Na forum jestem nowy. Natomiast w branży jestem kilka dobrych lat. Przez kilka lat pracowałem w browarze, zaczynałem na warzelni, skończyłem w zakupach, o piwie wiem sporo, i służę radą jeśli ktoś jest zaintersowany. Co do destylatów to cały czas się uczę-i każdy nawet najstarszy zawodnik nie wie wszystkiego na ten temat.
Od samego początku interesowało mnie wytworzenie whisky zbożowej, słodowej.
Kilka sprawdzonych porad odnośnie tego tematu:
-Najlepsza proporcja wody do słodu-1,2kg słodu na 5 l wody, więcej słodu wcale nie oznacza większego scukrzenia, mniejsza ilość poniżej 1kg z pewnością będzie miało wpływ na blg
-Słód najlepiej kupować w całości i samemu śrutować choćby w młynku, blenderze. Wiele sprzedawców oszukuje i dodaje niesłodowane ziarna-miałem tak wielokrotnie, najczęściej ze słodem pszenicznym-za cholerę nie chciał się zatrzeć albo minimalnie się scukrzał mimo dokładnych spoczynków.
-Nie mieszać słodów z różnych ziaren-można mieszać ale wynik gorszy bo temperatury aktywacji enzymów inne i to rodzi problemy natury technicznej i biologicznej. Jeśli chcemy zrobić mieszankę to najlepiej gotowe brzeczki zmieszać.
-Spoczynek na 72C przy słodzie jęczmiennym wg mnie jest zbędny. Szkoda gazu

-Słody karmelowe,barwiące w zacierze nie mają wpływu na smak destylatu szkoda kasy

-Destylacja-to już zależy od indywidualnych możliwości i sprzętu, ja preferuję raz na kolumnie, odbiór do 30. Rezultat końcowy to jakieś 55-60.
-Zapach ostry zbożowy, mączny, ciężki do przetrawienia jak dla mnie, dlatego rekomenduję przepuszczenie przez węgiel aktywny ale w niewielkiej ilości, żeby całkowicie nie zabił zapachu słodu ale też żeby nie wyszła czyściocha
-Leżakowanie-nie kupuję płatków, chipsów bo to jakieś gówno jest i w chorej cenie, kupiłem dębową deskę nie szlifowaną, pociąłem na szczapy, wsadziłęm w słoik z czerwonym winem i do każdej butelki wkładam taką szczapę, wychodzi taniej i lepiej-po kilku dniach robi się kolor słomkowy, po kilku miesiącach przechodzi w glębszy ciemniejszy nabiera aromatu i smaku.
Tyle moich dywagacji na temat olejku o zapachu whisky