Zacier z jabłek (papierówek)

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
truchcyk
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 9 sie 2013, 08:20

Post autor: truchcyk »

Witam. Jestem tu nowy więc jeżeli nie doszukałem się odpowiednich informacji (a są one na forum), pisze nie tam gdzie trzeba itp. skarćcie mnie jak należy :P.
Teraz do rzeczy, mam sporą ilość jabłek , konkretnie papierówek, chce z tego zrobić paciarę ( tak się u nas na bimber mówi). Zakupiłem drożdże Spiritferm Turbo Friut. Mam w związku z tym kilka pytań.

1. zacier ma być robiony z soku, więc sok przygotować:
a) w sokowirówce
b) gniotąc obrane już jabłka i wyciskając np przez ścierkę
c) inny sposób?
Zaznaczam że pofesjonalnego sprzętu nie mam.

2. Jak zmierzyć ilość cukru w takim soku? Z tego co wiem wyciskany sok z jabłek jest jest mętny, a cukromierz bazuje na gęstości i wyporności?

3. Czy dobrze myślę że drożdze przerobią większą ilość soku niż są przeznaczone tylko zejdzie im więcej czasu?

Liczę na waszą cierpliwość w stosunku do mnie :P
Pozdrawiam.
alembiki

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Zacier z jabłek (papierówek)

Post autor: Szlumf »

Awatar użytkownika

renevan
30
Posty: 47
Rejestracja: czwartek, 12 kwie 2012, 12:05
Krótko o sobie: Pszenica żyto kukurydza
Ulubiony Alkohol: Mocarne naleweczki, zbożowa czyściocha
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 16 razy
Re: Zacier z jabłek (papierówek)

Post autor: renevan »

Witam. Po pierwsze temat był wałkowany milion razy. Po drugie nie robisz zacieru tylko NASTAW. Po trzecie poczytaj sobie http://alkohole-domowe.com/forum/owocow ... -t112.html . Po czwarte tego Kucykowego nastawu nie da się spier...... Napiszę ci jeszcze żebyś nie musiał długo szukać że najlepszym sposobem dla ciebie na pozyskanie soku będzie sokowirówka oczywiście jeśli jest ona na tyle solidna. Pomyśl też o fermentacji w pulpie a przed gotowaniem możesz ją przez sitko przepuścić. Czas fermentacji zależy przede wszystkim od tego ile dodasz cukru, czy dodasz pożywkę i w jakiej temperaturze będzie nastaw fermentował. Życzę miłej lektury.
"Bimber zawsze będzie bimbrem! Pędzić go można z szaleju, pokrzywy, rybich łusek i starych sznurowadeł! Dawaj szklankę bo kolejka czeka" Zoltan
Wszystko co piszę jest tylko i wyłącznie wytworem mojej bujnej wyobraźni.
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Zacier z jabłek (papierówek)

Post autor: BartekBartek1 »

Ja wczoraj skończyłem pędzić moje papierówki. Nastawu było ze 150l. Dałem 24kg cukru i 20 litrów wody. Jabłka rozdrobniłem wiertarką z mieszadłem i fermentowałem, jak i destylowałem w pulpie w w płaszczu wodnym (jaki masz sprzęt?). Cukier dałem na 3 raty. Te drożdże co masz to broń Cię boże nie używaj, bo aromatu owców będzie bardzo mało. Najlepiej daj drożdże bayanus. Mi wszystko przerobiło w 8 dni, ale najpierw 5g drożdży namnożyłem w 35l nastawu z 4kg cukru. Następnie wszystko fermentowałem w 200l beczce bez rurki fermentacyjnej. Teraz mam w balonie 33l jabłkowej rakiji o mocy 48%, więc w 120kg papierówek (dodam, że nie do końca dojrzałych, nie super żółtych) było z 6kg cukru. Polecam przerób papierówek. Użyj tylko dobrej jakości, a nie podgniłych. Pozdrawiam Bartek :D
Pędzić, pić, zalegalizować.

Autor tematu
truchcyk
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 9 sie 2013, 08:20
Re: Zacier z jabłek (papierówek)

Post autor: truchcyk »

Dzięki wielkie i przepraszam za powielanie tematu. Sokowirówke mam malutką, zrobienie trzech litrów soku schodzi godzine:P Mam nadzieję ze będzie warto...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”