Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
aszlo
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 07:16
Załączniki
Whisky z beczki dębowej

Postautor: aszlo » wtorek, 10 gru 2013, 07:52

Witam wszystkim

Jestem amatorem. Chcę otrzymać w miarę dobrą whisky w prosty sposób.

1) Dzisiaj zamówiłem 50l beczkę dębową opalaną od wewnątrz. Dla zainteresowanych otrzymałem do niej instrukcję:
- do czasu napełnienia beczki należy nie zdejmować folii ochronnej
- przed rozpoczęciem użytkowania beczkę należy zalać ciepłą wodą (ok. 30-40 st. C) do pełna na 48 godzin po czym opróżnić i zalać ponownie na 24 godziny. Jest to okres minimalny, jeżeli jest możliwość można rozpocząć płukanie nawet tydzień przed zalaniem alkoholem, powtarzając wcześniej wspomniany cykl płukania
- nie używać żadnych środków chemicznych
- po ustąpieniu ewentualnych wycieków, które są rzeczą naturalną (drewno pęcznieje) można przystąpić do siarkowania
- Otrzymany knot siarkowy należy użyć przed zalaniem winem. W tym celu należy zamocować knot np. na cienkim drucie, zapalić, włożyć do beczki przez otwór wlewowy i przytkać korkiem. Po spaleniu (ok. 1 min) wyrzucić i odczekać aż intensywny zapach siarki osłabnie. Należy uważać aby spalony knot nie został przyklejony do ścianek beczki.
- pustą beczkę należy przechowywać w chłodnym miejscu - nie wolno doprowadzić do zeschnięcia
- najlepszym sposobem na uniknięcie zaschnięcia jest stałe przechowywanie alkoholi w beczce lub po opróżnieniu, wypłukaniu i ususzeniu zafoliowanie zostawiając odkryty otwór wlewowy
- nie należy przechowywać w beczce wody przez dłuższy okres z powodu zepsucia wody i tym samym brzydkiego zapachu
- w razie występowania przesączeń przez słoje drewna (beczka jest woskowana) utrzymujących się dłużej niż 3 dni miejsce przesączania po osuszeniu należy zalakierować lakierem do drewna bezbarwnym
- alkohol sezonować w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy z dala od źródeł ciepła
- do alkoholi wysokoprocentowych siarkowanie beczki jest zbędne
- alkohol ubywa z beczki, jeżeli beczka leżakuje w temperaturze powyżej 12st.C i dużej wilgotności powietrza. Optymalne warunki leżakowania to temp. do 12st.C i wilgotność 35-50%.

2) Druga część, to zaprawka, rozważam 3 opcje (zacieru nie chce mi się robić).
- Pewien gorzelnik zaproponował mi, żebym nie stosował żadnej chemii i żeby po prostu zalał beczkę spirytem z wodą i czekał
- Zastosowanie zaprawki. W którymś temacie jeden z Was polecił zaprawki angielskiej firmy:
http://www.brewstore.co.uk/top-shelf-sp ... -119-c.asp
Może je użyje, może inne; + syrop cukrowy + dodatek oryginalnej whisky.
TAKIE PYTANIE - CZY TE KUPNE ZAPRAWKI MAJĄ RZECZYWIŚCIE JAKĄŚ CHEMIĘ W SOBIE? CZY SĄ FIRMY BEZ CHEMII? POSPRAWDZAJCIE SKŁADY SWOICH ZAPRAWEK I DAJCIE ZNAĆ.

- Zrobienie własnej zaprawki.

3) Beczkę dostanę dopiero po nowym roku. Spiryt też będę trochę czasu kombinował (oryginalny z polskiej rozlewni). Tak więc minie jeszcze trochę czasu. Tymczasem chcę zadecydować, który sposób przyrządzenia wybrać...

Pozdrawiam


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

krzysto79
50
Posty: 90
Rejestracja: niedziela, 18 gru 2011, 20:35
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem
Ulubiony Alkohol: Z wlasnej piwniczki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Małopolska
Załączniki
Re: Whisky z beczki dębowej

Postautor: krzysto79 » wtorek, 10 gru 2013, 22:42

Z tego to ci wyjdzie wódka dębowa z posmakiem zaprawki do whisky.
Najprostszy sposób żeby to miało ręce i nogi to proponuje zrobić Wujka Jessie .
Tutaj masz podane wszelakie instrukcje latwy-kwasny-zacier-wujka-jessie-kukurydza-t212.html
Tak ze zapraszam do :czytaj: .
Krzysiek.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2213
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Whisky z beczki dębowej

Postautor: Kamal » środa, 11 gru 2013, 10:10

@aszlo zamierzasz kupić spirytus ? Ta inwestycja wyniesie Cię trochę kasy.
My tutaj na forum unikamy kupnego spirytusu, ponieważ większość z nas produkuje go w domu. Co w porównaniu pieniężnym jest dużo tańsze.
Obrazek

