Nastaw z soku jabłkowego

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
seba-01
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 29 kwie 2013, 15:10

Post autor: seba-01 »

Witam, proszę o poradę, mam sok z jabłek 25 l. Vita Sok, zawartość cukru 19,8g na 200ml. chce użyć T3 do owoców. czy to dobry pomysł i czy dosładzać ? Dziękuje z góry za podpowiedź.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Post autor: Wald »

Drożdże http://alkohole-domowe.pl/product-pl-26 ... fruit.html . Zestaw do owoców do destylacji. Cukru masz 10 Blg, czyli ok. 4% alkoholu. Zależy co i za jaką cenę chcesz zrobić. Jeśli ma to być "calvados", nie dosładzaj. Będzie mało, ale doskonałe w smaku. Jak dosłodzisz, te same same smaki rozłożą się na większą ilość alkoholu. Tu znajdziesz wszystko na ten temat http://alkohole-domowe.com/forum/owocow ... -t112.html .
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

kubusiowy
50
Posty: 70
Rejestracja: czwartek, 16 lut 2012, 18:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lublin
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Post autor: kubusiowy »

Robiłem na tych drożdżach i są bardzo dobre, jak chcesz taniej to kup oddzielnie: Bayanusy G995, oraz odżywka.

Autor tematu
seba-01
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 29 kwie 2013, 15:10
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Post autor: seba-01 »

Nastawiłem Spiritferm Turbo Fruit i dosłodziłem 2 kg cukru

zbynio
30
Posty: 42
Rejestracja: poniedziałek, 19 sie 2013, 23:10
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Post autor: zbynio »

Temat stary jednak odświeżę z ciekawości. Co wyszło? Bo za kilka dni chcę zrobić to samo.
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Odp: Nastaw z soku jabłkowego

Post autor: szfagir »

Jakis czas temu grałem koncert jabłkowy. Obecnie wszystko co uzyskałem leżakuje. Nie kosztowalem i kiedy to czynic będę nie wiem. Odnosnie zapachu to kwestia indywidualna - Żona twierdzi że pachnie podobnie do soku, ale bardziej alkoholowo:grin:

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

maf1
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Gdańsk
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Post autor: maf1 »

Zrobiłem następny nastaw. 30 kg jabłek (wyszło ca 20 litrów soku). Drożdże Spiritferm turbo fruit. Na razie bombluje. Ale robiłem już ostatni raz. Kuchnia upieprzona, mycia sokowirówki od czorta, palec boli mnie od przygotowywania owoców. Z drugiej zaś strony...co swoje to swoje;) Pamiętam jeszcze smak poprzedniego "Calvadosa?"
Zaznaczam, że tym razem miałem lepsze jabłka.
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Post autor: gr000by »

Calvadosa dobrej jakości z tego nie będzie, bo:
1. Drożdże Turbo Fruit używamy 1 ilości jednej paczki na 50-75l nastawu i więcej, bo inaczej wydmuchują cały aromat w powietrze;
2. Nastawy owocowe robimy z pulpą owocową, a nie na samym soku.

Chwali się za to brak dodatku cukru.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

maf1
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Gdańsk
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Post autor: maf1 »

Nooo, nie jest to taki sok jak z kartonika ;). Jest tam dużo takiego hmmm... dziwnego cosia. Opisałbym to jako muł, coś co wpadało do pojemnika razem z sokiem.
Aha! A drożdże mam na 25 litrów nastawu.
Ostatnio zmieniony środa, 13 lis 2013, 19:57 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Post autor: gr000by »

Tak pisze producent, a ja mówię ci z własnego doświadczenia, że 1 paczkę tych drożdży dajemy na większe ilości nastawu. Rozumiem też, że własny sok to nie kartonikowy, ale nastawy owocowe są najlepsze, gdy fermentujesz nie tylko sok, ale i miąższ owocowy. Jakbyś miał jeszcze pozostałości z sokowirówki to mógłbyś je dodać do nastawu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

maf1
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Gdańsk
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Post autor: maf1 »

No już nie mam. Poszło do "odpadów mokrych". Ale to co teraz pracuje to klarować? Ostatnim razem klarowałem ale w zasadzie nic to nie dało. Fakt, na dnie zebrały się resztki drożdży ale trudno było to "odebrać" znad osadu. Jakoś obie poradziłem i smak produktu końcowego był wspaniały.
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Post autor: gr000by »

Jeszcze tego nie sklarujesz. Poczekaj aż drożdże przerobią nastaw do końca i poczekaj, aż sam się nieco sklaruje. Zlej go znad osadu i destyluj. Nie musisz się bawić w kryształową czystość jak przy cukrówce, wystarczy, że nie wlejesz osadu drożdżowego do kotła. No i wstaw nastaw do możliwie chłodnego pomieszczenia (16-19*C byłoby idealne), żeby drożdże nie pozbyły się aromatu jabłek, a później ułatwi to też klarowanie nastawu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

maf1
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Gdańsk
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Post autor: maf1 »

OK! Wszystko wiem.
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 137 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Post autor: gary1966 »

Witam, z tego oto soku 20 l zakupionego w czasie promocji w sklepie Real za ok 65 zł
gruszkowo-jabłkowy_5l_m.jpg
popełniłem na Czerwonej Lolli ok 2 l 50% brandy o bukiecie przypominającym brzoskwinie.
Czerwona Lolla.jpg.jpeg
Sok fermentowany w 18*C na drożdżach Spiritferm Turbo Fruit (połowa paczki), fermentacja bardzo spokojna, do soku dodałem 1,8 kg cukru, blg ok 20 na starcie zeszło do 0, następnie klarowanie grawitacyjne i zlanie z nad osadu. Nastaw był tak kwaśny że nie wyczuwałem w nim jabłka czy gruszki.
Resztę zrobiła Czerwona Lolla, najpierw zalanie, później ok 25 min stabilizacji z odbiorem kropolkowym przedgonu z głowicy. W czasie odbioru serca z OLM-a także odbiór przedgonu z prędkością ok 1 kropla na 2-3 sekundy. Odbioru serca ok 1l/h, a serce warte grzechu. Austriacki narodowy destylat z gruszki (0,5 l-15 Euro) może się się kłaniać w pas sercu które dała mi Czerwona Lolla. Piękny aromat coś jakby "brzoskwinki", destylat delikatny strach pomyśleć co będzie za rok? Może jeszcze będzie?
W dolnym członie upchałem 7 zmywaków, w górnym pod półką odbioru ok 33 cm Cu, nad 15 cm sprężynek KO. Po stabilizacji zawór OLM na max otwarty, grzeje gazem płomień oceniam na ok 1 KW.
Przedgonu było więcej niż zwykle ok 350ml, odebrałem jeszcze 0,5 l 40% pogonu delikatnie mętnego oraz na koniec 0,4 l spirytu.
Temperaturę mierzyłem pod półką OLM oraz w Kegu, ale w tej konstrukcji Akasa (głowica+OLM) można by się doskonale oprzeć tylko na "nosie" operatora.
Piszę to po 4 tygodniach od destylacji (jednokrotna), myślę że czas założyć "dziennik destylatora" RAM mój coraz słabszy.
Dziękuję Kolegom z Forum bo bez Was nie byłoby tego brandy, Akasowi za głowicę i OLM, a Administracji za to że nie muszę czekać na akceptację.
Pozdrawiam :piwo:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

bociann2
500
Posty: 523
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Post autor: bociann2 »

Gary1966,

no cóż, nie pozostało mi nic innego, jak przełknąć głośno dwa duże gule..wyrób to raz, ale Lolla piękna...ech! :respect:

pozdrawiam
Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Post autor: gaviscon »

Koledzy mam kompoty z jabłek z przed kilku lat na oko jakieś 15l, nie wiem co dokładnie mogę z nich zrobić ? Czy może wyjdzie z tego cydr, czy pozlewać do balonu nakarmić nimi drożdże i na organy ? Doradźcie.
Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Post autor: ta_moko »

Kombinuj cydr. Jak nie podejdzie to na organy.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki

Mrówek
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 15 sty 2022, 03:00
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Post autor: Mrówek »

Podepnę się do tematu. Wycisnąłem z jabłek sok 25 litrów zlałem wszystko do fermentatora cukromierz wskazywał 14 blg wyspałem drożdże Spirit ferm TURBO FRUIT temperatura nastawu wynosiła około 20° Dziś mija 2 dzień i nic się nie dzieje tzn blg w miejscu a w nastawie pojawiła się piana na wierzchu, nie widać żeby to pracowało. Co poszło nie tak, czy ma ktoś pomysł jak uratować nastaw ??
Ostatnio zmieniony sobota, 15 sty 2022, 20:24 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Skoro jest piana to zaczęło pracować.
Poczekaj jeszcze z dzień jak nie ruszy fermentacja burzliwa to zapodaj nowe drożdże.
I na przyszłość nie dawaj do owoców drożdży turbo :) no chyba że na spiryt.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus :ok:
Temperaturka nastawu niby mieści się w zakresie pracy tych drożdży. Niemniej zagrzałbym im troszkę ten soczek. Niezbyt wiele 2-3stºC. Świeże te drożdże?
@Mrówek, odkopałeś stary temat. Graty. "Złota Łopata" się należy. Fajne Blg. Pozdro

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Post autor: majster1 »

mi czasami stare drożdże nie chcą ruszyć, ale jak jest piana to powinno być dobrze, powąchać czy smierdzi drożdżami.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl

użytkownik usunięty
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus :ok:
Piana często jest oznaką zafermentowania - fakt. Ale czy piana nie powstaje podczas tłoczenia, wyciskania owoców ? Niebawem się dowiemy.

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Post autor: majster1 »

troche piany powstaje, ale szybko opada, nie powinna się długo utrzymywać. Piana przy tłoczeniu to tylko powietrze, tlen i dwutlenek węgla, który szybko znika.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”