Czym zalać 225L beczke po winie?

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
skrzat
100
Posty: 106
Rejestracja: sobota, 8 sty 2011, 17:35
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: skrzat »

Witajcie, mierze się z zakupem beczki 225L z Francji, po winie, niewypalana. Z założenia ma to sobie stać w piwnicy - napełnić i zapomnieć. Jak już zacznie ubywać, a wiadomo, że zacznie :D to chcę na bieżąco uzupełniać braki. Jakim destylatem zbożowym byście to napełnili? Mam dostęp do ześrutowanej kukurydzy, pszenicy i żyta. Równolegle chcę zrobić swoje pierwsze piwo więc sprzęt do wysładzania i tak będę musiał mieć.

Co polecacie na pierwszy i zarazem tak "ambitny" raz? Czy taka beczka (niewypalana) nadaje się do starzenia zbożówek? Jakiego koloru destylatu się spodziewać?


Jeżeli nie trafiłem z postem w odpowiedni dział proszę o przeniesienie.
Awatar użytkownika

kamil.ww
200
Posty: 210
Rejestracja: środa, 17 paź 2012, 22:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: kamil.ww »

Poszukaj temat "beczka autorskie starki"
Własne!! zawsze lepsze!! ;) kamil.ww
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: gr000by »

Beczka niewypalana zrobi ci dębówkę - coś jak Wódka Dębowa. Po winie będą posmaki winno-owocowe, ale niewypalony/niepieczony dąb zdominuje smak. Lepiej byłoby zorganizować beczkę wypalaną/pieczoną od środka, wtedy możesz pomyśleć o starce, koniaku, brandy, whisky, whiskey, czymś a'la bourbon i ogólnie dębionych trunkach.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
skrzat
100
Posty: 106
Rejestracja: sobota, 8 sty 2011, 17:35
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: skrzat »

Dzięki za odpowiedzi. Trochę mnie zdołowaliście, beczkę niewypalaną po winie można mieć za ok 650zł, nowa wypalana nawet nie chce wiedzieć ile kosztuje.

kamil.ww, znam ten temat, niestety tam jest mowa o beczce wypalanej w środku, a w dodatku nowej.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: Emiel Regis »

skrzat pisze:Witajcie, mierze się z zakupem beczki 225L z Francji, po winie, niewypalana.
Te beczki są wypalane.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Autor tematu
skrzat
100
Posty: 106
Rejestracja: sobota, 8 sty 2011, 17:35
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: skrzat »

Dzięki za informacje :) W takim razie co polecacie do beczki wypalonej, do długiego starzenia, dla zielonego w zacieraniu? Zrobić typową whisky z kukurydzy czy może jest coś prostszego co da równie dobry efekt?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: radius »

skrzat pisze:co polecacie do beczki wypalonej, do długiego starzenia, dla zielonego w zacieraniu?
Rób Wujka Jessiego. Metoda prosta dla niedoświadczonego zacieracza a destylat wychodzi pierwsza klasa :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: BartekBartek1 »

Ja bym polecał destylat żytni. Śrutę zatarłbym enzymami z butelki i dodał drożdży Fermiol. Ja wczoraj z 17kg śruty uzyskałem 12 litrów surówki 38%, więc się opłaca robić z żyta. Tylko żeby napełnić taką beczkę potrzebujesz minimum pół tony śruty. Najtrudniejsze w tym wszystkim jest załatwienie tyle litrów wrzątku. Ja ostatnio nie męczyłem się w garnku z zacieraniem tylko od razu w beczce. Tobie radzę to samo. Jakie beczki posiadasz?
Oczywiście wszystko zależy od gustu, ale dla mnie destylat żytni leżakowany przez 2 tygodnie z dębem opalanym mocno palnikiem jest bardzo smaczny. A jak Ty zamierzasz leżakować w beczce po winie przez 2 lata to będzie to trunek idealny.
Pędzić, pić, zalegalizować.

Autor tematu
skrzat
100
Posty: 106
Rejestracja: sobota, 8 sty 2011, 17:35
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: skrzat »

Przy takiej ilości trochę szkoda marnować tyle skrobi :D Przymierzałem się od tego od dawna ale jakoś nigdy nie było czasu. Teraz mam jeszcze dwa miesiące wolnego więc czas się przygotować na przybycie beczki.
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: BartekBartek1 »

Jak to marnować ?
Pędzić, pić, zalegalizować.

Autor tematu
skrzat
100
Posty: 106
Rejestracja: sobota, 8 sty 2011, 17:35
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: skrzat »

Skrobia nie jest fermentowalna przez drożdże. A bez zacierania nie da się przerobić skrobi na cukry proste zjadliwe dla drożdży. Juliusz wspomniał o tym w pierwszym akapicie ;)



edit: Małe nieporozumienie, pisząc wcześniejszego posta, Twojego jeszcze nie widziałem.

