Moje piwo miodowe jałowcowe - bez zacierania

Wszelkie przepisy na piwa domowe

Autor tematu
skrzat
100
Posty: 106
Rejestracja: sobota, 8 sty 2011, 17:35
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: skrzat »

Chciał bym się podzielić moim przepisem więc założyłem nowy wątek.

Wzorowałem się na książce T. Ciesielskiego "Miodosytnictwo - sztuka przerabiania miodu i owoców". W rozdziale o piwie miodowym autor podał przepis na piwo miodowe jałowcowe:
piwo_jalowcowe_Ciesielski.JPG
Lekko go zmodyfikowałem, przepis na warkę 25L:
  • 2,7L miodu gryczanego (3 duże słoiki) + 0,3L do refermentacji (jeden mały)
    21L wody + 1L
    25g chmielu Marynka
    25g chmielu Lubelski
    5g suszone dojrzałe owoce/szyszki Jałowca
    drożdże Safale S-04
    10g fosforanu dwu-amonowego
    10g chipsów dębowych mocno prażonych
Podgrzewamy 22L wody, wyłączamy gaz i rozpuszczamy w niej 2,7L miodu gryczanego. Gdy miód dokładnie się rozpuści podgrzewamy do zagotowania. Szumujemy brzeczkę 30 minut. Po tym czasie dodajemy 25g chmielu Marynka oraz 5g suszonego Jałowca. Gotujemy 30 minut - uwaga może wykipieć, zbieramy powstałą pianę. Uzupełniamy poziom wody do początkowego. Po ostygnięciu brzeczki przelewamy do odkażonego fermentora/beczki/balona, jakimś naczyniem - nie rurką, całość musi się napowietrzyć. Uwadniamy drożdże. Dodajemy do brzeczki 25g chmielu Lubelski, 10g fosforanu rozpuszczonego w przegotowanej wodzie, chipsy dębowe oraz uwodnione drożdże. Po ok tygodniu można zlać z nad osadu. Po następnych 2-3 tygodniach można butelkować. W litrze wody rozpuszczamy 0,3L miodu i doprowadzamy do wrzenia. Po ostygnięciu przelewamy rurką do przefermentowanego piwa, mieszamy i rozlewamy do butelek.

Jeżeli piwo okaże się zbyt mdłe/mało ekstraktywne można dodać ok. 10-15g kwasku cytrynowego. Wpłynie to znacznie na smak i zapach. Głównie zależy to od użytego miodu.

Można również użyć glukozy lub cukru do refermentacji. Wtedy całą wodę oraz miód warzymy na początku. 0,3L miodu jest ekwiwalentem 5g cukru na butelkę 0,5L.

Piwo będzie miało ok 5,5-6% alkoholu w zależność od zawartości wody w miodzie. Smacznego :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 28 sie 2013, 00:44 przez skrzat, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Moje piwo miodowe jałowcowe - bez zacierania

Post autor: Zygmunt »

0,3kg miodu jest ekwiwalentem 5g cukru na butelkę 0,5L
No, nie bardzo- 300g miodu zdecydowanie nie jest równe 5g cukru:) I dalej uparcie twierdzę, że to nie jest piwo!
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
skrzat
100
Posty: 106
Rejestracja: sobota, 8 sty 2011, 17:35
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Moje piwo miodowe jałowcowe - bez zacierania

Post autor: skrzat »

Poprawione w pierwszym poście. Miód też miał być w litrach :) Czy to piwo czy nie - NIE :) ale smakuje jak piwo! Jeżeli piliście "a'la Grodziskie" z Pinty, jeżeli miał bym opisać ten smak to właśnie do tego piwa się najbardziej zbliża. Chociaż nawet procenty się nie zgadzają.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Moje piwo miodowe jałowcowe - bez zacierania

Post autor: Zygmunt »

Eeeee...słucham? Co tu da wędzonkę, aromaty pszeniczne, czy takie wysycenie? NIC sie nie zgadza, to obok Grodzisza nie stało i jeżeli uważasz, że smakuje podobnie, to niestety jesteś daltonistą zapachowym- nie przejmuj się, co roku na kursach sędziowskich odrzuca się 20% kandydatów z tego powodu:P
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Moje piwo miodowe jałowcowe - bez zacierania

Post autor: ta_moko »

Hmm. Grodziskie piłem, piwo lubię dla smaków i aromatów w nim zawartych i piję je wyłącznie z tego powodu. Twojego nie znam ale też wydaje mi się, że ich smaki są diametralnie różne. Znając Twoje składniki mogę sobie to wyobrazić. Właśnie dzięki zapachom. Co nie znaczy, że nie jest pyszne i warte polecenia.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Piwo Domowe”