Temparatura procesu chemicznego.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Temparatura procesu chemicznego.
Ja oczyszczany alkohol (30-40%) z sodą i perhydrolem podgrzewam do 50-60*C, by przyspieszyć działanie chemii. Nadmanganian też wymaga podgrzania, na zimno reakcje zachodzą bardzo powoli.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Temparatura procesu chemicznego.
Dzięki.
Dałem NAOH w temperaturze ok 5Oteraz podgrzeję i dam nadmanganian.
Dodam, że materiał do obróbki jest z potstila i po 1 razie dał ok 38%
Mógłbyś podać proporcje jakie dajesz sody i perhydrolu i jakiej sody używasz?
Mam butelkę perhydrolu do wykorzystania.
Dałem NAOH w temperaturze ok 5Oteraz podgrzeję i dam nadmanganian.
Dodam, że materiał do obróbki jest z potstila i po 1 razie dał ok 38%
Mógłbyś podać proporcje jakie dajesz sody i perhydrolu i jakiej sody używasz?
Mam butelkę perhydrolu do wykorzystania.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Temparatura procesu chemicznego.
Na 4l 40% syfiastego alkoholu (z przypalonego zacieru mącznego) dałem 3 płaskie łyżki sody kaustycznej i 50ml perhydrolu. Wydaje mi się, że mogłem później dołożyć jeszcze trochę nadmanganianu, bo wciąż lekki smrodek pozostał, ale czyściłem paskudnie śmierdzącą berbeluchę. Po przedestylowaniu rozrobiłem produkt do 30% i dorzuciłem regenerowany węgiel aktywny, a czyszczenie chemiczne powtórzę w nieco ostrzejszej wersji za jakiś czas.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.