Wino typu WOW

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Autor tematu
siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Post autor: siwy1121 »

Jako, że skończył się sezon na świeże owoce, zacząłem szukać pomysłu na inne dobre winko. Dowiedziałem się w sumie od gr000bego o winie typu WOW, czyli kartonikowe. Postanowiłem napisać o tym na publicznym, może pomoże to też innym. Wysłał też mi linka z przepisem:

1 litr kartonowy 100% sok pomarańczowy “Del Monte”
1 litr kartonowy świeżo wyciskany sok z białych winogron “Tesco”
680g cukru
1 łyżeczka pożywki
drożdże winiarskie
½ łyżeczki taniny lub filiżanka mocnej czarnej herbaty
1 łyżeczka Pektopolu
1 łyżeczka gliceryny
Woda do objętości 3,8 l

Zapraszam wszystkich do dyskusji na ten temat, może ktoś jeszcze skusi się na produkcję WOW?
Osobiście trochę się obawiam klarowania soku pomarańczowego, ale spróbuję.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino typu WOW

Post autor: gr000by »

To wino robił @manowar, można poczytać o nim na jego blogu i nie tylko.
Ja mam w planach zrobić kilka odmian WOW'a, a dokładniej białe winogrono - pomarańcza, białe winogrono - brzoskwinia, czerwone winogrono - wiśnia, czerwone winogrono - jabłko, kusi mnie też połączenie z bananem lub ananasem. To są na razie plany (zależą od dostępności różnych soków), ale wydaje mi się, że w powyższym składzie będą się tylko zmieniały soki i ew. ilość cukru wlewane do butli. Pojawią się za to rodzynki na 100%, część wody zastąpię też sokiem jabłkowym.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino typu WOW

Post autor: siwy1121 »

A masz jakieś doświadczenia z klarowaniem soku pomarańczowego? Bo przyznam, trochę się obawiam.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino typu WOW

Post autor: gr000by »

Sok pomarańczowy nie jest aż tak oporny w klarowaniu jak się wydaje. Pektopol i/lub niska temperatura bardzo dobrze radzą sobie z wieloma nieklarownymi winami. Do butelkowania po krótkim dojrzewaniu powinno być już klarowne.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino typu WOW

Post autor: siwy1121 »

OK.w takim razie nie pozostaje mi nic jak zwolnić butlę i zasuwać do supermarketu. Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Wino typu WOW

Post autor: manowar »

Ja bym wodę zastąpił sokiem jabłkowym - tak zrobiłem i nie czułem zbyt wielkiej owocowości wina. Po drugie dodałbym ze 200g rodzynek uprzednio dobrze wypłukanych i namoczonych przez noc (pewnie bym je również pociął przynajmniej na pół). Pomyślałbym nad zastąpieniem części cukru miodem. Można też pomyśleć o wodzie bananowej http://winodomowedwazero.blogspot.com/2 ... winie.html
dla większego ciała.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

Autor tematu
siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino typu WOW

Post autor: siwy1121 »

Ciekawy pomysł z tą wodą bananową. Skoro już jesteśmy przy egzotycznych smakach pomyślałem jeszcze, żeby wprowadzić nutkę ananasa. Nigdy jeszcze nie robiłem WOWa, ale tej zimy chyba stanę się jego wielkim fanem i masowym producentem :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”