Pasta z kurczaka w salami(roladki)

Coś, co można łatwo i szybko przygotować na zagrychę.

Autor tematu
marcins
20
Posty: 27
Rejestracja: środa, 19 sty 2011, 18:01
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: marcins »

Wspaniała przekąska mięsna troszkę na słodko.
Przepis niestety nie mój ale wart polecenia, a zaczerpnięty z tąd
Składniki:

1 pojedyncza, średnia pierś z kurczaka (ugotowana lub usmażona)
1 płaska łyżka sezamu
0,5 garści rodzynek
1,5 średnio-czubatej łyżki majonezu lub majonez wymieszany z jogurtem
ok. 100 g większych plastrów salami |(mi wyszło 6 plastrów]
sól i pieprz (opcjonalnie)




Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę.
Dodać sezam.
Dodać rodzynki.
Dodać majonez.
Wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.
Nakładać farsz wzdłuż salami.
Zawinąć w rulonik.
Spiąć wykałaczką/kami.
Lekko schłodzić.
Podawać na świeżo, krótko po przygotowaniu, ponieważ w późniejszym czasie majonez wchłonie się w mięso i roladki będą suche.

Sezam proponuję przyprażyć na patelni, będzie miał lepszy smak.
koncentraty wina

oskar1980pl
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 14:32
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pasta z kurczaka w salami(roladki)

Post autor: oskar1980pl »

sory, ale na sama myśli mi się unosi...
Po chwili przemyślenia może to trochę zmodyfikować .
Godzinka wolna w kuchni i moje wnioski.

Kurczak ugotowany próżniowo w niskiej temperaturze (pozostałość po obiedzie wczorajszym).
Sezam prażony z dodatkom słonecznika łuskanego .
Rodzynki namoczone w spirytusie,
sól, pieprz i odrobina oliwy.

Ale i tak po próbie oceniam na słabe 3 w sakli szkolnej ten przepis.

Jedyne roladki jakie mi smakują z kurczaka, to Roladki z feta i szpinakiem( w chwili wolnej przedstawię swoją wersję),
a na razie taka wersja
http://kulinarneprzeboje.blogspot.de/20 ... -feta.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zakąski Domowe”