Frosty Jack's Cider 7.5% - przygotowanie do psot...

Jak zachować zdrowie podczas destylacji, jak zadbać o bezpieczeństwo pędzenia, dział dla tych którzy cenią sobie spokojne, bezpieczne bimbrownictwo...

Autor tematu
Tomaszek007
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 19 sty 2014, 19:22
Podziękował: 2 razy

Post autor: Tomaszek007 »

Witam serdecznie,

Od kilku miesięcy pomieszkuję sobie u królowej na wysepce. Wszystko ładnie i cacy, ale alkohol albo drogi albo szkodzi zdrowiu jak diabli. Znalazłem dobrego kandydata na "surowiec". Jest to jak w temacie Frosty Jack's Cider 7.5% VOL. Jedyny problem jaki z nim mam to aspartam użyty do "słodzenia". Moje pytanie brzmi. Jaką aparaturę MOBILNĄ (przeprowadzki) mi polecicie? Ta aparatura ma tylko "wyciskac" "moc" do innego naczynka, pozbywając się tego ohydnego aspartamu. Nie zależy mi na mocach powyżej 25%, a jedynie na czystości. Dlaczego pytam? W.w. cider to koszt około 5PLN za litr, a 0.5litra ohydnej wódki 36% VOL - 50PLN. Proszę o pomoc... ;)

Pozdrawiam,
Początkujący psotnik Tomaszek
alembiki
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Frosty Jack's Cider 7.5% - przygotowanie do psot...

Post autor: Kamal »

Może aabratek. Na tym sprzęcie, otrzymasz dobrej jakości spirytus. Później sobie, ten spiryt rozcieńczysz do % jakiego będziesz chciał. :D
Obrazek
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Frosty Jack's Cider 7.5% - przygotowanie do psot...

Post autor: Trener »

Bo ja wiem czy aabratek jest łatwo przenośny i mobilny... Trochę przestrzeni zajmuje.
Kolego Tomaszek, jeśli lubisz wódki smakowe, to z cydru uzyskasz dobry towar już na najprostszym pot-stillu (szybkowar, deflegmator, chłodnica) i to o mocy 2-3 krotnie większej niż 25%. Niestety nie mam pewności co do kwestii aspartamu, a chyba na tej informacji najbardziej Ci zależy.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Frosty Jack's Cider 7.5% - przygotowanie do psot...

Post autor: gr000by »

Po destylacji tego cydru aspartam zostanie w kotle, a trunek powinien wyjść niezły nawet z prostego aparatu. Śmiało destyluj :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
Tomaszek007
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 19 sty 2014, 19:22
Podziękował: 2 razy
Re: Frosty Jack's Cider 7.5% - przygotowanie do psot...

Post autor: Tomaszek007 »

Dziękuję za odpowiedzi. :)
Martwi mnie jednak niestabilnośc aspartamu. Za wikipedią... hasło aspartam... chemia...
"W silnie kwaśnym lub alkalicznym środowisku, jakie występuje w różnych częściach układu pokarmowego człowieka, hydrolizuje on najpierw do wolnego dipeptydu i metanolu."
Obawiam się, że w miare destylacji pH "odleci" w kwaśne lub zasadowe... i aspartam zacznie mi się rozkładac na METANOL.
Co mi panowie zaproponujecie? Podwójna destylacja?
Pozdrawiam i wielkie dzięki za pomoc. :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Frosty Jack's Cider 7.5% - przygotowanie do psot...

Post autor: Kamal »

Tak, podczas drugiej destylacji, spokojnie odbierzesz metanol. ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Frosty Jack's Cider 7.5% - przygotowanie do psot...

Post autor: HomoChemicus »

Możesz zawsze sprawdzić po pierwszej destylacji pH wywaru jak będzie pomiędzy 6-8 to bez obaw.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

Autor tematu
Tomaszek007
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 19 sty 2014, 19:22
Podziękował: 2 razy
Re: Frosty Jack's Cider 7.5% - przygotowanie do psot...

Post autor: Tomaszek007 »

Dziękuję za odpowiedzi. :)
Pozostaje kwestia mobilnego zestawu... aabratek jest zbyt duży... może coś mniejszego da radę przetransportowac etanol nawet nisko procentowy i nie zanieczyścic dodatkowo. Chodzi mi po głowie "destylator do wody i wina". Za 350pln można już takie coś kupic ze stali nierdzewnej.
Pozdrawiam

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Frosty Jack's Cider 7.5% - przygotowanie do psot...

Post autor: aronia »

Kocioł(keg/szybkowar) - od 90 do 150 zł w zależności od pojemności, rura na deflegmator - od 34(33,7 mm) do 50(60,3 mm) za metr albo szklany od 30 do 60 zł, chłodnica szklana - od 30 do 60 zł albo nierdzewna od 70 do 115 zł. Pozostaje tylko kwestia wypełnienia - szkło, zmywaki, sprężynki oraz połączeń. Cena zależy od konfiguracji, ale za te 350 możesz mieć przy dwóch przepuszczeniach produkt >92%.
Wracając do surowca to przy 7,5 % początkowym deflegmator nie może być za mały, bo będzie problem z odzyskiem alkoholu - na te 0,5l 36% przy odzysku całego alkoholu potrzebujesz 2,4l cydru.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie i Bezpieczeństwo”