Witam. Jestem tu nowy więc jeżeli nie doszukałem się odpowiednich informacji (a są one na forum), pisze nie tam gdzie trzeba itp. skarćcie mnie jak należy .
Teraz do rzeczy, mam sporą ilość jabłek , konkretnie papierówek, chce z tego zrobić paciarę ( tak się u nas na bimber mówi). Zakupiłem drożdże Spiritferm Turbo Friut. Mam w związku z tym kilka pytań.
1. zacier ma być robiony z soku, więc sok przygotować:
a) w sokowirówce
b) gniotąc obrane już jabłka i wyciskając np przez ścierkę
c) inny sposób?
Zaznaczam że pofesjonalnego sprzętu nie mam.
2. Jak zmierzyć ilość cukru w takim soku? Z tego co wiem wyciskany sok z jabłek jest jest mętny, a cukromierz bazuje na gęstości i wyporności?
3. Czy dobrze myślę że drożdze przerobią większą ilość soku niż są przeznaczone tylko zejdzie im więcej czasu?
Liczę na waszą cierpliwość w stosunku do mnie
Pozdrawiam.
Zacier z jabłek (papierówek)
-
- Posty: 47
- Rejestracja: czwartek, 12 kwie 2012, 12:05
- Krótko o sobie: Pszenica żyto kukurydza
- Ulubiony Alkohol: Mocarne naleweczki, zbożowa czyściocha
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 16 razy
Re: Zacier z jabłek (papierówek)
Witam. Po pierwsze temat był wałkowany milion razy. Po drugie nie robisz zacieru tylko NASTAW. Po trzecie poczytaj sobie http://alkohole-domowe.com/forum/owocow ... -t112.html . Po czwarte tego Kucykowego nastawu nie da się spier...... Napiszę ci jeszcze żebyś nie musiał długo szukać że najlepszym sposobem dla ciebie na pozyskanie soku będzie sokowirówka oczywiście jeśli jest ona na tyle solidna. Pomyśl też o fermentacji w pulpie a przed gotowaniem możesz ją przez sitko przepuścić. Czas fermentacji zależy przede wszystkim od tego ile dodasz cukru, czy dodasz pożywkę i w jakiej temperaturze będzie nastaw fermentował. Życzę miłej lektury.
"Bimber zawsze będzie bimbrem! Pędzić go można z szaleju, pokrzywy, rybich łusek i starych sznurowadeł! Dawaj szklankę bo kolejka czeka" Zoltan
Wszystko co piszę jest tylko i wyłącznie wytworem mojej bujnej wyobraźni.
Wszystko co piszę jest tylko i wyłącznie wytworem mojej bujnej wyobraźni.
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Zacier z jabłek (papierówek)
Ja wczoraj skończyłem pędzić moje papierówki. Nastawu było ze 150l. Dałem 24kg cukru i 20 litrów wody. Jabłka rozdrobniłem wiertarką z mieszadłem i fermentowałem, jak i destylowałem w pulpie w w płaszczu wodnym (jaki masz sprzęt?). Cukier dałem na 3 raty. Te drożdże co masz to broń Cię boże nie używaj, bo aromatu owców będzie bardzo mało. Najlepiej daj drożdże bayanus. Mi wszystko przerobiło w 8 dni, ale najpierw 5g drożdży namnożyłem w 35l nastawu z 4kg cukru. Następnie wszystko fermentowałem w 200l beczce bez rurki fermentacyjnej. Teraz mam w balonie 33l jabłkowej rakiji o mocy 48%, więc w 120kg papierówek (dodam, że nie do końca dojrzałych, nie super żółtych) było z 6kg cukru. Polecam przerób papierówek. Użyj tylko dobrej jakości, a nie podgniłych. Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.