Płytka indukcyjna

Zbiór wiadomości o podgrzewaniu destylatorów.

Autor tematu
bolek
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 29 cze 2010, 12:19

Post autor: bolek »

Ciekawy jestem, czy zamiast bawić się w grzałki, termometry i itp, nie można użyć płytki indukcyjnej z regulacją mocy i temperatury? Nie ma obawy o przypalenia, specjalne sterowniki, wysokie napięcie i otwarty płomień. Wszytko w jednej małej płytce - tanio i efektywnie. Widziałem takie cudo w "Biedronce" za 130 zł! Czy może ktoś z Kolegów miał z tym coś do czynienia? Proszę o opinie w tej sprawie.
promocja
Awatar użytkownika

dreiko
50
Posty: 54
Rejestracja: wtorek, 8 gru 2009, 17:43
Krótko o sobie: Lepsze wrogiem dobrego
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: dreiko »

W gotowaniu indukcyjnym ciepło wytwarzane jest na zasadzie indukcji magnetycznej. Pod szklaną powierzchnią płyty znajduje się zwój indukcyjny. Po włączeniu wybranego palnika powstaje nad nim pole magnetyczne, które wprawia w mikrodrgania dno naczynia, co prowadzi do wytworzenia ciepła i energii. Proces rozpoczyna się w momencie, gdy na włączonym polu stanie naczynie z ferromagnetycznym dnem.

Teraz pytanie do Ciebie w jakim naczyniu chcesz gotować. Nie we wszystkich naczyniach można gotować na indukcji.
Lepsze wrogiem dobrego!

Autor tematu
bolek
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 29 cze 2010, 12:19
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: bolek »

Muszę przyznać że myślałem o czymś w rodzaju kega czy konwi. Zbudowane są one głownie ze stali, a stal jest ferromagnetykiem. Tylko nieliczne zrobione są z aluminium, ale tych bym i tak nie stosował z racji, że wchodzą w reakcje z kwasami. Szczerze mówiąc jeszcze tej płytki nie kupiłem. Nie miałem nigdy z ta technologia nic do czynienia, ale myślę, że można coś takiego zastosować "idąc z duchem czasu".
Awatar użytkownika

dreiko
50
Posty: 54
Rejestracja: wtorek, 8 gru 2009, 17:43
Krótko o sobie: Lepsze wrogiem dobrego
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: dreiko »

Nie wiem jakiego kształtu jest dno kega czy konwi. Musi ono być płaskie i dobrze przylegać do płyty indukcyjnej, w przeciwnym razie może nie zadziałać. Drugi problemem może być kołnierz usztywniający dno kega, nie wiem czy jego średnica będzie większa, tak aby cała kuchenka zmieściła się w jego obrys oraz aby dno dobrze przylegało do płyty. Na dodatek przykrywając całą kuchenkę indukcyjną tracisz możliwość sterowania mocą grzania. Więc taka opcja nie wchodzi w grę. Można kołnierz usunąć ale proponowałbym poszukać innego naczynia o nieco mniejszej średnicy może keg od pepsi lub kana stalowa. Ale nie wiem jakiego kształtu jest dno. Nie odpowiem również na pytanie czy keg lub kana będą działać na indukcji. Jak dobrze pamiętam nie każda stal nierdzewna jest ferromagnetyczna i tu trzeba by sprawdzić magnesem.
Odsyłam do stronki www.plyta-indukcyjna.pl
Lepsze wrogiem dobrego!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: Zygmunt »

Keg odpada- nie tylko nie przyciąga go magnes, ale też dno jest prawie obłe. Nie przylegałby większą powierzchnią nigdzie. Podobnie Pepsi keg- ma zupełnie sferyczne dno (po odgumowaniu).
Naczynia do kuchni indukcyjnych są dość drogie, dlatego kompletnie nie opłaca się kupować wielkiego gara tylko po to, żeby zrobić z niego aparaturę... W tym upatruję małej popularności tego typu rozwiązania.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

dreiko
50
Posty: 54
Rejestracja: wtorek, 8 gru 2009, 17:43
Krótko o sobie: Lepsze wrogiem dobrego
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: dreiko »

