[test] Drożdże Coobra Maga Pack
-
Autor tematu - Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Witajcie.
Dzięki uprzejmości JanaOkowity( ) mogłem przeprowadzić test nowych drożdży znajdujących się w ofercie naszego forumowego sklepiku
Tym razem do beczki poszły drożdże Coobra Mega Pack, na duże nastawy. Rozpuściłem więc zalecaną ilość cukru w w wodzie (w sumie 100 litrów nastawu) i zadałem drożdżaki.
Zalecana temperatura początkowa nastawu to 25oC, ja wsypałem drożdże do nastawu o temp. 30oC a co, niech grzybkom nie będzie tak łatwo
Temperatura otoczenia - 23oC
Blg startowe - 25
No i się zaczęło Jeszcze żadne, używane przeze mnie drożdże nie wzięły się tak ochoczo do pracy
Już po ok. 20 minutach w beczce pieniło się jak w reaktorze Fukushima przed awarią a drożdżaki zapierdzielały jak Usain Bolt na setkę
Po 48 godzinach Blg wynosiło już tylko 1, a po kolejnych 24, wyczekiwane -4.
Co najciekawsze, temperatura nastawu nie dźwignęła się nawet o jeden stopień a nawet trochę spadła. W czasie pracy grzybków utrzymywała się na poziomie 28oC. Gdy kilka tygodni wcześniej zrobiłem nastaw na tych drożdżach z połowy porcji, to nawet nie przekroczyła 26oC
Zapach nastawu podczas przerabiania cukru na płynną dobroć nie był dokuczliwy, mogę powiedzieć, że nie odbiegał niczym od innych.
Klarowanie bentonitem również nie odbiegło od normy a destylat smakowo podobny jest do uzyskanego z drożdży Guld.
Moja subiektywna ocena - bardzo dobre drożdże do szybkiego przerobu dużych nastawów, bez obawy o ukatrupienie grzybków zbyt wysoką temperaturą
Dzięki uprzejmości JanaOkowity( ) mogłem przeprowadzić test nowych drożdży znajdujących się w ofercie naszego forumowego sklepiku
Tym razem do beczki poszły drożdże Coobra Mega Pack, na duże nastawy. Rozpuściłem więc zalecaną ilość cukru w w wodzie (w sumie 100 litrów nastawu) i zadałem drożdżaki.
Zalecana temperatura początkowa nastawu to 25oC, ja wsypałem drożdże do nastawu o temp. 30oC a co, niech grzybkom nie będzie tak łatwo
Temperatura otoczenia - 23oC
Blg startowe - 25
No i się zaczęło Jeszcze żadne, używane przeze mnie drożdże nie wzięły się tak ochoczo do pracy
Już po ok. 20 minutach w beczce pieniło się jak w reaktorze Fukushima przed awarią a drożdżaki zapierdzielały jak Usain Bolt na setkę
Po 48 godzinach Blg wynosiło już tylko 1, a po kolejnych 24, wyczekiwane -4.
Co najciekawsze, temperatura nastawu nie dźwignęła się nawet o jeden stopień a nawet trochę spadła. W czasie pracy grzybków utrzymywała się na poziomie 28oC. Gdy kilka tygodni wcześniej zrobiłem nastaw na tych drożdżach z połowy porcji, to nawet nie przekroczyła 26oC
Zapach nastawu podczas przerabiania cukru na płynną dobroć nie był dokuczliwy, mogę powiedzieć, że nie odbiegał niczym od innych.
Klarowanie bentonitem również nie odbiegło od normy a destylat smakowo podobny jest do uzyskanego z drożdży Guld.
Moja subiektywna ocena - bardzo dobre drożdże do szybkiego przerobu dużych nastawów, bez obawy o ukatrupienie grzybków zbyt wysoką temperaturą
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]
OK, ale czy to tylko drożdże? -Saccharomyces cerevisiae- zaciągnięte z viki. Już gdzieś na forum pojawił się temat odnośnie tych cudów fermentujących 25 kg cukru w 5 dni. Jak pamiętam od czasów prl-u na fermentacje zawsze trzeba było czekać około 30 dni. Cudów nie ma, namnażanie się drożdży w nastawie, początkowa zawartość tlenu w wodzie wykorzystanej do nastawu, później już tylko CO2 w nastawie, zbyt długi przetrzymywanie nastawu z już obumarłymi drożdżami na dnie- to procesy które zachodzą w czasie fermentacji i mają wpływ na zawartość, i późniejszy zapach. Martwi mnie natomiast wątek wyczytany na tym forum, że te cudowne szybkie przemiany powodowane są zawartością organizmów stosowanych w produkcji bio-etenolu, czy ktoś coś już "badał w tej dziedzinie"?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sobota, 14 wrz 2013, 11:33 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: kosmetyka
Powód: kosmetyka
-
Autor tematu - Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]
- skrobie i zboża (pszenica, kukurydza, żyto, maniok, ziemniaki, ryż)
- cukry (melas trzcinowy, melas buraczany, syrop cukrowy, fruktoza, serwatka)
Surowcem do produkcji bioetanolu jest cukier uzyskiwany ze skrobi w reakcji enzymatycznej. Fermentacja z udziałem drożdży wytwarza alkohol etylowy. Ten alkohol etylowy (bioetanol) jest następnie oddzielany przez destylację. W celu uzyskania bioetanolu klasy paliwowej alkohol musi zostać poddany dehydracji, która podniesie stężenie bioetanolu do powyżej 99%. Produktem ubocznym przetwarzania etanolu jest wywar gorzelniczy. Może on zostać wykorzystany do wytwarzania energii w zakładach paliwa biogazowego lub przetworzony na DDGS, bogate w proteiny pożywnie dla zwierząt.
I co cię tutaj martwi
Nie tylko Dodatkowo jeszcze składniki mineralne, witaminy i związki, pomagające grzybkom w ich ciężkiej pracyroute30 pisze:OK, ale czy to tylko drożdże?
Chyba na zakończenie fermentacji Tylko, że ty masz pewnie na myśli fermentację na drożdżach piekarniczych, a to całkiem inna bajka. Na forum jest już o tym trochę do poczytania, wystarczy użyć szukajkiroute30 pisze:Jak pamiętam od czasów prl-u na fermentację zawsze trzeba było czekać około 30 dni.
Zawartość - czego A ten późniejszy zapach to w czym wyczuwasz, bo po rektyfikacji na kolumnie to ja czuję tylko zapach spirytusuroute30 pisze: namnażanie się drożdży w nastawie, początkowa zawartość tlenu w wodzie wykorzystanej do nastawu, później już tylko CO2 w nastawie, zbyt długi przetrzymywanie nastawu z już obumarłymi drożdżami na dnie- to procesy które zachodzą w czasie fermentacji i mają wpływ na zawartość, i późniejszy zapach.
Bioetanol wytwarzany jest przez fermentację odnawialnego surowca, po której następuje destylacja i proces dehydracji. Typowymi surowcami są:route30 pisze:Martwi mnie natomiast wątek wyczytany na tym forum, że te cudowne szybkie przemiany powodowane są zawartością organizmów stosowanych w produkcji bio-etenolu,
- skrobie i zboża (pszenica, kukurydza, żyto, maniok, ziemniaki, ryż)
- cukry (melas trzcinowy, melas buraczany, syrop cukrowy, fruktoza, serwatka)
Surowcem do produkcji bioetanolu jest cukier uzyskiwany ze skrobi w reakcji enzymatycznej. Fermentacja z udziałem drożdży wytwarza alkohol etylowy. Ten alkohol etylowy (bioetanol) jest następnie oddzielany przez destylację. W celu uzyskania bioetanolu klasy paliwowej alkohol musi zostać poddany dehydracji, która podniesie stężenie bioetanolu do powyżej 99%. Produktem ubocznym przetwarzania etanolu jest wywar gorzelniczy. Może on zostać wykorzystany do wytwarzania energii w zakładach paliwa biogazowego lub przetworzony na DDGS, bogate w proteiny pożywnie dla zwierząt.
I co cię tutaj martwi
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 535
- Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
- Lokalizacja: Południe kraju
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]
Pozwolę sobie uzupełnić odpowiedź Kolegi radiusa.
Ad. 1 - Można zamienić. Wychodzi zdecydowanie drożej ale oczywiście sklaruje nastaw.
Ad. 1 - Można zamienić. Wychodzi zdecydowanie drożej ale oczywiście sklaruje nastaw.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
-
- Posty: 6
- Rejestracja: wtorek, 10 wrz 2013, 11:02
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]
Witam. Mój nastaw 120l, 35 kg cukru, drożdże Coobra Mega Pack, nastawiany 21.10 2013. Wczoraj rano 25.10.2013 osiągnął 0 BLG i cały czas chodzi. Był moment że 3-ciego dnia temperatura nastawu skoczyła do 31,5 stopnia, ale wszystko zakończyło się pomyślnie. Temperatura pomieszczenia 15 stopni.
Ostatnio zmieniony sobota, 26 paź 2013, 13:58 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki
-
- Posty: 4
- Rejestracja: czwartek, 31 paź 2013, 15:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 8 razy
-
- Posty: 364
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]
Dzisiaj o godzinie 23.00 drożdże zostały uwodnione. Nastaw zrobiony z 28 kg cukru przy BLG =25.
Start nastąpił w temperaturze otoczenia 18 st, i temp nastawu 25 st. Czekam z niecierpliwością co to z tego wyjdzie. W przyszłym tyg mam urlop i chciałbym całość przerobić.
Po 8h pracy temp. toczenia 18, nastawu 27 - a blg pokazuje mi nadal 25 BLG !!!! Wizualnie ładnie wszystko pracuje, praktycznie brak zapachów obcych.
Po 20h pracy, temp otoczenia 19, nastawu 28, BLG 18
Po 24h pracy, temp otoczenia 19, nastawu 29, BLG 15. Bardzo burzliwa praca.
Po 32h pracy, temp otoczenia 18, nastawu 28 BLG 12
Po 42h pracy, temp otoczenia 18, nastawu 25 BLG 7
Po 48h pracy, temp otoczenia 18, nastawu 25 BLG 6
Po 66h pracy, temp otoczenia 16, nastawu 22 BLG 2
Po 84h pracy, temp otoczenia 17, nastawu 21 BLG 2
Start nastąpił w temperaturze otoczenia 18 st, i temp nastawu 25 st. Czekam z niecierpliwością co to z tego wyjdzie. W przyszłym tyg mam urlop i chciałbym całość przerobić.
Po 8h pracy temp. toczenia 18, nastawu 27 - a blg pokazuje mi nadal 25 BLG !!!! Wizualnie ładnie wszystko pracuje, praktycznie brak zapachów obcych.
Po 20h pracy, temp otoczenia 19, nastawu 28, BLG 18
Po 24h pracy, temp otoczenia 19, nastawu 29, BLG 15. Bardzo burzliwa praca.
Po 32h pracy, temp otoczenia 18, nastawu 28 BLG 12
Po 42h pracy, temp otoczenia 18, nastawu 25 BLG 7
Po 48h pracy, temp otoczenia 18, nastawu 25 BLG 6
Po 66h pracy, temp otoczenia 16, nastawu 22 BLG 2
Po 84h pracy, temp otoczenia 17, nastawu 21 BLG 2
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]
Witam, mam pytanie odnośnie temp. pomieszczenia gdzie będzie zachodziło fermentacja na drożdżach coobra. Czy jeżeli temp. w pomieszczeniu będzie niższa niż 10 stopni C czy drożdże będą pracowały i jaka maksymalnie najniższa temp. może być żeby drożdżaki pracowały?
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]
Jak wystartują to będą pracować, ale może to trwać dosyć długo, a do tego mogą się zatrzymać. Dla dużego nastawu na początek odpowiednia temperaturą na burzliwą fermentacje byłoby około 15-18(żeby się czasem nie przegrzały). Na dofermentowanie może być około 20 chociaż przy tych drożdżach raczej wszystko zostanie przerobione bez problemu.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]
Turbo bez problemu pracują w niskich temperaturach, ale muszą się wcześniej rozkręcić, nie mają problemu z dofermentowaniem cukru do -4BLG nawet przy 12*C w nastawie. Przy 15*C wyraźnie zwalniają, przy 12*C jeszcze pracują, ale powoli. Mowa oczywiście o temperaturze nastawu. Niżej nie schodziłem, ale wydaje mi się, że nie ma co się bawić, jak temperaturę otoczenia masz przez dłuższy czas poniżej 10*C (bo w końcu nastaw się wychłodzi i osiągnie temperaturę otoczenia pod koniec pracy). Chyba, że chodzi o Alcotec 24 to zapraszam do przeczytania bardzo ciekawego eksperymentu na tych drożdżach http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2635.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]
Koledzy mam zamiar wykorzystać je do mojego standardowego nastawu, czyli 60kg cukru i beczka 220l pełna po sam dekiel. Temperatura otoczenia 20C a temperatura towarku 25C. Jak myślicie dadzą radę czy się przegrzeją ??
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]
Tak jak pisałem wcześniej chcę wstawić jedną beczkę 220l do tego 60kg cukru, blg wyjdzie około 25, jak coś to doleje więcej wody.
I teraz pytanie, ile dać paczek wariatów, jedną czy dwie i jaka temperatura startu, 25C czy bardziej okolice 30?? Temperatura w pomieszczeniu około 20-23C.
PS.
Jeszcze ich nie testowałem, a paczka zacna więc nie wiem ile ich użyć
Pozdrawiam
Piotrek
Edytowany
To ile tych paczek dać jedną czy dwie ???
I teraz pytanie, ile dać paczek wariatów, jedną czy dwie i jaka temperatura startu, 25C czy bardziej okolice 30?? Temperatura w pomieszczeniu około 20-23C.
PS.
Jeszcze ich nie testowałem, a paczka zacna więc nie wiem ile ich użyć
Pozdrawiam
Piotrek
Edytowany
To ile tych paczek dać jedną czy dwie ???
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
-
- Posty: 48
- Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 20:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]
Wstawiłem przed chwilą jedna paczka drożdżaków, nastaw na dundrze, blg startowe 23(zachowawczo), temperatura startu 25,9C, objętość ogólna nastawu około 220l, temperatura w pomieszczeniu na chwilę obecną 22,8C.
PS.
Jutro z wieczora napiszę jak sprawa wygląda.
Pozdrawiam
Piotrek
PS.
Jutro z wieczora napiszę jak sprawa wygląda.
Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]
Nastaw chodzi jak burza. Zapach w miarę, smakowo nie degustowałem .
Temperatura w nocy z 21 na 22 doszła do 29C musiałem trochę zbić do 27C, dzisiaj z rana stabilnie na poziomie 27,9C.
Temperatura w pomieszczeniu 21,5C.
BLG około 10 na nieodgazowanym (sprawdzane od razu po wrzuceniu do beczki bo później bąble wypychają)
Dobrze że dałem tylko jedną paczkę, bo dwie pewnie by go już ugotowały.
22.02 godzina 22
Blg po odgazowaniu 5.
Temperatura w nocy z 21 na 22 doszła do 29C musiałem trochę zbić do 27C, dzisiaj z rana stabilnie na poziomie 27,9C.
Temperatura w pomieszczeniu 21,5C.
BLG około 10 na nieodgazowanym (sprawdzane od razu po wrzuceniu do beczki bo później bąble wypychają)
Dobrze że dałem tylko jedną paczkę, bo dwie pewnie by go już ugotowały.
22.02 godzina 22
Blg po odgazowaniu 5.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Temperatura nastawu 21,5c, BLG po odgazowaniu na pewno -4, fermentacja praktycznie ustała może jeszcze pyknie raz na 5 minut.
Aa dodam, że dorzuciłem im jeszcze 4kg cukru 23.02, ale nie mierzyłem jakie wtedy było BLG.
Aa dodam, że dorzuciłem im jeszcze 4kg cukru 23.02, ale nie mierzyłem jakie wtedy było BLG.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
3 dni temu wstawiłem drugi już nastaw na drożdżach Coobra Mega Pack i muszę przyznać, że się rewelacyjnie spisują. Jedna paczka przeznaczona jest na nastawy 25kg cukru w 100l nastawu. Ja robiłem 50kg w ok 200 litrach używając jednej paczki. Pierwszy nastaw (blg-23, temp. startu - 23C, 50kg cukru, całość ok 200-210litrów) przerobiły w około 9 dni. Dość długo bo utrzymywałem niskie temperatury, żeby nie przegrzać. Maksymalna temperatura jaką pokazał termometr to ok 27C na początku fermentacji, więc nie było się o co martwić. Drugi nastaw (blg-23, temp. startu - 26,5C, 50kg cukru, całość ok 200-210 litrów) wstawiłem w środę (11.06) w południe, a dzisiaj blg wynosi 4 i nadal ładnie pracuje. Zdecydowanie szybciej niż w za pierwszym razem, ponieważ temperatura startu była zdecydowanie wyższa jak i temperatury poźniejsze, w których utrzymywałem nastaw. W pewnym momencie nastaw osiągał nawet 29,5C ale nie więcej. Teraz temperatura wynosi 26C. Na obydwa nastawy zużyłem po jednej paczce więc przerobiły spokojnie dwukrotną ilość. Jestem bardzo zadowolony z zakupionych drożdży i polecam je innym.
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Odświeżam temat. Nastaw zrobiłem z 50 kg cukru w beczce 200l dopełniając do końca wodą. Temperatura startu 25*C. Ruszyły jak z kopyta po24 godz. tem. Wzrosła do 30*C . Później się powoli obniżała wciągu kilku dni do 26*C. Po 6 dniach 1blg i......... Już minął tydzień blg stoi jak było atem. nastawu 24*C.
Na powierzchni beczki leciutka piana ale jest cicho. Co radzicie zrobić?
Na powierzchni beczki leciutka piana ale jest cicho. Co radzicie zrobić?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Po ostatnich przygodach z niskimi temperaturami fermentacji i innymi eksperymentami na drożdżach, stwierdziłem że MegaPack nie nadaje się do pracy w temperaturze niższej niż 17*C, oraz z BLG zgodnym z danymi producenta (ok. 23 BLG, 250g/l). Końcówka zawsze się wlecze. Dopiero zrobienie nastawu powiększonego na 1 paczce, 36kg cukru, woda do 150-160l (21-22 BLG) daje w miarę szybką końcówkę i brak "zastoju", a nastaw standardowy warto robić nie na 100, a 110l objętości końcowej - wtedy drożdże radzą sobie z 25kg cukru w mniej niż 6 dni, ja po 6tym dniu miałem już wyklarowany nastaw po pracy w 17-18*C (otoczenie).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.