Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
ewan
50
Posty: 81
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2010, 17:19
Podziękował: 1 raz

Post autor: ewan »

Witam.

Kolega Calyx pisał o drożdżach babuni (nie mogę już tego znaleźć), że lepsze są z obrazkiem babci niż ciasta. Szukam tych z babcią ale nigdzie niema a mam do dyspozycji albo biedronka albo lewiatan. Gdzie można zatem dostać te lepsze i jaka jest rzeczywista różnica między nimi co do produkowanego przez nas materiału?
Ostatnio zmieniony sobota, 13 lut 2010, 14:59 przez ewan, łącznie zmieniany 1 raz.

arturo278
50
Posty: 67
Rejestracja: piątek, 20 lis 2009, 19:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: psota browar i naleweczka dobra :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Re: Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?

Post autor: arturo278 »

Babunine są w biedronce sam się tam zaopatruje,popatrz po sklepach winiarskich można spotkać gorzelniane.
Kto nie dąży do rzeczy nie możliwych nigdy nich nie osiągnie

Autor tematu
ewan
50
Posty: 81
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2010, 17:19
Podziękował: 1 raz
Re: Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?

Post autor: ewan »

arturo278 przeczytaj mojego posta dokładnie a dojdziesz do sedna problemu.
Calyx pisze:
mima pisze:...nie dajesz pożywki, do babumi bo widzisz w jakich konsystencjach sa one sprzedawane. Są tu chyba wszystkie skladniki potrzebne drożdżom do życia, no może oprócz witamin, które zawsze możma podać, chociażby multiwitamine , witaminy z serii f, lub koncentrat pomidorowy.
Nie daje, koncentrat jest wystarczajaca pozywka. Zawiera witamine H i B,
a takie sa potrzebne dla rozwoju drozdzy. Babuni uzywam ale konkretnego rodzaju.
Jest babunia i babunia, taka z obrazkie ciasta jest kicha, za to z obrazkiem babci...
wow, szalenstwo w baniaku. Zreszta jest to dokladnie ta sama rodzina drozdzy
co drozdze gorzelniane, (ktore rowniez czasem uzywam, choc czesciej stosuje bayanusy).

Zwolennicy gorzelnianych mowia piekarnicze do piekarni, gorzelniane do gorzelni.
Coz, maja racje, bo one odfermentowuja nastawy do wyzszej zawartosci alkoholu.
Tyle ze doprowadzanie do duzych stezen w nastawach powoduje rowniez
wieksze stezenia wszelkiego rodzaju fuzli.
Przepuszczalem przez moje insttrumenty roznych zalog Saccharomyces.
Naprawde przy kilkakrotnym psoceniu, w tym rektyfikowaniu,
nie zauwazylem roznicy w otrzymanym produkcie. Jedyna roznica jest ilosc.
Fakt, ze kiedy uzywam drozdzy gorzelnianych to jakos sumienie sie nie odzywa.
Kiedy zas po babuni sie odezwie, to zwilzam migdaly jakas psota i wtedy milknie :)


Pozdrawiam
Calyx
Awatar użytkownika

Coorp.pl
100
Posty: 112
Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?

Post autor: Coorp.pl »

Kolego Ewan. Babunie z Babunią ostatnio kupowałem w Polo. Jeśli masz jednak znajomego piekarza, a warto, to najlepsze są prosto z piekarni. Bardzo dobre są też sklepowe, ale w dużych kostkach. No, aby świeże.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?

