Re: Aabratek + VM prosze o sprawdzenie
Postautor: majsin » środa, 8 sty 2014, 21:06
Witam wszystkich.
Ja również pozwolę sobie dołączyć do tematu.
Jestem nowy na forum i jak większość po przeczytaniu kilku postów zdecydowałem się na budowę kolumny. Na forum trafiłem przypadkiem i bardzo cieszę się z tego faktu. Szacunek i podziw dla użytkowników za wiedze i osiągnięcia.
Swoją przygodę z psoceniem zacząłem ok 4 lata temu zakupem kolumny z zimnymi palcami i chyba już czas na lepszy sprzęt. Ze względu na duży dostęp do owoców destyluje wyłącznie owocówki, czasem zbożówki. Efekty były różne, czasem lepsze czasem gorsze ale jak większość użytkowników tego forum zależy mi na jakości, dlatego planuje budowę kolumny z głowicą typu Aabratek i część owocówek przerobić na absolut.
Wzorując się na informacjach z forum powstał projekt. Wiem, że takich pytań było dużo ale lepiej zapytać jeszcze raz i nie popełnić większych błędów więc proszę o sprawdzenie i korekty.
Posiadam już Keg 50l z powiększonym wlewem ( wywijka 114mm) oraz pomiarem temperatury, do tego zainstalowane grzałki 2x2kW z regulatorem. Głowicę planuję kupić od producenta z forum. Miedz chcę używać tylko przy pierwszym gotowaniu, kolejne tylko na KO. Wypełnienie pryzmatyczne Szymonli 4.2mm. Przy OVM chłodnica Liebiga jak w projekcie:
zmodyfikowana-kolumna-jaroslawa-pytanie-o-vm-t9639-10.html
Mam nadzieje, że twórca nie ma nic przeciwko korzystania z jego projektu.
1. Czy przy braku katalizatora z miedzią w drugim gotowaniu termometr może być umieszczony 30cm nad kegiem?
2. Z jakiej średnicy wykonać kolumnę? 60,3 czy 63,5? Czy te różnice średnic wpływają jakoś na trudność wykonania?
Poniżej schemat kolumny.
pozdrawiam Marcin
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.