Cukrówka na alembiku charantais
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: cukrowka na alembiku charantais
To zapewne ten 3-częściowy. Można, otrzymasz bimber. Pytanie: czy warto. To nie jest sprzęt do tego...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: cukrowka na alembiku charantais
A może jednak fotkę ? Bo ten produkt nie jest ze sklepu AD, który jest dystrybutorem Al-Ambiq.haze72 pisze:Bede skladal go w przyszla srode-podesle fotki. Portugalski al-ambic.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: cukrowka na alembiku charantais
To taki alembik ? http://alembiki-miedziane.pl/alembik-mi ... ental.html
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: cukrowka na alembiku charantais
Tak, to jest alembik miedziany charentais, ale nie firmy Al-Ambiq. Ten produkt został wyprodukowany w Portugalii przez firmę Coppercrafts i produkty tej firmy również mamy w ofercie sklepu AD.
Do cukrówki to zbrodnia
Do cukrówki to zbrodnia
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu - Posty: 92
- Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: cukrowka na alembiku charantais
No tak, wiem że zbrodnia. Ale z czego o tej porze roku można coś zrobić?
Nie kupię teraz kolumny mając stojącego charantais - szkoda jakoś:)
Co do produktu to jest Iberian Coppers, nie Coppercraft...
Postz scalone.
Mówię oczywiście o swoim, nie tym egzemplarzu ze zdjęcia. Choć są oczywiście podobne.
Nie kupię teraz kolumny mając stojącego charantais - szkoda jakoś:)
Co do produktu to jest Iberian Coppers, nie Coppercraft...
Postz scalone.
Mówię oczywiście o swoim, nie tym egzemplarzu ze zdjęcia. Choć są oczywiście podobne.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: cukrowka na alembiku charantais
Myślę, że alembik się na Ciebie nie pogniewa jeśli raz przerobisz w nim cukrówkę. Co prawda produkt końcowy będzie raczej jakościowo kiepski, ale jeśli chodzi o "syndrom dnia następnego" i tak o niebo lepszy od sklepowej "czystej".
A co do przepisów na zimę, spróbuj może coś z tego rodzaju http://alkohole-domowe.com/forum/domowa ... t5024.html i pokrewnych. Sam się do nich przymierzam. Brakuje mi jeszcze tylko porządnego, przynajmniej 20 litrowego garnka do zacierania.
A co do przepisów na zimę, spróbuj może coś z tego rodzaju http://alkohole-domowe.com/forum/domowa ... t5024.html i pokrewnych. Sam się do nich przymierzam. Brakuje mi jeszcze tylko porządnego, przynajmniej 20 litrowego garnka do zacierania.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: cukrowka na alembiku charantais
Na zimę spróbuj takiego przepisu http://alkohole-domowe.com/forum/cukrow ... t8857.html lub http://alkohole-domowe.com/forum/latwy- ... -t212.html. Jeden i drugi nie jest trudny w przygotowaniu, a radochy co niemiara przy smakowaniu. Kukurydzę w drugim przepisie możesz zastąpić pszenicą, żytem, jęczmieniem - dowolnym zbożem, a uzyskasz alkohol o posmaku zbożowym.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 65
- Rejestracja: wtorek, 15 lis 2011, 00:13
- Krótko o sobie: Mam już święty spokój :)
- Ulubiony Alkohol: mój
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: cukrowka na alembiku charantais
Ewentualnie proponuję spróbować przepis Calyx'a (ten pierwszy) - ja na nim zaczynałem zabawę i na prawdę polecam - niebo w gębie http://alkohole-domowe.com/forum/ziarno ... -t318.html
https://www.youtube.com/watch?v=v4b3MBkOx5k