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Whisky z beczki dębowej

Postautor: gr000by » środa, 11 gru 2013, 10:16

Zaprawki smakowe to zło w najczystszej postaci. Już lepiej użyć syropu klonowego, karmelu i cukru wanilinowego zamiast gotowej zaprawki. Tak doprawiony alkohol ładujesz do beczki i będzie miał przynajmniej naturalny smak, a nie plastik i chemię wyczuwalną na kilometr.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2213
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Whisky z beczki dębowej

Postautor: Kamal » środa, 11 gru 2013, 11:37

Ja osobiście bym cukier wanilinowy, zastąpił laską wanili. Alkohol nie będzie wtedy taki słodki.
Obrazek


Łiskej
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 16:09
Załączniki
Re: Whisky z beczki dębowej

Postautor: Łiskej » środa, 11 gru 2013, 14:16

Świeża beczka i kupny spirol to jak kolega wyżej napisał wyjdzie Ci dębowa wódka. Z takim pomysłem to ciężko Ci będzie whisky osiągnąć.
Kiedyś miałem 10l świeżą-zalałem ją gorącą wodą potem winem czerwonym na kilka tygodni-ok 6-po tym okresie wylałem wino i wlałem 55%-trochę za mała była ta beczka i pewnie nie wypalana bo po pół roku miała konkretny drewniany aromat, nutki owocowe i mało wanilii, generalnie na plus-kolor jasno bursztynowy.

Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Załączniki
Re: Whisky z beczki dębowej

Postautor: haze72 » środa, 11 gru 2013, 18:53

gr000by pisze:Zaprawki smakowe to zło w najczystszej postaci. Już lepiej użyć syropu klonowego, karmelu i cukru wanilinowego zamiast gotowej zaprawki. Tak doprawiony alkohol ładujesz do beczki i będzie miał przynajmniej naturalny smak, a nie plastik i chemię wyczuwalną na kilometr.

A jakie proporcje tej 'zaprawki'?


wawaldek11
2000
Posty: 2318
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Whisky z beczki dębowej

Postautor: wawaldek11 » środa, 11 gru 2013, 19:28

Takie żeby Ci smakowało ;)
Tego nie da się określić w gramach bo syropy są różne, karmel można różnie przygotować a i wanilia wanilii nie równa.
Rób testy na małych ilościach i jak posmakuje to hurt.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5350
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Whisky z beczki dębowej

Postautor: Zygmunt » środa, 11 gru 2013, 19:32

To dalej nie będzie whisky. Ta instrukcja do beczki też taka sobie... Który to producent?

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Whisky z beczki dębowej

Postautor: gr000by » środa, 11 gru 2013, 19:39

Na 50l wsadu 45-50% dałbym:
- 250-330ml syropu klonowego;
- 1-1,5kg cukru mocno skarmelizowanego;
- 10-15 paczek cukru wanilinowego LUB 1-2 laski wanilii.
Dodatki opcjonalne (na whisky, nie whiskey!):
- 200g suszonych śliwek (suszonych, nie wędzonych);
- 200-500ml wina (osobiście polecałbym Tokay'a).

Whisky/whiskey będzie to tylko przypominało, ale jak już beczka zamówiona, a ty nie masz porządnego wsadu...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Załączniki
Re: Whisky z beczki dębowej

Postautor: haze72 » środa, 11 gru 2013, 21:15

Whisky/Whiskey - oświećcie mnie zielonego proszę..

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5350
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Whisky z beczki dębowej

Postautor: Zygmunt » czwartek, 12 gru 2013, 00:32

Irlandzka i amerykańska: whiskey, szkocka: whisky, różnią się surowcem i sposobem destylacji.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


fido33
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 13 wrz 2013, 23:17
Załączniki
Re: Whisky z beczki dębowej

Postautor: fido33 » czwartek, 12 gru 2013, 12:01

Różnią się surowcem choć nie zawsze. Amerykańska whiskey i szkocka whisky o ile wiem zawsze mają inny skład. Amerykanie używają również kukurydzy a Szkoci tylko ziarna słodowanego. Irlandzka whiskey i szkocka są destylatami zbożowymi, więc pewnie w wielu przypadkach mają jako bazę ten sam surowiec (jęczmień + ew. inne zboża). Irlandzka najczęściej destylowana jest 3-krotnie a szkocka 2-krotnie. Tylko Szkoci mają wyłączność na nazwę "Whisky".

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2213
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Whisky z beczki dębowej

Postautor: Kamal » czwartek, 12 gru 2013, 12:11

@haze72 no to tak scotch whisky : http://open-bar.pl/alkohole/scotch-whis ... 0/strona/2
Burbon i Amerykańska whisky (whiskey) : http://open-bar.pl/alkohole/bourbon-i-a ... 5/strona/3
Trochę te lektury powinny Ci, rozjaśnić umysł. ;-)
Obrazek


Autor tematu
aszlo
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 07:16
Załączniki
Re: Whisky z beczki dębowej

Postautor: aszlo » piątek, 13 gru 2013, 21:01

Oj, nie miałem dostępu do neta, a tu post zaakceptowany i tyle postów :) odpowiadam...

Beczka z: http://sklep.bednarstwo.eu/
Na całość fakt, trochę wydam. Beczka 500 zł, a spiryt, nie wiem, czy mogę to tu pisać, ale mam kolegę pracującego w rozlewni.. ;) wyjdzie mi za niego też ok. 500 zł. Plus dodatki.Właśnie dlatego tu napisałem, by poradzić się. Nie chcę zepsuć 50l trunku ;].
Czytałem co nie co na tym forum o zaprawkach, to ogólnie opinie były dosyć optymistyczne: http://alkohole-domowe.com/forum/gotowe-zaprawki-do-alkoholu-opinie-t5358.html ale może rzeczywiście zastąpię zaprawki syropem klonowym, karmelem, wanilią i może śliwkami i winem. Za chemią też nie przepadam, ale tak jak wspomniałem powyżej, ludzie nie wypowiadali się o zaprawkach najgorzej...
Ostatnio zmieniony piątek, 13 gru 2013, 21:06 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.


bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Whisky z beczki dębowej

Postautor: bogdan » niedziela, 15 gru 2013, 12:28

Wszystkie wyżej podane przepisy włóż między bajki, może niekoniecznie kwaśny zacier wujka Jassie.
Chcesz zrobić whisky, to tylko z bimbru wypędzonego na pot stilu. Moc około 60%. Wlej to do beczki i zapomnij o niej na co najmniej 3 lata. Ja mam taką 4 letnią i młodsze. Jedynym dodatkiem może być wanilia, ale to można dodać później i wyczuciem, ma być tylko nutka bo za dużo popsuje (zdominuje) smak.


pozdrawiam Bogdan

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2213
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Whisky z beczki dębowej

Postautor: Kamal » poniedziałek, 16 gru 2013, 09:41

Tylko to będzie w podobie do whisky, ale nie będzie miało z nią nic wspólnego.
Obrazek


Łiskej
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 16:09
Załączniki
Re: Whisky z beczki dębowej

Postautor: Łiskej » poniedziałek, 16 gru 2013, 16:17

Panowie, surowa, czy palona beczka nie da whisky, co najwyżej dębowy bimber. Żeby osiągnąć whisky trzeba ją leżakować w beczkach po czerwonym winie - bez tego nie osiągnie się aromatów owocowych. Dodając substytuty typu suszone owoce czy inne tego typu rzeczy osiągnie się nie zwalidowany smak z innymi aromatami niż owocowe z beczki po winie.
Co do wanilii w bourbonie to odsyłam do świetnego artykułu na portalu science (Yamamoto), który ten aromat przypisuje... laskom wanilii dodawanym do beczek.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Whisky z beczki dębowej

Postautor: gr000by » poniedziałek, 16 gru 2013, 20:36

Oj, tu się bardzo nie zgodzę. Z własnego doświadczenia wiem, że nuty waniliowe najlepiej wnosi średnio i mocno pieczony dąb (plus odpowiednio długie leżakowanie), ale i z opalanego dębu też te nuty się pojawiają. Świeżą, nieużywaną beczkę do bourbona najlepiej oddaje mieszanka surowego, opalanego, średnio i mocno pieczonego dębu. A aromaty owocowe biorą się z beczek po winie, ale to raczej oczywiste. Nie sądzę zaś żeby ktoś mógł na to wpaść, że dobrze wymoczony w wódce surowy dąb też wnosi bardzo delikatne, słodkie, lekko owocowe posmaki. I to mówię po wielu eksperymentach smakowych, także tych robionych w celu "naśladowania" efektu beczki przy pomocy innych środków, skąd przepis dla kolegi poszukującego substytutu zaprawki smakowej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Łiskej
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 16:09
Załączniki
Re: Whisky z beczki dębowej

Postautor: Łiskej » poniedziałek, 16 gru 2013, 21:14

Z jednej strony Cię rozumiem, bo waniliny są w dębie, natomiast proporcje jakie daje powierzchnia beczki 225l i tyleż alkoholu co do proporcji i słabo pieczony dąb bo w innym przypadku beczka zmieniłaby swoje parametry i większość bourbonów leżakuje 2 lata vs. flaszka 0,5 i kawałek sprażonego dębu który na wskroś przenika alkohol... Ja mimo wszytko amerykańcom nie wierzę, choć nie widziałem jak wypalane są ich beczki. Beczkę po whisky widziałem i jej przekrój, wnętrze nie wygląda na jakoś specjalnie opieczone, koloru wina też nie było, za to drewno do samych krańców jednostajnie średnio brunatne - lata leżakowania (po chivas'ie więc minimum 12') - no co by nie mówić o Yamamoto - dostał nobla za wanilinę i też jakoś nie mam powodów żeby nie wierzyć w naukę.


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość