Pierwszy pot-still "moja stara"v1.0 by kogutto
Witam.
W minioną sobotę testowałem swój wynalazek, który z uporem strugałem przez ostatnie tygodnie.
Oto efekty mojej pracy
Gar kupiłem na allegro, chłodnicę zwinąłem z 3m rurki miedzianej fi12 i wpakowałem w rurę PCV fi75, w zamyśle ma być całkiem zamknięta, ale nastaw wzywał więc nie było czasu skończyć.
Konstrukcja prosta, ale funkcjonalna, z czasem i w miarę przypływu pomysłów będę go sobie ulepszał i przebudowywał
W minioną sobotę testowałem swój wynalazek, który z uporem strugałem przez ostatnie tygodnie.
Oto efekty mojej pracy
Gar kupiłem na allegro, chłodnicę zwinąłem z 3m rurki miedzianej fi12 i wpakowałem w rurę PCV fi75, w zamyśle ma być całkiem zamknięta, ale nastaw wzywał więc nie było czasu skończyć.
Konstrukcja prosta, ale funkcjonalna, z czasem i w miarę przypływu pomysłów będę go sobie ulepszał i przebudowywał
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Pierwszy pot-still "moja stara"v1.0 by kogutto
He, he pamiętam jak też zaczynałem szklany deflegmator z miedzią ale przyznam ze lepiej to wyglądało ( bez urazy) po 2 graniach i czytania forum była już rura miedziana 100cm, a kolejne 2 grania i reflux sie zrobiło z Tobą pewnie też tak będzie tylko lektura, lektura i niestety jeszcze raz lektura Pozdrawiam.
P.s. Jest ktoś chętny do wykonania kpl. Kolumna aabratek lub puszkowa, z wziernikiem, 3 termometry, keg, grzałki 2x2000w, regulator, podział kolumny na katalizator? Proszę pisac na priw. Napewno lepiej kupic coś od doświadczonych kolegów niż nie wiadomo od kogo na alle...
P.s. Jest ktoś chętny do wykonania kpl. Kolumna aabratek lub puszkowa, z wziernikiem, 3 termometry, keg, grzałki 2x2000w, regulator, podział kolumny na katalizator? Proszę pisac na priw. Napewno lepiej kupic coś od doświadczonych kolegów niż nie wiadomo od kogo na alle...
Chłopcy mają swój dzień raz w roku. FACECI CODZIENNIE
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Słabo coś czytasz forum. Sto razy było pisane że ODSTOJNIK=ZŁO. Jeszcze tego nie można opróżnić podczas destylacji. Konstrukcja na pewno funkcjonalna, tylko jaki efekt końcowy? Skoro masz chęć na rozbudowę dziwię się dlaczego nie kupiłeś od razu kega. Nie żebym się czepiał, ale kolumny raczej na szybkowarze nie zamontujesz a cenowo keg wychodzi podobnie.
- Ulubiony Alkohol: wszystko
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
Witam
Podziwiam za samodzielną konstrukcję. Ja całość kupiłem jako gotowe na alle... Już wiem, że tego typu konstrukcje należą do najprostszych z możliwych, ale codziennie odwiedzam forum, czytam ile się da i zbieram informacje potrzebne do udoskonalenia samego sprzętu jak i poprawy wydajności. Jednakże jako początkujący psotnik mogę powiedzieć, że powinieneś być zadowolony z pierwszego wyniku Jesteśmy chyba na podobnym etapie psocenia, więc wielu sukcesów i wytrwałości życzę.
Podziwiam za samodzielną konstrukcję. Ja całość kupiłem jako gotowe na alle... Już wiem, że tego typu konstrukcje należą do najprostszych z możliwych, ale codziennie odwiedzam forum, czytam ile się da i zbieram informacje potrzebne do udoskonalenia samego sprzętu jak i poprawy wydajności. Jednakże jako początkujący psotnik mogę powiedzieć, że powinieneś być zadowolony z pierwszego wyniku Jesteśmy chyba na podobnym etapie psocenia, więc wielu sukcesów i wytrwałości życzę.
-
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
- Kontakt:
@cober napisz coś więcej proszę, mam w planach prostą maszynkę do np. absyntu lub jałowcówki i myślałem właśnie o takim szybkowarze.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
Garnek jest ok ale pokrywka jest totalną porażką jest cienka i nie masz możliwości wymiany uszczelki. U mnie garnek po kilku gotowaniach już przepuszcza i trzeba ciastem uszczelniać, nie polecam tego garnka .
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 23 gru 2013, 09:17 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki