Nastaw z soku jabłkowego
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego
Drożdże http://alkohole-domowe.pl/product-pl-26 ... fruit.html . Zestaw do owoców do destylacji. Cukru masz 10 Blg, czyli ok. 4% alkoholu. Zależy co i za jaką cenę chcesz zrobić. Jeśli ma to być "calvados", nie dosładzaj. Będzie mało, ale doskonałe w smaku. Jak dosłodzisz, te same same smaki rozłożą się na większą ilość alkoholu. Tu znajdziesz wszystko na ten temat http://alkohole-domowe.com/forum/owocow ... -t112.html .
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 379
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
- Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gród Kraka
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Odp: Nastaw z soku jabłkowego
Jakis czas temu grałem koncert jabłkowy. Obecnie wszystko co uzyskałem leżakuje. Nie kosztowalem i kiedy to czynic będę nie wiem. Odnosnie zapachu to kwestia indywidualna - Żona twierdzi że pachnie podobnie do soku, ale bardziej alkoholowo
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
-
- Posty: 52
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Gdańsk
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego
Zrobiłem następny nastaw. 30 kg jabłek (wyszło ca 20 litrów soku). Drożdże Spiritferm turbo fruit. Na razie bombluje. Ale robiłem już ostatni raz. Kuchnia upieprzona, mycia sokowirówki od czorta, palec boli mnie od przygotowywania owoców. Z drugiej zaś strony...co swoje to swoje;) Pamiętam jeszcze smak poprzedniego "Calvadosa?"
Zaznaczam, że tym razem miałem lepsze jabłka.
Zaznaczam, że tym razem miałem lepsze jabłka.
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego
Calvadosa dobrej jakości z tego nie będzie, bo:
1. Drożdże Turbo Fruit używamy 1 ilości jednej paczki na 50-75l nastawu i więcej, bo inaczej wydmuchują cały aromat w powietrze;
2. Nastawy owocowe robimy z pulpą owocową, a nie na samym soku.
Chwali się za to brak dodatku cukru.
1. Drożdże Turbo Fruit używamy 1 ilości jednej paczki na 50-75l nastawu i więcej, bo inaczej wydmuchują cały aromat w powietrze;
2. Nastawy owocowe robimy z pulpą owocową, a nie na samym soku.
Chwali się za to brak dodatku cukru.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 52
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Gdańsk
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego
Nooo, nie jest to taki sok jak z kartonika . Jest tam dużo takiego hmmm... dziwnego cosia. Opisałbym to jako muł, coś co wpadało do pojemnika razem z sokiem.
Aha! A drożdże mam na 25 litrów nastawu.
Aha! A drożdże mam na 25 litrów nastawu.
Ostatnio zmieniony środa, 13 lis 2013, 19:57 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego
Tak pisze producent, a ja mówię ci z własnego doświadczenia, że 1 paczkę tych drożdży dajemy na większe ilości nastawu. Rozumiem też, że własny sok to nie kartonikowy, ale nastawy owocowe są najlepsze, gdy fermentujesz nie tylko sok, ale i miąższ owocowy. Jakbyś miał jeszcze pozostałości z sokowirówki to mógłbyś je dodać do nastawu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 52
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Gdańsk
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego
No już nie mam. Poszło do "odpadów mokrych". Ale to co teraz pracuje to klarować? Ostatnim razem klarowałem ale w zasadzie nic to nie dało. Fakt, na dnie zebrały się resztki drożdży ale trudno było to "odebrać" znad osadu. Jakoś obie poradziłem i smak produktu końcowego był wspaniały.
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego
Jeszcze tego nie sklarujesz. Poczekaj aż drożdże przerobią nastaw do końca i poczekaj, aż sam się nieco sklaruje. Zlej go znad osadu i destyluj. Nie musisz się bawić w kryształową czystość jak przy cukrówce, wystarczy, że nie wlejesz osadu drożdżowego do kotła. No i wstaw nastaw do możliwie chłodnego pomieszczenia (16-19*C byłoby idealne), żeby drożdże nie pozbyły się aromatu jabłek, a później ułatwi to też klarowanie nastawu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 485
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego
Witam, z tego oto soku 20 l zakupionego w czasie promocji w sklepie Real za ok 65 zł
popełniłem na Czerwonej Lolli ok 2 l 50% brandy o bukiecie przypominającym brzoskwinie.
Sok fermentowany w 18*C na drożdżach Spiritferm Turbo Fruit (połowa paczki), fermentacja bardzo spokojna, do soku dodałem 1,8 kg cukru, blg ok 20 na starcie zeszło do 0, następnie klarowanie grawitacyjne i zlanie z nad osadu. Nastaw był tak kwaśny że nie wyczuwałem w nim jabłka czy gruszki.
Resztę zrobiła Czerwona Lolla, najpierw zalanie, później ok 25 min stabilizacji z odbiorem kropolkowym przedgonu z głowicy. W czasie odbioru serca z OLM-a także odbiór przedgonu z prędkością ok 1 kropla na 2-3 sekundy. Odbioru serca ok 1l/h, a serce warte grzechu. Austriacki narodowy destylat z gruszki (0,5 l-15 Euro) może się się kłaniać w pas sercu które dała mi Czerwona Lolla. Piękny aromat coś jakby "brzoskwinki", destylat delikatny strach pomyśleć co będzie za rok? Może jeszcze będzie?
W dolnym członie upchałem 7 zmywaków, w górnym pod półką odbioru ok 33 cm Cu, nad 15 cm sprężynek KO. Po stabilizacji zawór OLM na max otwarty, grzeje gazem płomień oceniam na ok 1 KW.
Przedgonu było więcej niż zwykle ok 350ml, odebrałem jeszcze 0,5 l 40% pogonu delikatnie mętnego oraz na koniec 0,4 l spirytu.
Temperaturę mierzyłem pod półką OLM oraz w Kegu, ale w tej konstrukcji Akasa (głowica+OLM) można by się doskonale oprzeć tylko na "nosie" operatora.
Piszę to po 4 tygodniach od destylacji (jednokrotna), myślę że czas założyć "dziennik destylatora" RAM mój coraz słabszy.
Dziękuję Kolegom z Forum bo bez Was nie byłoby tego brandy, Akasowi za głowicę i OLM, a Administracji za to że nie muszę czekać na akceptację.
Pozdrawiam
popełniłem na Czerwonej Lolli ok 2 l 50% brandy o bukiecie przypominającym brzoskwinie.
Sok fermentowany w 18*C na drożdżach Spiritferm Turbo Fruit (połowa paczki), fermentacja bardzo spokojna, do soku dodałem 1,8 kg cukru, blg ok 20 na starcie zeszło do 0, następnie klarowanie grawitacyjne i zlanie z nad osadu. Nastaw był tak kwaśny że nie wyczuwałem w nim jabłka czy gruszki.
Resztę zrobiła Czerwona Lolla, najpierw zalanie, później ok 25 min stabilizacji z odbiorem kropolkowym przedgonu z głowicy. W czasie odbioru serca z OLM-a także odbiór przedgonu z prędkością ok 1 kropla na 2-3 sekundy. Odbioru serca ok 1l/h, a serce warte grzechu. Austriacki narodowy destylat z gruszki (0,5 l-15 Euro) może się się kłaniać w pas sercu które dała mi Czerwona Lolla. Piękny aromat coś jakby "brzoskwinki", destylat delikatny strach pomyśleć co będzie za rok? Może jeszcze będzie?
W dolnym członie upchałem 7 zmywaków, w górnym pod półką odbioru ok 33 cm Cu, nad 15 cm sprężynek KO. Po stabilizacji zawór OLM na max otwarty, grzeje gazem płomień oceniam na ok 1 KW.
Przedgonu było więcej niż zwykle ok 350ml, odebrałem jeszcze 0,5 l 40% pogonu delikatnie mętnego oraz na koniec 0,4 l spirytu.
Temperaturę mierzyłem pod półką OLM oraz w Kegu, ale w tej konstrukcji Akasa (głowica+OLM) można by się doskonale oprzeć tylko na "nosie" operatora.
Piszę to po 4 tygodniach od destylacji (jednokrotna), myślę że czas założyć "dziennik destylatora" RAM mój coraz słabszy.
Dziękuję Kolegom z Forum bo bez Was nie byłoby tego brandy, Akasowi za głowicę i OLM, a Administracji za to że nie muszę czekać na akceptację.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Re: Nastaw z soku jabłkowego
Podepnę się do tematu. Wycisnąłem z jabłek sok 25 litrów zlałem wszystko do fermentatora cukromierz wskazywał 14 blg wyspałem drożdże Spirit ferm TURBO FRUIT temperatura nastawu wynosiła około 20° Dziś mija 2 dzień i nic się nie dzieje tzn blg w miejscu a w nastawie pojawiła się piana na wierzchu, nie widać żeby to pracowało. Co poszło nie tak, czy ma ktoś pomysł jak uratować nastaw ??
Ostatnio zmieniony sobota, 15 sty 2022, 20:24 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt: