Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
5000
Posty: 5141
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

Postautor: lesgo58 » wtorek, 1 paź 2013, 16:22

No to się narobiło. Ja o chlebie - Ty o niebie. Czy Ty naprawdę nie umiesz porównać tych trzech tabel. Widać jak na dłoni, że nawet jak prowadziłem destylację wsadów o różnym stężeniu, a także miałem raz kolumnę ocieploną i innym razem nie ocieploną to wyniki są bardzo podobne. A może nie zauważyłeś, że rozmawiamy o destylacji metodą Pot-Still'ową? Nie o rektyfikacji?
No i znowuż powracam do raz zadanego już pytania - czy nie zauważyłeś, że destylujemy zupełnie różnymi sposobami przy narzuconych zgoła innych parametrach. A więc o czy tu dyskutować? Ja mogę odpowiadać na pytania, wyjaśniać, ale nie jestem wstanie przyrównać się do tego jak Ty czy inni pracują. Jest zbyt dużo zmiennych. Zresztą takie porównania są bez sensu. Ty podałeś swój sposób destylacji, ale tym gestem co chciałeś pokazać? Że źle destyluję? Czy też że jest niemożliwym w taki sposób destylować? Czy po prostu chciałeś pokazać, że też umiesz destylować? Nie wiem. Pisałem Ci już załóż nowy wątek i porozmawiamy o Twoim sposobie destylacji. Cóż jeszcze mogę dodać?

Polecam Ci przeczytać jeszcze raz to co napisałeś. I naprawdę zastanowić się nad tym co napisałeś. Bo zaczynasz bić na oślep. A to dobrze nie wróży.

Zresztą nie rozumieliśmy się od początku. Jednak do pewnego czasu udawało nam się utrzymać Status Quo. Potrafiliśmy takie sprawy rozwiązywać na PW. Bo tak naprawdę nikogo nie interesują nasze animozje. Teraz coś się stało, że nastąpiła zmiana. Trudno. Mleko się wylało.

P.S. Dyskusję miedzy nami uważam za skończoną. Możesz uznać to za rejteradę. Mnie to jest obojetne. Proponuję skasować wątek, bo stał się całkowicie nieczytelny. Zgadzam się.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego



lukasz743
20
Posty: 24
Rejestracja: niedziela, 23 maja 2010, 10:06
Załączniki
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

Postautor: lukasz743 » wtorek, 1 paź 2013, 18:44

Veto! Nie kasować! :lol: jest pole do porównań, ci co mają jedną lub drugą konstrukcje spróbują i dadzą znać jak to u nich wygląda. Jak na start dla początkujących amatorów smaków ten temat to prezent, jest wszystko.

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

Postautor: Emiel Regis » wtorek, 1 paź 2013, 19:03

Spokojnie, temat zostaje :)
Zachęcam każdego, kto miałby coś ciekawego do napisania, do wypowiadania swoich opinii. Sam się wstrzymam, najwyraźniej to, co piszę nie zostało zrozumiane ani nijak nie trafia do adresata.
Nie rozumiem też jak można napisać osiem zdań zakończonych pytajnikiem i jednocześnie oświadczyć że kończy się dyskusję :bezradny:

Ps. Informacje usunięte wcześniej można odnaleźć tutaj; odp-emiela-z-tematu-sposob-uzycia-kolumny-do-destylacji-prostych-wg-lesgo58-t9481.html

Edit 24/06/2014
Po prawie roku od napisania powyższych postów sprawa dziwnych wskazań została wyjaśniona. Proszę o ostrożne podchodzenie do informacji na temat użytej mocy, niekoniecznie odpowiadają one rzeczywistości. post101866.html#p101866

Emiel
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM


nigra
30
Posty: 43
Rejestracja: poniedziałek, 21 sty 2013, 14:51
Krótko o sobie: Jestem CZŁOWIEKIEM
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

