Jakie, najłagodniesze Turbo?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Jakie, najłagodniesze Turbo?
Alcotec Vodka Star Hyper Pure i inne tego typu drożdże. Polecam szczególnie do potstilla i kolumn CM. Dociągają do 14%, chociaż najlepszy i najdelikatniejszy urobek jest jak pracują do max. 12-13% (6kg cukru + 25 litrów wody). Pracują około tygodnia czasu na półtorakrotnym nastawie (2 paczki drożdży, 18kg cukru, 75 litrów wody).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
- Posty: 102
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Jakie, najłagodniesze Turbo?
W wiekszości drożdży turbo instrukcja postepowania na pierwszy plan podaje jak duży procent nastawu/moc można na nich osiągnąć. Bywa że nawet 20%. Jest to chwyt markietingowy dla maluczkich. Robią z nas idiotów. Chcąc otrzymać smak psoty nie ostry trzeba nastaw robić wbrew instrukcji, tzn. procent nastawu musi być niższy, a to się wiąże z Blg startowym max.22. Dobrze pisze Emiel Regis
Albo wysoki procent nastawu, albo zwiekszona ilość wody w stosunku do użytego cukru.to se ne da, pane Havranek'