141
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 08:37
Podziękował: 2 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: GRZEŚ141 »

Tak zrobię dodam około 4l wody i zobaczymy, a przecierek pomidorowy jakby z wodą dodał może by drgnęło, co wy na to koledzy?
Tylko jeszcze jedno pytanie zlewać do czystego pojemnika czy dolać do tej beczki w której stoi wodę?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: gr000by »

Przecieru możesz dodać, ale na szał drożdży po jego dodaniu bym nie liczył - jak już to nieco odtruje środowisko dla drożdży. Dolewaj wodę do tej beczki, w której teraz stoi i wymieszaj dobrze. Zależy ci na pobudzeniu drożdży do pracy, więc nie możesz zlać nastawu znad osadu drożdżowego :).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

edicool
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 19 wrz 2013, 16:57
Krótko o sobie: Szukałem skutecznego sposobu przechowywania własnych owoców i jagód i tu znalazłem wyjście...
Ulubiony Alkohol: Nalewki z jagód i owoców
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: edicool »

Napiszcie Panowie, jakiej wody używacie.
Ja miałem podobne problemy przy wodzie z RO - jak mi wyjaśnił kolega Grooby , przyczyną było niskie natlenienie nastawu - woda z RO jest słabo natleniona. Nastawy mi się zatrzymywały przy 5-7 Blg.
Odkąd zacząłem lać kranówkę, wszystko zawsze jest przerobione.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: Kamal »

Ja używam wody ze studni, i nie mam problemów z fermentacją.
Obrazek

GRZEŚ141
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 08:37
Podziękował: 2 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: GRZEŚ141 »

Nastaw też był robiony na wodzie z butli może faktycznie za mało tlenu. Dodamy zamieszamy i zobaczymy. Mam nadzieję że się nie przegrzały bo wtedy ratunku chyba niema :(

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: PETER29 »

Osobiście też miałem taki problem z Moskviakami. Nie warto robić żadnych restartów tylko do kotła i na rury. Na dundrze zrobić kolejny nastaw odliczając cukier, który się tam znajduje i po sprawie. Szkoda nerwów i czasu.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: Zygmunt »

Woda z RO jest tez pozbawiona większości niezbędnych związków mineralnych, których drożdże potrzebują nie mniej, niż tlenu. Taką wodę trzeba suplementować odpowiednimi pożywkami.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

GRZEŚ141
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 08:37
Podziękował: 2 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: GRZEŚ141 »

Niestety nie ruszyło poszło w rurkę! Ale zostawiłem dunder na kolejny nastaw.
Koledzy prosiłbym o pomoc, jakie proporcje przy nowym nastawie, ile wody, cukru, i ile dodać dundru? Całość, czy jakoś go dzielić, po troszku do kolejnych nastawów?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: Wald »

Wstawiaj z całego dundru. Wody dolej do objętości jaka Ci pasuje do kotła, a cukru nie więcej niż do 26 Blg.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

GRZEŚ141
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 08:37
Podziękował: 2 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: GRZEŚ141 »

Dziękuję kolego za rady, działam.
Awatar użytkownika

stranger
20
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek, 13 sty 2014, 11:23
Krótko o sobie: "Jestem fajnym człowiekiem:)" Tego jeszcze nikt nie zbadał czas pokaże a Koledzy ocenią.
Psoceniem zaraził mnie znajomy szwagra, zawsze częstuje fajnym "napojem ognistym". Postanowiłem, że i ja spróbuję. Gdy zaczynałem przygodę na forum wydawało mi się, że budowa odpowiedniego sprzętu nie będzie aż tak skomplikowana. Po miesiącu czytania zagłębiania się w temat coraz częściej mam wrażenie jak bym czytał instrukcje budowy "okrętu bojowego gwiezdnej floty" wraz z instrukcją pilotażu. Ale psotnicy nigdy się nie poddają, ja też się nie poddam, "Alea iacta est." :)
Ulubiony Alkohol: Dobre Wino wytrawne, Dobra psota
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: stranger »

Szanowni Koledzy "Psotnicy"
Nastaw cukrowy 30 L na Drożdżach Spiritferm Moskva Style, BLG 1 i tak zostało, po samodzielnym sklarowaniu poszło w rurki a z racji wielkości garnuszka po 2 ariach zostało mi jeszcze ok. 9 L. Pierwsze dwa akty miały miejsce w niedzielę, dunder który pozostał siedzi w 30 l plastikowym pojemniku fermentacyjnym zadekowanym w chłodnym garażu ok 15'C i czeka na 3 część.
Proszę powiedzcie ile taki dunder może czekać ? BLG ok 5.
Czy może nastawić już dziś policzyć tak by końcowe BLG było 23 - 24 po dolaniu 3 części dundru w sobotę ?
A może śmignąć wszystko i nastawić od nowa ?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz. :poklon;
Alea iacta est
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: gr000by »