Zawsze może użyć szybkowara ze stali szlachetnej, tak się składa że mam taki do sprzedania :lol:
Lepsze wrogiem dobrego!
Awatar użytkownika

Winiarek5
200
Posty: 222
Rejestracja: czwartek, 12 mar 2009, 00:43
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: Winiarek5 »

Zygmunt pisze:...kompletnie nie opłaca się kupować wielkiego gara tylko po to, żeby zrobić z niego aparaturę...
Dokładnie, za zakupiony w firmie zaopatrującej gastronomię 50 l gar z dnem przystosowany do wszelkiego rodzaju sposobów ogrzewania zapłaciłem ponad 500,- zł.
Gar jedna jest zarąbisty, gotowanie w nim to normalnie frajda, bardzo długo też utrzymuje temperaturę, nawet stojąc na zewnątrz pomieszczenia.
Na razie wykorzystywany jest typowo kulinarnie: przetwory, kompot na święta z suszonych owoców (juszka :!: ), kapuśniak na imprezach i zlocie w StonawieObrazek
Bardzo dobrze się później czyści, nie wchłania zapachów gotowanych potraw itp.
Będzie również wykorzystywany do warzenia piwa i przy wyrobie miodów pitnych, chociaż do tego, niby powinien być oddzielny sprzęt ale taka cena wymaga, przynajmniej na razie, kompromisu.
Jeśli ktoś zdecydował by się na zakup tego typu garnka to warto zwrócić uwagę na to, aby dno (ta gruba część) takiego gara nie było "doklejane" do właściwego gara tylko aby wyglądało jak by było "wsadzone' tak jak by od środka.
Można kupić taki profesjonalny gar jako używany, dużo taniej...
Wtedy łatwiej podjąć decyzję o odcięciu dna od takiego gara i wspawaniu tego dna w miejsce odciętego dna w kegu lub wykorzystać można taki gar jako płaszcz olejowy, jeśli wejdzie do niego keg - wtedy nic nie trzeba ciąć ani spawać.
W obu przypadkach, zastosowanie grzania indukcyjnego, zmniejszy koszty grzania i dodatkowo zwiększy komfort obsługi.
Jednak kupowanie, "jednopalnikowej" kuchenki indukcyjnej w Biedronce to marnotrawienie pieniędzy: znowu odsyłam do firm zaopatrujących gastronomię - można tam nabyć solidną, stabilną i odpowiedniej mocy, "jedopalnikową" płytę indukcyjną.
Mankamentem tego rozwiązania są koszty; nie wszystkich stać na to aby je ponieść ale należy pamiętać też, że dysponując ograniczonym budżetem nie należy go "trwonić" na rozwiązania jak najtańsze, każdy zakup należy dobrze rozważyć aby później nie okazało się, że to co było najtańsze nie wyszło najdrożej i dotyczy to nie tylko samych finansów na eksploatację i kolejne zakupy, ekstremalnie szybko psujących się tanich wyrobów czy urządzeń ale też o zagrożenia dla zdrowia i życia.

Pozdrawiam

Winiarek

Autor tematu
bolek
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 29 cze 2010, 12:19
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: bolek »

Dziękuję Kolegom za bardo ciekawe wypowiedzi. Wniosek jest jeden. Technologia indukcji jest nowa i bardzo droga. Trzeba więc będzie trochę poczekać na pierwsze konstrukcje do "psocenia" zrobione z jej zastosowaniem. Cóż, zobaczymy co przyszłość przyniesie :bezradny:
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: pokrec »

Zasadniczo, to można by pomyśleć o zrobieniu elektrycznego dna do kega. Są firmy produkujące grzałki, opaski grzejne i inne takie na zamówienie. Zawieźć im kega i niech dorobią do dna płytę grzejną odpowiednio wygiętą, żeby pasowała. Potem dorobić docisk wykorzystując dolny kołnierz kega, docisnąć grzałkę na paście termoprzewodzącej, zaizolować termicznie od spodu wełną mineralną, dorobić na tyrystorze regulator mocy grzania i już można hulać. Ponieważ powierzchnia grzania jest duża a keg zrobiony jednak z porządnej blachy, to też nic nie powinno się przypalać i urządzenie będzie działać właściwie tak, jak płyta indukcyjna de facto.
Tak sobie liczyłem i wyszło mi, że gaz z butli ma cenę porównywalną z prądem z gniazdka...
Inny pomysł, to posolić nastaw i grzać elektrolitycznie, wtedy ciepło będzie się wydzielać bezpośrednio w cieczy i nic nie ma prawa się przypalić, ale tu trzeba już zrobić to BARDZO porządnie i najlepiej zbudowac całe ustrojstwo na transformatorze zdolnym dostarczyć prądów rzędu kilkudziesięciu amperów przy napięciu bezpiecznym 24 V, czyli spawarce, i to zdolnej do pracy non - stop...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: Zygmunt »

A co jest złego z grzałką w kegu? ;) Gotowałem ostatnio dość gęsty nastaw jabłkowy z farfoclami- nic się nie przypaliło.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Winiarek5
200
Posty: 222
Rejestracja: czwartek, 12 mar 2009, 00:43
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: Winiarek5 »

pokrec pisze:...będzie działać właściwie tak, jak płyta indukcyjna de facto...
Nie będzie: inaczej działa granie indukcyjne, inaczej oporowe. Co prawda ciepło będzie przekazywane dużą powierzchnią ale koszt grzania oporowego będzie wyższy, również koszt wykonania niestandardowego elementu grzejnego nie będzie taki łatwy to przełknięcia a to jeszcze nie wszystkie "zalety" rozwiązania, bo dochodzi do tego jakieś mocowanie (najlepiej demontowalne), ocieplenia itp. W tym przypadku droga wiedzie pod górę, ku kolejnym komplikacjom.
Zasadniczo, to należy optymalizować koszty (konstrukcji i eksploatacji) tak aby konstrukcja była jak najprostsza a eksploatacja jak najłatwiejsza, najbezpieczniejsza i najtańsza.
Przy zastosowaniu indukcji niewiele można zrobić w kierunku obniżania kosztów konstrukcji ale w pozostałych parametrach już jak najbardziej.
pokrec pisze:Inny pomysł, to posolić nastaw i grzać elektrolitycznie, wtedy ciepło będzie się wydzielać bezpośrednio w cieczy i nic nie ma prawa się przypalić, ale...
Ale...
Elektroliza to nie tylko ciepło :lol:

Pozdrawiam

Winiarek
Awatar użytkownika

Winiarek5
200
Posty: 222
Rejestracja: czwartek, 12 mar 2009, 00:43
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: Winiarek5 »

pokrec pisze:...będzie działać właściwie tak, jak płyta indukcyjna de facto...
Nie będzie: inaczej działa granie indukcyjne, inaczej oporowe. Co prawda ciepło będzie przekazywane dużą powierzchnią ale koszt grzania oporowego będzie wyższy, również koszt wykonania niestandardowego elementu grzejnego nie będzie taki łatwy to przełknięcia a to jeszcze nie wszystkie "zalety" rozwiązania, bo dochodzi do tego jakieś mocowanie (najlepiej demontowalne), ocieplenia itp. W tym przypadku droga wiedzie pod górę, ku kolejnym komplikacjom.
Zasadniczo, to należy optymalizować koszty (konstrukcji i eksploatacji) tak aby konstrukcja była jak najprostsza a eksploatacja jak najłatwiejsza, najbezpieczniejsza i najtańsza.
Przy zastosowaniu indukcji niewiele można zrobić w kierunku obniżania kosztów konstrukcji ale w pozostałych parametrach już jak najbardziej.
pokrec pisze:Inny pomysł, to posolić nastaw i grzać elektrolitycznie, wtedy ciepło będzie się wydzielać bezpośrednio w cieczy i nic nie ma prawa się przypalić, ale...
Ale...
Elektroliza to nie tylko ciepło :lol:

