Modyfikacje alembika
Jako ze chciałem trochę poeksperymentować delikatnie zmodyfikowałem swój układ i na stale przeniosłem się do podziemi. Chłodnica miedziana wydawała mi się mało wydajna wiec spróbowałem z chłodnicą szklaną. Na stale podłączyłem sobie czujniki temperatury aby na bieżąco oglądać wyniki eksperymentu. Zastosowałem czujniki temperatury DS18B20 które w tym momencie podłączyłem jeden na szczycie alembiku, po jednym na wejściu chłodnicy i wyjściu chłodnicy i jeden w zbiorniku z woda jako ze stosuje układ zamknięty. (Następnym razem podłączę je bezpośrednio do interfejsu i zapisze sobie charakterystykę temperatur w skali czasu). Tak z ciekawości zamontowałem jeszcze wentylatory ale samo chłodzenie wodne jest tak wydajne ze mogę je zdemontować. Załączam dwa filmiki z testu. oraz .
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 lis 2013, 11:35 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: INTERPUNKCJA!
Powód: INTERPUNKCJA!
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Modyfikacje
Wentylatorów możesz się pozbyć, nic nie pomogą w chłodzeniu chłodnicy szklanej. Ta chłodnica bez problemu skropli ci cały destylat przy grzaniu 1,5-2kW, ale przy destylacji wsadu do 20-25% w kotle. Przy mocniejszym wsadzie trzeba pędzić sporo wolniej, bo przestaje wyrabiać z chłodzeniem par i wychodzi albo ciepły/gorący destylat, albo część par ucieka nieskroplone.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 632
- Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: żytnia
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Modyfikacje alembika
Postanowiłem, że zapytam tutaj bo to chyba najodpowiedniejsze miejsce. Czy któryś z kolegów posiadaczy alembików myślał nad dorzuceniem do swojego cuda:
- fałszywego dna (w moim przypadku muszę sobie zrobić lub zamówić wykonanie na zlecenie)
- dużej kuli (coś ala zaparzacz do herbaty)
- sitka na nóżkach wkładanego do alembika
Zastanawiam się co by zdało najlepiej egzamin bo chciałbym dorzucać owoce / względnie inne dodatki które by wzbogaciły smak destylatu.
Jeżeli ktoś ma pomysł lub wie gdzie takie dodatki zamówić w rozsądnej cenie będę wdzięczny.
Zachęcam do główkowania.
- fałszywego dna (w moim przypadku muszę sobie zrobić lub zamówić wykonanie na zlecenie)
- dużej kuli (coś ala zaparzacz do herbaty)
- sitka na nóżkach wkładanego do alembika
Zastanawiam się co by zdało najlepiej egzamin bo chciałbym dorzucać owoce / względnie inne dodatki które by wzbogaciły smak destylatu.
Jeżeli ktoś ma pomysł lub wie gdzie takie dodatki zamówić w rozsądnej cenie będę wdzięczny.
Zachęcam do główkowania.
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Modyfikacje alembika
Może być np.: https://alkohole-domowe.pl/product-pl-1 ... -1019.html
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)