Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy

Post autor: panta_rei »

Co świadczy o tym, że jednak chyba się nie pomyliłem za bardzo; "W "lekkich" winach owocowych (cytryny), raczej owocowe aromaty zaczną zanikać po zbyt długim leżakowaniu."
Pozostaje kwestią otwartą czy to będzie rok czy dziesięć.
Smak zmienił się wyłącznie na plus, wino ma bardzo bogate aromaty i w smaku jest bardzo złożone. Tam zniknęły smaki związane z młodością wina, drożdżami... ogólnie to taki sikacz był "za młodu" ;-)

Przy otwieraniu następnej flaszki postaram się próbkę pobrać i wysłać do forumowych degustatorów ;-)
Pozdrawiam, Sławomir
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Emiel Regis »

sztender pisze:Wedle mojej wiedzy (teoretycznej), nie wszystkie wina nadają się do starzenia. [....] Wina jabłkowe zaleca się wypić a nie leżakować
Tutaj przykład na dwudziestoletnie wino jabłkowe, które w dodatku zdobywa medale; http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=11187
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: sztender »

Czyli rozumiem, że zalecacie "starzenie" tak ryżowca jak i "jabola"?
Dla mnie 1-2 lata dojrzewanie, powyżej 2 "starzenie".

Emiel Regis - to ja mam jeszcze jedno pytanie, jak mają się butelki składowane przez 20 lat w pionie, zatkane plastikowym korkiem do teorii starzenia wina przez korek ?
http://latawce.phorum.pl
Awatar użytkownika

marcinlary
50
Posty: 71
Rejestracja: wtorek, 31 lip 2012, 14:13
Krótko o sobie: madzia ma kwas madzia wypierdziela nas
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Władysławowo woj pomorskie
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: marcinlary »

To moje ryżowe to też tak wodą z drożdżami smakuje (nie smakuje), w dodatku naszprycowane % bo jechałem od 22blg jak zapytałem jak to jest z tymi smakami to się temat rzeka zrobił i poszło w inną mańkę... Dzisiaj rozmyślałem, że wstawię na 4 a nie 2 lata - za dużo cukru. Mam tym samym nadzieję na wino gorzkie ale nie palące w gardło, dojrzałe. Te wina to ja chcę zamiast kompotów, do lepszych obiadów pić, takie jak ten ryż to wydaje mi się, że do mięs ito zdrowo tłustych.
Jeszcze tak nie w temacie to ja winka będę butelkował w butelkach brązowych po piwie, bez kapturków.
http://www.lastfm.pl/user/marcinlary
http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Emiel Regis »

sztender pisze:Czyli rozumiem, że zalecacie "starzenie" tak ryżowca jak i "jabola"?
Dla mnie 1-2 lata dojrzewanie, powyżej 2 "starzenie".
Pokazałem link, w którym udowodniono że można leżakować jabłkowe, czyli nie jest to akcja skazana z góry na niepowodzenie.
Nie było to zalecenie do leżakowania z prostej przyczyny- sam nie mam takich doświadczeń, nie bawię się w wina jabłkowe, ryżowego nigdy nie robiłem i jakoś nie zamierzam, więc nie zalecam ani nie neguję czynności z nim związanych.
Wskazałem po prostu jedną z możliwości.
sztender pisze:Emiel Regis - to ja mam jeszcze jedno pytanie, jak mają się butelki składowane przez 20 lat w pionie, zatkane plastikowym korkiem do teorii starzenia wina przez korek ?
Mają się jak najbardziej. Wino zakorkowane korkiem naturalnym powinno leżakować w taki sposób, aby korek był przez cały czas zwilżony.
Wraz z odpowiednią, zalecaną wilgotnością piwniczki ( ok 70%) zapobiega to wysychaniu korka z obu stron, co spowodowałoby utratę szczelności. Jeśli ktoś używa aglomeratów lub korków plastikowych nie musi postępować w ten sposób.
Co do samego użycia korków plastikowych to znów się nie wypowiem, bo nie mam doświadczenia z tym związanego.
Mogę jednak gdybać, że jeśli takie zamknięcie jest w 100% szczelne to będzie ono służyć winu podatnemu na utlenianie się, a takie z pewnością jest jabłkowe.
Oddychanie, jakie w minimalnym stopniu dokonuje się za pomocą korka naturalnego mogłoby w przeciągu wielu lat wyjść takiemu winu na niekorzyść.
marcinlary pisze:Te wina to ja chcę zamiast kompotów, do lepszych obiadów pić, takie jak ten ryż to wydaje mi się, że do mięs ito zdrowo tłustych.
W takim przypadku celowałbym w wina wytrawne z czerwonych owoców ze średnią zawartością alkoholu.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

rastahnu
100
Posty: 141
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 20:41
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: rastahnu »

rastahnu pisze:Jeszcze raz przepuszczę przez mój "filterek" i zobaczymy.
pozdrawiam Darek
Dobry dzień,

jestem po kolejnej filtracji. Filtr zbudowałem z butelki 1,5 litra i z waty z apteki. Niestety nie spisał się. Myślę, że wata była za słabo ubita. Poniżej zdjęcia.
Zdjęcie0020.jpg
Zdjęcie0019.jpg
Zdjęcie0017.jpg
Następnie ponowiłem filtrację ale tym razem przez lejki. Watę ubiłem ile się dało. No niestety trwa to bardzo długo 1 butelka około 10 godzin. Wyniki bardzo mnie zadowoliły. Poniżej wrzucam zdjęcia i oczywiście proszę o oceny ;)
Zdjęcie0021.jpg
Zdjęcie0022.jpg
Zdjęcie0023.jpg
Serdecznie pozdrawiam
Darek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
rastahnu

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: tomhas »

Efekt bardzo dobry. Tak jak pisałem, że filtracja taka będzie długa i mozolna, ale jak widać opłaciło się.

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: sztender »

No to pozostaje Ci cieszyć się smakiem i monitorować czy się wino nie utleniło. Bo moje niestety tak. Jak pisałem wyżej, błąd technologiczny przy butelkowaniu (brak odpowiedniego sprzętu, wiedzy i doświadczenia).
http://latawce.phorum.pl

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: sztender »

Dalsze losy mojego ryżowca "na bogato". Jak pisałem wcześniej użyłem fermentatorów w celu łatwego dostępu do śmieci. Fermentatory spisały się jak trzeba.
Teraz oczywiście o rzeczach nieprzewidzianych, czyli wino żyje własnym życiem :odlot:
Po wstępnej fermentacji na skutek zwolnienia pracy oddzieliłem czysty płyn i zlałem do balona. "Śmieci" zlane w duży fermentator +0,5kg cukru (żeby drożdżaki przypadkiem nie głodowały) i "dofermentowanie miazgi". Po ok 7 dniach to samo + 0,25kg cukru + 3L wody. A to na skutek tego, że słabo mi się wszystko ługowało. Cytryny się wolno rozlatywały a rodzynki nie bielały (całe). Obstawiam drożdże i ich odmienną charakterystykę. I jeszcze następny problem, zniknęło mi sporo wody z nastawu. Raz upały, dwa rodzynki nadoiły się tak, że je wczoraj jeszcze odciskałem. W finalnym nastawie mam mniej wody niż wyliczyłem i więcej cukru niż chciałem. Czyli "chłop planował i się ze....".

Lecz mimo tych paru "niedogodności", próba :pije: przeprowadzona na płynie z balona jest obiecująca.
Wygląda, że drożdże faktycznie przerobiły 14% jak deklaruje producent (i jak było wyliczone), bo wino prawie półsłodkie (nadplanowe 0,7kg cukru i brak ok 5-6L wody).
Niestety, znaczna część aromatów świeżego nastawu zaniknęła a pachniał "magicznie".
Zapach drożdży zdecydowanie słabszy i inny niż przy "tokajach od zamojskich". Żona twierdzi, że wcale nie "walą", poprzednio narzekała na to. Wino teoretycznie, prawie takie samo a praktycznie zupełnie inne. Czuć to "bogactwo" posiada bukiet :respect: . Kwasowość na tym etapie idealna (poprzednie deko mdławe). Trochę długi opis wyszedł. Dam znać jak zabutelkuję, jakie zmiany w smaku.
http://latawce.phorum.pl
Awatar użytkownika

kamilos ms
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: kamilos ms »

Panowie a ja mam takie pytanie,w niektórych przepisach pisze by ryż pierw wypłukać starannie ale taki mokry ryz ciężko władować do gąsiorka przez mały otwór.Męczyłem się z tym nie miłosiernie, małą łyżeczka i po troszku po troszku, jest jakiś sposób wy zrobić to sprawnie i szybko?

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: tomhas »

wypłukać, rozłożyć na płasko i wysuszyć na słońcu,
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: gr000by »

Kupić lejek do balonów, ma średnicę wylotu zbliżoną do szyjki gąsiora. Wrzucasz mokry ryż do lejka i jak nie spada w dół to mu pomagasz łyżką - sprawdzone na owocach, pulpie owocowej i rodzynkach.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

kamilos ms
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: kamilos ms »

Kurde gdzie ja kupie dziś lejek do gąsiora,bo dziś zamierzam działać, może uda mi się z czegoś innego zrobić taki lejek.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Pretender »

Hipermarkety, szukaj produktów Biowinu.

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: sztender »

A co to za problem? Ucinasz butlę od coli i masz lejek.
http://latawce.phorum.pl
Awatar użytkownika

kamilos ms
50
Posty: 92
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 21:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wino
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: kamilos ms »

No właśnie tak zrobiłem tylko z butelką po napoju Dodoni,nadaje się idealnie do tego celu.

sgoh
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 16:45
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: sgoh »

Witam mam pytań kilka z racji, iż szykuje się do pierwszego nastawu i to nie małego, bo kupiłem balon 54 l :shock: , tak wiec padło na winko z ryżu z tego przepisu:
Przepis na 10l wina ryżowego mocnego (16-17%)
Składniki:
7,5l + 1,2l = 8,7l wody,
2 kg ryżu,
1,5kg + 1,3kg = 2,8kg cukru,
50g kwasku cytrynowego,
20-50dkg rodzynek,
5g pożywki,
drożdże winne Tokay lub Sherry,
(http://wino.org.pl/content/view/112)
tyle ze wszystko razy x3,2.
i teraz moje pytanko, mam kupione drożdże aktywne Enovini z Biowinu ;ile ich dodać do tego nastawu, oraz ile dodać pożywki ?
2 Czy w czasie robienia się tergo trunku, nie przeszkadza mu otwieranie np w 2 czy 4 tygodniu w celu zbadania poziomu cukru, czy czegoś innego?
3 czy jeżeli mam filtr do wody, to mogę użyć jej zamiast gotowanej ? Tak samo do płukania ryżu i rodzynek ?
4 jak zrobię już wszystko, to czy od razu korkować z rurka czy odczekać trochę ?
5 czy balon wystarczy tyko umyć ciepła wodą i można robić nastaw?
Dzięki za odp.


Ten nastaw, rodzaj męski.
Ostatnio zmieniony środa, 7 sie 2013, 10:36 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Wald »

Pyt 1 - na opakowaniu jest napisane 35 l, ale z pożywką wystarczy jedna porcja.
Pyt 2 - tak często przeszkadza i nie ma takiej potrzeby.
Pyt 3 - woda gotowana, filtrowana z resztą podobnie, jest pozbawiona tlenu. Nie nadaje się, chyba, że natlenisz ją ponownie.
Pyt 4 - korkować i zabezpieczać rurką fermentacyjną od razu.
Pyt 5 - wypada jeszcze odkazić (pirosiarczyn).
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: sztender »

Dziś nastąpiło zlanie ryżowca na "bogato". Ładnie wyklarował (może jeszcze nie mistrzostwo, ale jest już bardzo dobrze). Myślę, że moje sukcesy w klarowaniu to po części brak ćwiartoania rodzynek. Zlany w butle 5L dostały korki z rurką i piwnica (zrobię jeszcze jedno zlewanie). Bardzo uważałem, żeby nie utlenić przy zlewaniu (po poprzednich błędach). Nie siarkowałem wina, jedynie naczynia.
Teraz przyjemniejsza część relacji. Wino fajne, kwasowość idealna, prawie półsłodkie (mnie pasuje do tego kwasu). Czuć goryczkę raczej ze skórek niż z herbaty. Niestety nie czuję jakoś specjalnie kwiatu bzu. Za to mocne aromaty cytryny. Osadu drożdżowego nie było jakoś specjalnie dużo.
Porównanie do poprzedniego :
Dwa ryżowce i dwa różne wina. Pierwsze proste do bólu (nie było złe). Drugie, złożone aromaty, bogate smaki, dzień do nocy. Osobiście polecam wzbogacenie ryżowca o te dodatki, zrobiło się "prawdziwe" wino. Teraz jeszcze jedno pytanie, jak duży wpływ na zmianę charakteru miały drożdże? Myślę, że mogły mieć zasadniczy, chociaż i nastaw pachniał "magicznie". Fermiviny się spisały i chyba faktycznie zachowują owocowe aromaty.
http://latawce.phorum.pl

patryk19941207
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 19 sie 2013, 08:17
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Wino z ryżu po tygodniu przestało pracować

Post autor: patryk19941207 »

Witam jestem tu nowy i chciał bym jakieś porady.
zrobiłem wino z ryżu podług tego przepisu:
ryż surowy - 1 kilogram
cukier - 2,5 kilograma
woda - 8 litrów
rodzynki - 1 paczka
drożdze winne lub piekarnicze - ok 7 dag

Wszystko było dobrze ale po tygodniu wino przestało pracować podpowiadano mi ze mam wymieszać zrobiłem tak i pracowało kolo 4 godziny i znów to samo. Co zrobić? Proszę o szybką odpowiedź.
Jest to moje pierwsze wino więc proszę o normalne odpowiedzi.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino z ryżu po tygodniu przestało pracować

Post autor: Pretender »

Przeczytaj to http://alkohole-domowe.com/forum/viewto ... 947#p55947
A tak poza konkursem, nie wiesz jakie drożdże dodałeś, nie wiesz ile rodzynek. Skąd wiesz, że wino przestało pracować? Domyślam się, że posiadasz szklaną kulę, bo o cukromierzu nic nie piszesz.

patryk19941207
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 19 sie 2013, 08:17
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z ryżu po tygodniu przestało pracować

Post autor: patryk19941207 »

Drożdże były suche aktywne rodzynek bylo 120g a wiem ze przestało bo rurka fermentacyjna stoi i zadne bąbelki nie idą z niej. Butla jest szklana jestem tu nowy i po prostu chce się podszkolić
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z ryżu po tygodniu przestało pracować

Post autor: gr000by »

Cukromierz prawdę ci powie. Bez niego to jak wróżenie z fusów, czy to jeszcze cicha fermentacja czy już jej koniec. Kup cukromierz, sprawdź zawartość cukru w nastawie i będzie nam łatwiej ci pomóc.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Wino z ryżu po tygodniu przestało pracować

Post autor: mirek109 »

patryk19941207 pierwszy raz piszę te słowa - forum jest skarbnicą wiedzy,
cukromierz przyda Ci się nie tylko w tym przypadku

Mnie się wydaje że wszystko jest za słodkie - rodzynki słodkie bardzo + cukier - swoje robi
wody w tym przypadku mało.
Zainwestuj w cukromierz i w czas spędzony na czytaniu forum ;)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z ryżu po tygodniu przestało pracować

Post autor: gr000by »

BLG startowe było około 24-26 (z wyliczeń), zależnie od drożdży mogło wyjść wino mocne, wytrawne lub słabsze, słodkie/półsłodkie. Pochwal się jakie to drożdże były, chociaż znaczna większość dostępnych drożdży suchych aktywnych mogła tutaj przerobić praktycznie cały cukier bez problemu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino z ryżu po tygodniu przestało pracować

Post autor: Pretender »

Dokładnie, aktywne przez tydzień mogły wszamać cały sugar;)
A miał kolega napisać czy wino nie jest wytrawne.

patryk19941207
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 19 sie 2013, 08:17
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z ryżu po tygodniu przestało pracować

Post autor: patryk19941207 »

Nie mam zbytnio gdzie kupić cukromierza, ale przy okazji postaram się kupić, a wino znów pracuje- jest takie mało słodkie.
Pracuje bo wymieszałem dość mocno ale myślę ze długo nie popracuje bo strasznie wolno idą bąbelki w rurce. Wszystkim dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 sie 2013, 13:08 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Wino z ryżu po tygodniu przestało pracować

Post autor: Emiel Regis »

Kolego, jeśli poważnie podchodzisz do sprawy to kupna cukromierza nie unikniesz. Do tego drożdże szlachetne i pożywki to absolutne minimum.
Jest pełno sklepów wysyłkowych, w tym tutejszy ''forumowy'' więc nie pisz że nie masz gdzie kupić.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino z ryżu po tygodniu przestało pracować

Post autor: Pretender »

Bulkanie nie jest miernikiem fermentacji. Skoro nastaw jest słodki tzn że jeszcze jest tam cukier. Niech spokojnie pracuje dalej. Przeczytał kolega wątek Walda?

antyklina
50
Posty: 60
Rejestracja: wtorek, 9 sie 2011, 15:06
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wino z ryżu po tygodniu przestało pracować

Post autor: antyklina »

Ja kilka razy robiłem wino z ryżu z powiedzmy tego przepisu, ale zawsze dodaję pożywkę oraz kwasek cytrynowy i to 60g. Cukier dodaję w 2 partiach na start 1,5-2 kg na start a po kilku dniach resztę. Wychodzi zawsze.
Awatar użytkownika

marcinlary
50
Posty: 71
Rejestracja: wtorek, 31 lip 2012, 14:13
Krótko o sobie: madzia ma kwas madzia wypierdziela nas
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Władysławowo woj pomorskie
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z ryżu po tygodniu przestało pracować

Post autor: marcinlary »

http://alkohole-domowe.com/forum/pytani ... 2-210.html
Tu Masz wszystko o tym winie, robiąc coś inaczej Zrobisz sobie pod górę.
Osobiście ja jestem za tym, by ryż starannie płukać na sicie a rodzyny parzyć. Przy następnej okazji robienia wina z ryżu odważę się wypróbować doprawiania Sztendera ze strony 20 - bo jednak potencjał w winie jest, trzeba go tylko doprawić. Mi smakuje na słodko, wytrawnych nie cierpię.
http://www.lastfm.pl/user/marcinlary
http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z ryżu po tygodniu przestało pracować

Post autor: siwy1121 »

Dodam od siebie, że zamiast kwasku lepsza jest zwykła cytryna, ja dodaję ze skórką.

kerth92
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 21 paź 2013, 22:49
Podziękował: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: kerth92 »

Witam. Nastawiłem moje wino ryżowe 8 dni temu, od tego czasu winko pracuje dość słabo tzn. 8-9 bulknięć na minutę po dodaniu kolejnej porcji pożywki (5g). Na samym początku było jeszcze gorzej bo 3-4 bulknięcia na minutę. Do nastawu użyłem 2kg ryżu, 400g żurawiny, jednej cytryny, 4kg cukru i 16l wody i jeszcze 5g pożywki. Matkę przygotowałem na drożdżach sherry biowinu, która po 3 dniach była bardzo mętna, i dobrze pracowała, ale wytworzyła drobną piankę na ok 2cm. Dodam jeszcze, że cukromierz wskazuje obecnie wartość14 blg, i spada codziennie o 2°. Pomożecie jakoś włożyć pracę mojego wina, bije się
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: gr000by »

Ilość bulknięć NIE JEST wyznacznikiem szybkości fermentacji! Ile razy trzeba to powtarzać? Piszesz, że cukromierz wskazuje spadek o ok. 2 BLG dziennie? To dobrze - to oznacza, że wino pracuje i to dość szybko. Oceniając postęp fermentacji używaj wyłącznie cukromierza, a nie bulknięcia w rurce fermentacyjnej. Daj winu pracować, a ty w międzyczasie czytaj http://alkohole-domowe.com/forum/post59251.html .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: siwy1121 »

kerth92 pisze:dobrze pracowała, ale wytworzyła drobną piankę na ok 2cm.
Piszesz o pianie jakbyś się o to martwił, a to normalne, z MD tak się dzieje.

kerth92
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 21 paź 2013, 22:49
Podziękował: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: kerth92 »

Winko jak na razie dobrze się fermentuje, po dodaniu drugiej porcji cukru Blg spadło do 5 stopni i mam chyba ok 13 % alko, zastanawiam się czy nie dodać też 2 porcji syropu. Chciałem się spytać w związku z tym, że to moje pierwsze wino, kiedy trzeba je zlać znad osadu? Wiem pytanie głupie, ale nie wydaj mi się by drożdże same chciały przestać pracować, a nie chce też, by rozkładająca się biomasa zepsuła mi smak wina.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: siwy1121 »

A ile cukru dodałeś drugim razem ??? bo z pierwszej porcji (4kg na 16l wody), masz ok 10,5%. Jeśli chcesz dodać jeszcze to zrób syrop z nastawu, z cukrem już nie szalej bo jeśli masz 13% to drożdże podskoczą jeszcze tylko 1-2%. A co do zlewania to obserwuj wino i jak zobaczysz szary osad na dnie to zlewaj

kerth92
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 21 paź 2013, 22:49
Podziękował: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: kerth92 »

Za pierwszy razem dodałem kilogram cukru. Mógłbyś powiedzieć w jaki sposob obliczasz ilość alkoholu? Ja mam tabelke z biowinu, która dostałem razem z cukromierzem. I według niej z początkowego nastawu w którym było 24 Blg powinienem teraz mieć ok 13%. Jako drugą porcję mam zaplanowane jeszcze kilogram cukru i właśnie nie wiem czy drożdże jeszcze przefermentują ten cukier.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: gr000by »

Te drożdże bez problemu dojdą do 15-16%, jak nie więcej (są wysokoalkoholizujące, czyli teoretycznie 17-18% wyciągają), więc jak chcesz mocniejsze wino to możesz dodawać cukru bez obaw. Rozpuść go w części nastawu delikatnie podgrzewając i wlej go dopiero po ostygnięciu do o temperatury pokojowej, żeby nie zabić drożdży.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

kerth92
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 21 paź 2013, 22:49
Podziękował: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: kerth92 »

To w takim razie dodam na razie chyba pół kilo cukru i potem ewentualnie drugą połowę. A ta tabelka z biowinu do wyliczania ilości alkoholu jest dobra? Czy wyliczacie to w jakiś inny sposób ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”