Pozdrawiam

Winiarek

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: Szlumf »

Witam.
Czy ktoś może wie jak przerobić płytę indukcyjną jednopolową - Alaska, 10 stopni grzania, nastaw temperatury 80-240C co 20C - na w miarę płynną regulację najchętniej bezstopniową ręczną lub automatyczną?
Kolega Sverige2 w 2009r podawał linki regulatorów na allegro ale oczywiście dawno wygasły. Ściągnąłem do niej jakieś schematy (opisy po rosyjsku) ale nie znam się na tym. Być może napiszę totalną głupotę ale ponieważ w kuchence indukcyjnej następuje przetworzenie częstotliwości z 50Hz na 20-40 kHz to może da się zastosować jakąś przetwornicę częstotliwości do sterowania mocą?
Czy ktoś zna rozsądne rozwiązanie? Za rady typu kup grzałkę lub zrób taboret gazowy z góry dziękuję.
Szlumf

zebas
30
Posty: 46
Rejestracja: sobota, 19 sty 2013, 23:21
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: zebas »

Możliwe, że w większości płyt jednopalnikowych jest możliwość tylko regulacji temperatury, ale czasem trafiają się z modele wyborem temperatury grzania lub mocy grzania. Osobiście mam zwykłą kuchenkę czteropalnikową indukcyjną i nie mam w niej wyboru nastawu temperatury tylko ustawiam moc grzania (13 zakresów). Jakieś zabezpieczenie temperaturowe jest, ale zdaje się że dopiero przy 240 stopniach C.

Co do naczyń, przez pierwsze trzy lata posiadania tej kuchenki grzałem tylko w garnkach emaliowanych, takich zwykłych za kilkanaście/kilkadziesiąt złotych. Warunkiem tego, aby dany garnek mógł pracować na kuchence indukcyjnej jest to, że musi przyciągać magnes.

Jeżeli chodzi o przeróbkę kuchenki to raczej jestem noga w tych sprawach.
Awatar użytkownika

kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: kokornik »

A dlaczego nie wykorzystać zwykłej kuchennej płyty grzewczej ( indukcyjnej lub ceramicznej)? Pojedyncze płytki mają pewnie do 2KW. I do tego duży, np. 12l szybkowar?

Niby to 12 l to niewiele, ale zaleta jest taka że zestaw byłby
- tani: szybkowar 12l - 130zł
- szybki w obsłudze (nagrzewanie,wlewanie,wylewanie, mycie) w porównaniu do kega
- regulacja zapewniona w zakresie takim jak oferuje kuchnia

Raczej to do potstilla z prostym deflegmatorem tylko się nadaje a nie do kolumny, ale zawsze coś.

BTW, jaką chłodnicę / deflegmator byście polecali? Coś kompaktowego, najlepiej nie ze szkła...

Założenie takie, żeby stało na kuchni i nie zawadzało o okap.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: Wald »

kokornik pisze:A dlaczego nie wykorzystać zwykłej kuchennej płyty grzewczej ( indukcyjnej lub ceramicznej)?
Bo są sterowane termostatem :!: Deflegmator z rury miedzianej 42 mm i chłodnica z nierdzewki.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: kokornik »

1) W czym jest problem ze sterowaniem termostatem?
2) Czy deflegmator ma to być pusta rura czy jakieś pierścienie raschiga czy coś takiego tam wsypać?
Ostatnio zmieniony piątek, 21 cze 2013, 13:20 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy w całości postu poprzedzającego!!!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: Zygmunt »

Ano w tym, że dojdzie Ci termostat np. do 90C i alkohol przestanie kapać...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: radius »

1. W tym, że termostat nie utrzymuje stałej temperatury. Na forum było już o tym setki razy :czytaj:
2. Wypełnij czym chcesz (jeżeli ma to być tylko deflegmator), jeżeli ma to być kolumna to co najmniej zmywaki.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Płytka indukcyjna