Postautor: nigra » środa, 2 paź 2013, 23:47

Lesgo jaka jest różnica w jakości destylatu otrzymanego twoją metodą od destylatu uzyskanego metodą czysto pot still-ową. Ja zrezygnowałem z głowicy N/S na rzecz deflegmatora aby destylować zagęszczoną surówkę bez refluksu a ty proponujesz prowadzić proces jak mini rektyfikację. Co zyskujesz lub czego się pozbywasz, że wolisz sposób gdzie musisz na bieżąco kontrolować moc zamiast spokojnie czekać aż spadnie sama przy metodzie pot stil :?:

Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Załączniki
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

Postautor: szfagir » czwartek, 3 paź 2013, 06:46

nigra pisze:zagęszczoną surówkę

Rozumiem, że chodzi o gotowanie wsadu bez strippingu? Jeśli tak to czasem tak robię np. przy dżemówce. Gotuję pełną mocą, ale odbieram już na bardzo niskiej ok 700W.

nigra pisze:Co zyskujesz lub czego się pozbywasz, że wolisz sposób gdzie musisz na bieżąco kontrolować moc zamiast spokojnie czekać aż spadnie sama przy metodzie pot stil

Na to pytanie znajdziesz odpowiedz w pierwszym poście.


Na początku robiłem pychotki na zwykłym PS, a obecnie robię na kolumnie 50cm, więc jakieś porównanie mam. Z początku odbieram ślepotkę, stabilizuję i lecę z przedgonami. Po przedgonach jest odbiór destylatu spirytusowego czyli tak do 83/84*C (przyjemny materiał do zadębienie na wódeczkę). Po przekroczeni temperatury 83/84*C zaczynam odbierać destylat smakowy. Z zaworkiem mam możliwość wyznaczenia sobie temperatury granicznej odbioru np.90*C i zbliżając się do tej temperatury na głowicy skręcam zaworek, żeby utrzymywać ją maksymalnie długo. Jak temperatura przekroczy wyznaczony przeze mnie próg to robię szybką chwilową stabilizację - do momentu aż temperatura spadnie poniżej 90*C (maksymalnie do 92) i tak ciągle do pojawienia się w kegu temperatury 95*C. Potem jeszcze odbieram do osobnej flaszy destylat aż w kegu nie pojawi się 96*C - ten produkt smakuje i jeśli nie zalatuje mi czymś niesmacznym to dolewam do serca, a jeśli nie jest smaczny to idzie już do pogonów. Obecnie do pomocy, można powiedzieć z wygody dozbroiłem LMa w EZ. Pogony odbieram do butli z innymi pogonami, aby w odpowiednim czasie wyciągnąć z nich spirytus. Na zwykłym PS nie miałbym możliwości regulowania odbioru procencików. Moc grzania jaką używam do smakówek to max. 1300W.

Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
5000
Posty: 5141
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

Postautor: lesgo58 » czwartek, 3 paź 2013, 06:57

@nigra
Pierwszy odpęd gęstego wykonuję na maksa. Z odkręconym zaworkiem i bez oglądania się na temperatury. Jedyne co - to destyluję na niskiej mocy.
Jeśli chodzi o różnicę w jakości trunku otrzymanego metodą moją a metodą na aparacie prostym to trudno ją ocenić. Produkt uzyskany tak jednym jak i drugim sposobem będzie na pewno dobrym produktem.
Użycie mini refluksu jest pewnym wyborem. Przy destylacji prostej na np. alembiku otrzymamy produkt, który aby stał się pijalny i akceptowalny potrzebuje stosunkowo długiego czasu do ułożenia się. A to z racji tego, że bardzo trudno pozbyć się skrajnych frakcji. I przez to niezbędne jest tzw. starzenie w odpowiednich warunkach, traktowanie odpowiednimi bonifikatorami. Resztę uczyni za nas czas i cierpliwość.
Ja mając do dyspozycji tylko kolumnę i dwa lata różnych prób i eksperymentów wypracowałem taki sposób destylowania. Dodając refluks i skracając wypełnienie ( obecnie 25cm miedzi) starałem się zbliżyć do produktu otrzymanego na aparatach prostych. Refluks ma jeszcze jedno zadanie. Ma pozwolić mi oczyścić produkt końcowy z różnych "nieczystości", tak aby trunek stał się pijalny już w krótkim czasie po destylacji. Wszystko to staram się tak wyważyć aby "strat" aromatycznych było jak najmniej.
Zdaję sobie sprawę, że to jest sztuczne działanie i nie zastąpi czasu i tego cudu jakim jest zamiana niepijalnego trunku otrzymanego w alembiku w np. 10 YO Whisky. Ale też i nie mam takich ambicji z prostego powodu - nie mam tyle czasu. A wypić coś miłego od czasu do czasu się chce.
Jedno mogę potwierdzić - destylując na wsadzie o niskim stężeniu ( poniżej 20%) otrzymuję trunek łagodniejszy i jakby bardziej aromatyczny. Praktycznie zaraz po kilku dniach uwypuklają się aromaty. Coś czego nie zauważałem gdy destylowałem np. wsad o stężeniu 30%. W tym przypadku potrzeba było co najmniej roku aby aromaty zaczęły dominować i trunek stał się łagodniejszy.
Co do ciągłej kontroli. To jest mój wybór z prostego powodu. Szukałem takiego sposobu aby już od samego początku i przez prawie cały czas leciał mi destylat o założonych parametrach. Stąd ta ciągła kontrola. Wbrew pozorem nie jest uciążliwa. Przy typowej destylacji wystarczy 5-6 korekt odbioru.
Eksperymenty są w dalszym toku i nie jest powiedziane, że coś w najbliższym czasie się nie zmieni. Zauważyłem też ( mało się o tym na forum pisze), że w zależności od rodzaju surowca opłaca się ( z racji aromatów tam zawartych) dopuścić do głosu więcej przedgonów, a w innym przypadku przeciągnąć destylację i załapać trochę pogonów.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

Postautor: Emiel Regis » czwartek, 3 paź 2013, 08:30

szfagir pisze:obecnie robię na kolumnie 50cm, więc jakieś porównanie mam. Z początku odbieram ślepotkę, stabilizuję i lecę z przedgonami. Po przedgonach jest odbiór destylatu spirytusowego czyli tak do 83/84*C

Z jakiego materiału masz kolumnę, jaką przykładasz moc bezpośrednio po odebraniu przedgonów i ile odbierasz destylatu (ilość i moc), nim temp. na głowicy spadnie do 88*C a moc do 70% ?
Czy do momentu osiągnięcia tych 70% jesteś zmuszony kręcić zaworkiem żeby otrzymać wyższe wskazania?
Zastanów się nad odpowiedzią. Moje pytanie pewnie znów zostanie potraktowane jako atak, Twoja odpowiedź też może tak zostać odebrana :)

lesgo58 pisze:Dodając refluks i skracając wypełnienie ( obecnie 25cm miedzi) starałem się zbliżyć do produktu otrzymanego na aparatach prostych

lesgo58 napisał 2013-09-27, 22:55 pisze:[....]
Magas ale ja opisuję kolumnę 50cm wypełniona litrem sprężynek - co daje 40cm wypełnienia.[...]

http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 662#121662
;)
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
5000
Posty: 5141
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

