Zacier/Nastaw w dębowej beczce

Naczynia do nastawiania zacieru.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Post autor: gaviscon »

Koledzy posiadam beczkę dębową o pojemności 50l jest ona bez dekla. Zastanawiam się czy nie można by było użyć jej do nastawienia zacieru/nastawu. Co o tym sądzicie ? Czy wpłynie to na pozytywną jakość produktu końcowego ?
promocja
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Zacier/Nastaw w dębowej beczce

Post autor: gr000by »

Test przeprowadził już @Emiel Regis http://alkohole-domowe.com/forum/post83181.html#p83181 . Oprócz ładnej beczki na nastawy nie będzie z niej żadnego użytku, chyba że dorobisz dekiel do niej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Zacier/Nastaw w dębowej beczce

Post autor: gaviscon »

Nie ma sensu, bo trochę zajęło by mi jej napełnienie destylatem. Szkoda...
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zacier/Nastaw w dębowej beczce

Post autor: radius »

A nie chcesz się jej czasem pozbyć :?: :) Jakby coś to pisz na PW :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Zacier/Nastaw w dębowej beczce

Post autor: Emiel Regis »

Jeśli bawisz się w robienie win, to pożytek jeszcze możesz mieć z tej beczki.
Próbowałem ostatnio zeszłorocznego wina z DR na oskole i wodzie miodowej, fermentowanego w beczce dębowej po czerwonym winie http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... &mode=view i szczerze pisząc, to wino mnie rozwaliło- jest niesamowicie ekstraktywne i 'cieliste', mimo że nie użyłem dużo DR. Gdybym miał porównywać, to smakuje jak zagęszczone, skoncentrowane porto.
Ta beczka była po winie gronowym, co miało duży wpływ, ale zwykła beczułka też powinna oddać sporo tanin i posmaków do wina.
Co do użycia dębu do nastawów, to nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa :D
Już dawno zauważyłem jego pozytywny wpływ do starzenia surówki, przeznaczonej do ponownej destylacji (ale nie mający nic wspólnego ze smakiem dębu), te doświadczenia kłóciły się jednak z ostatnimi opisami. Żeby uzyskać jasne wyniki zlałem kilka próbek i za parę miesięcy sprawdzę swoje przypuszczenia.
Jedno jest pewne na 100%- nie destylujemy nastawu z dębem w kotle.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Zacier/Nastaw w dębowej beczce

Post autor: wawaldek11 »

Emiel Regis pisze:
Już dawno zauważyłem jego pozytywny wpływ do starzenia surówki, przeznaczonej do ponownej destylacji (ale nie mający nic wspólnego ze smakiem dębu),... Jedno jest pewne na 100%- nie destylujemy nastawu z dębem w kotle.
Ja tak się zastanawiam czy ten pozytywny wpływ dębu na surówkę do powtórnej destylacji nie jest analogiczny do działania węgla w surówce?
Dąb opiekany absorbuje w pewnym stopniu niepożądane składniki. Może mniej niż węgiel, ale jednak.
A Twoja uwaga :poklon; o niegotowaniu z dębem w tym przekonaniu mnie utwierdza - w czasie gotowania dąb (tak jak węgiel) oddaje niechciane zapaszki.
Ale to trzebaby potwierdzić doświadczalnie: zasypać jedną próbkę surówki dębem, drugą węglem i porównać po destylacji. Ale ja mam za liche "laboratorium" ;) na takie eksperymenty.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Autor tematu
gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Zacier/Nastaw w dębowej beczce

Post autor: gaviscon »

Koledzy w pierwszej kolejności to muszę odrestaurować beczkę. Stała "ładnych" parę lat w stodole i straciła na oko swoje walory, jak wstałem wyparzyłem ją gorącą wodą i zalałem w celu sprawdzenia szczelności, sporo przecieków ale na pierwszy rzut oka da się naprawić. Teraz pytanie czy do większych ubytków mogę zastosować szpachlę dębową czy coś innego, ewentualnie czy cokolwiek mogę z tym zrobić ?
P.S. Dziś odebrałem całkowicie nowiutką dębową beczkę (5,5l), przez kilka godzin moczyłem ja w wodzie, a teraz dla próby zalałem cukrówką 50% bo jeszcze mój zacier musi pracować kilka dni zanim zostanie "odgotowany" i spocznie właśnie w tej beczce.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Zacier/Nastaw w dębowej beczce

Post autor: Pretender »

Jeśli chcesz przechowywać wewnątrz alkohol, to szpachla odpada. Nie jestem specjalistą w dziedzinie beczek, ale nieszczelności naprawia się drewnem. I szczegółach musisz poczytać na necie lub najlepiej uderzyć do producenta beczek. Nie wydaje mi się, żeby odmówili pomocy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Zacier/Nastaw w dębowej beczce

Post autor: gaviscon »

Tak myślałem, a jeśli zastosowałbym szpachlę na zewnętrzną warstwę? Większość ubytków spowodowana jest po prostu wyschnięciem, więc jeśli wleję wodę i pozostawię na parę dni uzupełniając braki w wodzie to sama w sobie powinna "spuchnąć"
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Zacier/Nastaw w dębowej beczce

Post autor: Pretender »

Dokładnie, a większe braki, szczelinki możesz łatać drewnianymi szpatułkami, wbijanymi w nie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „W czym nastawiać?”