Post autor: Pretender »

1. Termostat wł/wył a nam nie o to chodzi.
2. Najlepiej Cu w postaci siatki, sprężynek, blaszek (najbardziej popularne) i wypełnienie z KO, chociaż ja tylko używam Cu w PS
Awatar użytkownika

kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: kokornik »

Czy gar (szybkowar) z grubszym dnem nie zapewni jakiejś bezwładności temperaturowej żeby zniwelować wł/wył?
Co do temperatury, to skoro da się na płycie kuchennej wodę zagotować, to chyba ten termostat da więcej niż 90C?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: radius »

Nie zniweluje :!: Termostat nie załączy się wcześniej dopóki płyta (a tym samym i dno gara) nie osiągną tej niższej temperatury zadanej histerezą termostatu.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: Szlumf »

Jeżeli płyta indukcyjna lub ceramiczna ma regulowane dwa nastawy - temperatury i mocy - to da się wykorzystać. Temperaturę nastawiasz na max (u mnie w indukcji 240C) i grzanie w interesującym nas zakresie jest ciągłe. Problem to w moim przypadku skokowa regulacja mocy grzania - płyta indukcyjna 1800W, 10 stopni mocy. Gdy widzę nad garem początki zalania (szklana kolumna) zmniejszam o 1 stopień i po spłynięciu cieczy ponownie podnoszę. Przy metalowych kolumnach pewnie należało by umieścić nisko termometr - z 10-15cm nad kotłem - by móc reagować przed wyższym zalaniem. Gdyby ktoś wiedział jak płynnie regulować moc płyty indukcyjnej proszę o informację.
Awatar użytkownika

kosowo
30
Posty: 47
Rejestracja: piątek, 30 gru 2011, 21:06
Ulubiony Alkohol: Wszystko co dobre.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Północ Polski
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: kosowo »

Witam psotników.Mój pierwszy psotnik pracował na indukcji.Sprawa jest prosta,trzeba tylko zaobserwować na,jakiej mocy grzania destylator dobrze pracuje.W moim przypadku miałem regulacje na płycie do 9+buzer,ja pracowałem na 7 do samego końca.
Pędzę bo nigdzie mi się nie spieszy.......http://www.youtube.com/watch?v=ti6TRIGRN-k
Awatar użytkownika

stranger
20
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek, 13 sty 2014, 11:23
Krótko o sobie: "Jestem fajnym człowiekiem:)" Tego jeszcze nikt nie zbadał czas pokaże a Koledzy ocenią.
Psoceniem zaraził mnie znajomy szwagra, zawsze częstuje fajnym "napojem ognistym". Postanowiłem, że i ja spróbuję. Gdy zaczynałem przygodę na forum wydawało mi się, że budowa odpowiedniego sprzętu nie będzie aż tak skomplikowana. Po miesiącu czytania zagłębiania się w temat coraz częściej mam wrażenie jak bym czytał instrukcje budowy "okrętu bojowego gwiezdnej floty" wraz z instrukcją pilotażu. Ale psotnicy nigdy się nie poddają, ja też się nie poddam, "Alea iacta est." :)
Ulubiony Alkohol: Dobre Wino wytrawne, Dobra psota
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: stranger »

Witam Kolegów Psotników
Moja kuchenka indukcyjna ma regulacje temperaturą, mocą od 1 - 10 przy 2000W, temperatura max 240 'C Zastanawiam się jak zareagowała by w/w kuchenka indukcyjna na regulator mocy.
Ustawiamy kuchenkę na max i dokładna regulacja regulatorem mocy.
Przepraszam jeśli pytam o sprawę już wcześniej omawiana na forum, jednak rozległość wiedzy dostępnej trochę przytłacza :odlot: początkującego przyszłego psotnika. Z góry dziękuję za odpowiedz.
Alea iacta est

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: wawaldek11 »

To raczej nie wypali. Płyta do poprawnej pracy elektroniki musi być zasilana napięciem znamionowym -230V lub trójfazowym. Gdy zaczniesz obniżać regulatorem napiecie(moc), to płyta w którymś momencie przestanie działać.
Pozdrawiam,
Waldek

krzys59
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 09:14
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: krzys59 »

Nie mam wielkiego doświadczenia w temacie psocenia, ale próbowałem używać płytę indukcyjną z szybkowarem, jako pot-still, początkowo byłem zadowolony, ale jak już się połapałem o co w tym chodzi (tak bardzo, bardzo z grubsza) to już mi się nie podoba. Nie da się ustawić stabilnego ciągłego grzania, wahania są duże, i widać to na chłodnicy, raz kapie, raz zasysa, i tak w kółko. Wahania potrafią sięgać nawet połowy chłodnicy.
Kupiłem najprostszą kuchenkę elektryczną, 1,5 kW, zrobiłem do niej prymitywny sterownik mocy za pomocą arduino, potencjometru i przekaźnika SSR i problem z cofaniem się cieczy w chłodnicy nie istnieje, wszystko bardzo stabilnie się grzeje, jestem w stanie utrzymywać temperaturę, prawie że na niezmiennym poziomie. Indukcja została mi do grzania wody przy robieniu nowych nastawów. Do tego jest rewelacyjna, szybko i wydajnie ;)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: Zygmunt »

Tanie grzejniki płytowe można przerobić bardzo prosto- po rozebraniu widzimy termostat, jest zwykle mocowany na wsuwanych konektorach. Wystarczy go ominąć, łącząc konektory przewodu zasilającego bezpośrednio z konektronami płyty grzejnej np. kawałkiem blachy. Potem przez dowolny regulator mocy podłączamy całość do prądu i mam świetną, regulowana płytę grzejną dla mniejszych naczyń.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

bonia111
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 6 sie 2013, 18:36
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: bonia111 »

Szlumf pisze:Jeżeli płyta indukcyjna lub ceramiczna ma regulowane dwa nastawy - temperatury i mocy - to da się wykorzystać. Temperaturę nastawiasz na max (u mnie w indukcji 240C) i grzanie w interesującym nas zakresie jest ciągłe. Problem to w moim przypadku skokowa regulacja mocy grzania - płyta indukcyjna 1800W, 10 stopni mocy. Gdy widzę nad garem początki zalania (szklana kolumna) zmniejszam o 1 stopień i po spłynięciu cieczy ponownie podnoszę. Przy metalowych kolumnach pewnie należało by umieścić nisko termometr - z 10-15cm nad kotłem - by móc reagować przed wyższym zalaniem. Gdyby ktoś wiedział jak płynnie regulować moc płyty indukcyjnej proszę o informację.
Płynnie to może za dużo powiedziane ale ja mam sposób na zmniejszenie mocy. Pod szybkowar podkładam ostrze noża tak aby minimalnie podnieść nad płytę. Szkło w kuchence mam pęknięte, naprawa na oryginalnych częściach była całkowicie nie opłacalna. Naprawiłem wklejając szybę kominkową na powierzchnie płyty z pominięciem panelu sterowania (dotykowy). Po testach okazało się, że podniesienie o 4mm (grubość dodatkowego szkła) zmniejszyło moc grzania o ca 15-20 %. Stąd wiem jaki mniej więcej wpływ ma lekkie uniesienie dna na moc grzania. Na allegro jest wystawianych sporo płyt indukcyjnych, pękniętych. Można je w podany sposób naprawić. Mój sprzęt to szybkowar 17l, kolumna szklana z ZP "z Lublina" wypełniona sprężynkami. Osiągi 96% ( alkoholomierz certyfikowany)

bonia111
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 6 sie 2013, 18:36
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Płytka indukcyjna

Post autor: bonia111 »

Do Szlumf:
Podczas testów z mocą płyty po wklejeniu dodatkowej szyby - moc grzania zmienia się powodując mniejszy pobór prądu a nie jak by było w przypadku kuchenki ceramicznej - nadmiar ciepła uciekałby w atmosferę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Grzanie”