Witam,
mam problem: nastawiłem miód ok roku temu i na początku pracował powoli, ale pracował, a od jakiegoś czasu w ogóle nic się nie dzieje. Dziś zmierzyłem blg i wynosi 22. Dodam jeszcze, że miód stoi w garażu(temperatura ok 16°C).
Pytanie czy jest jakaś nadzieja, że miód będzie dobry, co robić? Czy ten miód się możne jakoś popsuć jak stał sobie tak tyle czasu w sumie a bardzo małą ilością alkoholu?
Czy restart byłby dobry w tej sytuacji, tylko jakie drożdże się do tego nadają?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Miód roczny
-
- Posty: 282
- Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
- Kontakt:
Re: Miód roczny
Jeśli Blg było od 40-35 to czeka cię restart. Szkoda, że nie sprawdziłeś przy zakończeniu fermentacji. 22 Blg to dużo za dużo (niepotrzebnie tyle stało). Przeczytaj jak robić prawidłowy restart. Jeśli miód nie ma "wad" innych jak "słabość" i cukier to trzeba spróbować. Spróbuj na aktywnych Fermivin PDM (bayanusy), miodosytnicy chwalą sobie ten gatunek bayanusów.
http://latawce.phorum.pl
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Miód roczny
Miody rządzą się własnymi prawami i nie zawsze można wszystko do końca zaplanować. Zatrzymanie fermentacji na 20 -22 Blg, przy słabych drożdżach zdarza się często. Częściej bywa, że Blg początkowe jest sporo większe niż trzeba. Jednak cukromierz to podstawa.
Czytaj: http://alkohole-domowe.com/forum/post25913.html#p25913 . Jak zejdzie poniżej 15 Blg i znowu stanie, odpuść poprawki. Jest to poziom do zaakceptowania, a restart jest nieopłacalny (nie znam Blg początkowego), zrobiłbyś więcej szkody niż dobrego.romek997 pisze:A jak zrobić restart miodku pitnego i czy np blg= 14-15 jest już dobre?
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!