Post autor: Calyx »

ewan pisze:...a dojdziesz do sedna problemu...
Witaj Ewan

Od zacytowanej przez Ciebie wypowiedzi minęło sporo czasu
i na dzień dzisiejszy namawiam raczej kolegów do używania drożdży T3
Nie to żebym zniechęcał do Babuni, każdy ma wybór
a sam niejeden nastaw na tych drożdżach przepuściłem.
T3 jednak oduczyły mnie stosowania drożdży piekarskich.
To rewelacyjna mieszanka pożywki i drożdży, która przy cukrówkach
sprawdza się wyśmienicie. Jeśli ktoś powie, że drogie,
to przedstawiam taki przykład.
Jedną paczkę T3 dzielę na 4 części. Nie używam do tego wagi
tylko szkolnej linijki :) Najpierw dzielę proszek na pół
a później każdą część jeszcze raz na ćwiartki.
Każda część wystarczy do poszczucia 4kg cukru w nastawie 17,5L
Po czterech dniach jest blg -4 i nastaw nadaje się do puszczenia w rurki :)
Koszt paczki drożdży t3 to 9zl. Podzielone na 4 = 2,25zl
Koszt paczuszki Babuni to 0,90zl, potrzebne na 4kg cukru są dwie
więc koszt drożdży babuni to 1,80zl. Do tego przecier, słoiczek ok 1,80zł
czyli razem 3,60zł :)
T3 THE BEST polecam z czystym sumieniem każdemu Psotnikowi.

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Autor tematu
ewan
50
Posty: 81
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2010, 17:19
Podziękował: 1 raz
Re: Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?

Post autor: ewan »

Dzięki za odpowiedź. Po lekturze forum szczególnie na temat drożdży sam zrobiłem już dwa nastawy na T3 i zamówiłem następne. Jak przepuszczę to porównam z babuniowymi.

majerek3
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 1 sty 2014, 23:57
Re: Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?

Post autor: majerek3 »

Panowie nigdzie nie mogę się wczytać po co ten koncentrat pomidorowy do drożdży, czy ktoś mi powie jak to się je ??
Jak to przygotować z tym koncentratem?

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?

Post autor: aronia »

Koncentrat ma służyć jako pożywka - witaminy z grupy B.

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?

Post autor: Rusin »

W koncentracie masz też postas a z tego co gdzieś mi się przewineło pierwiastek ten jest podstawowym w pożywkach.
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?

Post autor: Kamal »

Bez koncetratu babuni też pracują, i to w miarę dobrze. Ale z nim, zasuwają szybciej. Można użyć też, po prostu pożywki dla drożdży zamiast koncetratu.
Obrazek

CCcom
30
Posty: 30
Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 08:59
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?

Post autor: CCcom »

Witam. Rzadko się udzielam forum, bo wiedza mi na to nie pozwala. Drożdże Lallemand z lubelskiej drożdżowni... Nie wiem dlaczego, ale kupione w tzw. sklepie GS-u, i kupione w Lublinie, różnica jest kolosalna. Napiszę tak: nie wiem jaka jest polityka tej wytwórni, nie wiem jakimi prawami się żądzą, ale, chyba, powinni zadbać o powtarzalność produktu.

Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?

Post autor: Ryba64 »

Rządzą się - piszemy przez "rz". Które lepsze ? Z GS-u czy z Lublina ? Z tego wniosek, że w Lublinie nie ma GS-ów. A powtarzalność produktu można jedynie sprawdzić w praktyce.
Lubię to co naturalne

majerek3
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 1 sty 2014, 23:57
Re: Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?

Post autor: majerek3 »

Czyli mam rozumieć, że koncentrat daje się do zacieru na start czy w trakcie??
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Odp: Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?

Post autor: Zygmunt »

W Lublinie drożdży nie produkuje się juz od kilku lat, Lallemand produkuje je w Józefowie.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?

Post autor: Rusin »

Koncentrat dajesz na samym początku bo to pożywka dla drożdży.
In vino veritas, in aqua sanitas

rumcajs
30
Posty: 30
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 02:59
Re: Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?

Post autor: rumcajs »

Najlepsze są z biedronki, one po prostu wręcz pachną, niektóre drożdże piekarskie mają nieprzyjemny zapach, a te z biedronki mają zapach bardzo przyjemny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”