Pomoc w identyfikacji kotła??

Kłopoty z budową i eksploatacją aparatury, wybór właściwego sprzętu. Podstawowe pytania początkujących.

Autor tematu
jestespowalony
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 7 lut 2013, 21:38
Podziękował: 2 razy

Post autor: jestespowalony »

Witam wszystkich forumowiczów, zwracam sie do was z uprzejmą prośbą o pomoc w identyfikacji kotła.
Moim zdaniem wykonany on jest z nierdzewki i dlatego pytam was co o tym sądzicie?
Foto:

http://www76.zippyshare.com/v/80728082/file.html
promocja
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Pomoc w identyfikacji kotła??

Post autor: Wald »

Jak dla mnie, to ocynk. Poczernieje, a potem szybko zejdzie.
Nie nadaje się.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Pomoc w identyfikacji kotła??

Post autor: silvio2007 »

Na 100% ocynk. Bardzo cienka blacha.
Szukaj dalej

Autor tematu
jestespowalony
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 7 lut 2013, 21:38
Podziękował: 2 razy
Re: Pomoc w identyfikacji kotła??

Post autor: jestespowalony »

Ok dzięki bardzo.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Pomoc w identyfikacji kotła??

Post autor: Emiel Regis »

Panowie,

Wpadł mi w łapy kocioł, ksztalt keg-a, ale używany był do środków chemicznych, prawdopodobnie kwasów, czy innych żrących substancji. Na jednaj wyblakłej naklejce widać napis ''CORROSIVE''

Pytanie; nada się czy się nie nada? :D

Chcę w nim przechowywać nastawy lub wino, jeśli będzie ok to jak go doczyścić? Tylko nie piszcie mi o środkach dostępnych jedynie w laboratoriach czy fabrykach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Pomoc w identyfikacji kotła??

Post autor: Zygmunt »

Kegów używa się nie tylko w piwowarstwie i winiarstwie, więc jak najbardziej mogły służyć do przewozu chemii. Czyszczenie- gorąca zasada, a potem gorący kwas- trzykrotnie. Potem woda na 24h i po 24h sprawdzasz jej jakość- pH, kolor, zapach.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Pomoc w identyfikacji kotła??

Post autor: Emiel Regis »

Jakiś konkretny kwas?
Udało mi się dziś znaleźć sodę kaustyczną, będzie w sam raz.

Dzięki
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Pomoc w identyfikacji kotła??

Post autor: Zygmunt »

Są takie mieszanki kwasów do systemów CIP, zawierają m.in. kwas nadoctowy, cytrynowy, fosforowy... W warunkach ograniczonej dostępności wystarczy cytrynowy :)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Pomoc w identyfikacji kotła??

Post autor: Emiel Regis »

Ok. Sprawdzę co będę mógł tutaj zakupić i się jeszcze odezwę. Cytrynowy w jakim stężeniu?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Pomoc w identyfikacji kotła??

Post autor: Zygmunt »

Najmocniejszym jakim uda Ci się zrobić.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy i pytania”