Melesa winogronowa
-
Autor tematu - Posty: 32
- Rejestracja: sobota, 7 maja 2011, 13:58
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Czy może ktoś ma doświadczenia z dosyć popularną w Turcji i w krajach arabskich melasą winogronową. Zastanawiam się nad zastosowaniem jej do końcowego dosładzania wina którego nie chciałby "zburaczyć" sacharozą.
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 lis 2013, 22:52 przez Kozak Mały, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Melesa winogronowe
Nie chcę Cię martwić, ale czytając o tym wynalazku np. tu http://www.arabskie.pl/pl/p/Melasa-z-wi ... -800-g/590 wyczytałem co następuje:
Poza tym, jeśli dokładnie nie wybijesz drożdży, to domyślam się, że będzie im to smakowało nawet bardziej niż czysty cukierProces przeprowadzany jest ostrożnie żeby nie nastąpiła karmelizacja cukrów co zmieniło by smak melasy. Niekiedy dodaje się do melasy cukier.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Melesa winogronowe
Winogrona zawierają głównie cukier gronowy - glukozę, która jest dużo łatwiej przyswajalna przez drożdże i jak tylko znajdzie się paru niedobitków to uzyskasz granaty jak się za bardzo pospieszysz.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 32
- Rejestracja: sobota, 7 maja 2011, 13:58
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Melesa winogronowa
Z osobistymi doświadczeniami z tą melasą może być ciężko. Lecz jeśli chodzi Ci tylko o wykluczenie cukru, możesz pomyśleć o naturalnych słodzikach. Było już o nich trochę na forum. Możesz zacząć np. tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/cydr-z ... 7-250.html choć to nie jedyny wątek w którym się pojawiają.
A jeśli odpadną słodziki, to jest jeszcze gliceryna, którą chwalą sobie winiarze. No i do żadnego z tych rozwiązań nie musisz ubijać drożdży.
A jeśli odpadną słodziki, to jest jeszcze gliceryna, którą chwalą sobie winiarze. No i do żadnego z tych rozwiązań nie musisz ubijać drożdży.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
Autor tematu - Posty: 32
- Rejestracja: sobota, 7 maja 2011, 13:58
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Re: Melesa winogronowa
Wpłynie, tylko kwestia jak. Wino planowane jest na wysokoprocentowe, ciężkie, likierowe wręcz więc zwiększenie intensywności smaku nie będzie w tym przypadku problemem. Samo dodawanie skoncentrowanego soku winogronowego nie jest w winiarstwie nowinką (marsala chociażby) kwestia tylko czy ta melasa poradzi sobie.
Ostatnio zmieniony środa, 13 lis 2013, 22:24 przez Kozak Mały, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Melesa winogronowa
Na pewno ta melasa będzie lepsza od zwykłego cukru. Dobrą opcją jest też dosładzanie miodem, jak zależy ci na jakości i bogatym smaku. Co wybierzesz to zależy tylko do ciebie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 32
- Rejestracja: sobota, 7 maja 2011, 13:58
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Re: Melesa winogronowa
Dzięki za pomocną radę ale ponieważ dominującą część tego cuvee stanowi różowy muskat (który w moim osobistym smaku niekoniecznie dobrze łączy się z miodem) a samego winka po pierwszym obciągu jest nieco ponad 30 l (za mało by podzielić, za wiele by zaryzykować) skłaniam się raczej ku melasie winogronowej. Jako że wiadomości z chemii uleciały mi już z głowy kolejne pytanie: czy w czymś takim jak melasa winogronowa da się - prostymi metodami wykryć obecność sacharozy.
Ostatnio zmieniony środa, 13 lis 2013, 21:04 przez Kozak Mały, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Melesa winogronowa
Prostymi metodami niestety nie wykryjesz sacharozy. Badanie na zawartość sacharozy w warunkach domowych wykracza daleko poza rozsądne granice poziomu trudności wykonania. Bardzo przeszkadzać będą tutaj jakiekolwiek inne cukry, szczególnie cukry proste. Kiedyś czytałem o wykrywaniu laboratoryjnym, mógłbym w sobotę poszukać tej książki i sprawdzić metodę sprawdzania obecności sacharozy metodami nieco bardziej zaawansowanymi.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: Melesa winogronowa
Próba Trommera i próba Tollensa rozróżni cukier prosty od złożonego, z tym, że taka melasa zawiera jeszcze inne cukry, które wpłyną na wynik doświadczenia. Nie do sprawdzenia w domu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Melesa winogronowa
Kozak, popraw mnie jeśli się mylę, ale Tobie chyba nie chodzi o sacharozę jako taką, tylko o jej smak uzależniony od pochodzenia, tu buraczany?
Tutaj chyba najbardziej miarodajną próbą będzie własny nos i język. Niewielką ilość takiej melasy rozpuść w wodzie w różnych proporcjach, skarmelizuj, wymieszaj z sokiem lub próbką wina.. pokombinuj i próbuj, wąchaj.
Porównawczo zrób te same czynności z cukrem sklepowym, aby mieć punkt odniesienia .
Tutaj chyba najbardziej miarodajną próbą będzie własny nos i język. Niewielką ilość takiej melasy rozpuść w wodzie w różnych proporcjach, skarmelizuj, wymieszaj z sokiem lub próbką wina.. pokombinuj i próbuj, wąchaj.
Porównawczo zrób te same czynności z cukrem sklepowym, aby mieć punkt odniesienia .
-
Autor tematu - Posty: 32
- Rejestracja: sobota, 7 maja 2011, 13:58
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
-
Autor tematu - Posty: 32
- Rejestracja: sobota, 7 maja 2011, 13:58
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Re: Melesa winogronowa
Pora na pierwsze wrażenia. Wino zabutelkowane. Po intensywnym dosyć dębieniu mieszaniną niepalonego, lekko, średnio i mocno palonego dębu i dolewce 2 słoików: http://www.arabskie.pl/pl/p/Melasa-z-wi ... -700-g/590 do 30 l mocnego półsłodkiego/półwytrawnego wina :
1. Zmieniło swój charakter na zdecydowanie słodkie (oczywiste)
2. Dominujący w składzie moszczu różowy muskat ( prywatny import z Ukrainy) ustąpił pierwszeństwa starej polskiej mieszance (chyba z przewagą Marechal Foch)
3. Wyraźnie zwiększyła się (organoleptycznie sądząc) zawartość kwasów
4 Wystąpił lekko wyczuwalny posmak madery (czyli chyba w melasie winogronowej są jakieś skarmelizowane cukry).
c.d. wrażeń jak sądzę za jakieś pół roku.
1. Zmieniło swój charakter na zdecydowanie słodkie (oczywiste)
2. Dominujący w składzie moszczu różowy muskat ( prywatny import z Ukrainy) ustąpił pierwszeństwa starej polskiej mieszance (chyba z przewagą Marechal Foch)
3. Wyraźnie zwiększyła się (organoleptycznie sądząc) zawartość kwasów
4 Wystąpił lekko wyczuwalny posmak madery (czyli chyba w melasie winogronowej są jakieś skarmelizowane cukry).
c.d. wrażeń jak sądzę za jakieś pół roku.