Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?
Witam.
Kolega Calyx pisał o drożdżach babuni (nie mogę już tego znaleźć), że lepsze są z obrazkiem babci niż ciasta. Szukam tych z babcią ale nigdzie niema a mam do dyspozycji albo biedronka albo lewiatan. Gdzie można zatem dostać te lepsze i jaka jest rzeczywista różnica między nimi co do produkowanego przez nas materiału?
Kolega Calyx pisał o drożdżach babuni (nie mogę już tego znaleźć), że lepsze są z obrazkiem babci niż ciasta. Szukam tych z babcią ale nigdzie niema a mam do dyspozycji albo biedronka albo lewiatan. Gdzie można zatem dostać te lepsze i jaka jest rzeczywista różnica między nimi co do produkowanego przez nas materiału?
Ostatnio zmieniony sobota, 13 lut 2010, 14:59 przez ewan, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?
arturo278 przeczytaj mojego posta dokładnie a dojdziesz do sedna problemu.
Calyx pisze:Nie daje, koncentrat jest wystarczajaca pozywka. Zawiera witamine H i B,mima pisze:...nie dajesz pożywki, do babumi bo widzisz w jakich konsystencjach sa one sprzedawane. Są tu chyba wszystkie skladniki potrzebne drożdżom do życia, no może oprócz witamin, które zawsze możma podać, chociażby multiwitamine , witaminy z serii f, lub koncentrat pomidorowy.
a takie sa potrzebne dla rozwoju drozdzy. Babuni uzywam ale konkretnego rodzaju.
Jest babunia i babunia, taka z obrazkie ciasta jest kicha, za to z obrazkiem babci...
wow, szalenstwo w baniaku. Zreszta jest to dokladnie ta sama rodzina drozdzy
co drozdze gorzelniane, (ktore rowniez czasem uzywam, choc czesciej stosuje bayanusy).
Zwolennicy gorzelnianych mowia piekarnicze do piekarni, gorzelniane do gorzelni.
Coz, maja racje, bo one odfermentowuja nastawy do wyzszej zawartosci alkoholu.
Tyle ze doprowadzanie do duzych stezen w nastawach powoduje rowniez
wieksze stezenia wszelkiego rodzaju fuzli.
Przepuszczalem przez moje insttrumenty roznych zalog Saccharomyces.
Naprawde przy kilkakrotnym psoceniu, w tym rektyfikowaniu,
nie zauwazylem roznicy w otrzymanym produkcie. Jedyna roznica jest ilosc.
Fakt, ze kiedy uzywam drozdzy gorzelnianych to jakos sumienie sie nie odzywa.
Kiedy zas po babuni sie odezwie, to zwilzam migdaly jakas psota i wtedy milknie
Pozdrawiam
Calyx
-
- Posty: 112
- Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
- Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
- Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?
Kolego Ewan. Babunie z Babunią ostatnio kupowałem w Polo. Jeśli masz jednak znajomego piekarza, a warto, to najlepsze są prosto z piekarni. Bardzo dobre są też sklepowe, ale w dużych kostkach. No, aby świeże.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?
Od zacytowanej przez Ciebie wypowiedzi minęło sporo czasu
i na dzień dzisiejszy namawiam raczej kolegów do używania drożdży T3
Nie to żebym zniechęcał do Babuni, każdy ma wybór
a sam niejeden nastaw na tych drożdżach przepuściłem.
T3 jednak oduczyły mnie stosowania drożdży piekarskich.
To rewelacyjna mieszanka pożywki i drożdży, która przy cukrówkach
sprawdza się wyśmienicie. Jeśli ktoś powie, że drogie,
to przedstawiam taki przykład.
Jedną paczkę T3 dzielę na 4 części. Nie używam do tego wagi
tylko szkolnej linijki Najpierw dzielę proszek na pół
a później każdą część jeszcze raz na ćwiartki.
Każda część wystarczy do poszczucia 4kg cukru w nastawie 17,5L
Po czterech dniach jest blg -4 i nastaw nadaje się do puszczenia w rurki
Koszt paczki drożdży t3 to 9zl. Podzielone na 4 = 2,25zl
Koszt paczuszki Babuni to 0,90zl, potrzebne na 4kg cukru są dwie
więc koszt drożdży babuni to 1,80zl. Do tego przecier, słoiczek ok 1,80zł
czyli razem 3,60zł
T3 THE BEST polecam z czystym sumieniem każdemu Psotnikowi.
Pozdrawiam Calyx
Witaj Ewanewan pisze:...a dojdziesz do sedna problemu...
Od zacytowanej przez Ciebie wypowiedzi minęło sporo czasu
i na dzień dzisiejszy namawiam raczej kolegów do używania drożdży T3
Nie to żebym zniechęcał do Babuni, każdy ma wybór
a sam niejeden nastaw na tych drożdżach przepuściłem.
T3 jednak oduczyły mnie stosowania drożdży piekarskich.
To rewelacyjna mieszanka pożywki i drożdży, która przy cukrówkach
sprawdza się wyśmienicie. Jeśli ktoś powie, że drogie,
to przedstawiam taki przykład.
Jedną paczkę T3 dzielę na 4 części. Nie używam do tego wagi
tylko szkolnej linijki Najpierw dzielę proszek na pół
a później każdą część jeszcze raz na ćwiartki.
Każda część wystarczy do poszczucia 4kg cukru w nastawie 17,5L
Po czterech dniach jest blg -4 i nastaw nadaje się do puszczenia w rurki
Koszt paczki drożdży t3 to 9zl. Podzielone na 4 = 2,25zl
Koszt paczuszki Babuni to 0,90zl, potrzebne na 4kg cukru są dwie
więc koszt drożdży babuni to 1,80zl. Do tego przecier, słoiczek ok 1,80zł
czyli razem 3,60zł
T3 THE BEST polecam z czystym sumieniem każdemu Psotnikowi.
Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Posty: 30
- Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 08:59
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?
Witam. Rzadko się udzielam forum, bo wiedza mi na to nie pozwala. Drożdże Lallemand z lubelskiej drożdżowni... Nie wiem dlaczego, ale kupione w tzw. sklepie GS-u, i kupione w Lublinie, różnica jest kolosalna. Napiszę tak: nie wiem jaka jest polityka tej wytwórni, nie wiem jakimi prawami się żądzą, ale, chyba, powinni zadbać o powtarzalność produktu.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Odp: Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?
W Lublinie drożdży nie produkuje się juz od kilku lat, Lallemand produkuje je w Józefowie.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"