NASTAW NA DROŻDŻACH TURBO EXTREME 23%

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:

Post autor: mima »

Kilka razy robiłem już nastaw na tych drożdżach
w przeszłości.
Zostały mi tego jeszcze dwie paczki, na których,
termin ważności minął w pod koniec marca, więc
muszę je wreszcie zużyć.

Na pojemnik 120l. dałem 1 paczkę drożdży, mimo
że sa one niby, tylko na 18 l wody.

Instrukcja mówi -

TURBO EXTREME 23% - najsilniejsze dostępne drożdże gorzelnicze.
Oryginalne drożdże gorzelniane firmy, która wprowadziła na rynek typ drożdży Turbo. Dzięki starannie dobranej pożywce z witaminami i mikroelementami osiągnięto drożdże, które działają szybciej, fermentują czyściej i tolerują wyższe stężenia alkoholu - pozwalają osiągnąć 23% przy fermentacji czystej glukozy (21,5% przy zwykłym cukrze). Opakowanie 257g na 25 litrów zacieru.

Dokładna instrukcja :
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Drożdże Turbo fermentujące nadzwyczaj czysto produkowane na bazie nowych, bardzo odpornych na wyższe temperatury szczepów drożdży oraz całkiem nowej technologii.

Temperatura, wielkość nastawu i instrukcja obsługi powinne być przestrzegane aby fermentacja następowała prawidłowo. 23% stężenia może być osiągnięte jedynie w wypadku stosowania czystej glukozy, w przypadku sacharozy (zwykły cukier) fermentacja zatrzymuje się przy 21,5% (należy użyć 9 kg cukru).

1. Wlać do pojemnika fermentacyjnego ciepłej i zimnej wody tak aby otrzymać dokładnie 18 litrów wody o temperaturze 40C.
2. Dodać 10,4 kg glukozy (albo 9 kg sacharozy)
3. Mieszać do całkowitego rozpuszczenie cukru i otrzymania klarownego roztworu.
4. Dodać opakowanie Turbo Extreme 23% do roztworu.

- Opcja: Dla wyjątkowej czystości fermentacji dodać 1 saszetkę Liquid Activated Carbon

5. Dobrze wymieszać i przykryć pojemnik pokrywką. Umieścić pojemnik w takim miejscu aby był do niego dobry dostęp. Jeżeli następny krok zostanie pominięty lub nastąpi gwałtowny wzrost temperatury procesu może dojść do 'wykipienia' nastawu.
6. WAŻNE!! - Po 3 godzinach zamieszać ponownie likwidując tworzącą się pianę.
7. Fermentować w temperaturze 18C-24C do zakończenia procesu, zazwyczaj 7-9 dni. UWAGA: W temperaturze powyżej 24C fermentacja kończy się zbyt szybko!

275g. Made in Malmoe, Sweden

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Tradycyjnie dałem do tego nastawu 50g. pożywki, 50 g. kwasku
cytrynowego, oraz 1kg rodzynek.
Cukru dałem 30 kg.
Temp. nastawu początkowo ok 37 st. później 32 st.

Nastaw przerobił mi cukier w 6 dni.
Właśnie teraz przeprowadzam finalizację.
Zobaczymy co wyjdzie i jaka wydajność.

W następny nastaw zamierzam dać jaszcze więcej
sacharozy, no ale 50 kg to bym się bał.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

Autor tematu
mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: NASTAW NA DROŻDŻACH TURBO EXTREME 23%

Post autor: mima »

Co do wydajności to wyszła ona mi w granicach
0.55 kg na 1 l.
Zapach b. miły.
A jaki będzie smak to stwierdzę po rozcięczeniu
i filtracji węglowej.

Temp. końcową trzeba jednak trzymać w granicach
zalecanych przez instrukcję, albowiem u mnie
nastaw zatrzymał się przy ok - 3 blg.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

zbynekk
30
Posty: 46
Rejestracja: wtorek, 26 maja 2009, 17:45
Re: NASTAW NA DROŻDŻACH TURBO EXTREME 23%

Post autor: zbynekk »

Co do wydajności to wyszła ona mi w granicach
0.55 kg na 1 l.

Czy to znaczy że z 0,55 kg cukru otrzymałeś 1 litr spirytusu 100%?