BartekBartek1, mógł byś opisać dokładniej jak zacierasz od razu w beczce (fermentatorze?). Wsypujesz ziarno, lejesz wrzątek, jak po wymieszaniu temperatura jest ok dajesz enzymy? Trzeba jakoś szczególnie ocieplać taką beczkę przy zacieraniu? Sporo by to uprościło. Fermentujesz razem z ziarnem? Nie robi się z tego jakiś kleik? Będę gotował w kegu z zewnętrzną grzałką opaskową ale i tak boje się trochę przypalenia.
Leżakować z założenia ma dużo dłużej niż 2 lata.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: Emiel Regis »

skrzat pisze:Dzięki za informacje :)
Precyzując, beczki są wypalane na tyle, na ile jest to potrzebne w procesie technologicznym (gięcie), czyli wewnątrz nie jest to surowe drewno, natomiast z typowym wypalaniem pod destylat niewiele ma to wspólnego.
Swoją beczkę zamierzam rozebrać, wyczyścić i wypalić tak, żeby zrobić warstwę węgla drzewnego. Nie namawiam jednak do takich działań bo nie mam pewności jak to wpłynie na zachowanie szczelności beczki.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

budowlaneiro
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 23 lis 2012, 07:18
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: budowlaneiro »

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: gr000by »

Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
skrzat
100
Posty: 106
Rejestracja: sobota, 8 sty 2011, 17:35
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: skrzat »

No to padło na kukurydzę :) 40zł za 50kg to raczej mało wygórowana cena? Tylko teraz mam dylemat - co zrobić z tą beczką? Skoro jest mało wypalana, a w dodatku było w niej wino przez x lat to zamiast whisky dostanę dębówkę podłej jakości. Opłaca się ją rozbierać i wypalać ponownie czy powinno przez (zakładane 3-4 lata) z całości leżakowanego wkładu powstać coś o jakości lepszej niż przed zalaniem? Zależy mi na kolorku i posmaku "dechy" z whisky. Płatki dębowe chyba mijają się z celem. Co radzicie?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: gr000by »

Bardzo dobra cena za kukurydzę. Beczka nadaje się na whiskey, ale musiałbyś dorzucić parę mocno pieczonych klepek dębowych do środka. To, że było w niej wino to tylko plus - wyjdzie ci coś pomiędzy whisky a whiskey.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: Kamal »

A jak by taką beczkę zalać rumem? Czy by już raczej się nie nadawała, do tego trunku?
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: wawaldek11 »

Mam taki zamiar - beczka stąd: http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... a+d%EAbowa
Na beczkę czeka rum, czekam ja ;)
O efektach będę mógł powiedzieć za parę mmiesięcy...
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: kokornik »

I jak tam kolego skrzat. Masz beczkę? Masz coś w tej beczce?

Autor tematu
skrzat
100
Posty: 106
Rejestracja: sobota, 8 sty 2011, 17:35
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: skrzat »

Beczka jest, kilka dni temu na palecie przyjechała. Kukurydza też jest, na razie 200kg. Biorę się za to w weekend. Obok worków z kukurydzą stoi kilkanaście z kukurydzą pomieszaną z jakimś zbożem, pewnie najtańszym (czyli jakim?), na oko nie widać bo ześrutowane. Mam zamiar porównać oba destylaty. Jeszcze pytanie czysto praktyczne - lepiej zacierać w większych czy mniejszych ilościach? Mam, gar 60 litrów jednak podgrzanie w nim wody to z 5-6h na kuchence (spore straty ciepła) - w jakich porcjach zacieranie jest bardziej ekonomiczne w takim przypadku? Osobiście stawiam na max 30 litrów.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: michal278 »

Do gara grzałka z 2kw i po sprawie.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: radius »

No, aleś dał radę koledze :o On chce zacierać a nie upiec zboże :!: ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: wawaldek11 »

Skrzat chce w miarę szybko zagotować wodę w 60l garze i dodatkowa grzałka czy nawet dwie znacznie to przyśpieszą.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: lesgo58 »

Chyba wiosna sie zbliża :lol:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: radius »

wawaldek11 pisze:Skrzat chce w miarę szybko zagotować wodę w 60l garze
No, jeżeli tylko wodę, to na pewno nic nie "upiecze" :D
Wiosna, panie sierżancie :odlot:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: panta_rei »

A nie masz kega z grzałkami? Wodę też się w nim zagotować, dość szybko i taniej niż na gazie ;-)
Pozdrawiam, Sławomir

Autor tematu
skrzat
100
Posty: 106
Rejestracja: sobota, 8 sty 2011, 17:35
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: skrzat »

Też doszedłem do takiego wniosku ;)

Autor tematu
skrzat
100
Posty: 106
Rejestracja: sobota, 8 sty 2011, 17:35
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: skrzat »

Plany swoje, a czas swoje :) Musiałem nabyć trochę doświadczenia aby się tego podjąć ale myślę, że jest to wykonalne. Nie wiem czy ktoś wcześniej tego próbował ale beczka zostanie zalana "miodówką" odzyskaną z odsklepin z wirowania miodu i innych zabiegów w których trzeba wyczyścić sprzęt pasieczny z resztek miodu. Aby napełnić beczkę do pełna potrzebuje ok 3 lat, także trochę to potrwa ale będzie darmowe :) Robiłem próby na beczce 5L z allegro i efekt jest wyśmienity. Miodówka leżakowana 2 lata w w.w. beczce bije na głowę sklepowe łiskacze. W tym roku udało się nastawić razem ok 400L średnio 28BLG, z czego w beczce wyląduje to co uda się uzyskać z połowy tego - ale to dopiero pod koniec następnego roku razem z nowym "urobkiem" żeby mi większość nie wyparowała. Jeżeli efektywność będzie za mała albo zapotrzebowanie zbyt duże to pomyśle o dodaniu jakiejś części zbożówki. Na razie plan jest taki, żeby jak najszybciej "zabeczkować" do pełna i zapomnieć :) Jeżeli macie jakieś rady to z góry dzięki.

TROMIS@WP.PL
5
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 14 mar 2014, 11:39
Podziękował: 1 raz
Re: Czym zalać 225L beczke po winie?

Post autor: TROMIS@WP.PL »

Mam taka beczkę po winie francuskim 220l,trzymam destylat ponad rok i efekt jest zaskakująco dobry.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”