Nastaw z Bananów

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy

Post autor: silvio2007 »

Drodzy koledzy psotnicy.
Dziś moja żona uraczyła mnie prezentem w postaci ponad 20-tu kilogramów bananów.
Ma ktoś pomysł jak dobrze przerobić taką ilość w coś do picia?
Interesuje mnie oczywiście nastaw na bananach a nie nalewka. W domu mam tylko Bayanusy G995.
Czekam na podpowiedzi i opinie, mam nadzieję, że juz ktoś pokusił się o taki nastaw.
promocja
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Bananówka

Post autor: radius »

SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Bananówka

Post autor: pith »

Poszperaj Kolego bo pamiętam, że banany trzeba zacierać.
A że mają małą zawartość enzymów w sobie to trzeba wspomagać z buteleczki lub słodu.
Nie pamiętam też temperatury zacierania.

Chyba, że dowalisz cukru i będziesz miał bananową cukrówkę.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس

Autor tematu
silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Nastaw z Bananów

Post autor: silvio2007 »

Dzięki Panowie.
Też znalazłem w naszej szukajce pn. bourbon z bananów.
Tyle, że zamiast dzikusów z rodzynek dołożę bayanusy

Autor tematu
silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Nastaw z Bananów

Post autor: silvio2007 »

We wtorek obrałem banany, wyszło tego 12kg, wszystko potraktowałem blenderem i gara.
Postanowiłem zacierac tak jak się robi ze zbożem. Czyli enzym upłynniający, delikatnie przestudzić, następnie enzym scukrzający. Temperatura zacierania 50stopni. Po upływie 30 minut, zrobiłem próbę jodową i szczęka mi opadła ze zdziwienia, bo wyszła negatywna już po pół godziny.
Żałuję że nie zmierzyłem Blg ale byłem tak podjarany, że zapomniałem.
Dołożyłem do tego 4 kilo cukru, dwie paczki wiórków kokosowych i paczkę rodzynek. Oczywiście pożywkę i drożdżyki też, BayanusyG995. Zapach, powiem Wam Panie i Panowie ogłupiający, znaczy bardzo przyjemny i delikatny.
Rano zagłądam do beczki a drożdże jak szalone się wygłupiają w mojej beczce, bąbelki pyrkają co kilka sekund.
Trzeciego dnia zmierzone Blg, wyszło około 5, zrobiłem syrop z 2 kilogramów cukru i dolałem do beczki.
Dziś sobota ranek Blg znowu ok. 5, nie dodaję więcej cukru. Poczekam aż się uspokoi i na rurki.
Destylację chcę robić dwukrotnie na pot-stillu. Nie omieszkam opisać ile wyszło i przede wszystkim jaki efekt.
Nie mogę się już doczekać.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z Bananów

Post autor: klodek4 »

Czekamy na wyniki, ja zrobiłem dawno temu nastaw na bananach, do dzisiejszego dnia mam litr tego destylatu, częstuję ciekawych :mrgreen: :hahaha:
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z Bananów

Post autor: JanOkowita »

klodek4 pisze:Czekamy na wyniki, ja zrobiłem dawno temu nastaw na bananach, do dzisiejszego dnia mam litr tego destylatu, częstuję ciekawych :mrgreen: :hahaha:
Często zwracają treść ? No, bo ciekawi byli... :D :D :D
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Nastaw z Bananów

Post autor: silvio2007 »

Klodek napisz jak robiłeś i czy warte było zachodu, jak w smaku
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z Bananów

Post autor: klodek4 »

Jak to robiłem opisałem w wątku - http://alkohole-domowe.com/forum/wino-b ... 60-10.html
a także tutaj - http://alkohole-domowe.com/forum/destyl ... t5713.html
Destylat ma 11 miesięcy, więc dam mu jeszcze trochę czasu, ale ogólnie wyszła :dupa: .

Autor tematu
silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Nastaw z Bananów

Post autor: silvio2007 »

No i zrobiłem, po dwóch destylacjach mam 15 litrów gorzały.
Mnie samemu nie smakuje ale mam już jednego chętnego, któremu bardzo podchodzi.
Co ciekawe, w smaku nie ma nic wspólnego z bananami ale po wypiciu jak się "odbeknie" dopiero czuc banany.
Pozdrawiam wszystkich
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”