Witam, dziś nastawiłem wino według poniższego przepisu, zobaczymy co z tego będzie
Składniki:
- 28g czarnej herbaty;
- 710g rodzynek;
- 1kg cukru + 1kg cukru (za 6 dni);
- 4l wody + 0,5l (za 6 dni);
- 40ml skoku z cytryny;
- ok. 2g pożywki i drożdże (BioWIn Sherry).
Początkowe Blg=22.
Co myślicie w tym temacie? Ktoś możne próbował już takiego winka?
Wino herbaciane
Re: herbaciane
Nie za dużo cukru? Z tego co pamiętam to przyjmuje się że rodzynki oddają połowę swojej masy jako cukier podczas fermetnacji, a ty ich dałeś sporo bo aż 710g. Nie robiłem nigdy wina herbacianego, ale rozważałbym odpuszczenie sobie tego dodatkowego kilograma cukru. Jedno z moich pierwszych ryżowych to był piątak w małym szklanym balonie z dwóch szklanek ryżu, półtora kilograma cukru i 100g rodzynek. Wyszedł mocny, ale też strasznie słodki, aż mdliło.
Chętnie poczytam co bardziej doświadczeni winiarze mają do napisania, wiedzy nigdy za wiele.
Chętnie poczytam co bardziej doświadczeni winiarze mają do napisania, wiedzy nigdy za wiele.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino herbaciane
Herbatę parzyłeś czy wrzuciłeś do nastawu? Rodzynki sparzyłeś przed dodaniem? Cukru zdecydowanie chcesz dodać za dużo, drugim razem dodaj 300-400g, jak drożdże to przejedzą to dodasz kolejną małą porcję cukru, inaczej może wyjść z tego ulepek o niskiej mocy, bo drożdże w połowie odmówią dalszej pracy w ulepku cukrowym.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.