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: NASTAW NA DROŻDŻACH TURBO EXTREME 23%

Post autor: bogdan »

Coś się komuś popierdzieliło :!:

pozdrawiam Bogdan

Autor tematu
mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: NASTAW NA DROŻDŻACH TURBO EXTREME 23%

Post autor: mima »

Oczywiście 0.55l. z 1 kg.
Dobrze, że polski szerlok holms
się kapnął. :klaszcze:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 cze 2009, 19:38 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: NASTAW NA DROŻDŻACH TURBO EXTREME 23%

Post autor: jajek12 »

Witam
Czy to "coś" przewieszone przez beczkę to grzałka akwariowa? Dogrzewasz zacier? Jak Ci się to sprawuje bo są różne opinie? Ja trzymam nastaw w piwnicy(wczoraj temp. 16 stopni C). Nastaw - z żyta - na razie pracuje od 5 dni( temp 23 stopnie C) - boje się, że trochę za zimno. Zbiornik oczywiście ocieplony i taka grzałka mogłaby być pomocna.
Pozdro
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: NASTAW NA DROŻDŻACH TURBO EXTREME 23%

Post autor: bogdan »

Tak, to grzałka, Też takiej używałem w zimie. Temperatura otoczenia 16st. to trochę mało, ale temp 23st zacieru to OK. Ja nie robiłem nastawów zbożowych, tylko cukrówki, jak Ci temp. zacieru spadnie poniżej 20st, pomyśl o grzałce. Jak już będzież kupował, kup mocniejszą, każda z nich ma termostat, a pojemniki mogą być różnej wielkości.

pozdrawiam Bogdan

Autor tematu
mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: NASTAW NA DROŻDŻACH TURBO EXTREME 23%

Post autor: mima »

Tak, to grzałka, Też takiej używałem w zimie. Temperatura otoczenia 16st. to trochę mało, ale temp 23st zacieru to OK. Ja nie robiłem nastawów zbożowych, tylko cukrówki, jak Ci temp. zacieru spadnie poniżej 20st, pomyśl o grzałce. Jak już będzież kupował, kup mocniejszą, każda z nich ma termostat
Łał jak to dobrze mieć sobowtóra, który odpowiada
na pytania zadane do mnie.
W przyszłości liczę też, że będziesz odp. za mnie,
Zwłaszcza -jak się komuś coś popierdzieli. ;) :hahaha: :hahaha:

Natomiast Wielką Tajemnicą, jest dla mnie to, skąd ty wiesz
jaka mocna jest ta grzałka? :?: :evil:
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: NASTAW NA DROŻDŻACH TURBO EXTREME 23%

Post autor: bogdan »

bogdan pisze:Tak, to grzałka, Też takiej używałem w zimie. Temperatura otoczenia 16st. to trochę mało, ale temp 23st zacieru to OK. Ja nie robiłem nastawów zbożowych, tylko cukrówki, jak Ci temp. zacieru spadnie poniżej 20st, pomyśl o grzałce. Jak już będzież kupował, kup mocniejszą, każda z nich ma termostat, a pojemniki mogą być różnej wielkości.
Oczywiście nie wiem jak mocna jest Twoja grzałka, mówiąc mocniejsza miałem na myśli te dostepne w sklepie.
Odpowiedziałem za Ciebie, ponieważ widziałem pytanie bez odpowiedzi, a czas jakiś minął, odpowiedź była banalnie prosta i mam nadzieję, że zgadzasz się z nią. Czasami czas nagli, no nie?

pozdrawiam Bogdan

Autor tematu
mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: NASTAW NA DROŻDŻACH TURBO EXTREME 23%

Post autor: mima »

Odpowiedziałem za Ciebie, ponieważ widziałem pytanie bez odpowiedzi, a czas jakiś minął,
No....
Chyba jakieś niecałe 11 godzin. :D ;)

A ta grzałka ma 250W.
Większych nie widziałem, chyba że do herbaty. ;)
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 789
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: NASTAW NA DROŻDŻACH TURBO EXTREME 23%

Post autor: wolan »

Witam wszystkich serdecznie :D

Mam taki problem nastawiłem ostatnio 2 zaciery i zatrzymała mi się fermentacja na 0 blg
Oznacza to że cukier w pełni się nie przerobił ?? Bo zazwyczaj miałem jakieś -3 blg.

Przypuszczam że jest to wina temperatury bo ostatnie dni były trochę zimniejsze i zatrzymał się proces fermentacji, chociaż w zacierze latają malutkie bąbelki to oznacza że jeszcze chyba coś w nim pracuję, i tu mam pytanie czy kupić grzałkę i wrzucić ja do zacieru i podgrzać zacier czy nie bawić się i puścić ja na instrument ??

Fermentacja szła jak burza i przerobiła cukier to 0 blg w ciągu tyg natomiast od tygodnia jest są okolice 0 wczoraj zmniejszyło się na 0.

Czekam na odpowiedź pozdrawiam Wszystkich :)
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: NASTAW NA DROŻDŻACH TURBO EXTREME 23%

Post autor: bogdan »

Kolego, zdecydowanie na instrument to puszczaj. 0 blg a -3blg toczysta filozofia. Tak na chłopski rozum, czy może być czegoś -3, Badanie blg to badanie gęstości zacieru.
Nawet, gdyby tam było ciut cukru, to pobudzenie fermentacji będzie kłopotliwe, drożdże padły i samo podgrzanie zacieru na niewiele się zda. Do gara - takie jest moje zdanie.

pozdrawiam Bogdan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”