Postautor: lesgo58 » czwartek, 3 paź 2013, 09:20

A Ty dalej z tą swoją wojenką. Co chcesz przez to udowodnić? Widzę, że zaczyna wcinać ciebie panika. Proponuje się uspokoić i przejść do dyskusji na temat...
A swoją drogą myślę (ale to może być tylko moje subiektywne odczucie) że twoje pisanie już zaczyna zahaczać o trolling...Co na to administracja?
Jednak szybko Ci odpowiadam abyś nie żył w nieświadomości.
Znowuż podałeś link - jak dla mnie stary - z danymi, które obecnie już nie mają miejsca w mojej maszynce. Od tamtego czasu wykonałem już 6 różnych destylacji.
Aktualne dane mojej maszynki:
- rura 63mm 40cm długa,
- wypełnienie sprężynki i naprzemiennie pierścionki miedziane z rurki fi 6mm, ilość 0,8 litra,
- wypełnienie zajmuje w rurze 25cm wysokości.
Bo ja ciągle się rozwijam, uczę i ciągle eksperymentuję...Co oczywiście sygnalizowałem w poprzednim i nie tylko poprzednim poście.
...Eksperymenty są w dalszym toku i nie jest powiedziane, że coś w najbliższym czasie się nie zmieni...

Miałem chyba przeczucie pisząc ten fragment. ;)
P.S. Znowuż zaśmiecasz wątek.
Ostatnio zmieniony czwartek, 3 paź 2013, 09:26 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego


nigra
30
Posty: 43
Rejestracja: poniedziałek, 21 sty 2013, 14:51
Krótko o sobie: Jestem CZŁOWIEKIEM
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

Postautor: nigra » czwartek, 3 paź 2013, 09:25

szfagir pisze:
nigra pisze:zagęszczoną surówkę

Rozumiem, że chodzi o gotowanie wsadu bez strippingu?

Chodzi mi o gotowanie surówki o mocy ok. 30%

Ja właśnie aby zbliżyć się do destylacji prostej nie zakładam głowicy tylko skraplacze i destyluję wsad 30%. Skraplaczy używam do przedgonów i wzmocnienia destylatu pod koniec procesu. Rurę mam 54mm i długości 80cm. Wypełnienie to 25cm miedzi i jeden zmywak u góry. Proces destylacji prowadzę podobnie jak @szfagir, bo taki prosty sprzęt mi na to pozwala.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Załączniki
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

Postautor: szfagir » czwartek, 3 paź 2013, 12:15

Emielu mówisz i masz:) Zapytałeś, wieć odpowiedam, a ataku się w tym nie upatruje:)
Kolumna KO 50cm z wypełnieniem Cu. Do zagotowania wsadu lece pełną mocą 4kW. Po zagotowaniu schodze na max 1,3kW - jeśli mam czas i ochotę to nawet do 0,8kW. W tych niższych mocach odbieram ślepotkę, przedgon,destylat spirytusowy i gon. Przy pogonach spowrotem wracam do 4kW aby szybko zakończyć proces.
Mam mały kociołek (30l), więc wsadu mam ok 25l. Ostatnio leciałem dżemówkę 28 BLG. Wiem, że duże BLG, a co za tym idzie procent, ale tak właśnie miało być. W destylacie czuję dżemik wiśniowy:) Tak bardzo restrykcyjnie nie notowałem procesu, gdyż nigdy tego nie potrzebowałem, ale gonu (czyli destylatu powyżej 83/84*C) odebrałem 2,5L o mocy 66% - jeśli Cię to Emielu dokładnie interesuje to następny proces smakowy odbiorę z notatkami:)
Odnośnie kręcenia zaworkiem to przy odbieraniu gonu skręcam go trochę żeby temperatura wolno wzrastała, a resztę zostawiam EZ. Ja tylko pilnuję odpowiedniego momentu żeby nie łapać pogonów - jak wcześniej wspomniałem jest to w przedziale 95/96*C.
Obecnie tak wygląda mój proces. Czy moja odpowiedź była atakiem?? :D

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

Postautor: Emiel Regis » czwartek, 3 paź 2013, 23:24

Dzięki za wyjaśnienia:)
Jeśli nie zrobi Ci to problemu to następnym razem nastaw surówkę 20% i podaj dokładniejsze dane.

Chodzi mi w szczególności o to, jak zachowuje się Twoja kolumna po odebraniu przedgonów, jak reaguje na przyłożoną moc 600W i brak regulacji zaworkiem, oraz ile uda Ci się w ten sposób odebrać urobku powyżej 74%
Jeśli rację ma autor tematu, wtedy urobek bezpośrednio po odebraniu przedgonów nie będzie miał więcej niż ok. 73-74% i będzie stopniowo słabszy wraz z upływem czasu.

Tak więc moja prośba- surówka 20%, brak izolacji, moc po odebraniu przedgonów 600W i zostawienie sprzętu bez regulacji do momentu osiągnięcia 70% na odbiorze wraz zanotowaniem bieżącej sytuacji co np. 30min.
Po osiągnięciu tych 70% daj jeszcze maszynce chwilę i nic nie reguluj, zapisując w jakim tempie następuje spadek mocy%

Sam chcę to zrobić podobnie, ciekawy jestem różnic w naszych obserwacjach i analogii do tytułowego sposobu destylacji.
szfagir pisze:Czy moja odpowiedź była atakiem?? :D

Jak dla mnie nie, ale daje podstawy żeby negować pewne założenia, a negowanie ich to już atak w czystej formie :D
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Załączniki
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

Postautor: szfagir » piątek, 4 paź 2013, 06:19

Emiel Regis pisze:nastaw surówkę 20%

Jak tylko nazbiera mi się baniak pogonowy to nie ma sprawy, chyba że nastawię Moskvicze i je jakoś doprawię.

Emiel Regis pisze:brak regulacji zaworkiem

Po przedgonach zaworek zostawię otwarty na fulla.

Emiel Regis pisze:brak izolacji

Tego dla Ciebie nie zrobię. Ściąganie i zakładanie pianki z tego odcinka rury jest bardzo wk...jące.

Emiel Regis pisze:moc po odebraniu przedgonów 600W i zostawienie sprzętu bez regulacji do momentu osiągnięcia 70% na odbiorze wraz zanotowaniem bieżącej sytuacji co np. 30min.
Po osiągnięciu tych 70% daj jeszcze maszynce chwilę i nic nie reguluj, zapisując w jakim tempie następuje spadek mocy%

Resztę mogę zrobić.


kooalla
100
Posty: 109
Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 19:55
Załączniki
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

Postautor: kooalla » piątek, 4 paź 2013, 07:16

Czemu bez izolacji?? Przecież autor wątku powtarza że ma izolację..

Dziś pierwszy raz na próbę pędzę stare winno, i będę robił według kolegi legos,
kolumna 40 cm 10 cm miedź, 30 cm sprężynki 2,7 mm z ko, średnica kolumny 60,3..
Dam znać co i jak ale pamiętajcie że to moja pierwsza próba więc i wynik mało miarodajny będzie :)

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

Postautor: Emiel Regis » piątek, 4 paź 2013, 08:32

szfagir pisze:Jak tylko nazbiera mi się baniak pogonowy to nie ma sprawy, chyba że nastawię Moskvicze i je jakoś doprawię.

Tutaj chodzi o surówkę, czyli coś, co już było wcześniej destylowane. Wzmacniany nastaw może nie zachowywać się podobnie.
Namawiam Ciebie, jak i każdego czytającego i nie próbującego wcześniej, do przeprowadzenia drugiej destylacji z wsadem rozcieńczonym do 20% lub mniej. Widać choćby po tym, co zostaje w kotle po procesie że jeszcze sporo zanieczyszczeń odpada bez szkody dla aromatów, które w całości przechodzą do urobku. Kluczowe jest stężenie wsadu- 20% lub mniej (zauważcie że jest to coś, w czym zgadzam się w 100% z autorem tematu :) ).
Mało się o tym pisze, a jest to bardzo istotny szczegół.
szfagir pisze:Tego dla Ciebie nie zrobię. Ściąganie i zakładanie pianki z tego odcinka rury jest bardzo wk...jące.

Ok. Patrząc na tabelę, którą przedstawił lesgo58, w przypadku kolumny stalowej ma to mniejsze znaczenie, miedziana reaguje znacznie lepiej.
kooalla pisze:Czemu bez izolacji?? Przecież autor wątku powtarza że ma izolację..