Możesz już nastawić kolejny nastaw, do którego później dodasz ostatnią porcję dundru. Albo możesz poczekać, jak nie jest to dłuższy czas oczekiwania. Tydzień taki dunder wytrzyma, może dłużej - nie wiem dokładnie ile, bo dunder z cukrówki z resztkami cukru zużywam w ciągu 72h od wystygnięcia do temperatury otoczenia.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

jordekap
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 20:59
Krótko o sobie: Młody, ciekawy świata. W szkole nie zainteresowali mnie chemią i procesami zachodzącymi w przyrodzie więc się teraz interesuje tym sam. ;]
Ulubiony Alkohol: Piwo/nalewka
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kozienice
Podziękował: 1 raz
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: jordekap »

Drożdże MoskvaStyle mi też zatrzymały się na 5BLG. Piszę dla informacji dla potomnych, może to wina drożdży... Fakt, że użyta była woda z 5l butelek z biedronki, następne nastawy będą na kranówce dla porównania.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: lesgo58 »

Podaj ilość nastawu. I proporcje. To coś więcej wymodzimy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: Pretender »

jordekap pisze:Drożdże MoskvaStyle mi też zatrzymały się na 5BLG. Piszę dla informacji dla potomnych, może to wina drożdży... Fakt, że użyta była woda z 5l butelek z biedronki, następne nastawy będą na kranówce dla porównania.
Nie wydaje mi się, prędzej drożdżaki albo coś nie tak z samym procesem.
Awatar użytkownika

romeek84dna
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 11 gru 2012, 22:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Sanok
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: romeek84dna »

Woda ma wpływ na smak , jeżeli jest skażona bakteriami może dojąć do niepożądanych procesów. W innym razie nie jest odpowiedzialna za zatrzymanie lub zwolnienie fermentacji.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: herbata666 »

jordekap pisze:Drożdże MoskvaStyle mi też zatrzymały się na 5BLG. Piszę dla informacji dla potomnych, może to wina drożdży... Fakt, że użyta była woda z 5l butelek z biedronki, następne nastawy będą na kranówce dla porównania.
Puszczaj na rury, a na dundrze stawiaj kolejny, oczywiście z mniejszą ilością cukru bo odzyskasz ten nie przerobiony. Ja ostatnio wstawiam tylko na dundrze może nie akurat całą beczkę ale daję powiedzmy pół na pół (wtedy zawsze schodzi mi do -4 BLG, nawet z 26-27BLG, ale standardowo robię w okolicach 22-23BLG).
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

pavvvel
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 2 cze 2014, 15:16
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: pavvvel »

Nie będę zakładał nowego tematu, ale mam też problem z nastawem, chyba z mojego błędu. Nastaw miał ok 3 BLG (mierzone "czymś" szklanym do BLG, ale nie ma tam - skali O.o ), wlałem tam turbo klar: saszetkę A i po ok 2 godz B. 3 dzien stoi i nic tylko piana się zrobiła. Dalej jest mętne, nawet osadu nie ma. Można to bezpiecznie destylować ?:) bo chyba już bez sensu wlewać znowu turbo klar? Dodam że teraz BLG ma 0 ;p
Ostatnio zmieniony środa, 11 cze 2014, 10:53 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: Wald »

pavvvel pisze: nie ma tam - skali O.o
pavvvel pisze:) Dodam że teraz BLG ma 0 ;p
Dziwna sprawa, ale w końcu 0 to cyfra, O to litera. To nie to samo.

Do tematu http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6850.html jeszcze nie dotarłeś, a od tego wypada zacząć. Żeby nie fatygować Cię za mocno wstawię mały cytat:
Koniec fermentacji sprawdzamy cukromierzem. Jego wskazania powinny wskazywać wartość ujemną, około minus 3. Przy braku skali poniżej zera, oceniamy to orientacyjnie (na tzw. oko). Potem klarowanie
Próbowałeś klarować fermentujący nadal nastaw, to się jeszcze nikomu nie udało.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

krepel1920
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2018, 13:04
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: krepel1920 »

Witam,mi też nastaw zatrzymał się na 5 ciu blg,stoi tak id dwoch dni,dzis przeniosłem w ciepłe miejsce bo w poprzednim spadła mi temp w nastawie do 15 stopni, pytanie moje które się nie raz pojawiło, próbować ogrzewać, grzałka, mata podgrzewajaca ,kołdry, koce czy pędzić to,czytałem że jedni dają grzałka akwariumowa i jest ok,drudzy daja w butelce pet bo goła zabija drożdże które się z nią stykają, proszę o poradę

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: arTii »

Czasami po prostu tak się zdarza. Miałem kiedys sytuację, że 2 identyczne nastawy - jeden przerobiło do -4BLG, a drugi pozostał na +7BLG
Przyczyna? Nieznana. Obydwa identyczne stały obok siebie. Jeśli spadło samo do 15 stopni, to grzybki pewnie już nieaktywne.
Nie napisałeś ile tego nastawu masz: jeśli 25l to cukru w tym jest jeszcze 1kg. W 50l to już 2kg itd...
Sugeruję 2 możliwości: jeśli mało nastawu - puścić na rurki. Z pozostałości - zrobić nastaw odejmując ilość cukru która w dundrze się znajduje.
Jeśli nastawu jest więcej - podzielić na pół, dodać wody, cukru i drożdży i fermentować od nowa. Chociaż też nie napisałeś jakie było BLG startowe, więc tez nie wiadomo ile alkoholu masz w tym nastawie - czy nawet po rozcieńczeniu grzybki podejmą pracę
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

krepel1920
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2018, 13:04
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: krepel1920 »

Nastawy dwa razy po 25 litrów, nie patrzyłem jakie było początkowe blg bo sugerowałem tym co pisało na drożdżach turbo żeby dodać to tego 8 kilo cukru

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: arTii »

Czyli BLG startowe 28,3
Przy BLG końcowym =5 masz z tych 50l - 5,4l etanolu, jeśli zjechałbyś do -4 to było by ponad 8l - jest o co powalczyć :)
Skoro robisz nastawy po25l, to znaczy że w wiadrach fermentacyjnych.
Będziesz potrzebował w takim razie przynajmniej jeszcze jedno wiadro, albo pentainera:
https://allegro.pl/petainer-30l-keg-fer ... 31343.html
- Zlewasz jeden nastaw znad osadu do pentainera (lub wiadra). Myjesz wiadro
- Z drugiego wiadra zlewasz znad osadu nastaw do pierwszego wiadra, myjesz drugie wiadro
- Rozdzielasz to po połowie do dwóch wiader, dodajesz rozpuszczony cukier po 6kg do każdego i uzupełniasz do 25l każde
- jak temperatura spadnie poniżej 25°C dodajesz do każdego drożdże i czekasz tydzień :)
po tygodniu - na rurki (oczywiście jeśli przefermentowało do -3BLG lub niżej), a z nastawem z pentainera robisz to samo...

W sumie powinieneś uzyskać około 14l etanolu
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 paź 2018, 15:47 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

krepel1920
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2018, 13:04
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: krepel1920 »

Dziękuję,bardzo, zaczęło coś tam spadać, zaczekam może że 3 dni i wtedy zdecyduje
Awatar użytkownika

Jozinek
50
Posty: 98
Rejestracja: sobota, 25 sie 2018, 10:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: Jozinek »

Nie mają nastawy za zimno, mnie stanął na 3 i kaplica była, bo już zimno na strychu. Przelałem do 2 fermentatorów, wrzuciłem do wanny, ciepła woda, ogrzałem i ruszyły . Teraz stoją w piwnicy gdzie jest 18 stopni i pracują.

Pol87
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 12 lis 2014, 14:55
Podziękował: 2 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: Pol87 »

Witam nastaw 24 blg objętość 110 l 29 kg cukru stanął na 0 blg nastawiony 10 dni temu drożdże dwie paczki Moskva style najwyższa temp. Pierwszego dnia 28 stopni teraz 19 . Myślicie że zejdzie poniżej zera jeszcze ? Na wierzchu trochę piany ale nie słychać żeby jeszcze pracowało. Według obliczeń zostało w tym ok 4 kg cukru ?
Pozdrawiam
Ps To mój pierwszy raz .

mocho
50
Posty: 73
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: mocho »

Skoro jest piana to nadtaw pracuje, jak przestanie pracować to zacznie się klarować samoczynnie. Daj mu czas i sprawdzaj czy blg spada
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1907
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: drgranatt »

Pol87 pisze:Witam nastaw 24 blg objętość 110 l 29 kg cukru stanął na 0 blg nastawiony 10 dni temu drożdże dwie paczki Moskva style.
Zmień drożdże a nie będziesz miał problemów z zejściem do -4.
Przy takiej objętości nastawu daję 32 kg cukru i nie mam żadnych problemów :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Pol87
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 12 lis 2014, 14:55
Podziękował: 2 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: Pol87 »

Ech, naczytałem się o tych zrobiłem zapas . Zobaczymy, następny to postaram się puścić w weekend. Jakie drożdże polecasz ?
Ostatnio zmieniony środa, 11 wrz 2019, 20:30 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”