Autor powtarza, że to nie ma znaczenia, podobnie jak materiał, z którego wykonana jest kolumna, jak i jej ''wielkość''.
Chodzi mi o porównanie do ostatniej tabeli, gdzie moc przyłożona to 600W, izolacja jest zdjęta.
kooalla pisze:Dam znać co i jak ale pamiętajcie że to moja pierwsza próba więc i wynik mało miarodajny będzie :)

Nie przejmuj się, grunt to dobra zabawa, jeśli przy okazji można się jeszcze czegoś nauczyć, to jest świetnie.
Pamiętajcie żeby notować moc % jak i temp.

Mamy już dokładne dane przedstawione przez autora tematu, będziemy mieć jeszcze od trzech osób. Znając swój sprzęt wiem, że moje będą się sporo różnić, ciekawy jestem jak to będzie u Was.

Ps. Jeśli nie macie pomysłu jak prowadzić notatki to może w ten sposób- post82740.html#p82740, mielibyśmy je wtedy przedstawione w takiej samej formie.
Zachodu z tym mało, a są wszystkie potrzebne informacje.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Załączniki
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

Postautor: szfagir » piątek, 4 paź 2013, 08:56

Emiel Regis pisze:Tutaj chodzi o surówkę, czyli coś, co już było wcześniej destylowane.

Czyli pogony się nadadzą:)

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5359
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

Postautor: Zygmunt » piątek, 4 paź 2013, 16:16

A swoją drogą myślę (ale to może być tylko moje subiektywne odczucie) że twoje pisanie już zaczyna zahaczać o trolling...Co na to administracja?

Administracja (a przynajmniej ja) uważa, że normalne odpowiedzi w wątku to nie trolling, w przeciwieństwie do ściany tekstu z którego nic nie wynika, bo w przeważającej większości składa się z "jedni robią tak, ale drudzy inaczej, "można robić tak, ale można też robić tak" oraz "nie jestem ekspertem, ale się wypowiem, a jak ktoś się nie zgodzi to się obrażę".

Panowie, WSZYSTKIE doświadczenia są potrzebne i cenne, ale oczywistym jest, że o ich wynikach się dyskutuje. Jeżeli ktoś nie ma na to ochoty, to niech ich po prostu nie publikuje.

szfagir pisze:
Emiel Regis pisze:Tutaj chodzi o surówkę, czyli coś, co już było wcześniej destylowane.

Czyli pogony się nadadzą:)


Średnio, pogony zawierają znacznie mniej etanolu od surówki i wyniki nie będą takie same.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Załączniki
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

Postautor: szfagir » piątek, 4 paź 2013, 16:44

Zatem czym sie różnią pogony o mocy 20% od surówki 20% ??

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5359
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

Postautor: Zygmunt » piątek, 4 paź 2013, 16:50

Surówka zawiera stosunkowo więcej alkoholu etylowego. Pogony natomiast to mieszanina wody, etanolu, ale i mnóstwa innych alkoholi wższych, olei fuzlowych i paru innych substancji. I to, że w takich "pogonach" alkoholomierz wskazuje na 20%, to nie znaczy to, że zawiera to 20% etanolu, tylko że płyn (czyli "pogony") ma gęstość taką jak mieszanina etanol-woda o stężeniu 20%.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Załączniki
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

Postautor: szfagir » piątek, 4 paź 2013, 17:49

Dziękuję Ci serdecznie za wyjaśnienie. Zatem postanowione, że następna destylację na potrzeby tego doświadczenia przeprowadzę na surówce.
Ale w celu doszkolenia samego siebie i upewnienia się: czy surówka to destylat uzyskany ze strippingu?

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5359
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Sposób użycia kolumny do destylacji prostych wg. lesgo58

Postautor: Zygmunt » piątek, 4 paź 2013, 17:51

Tak.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości