Witam,
chciałbym w związku ze zbliżającym się sezonem lipowym zapytać, jakim gatunkiem drożdży w przypadku kwiatu lipy i kwiatu czarnego bzu się najlepiej posłużyć? (Wino półsłodkie albo wytrawne, 11-13% alk.)
Pozdr. Goniusz
Jaki gatunek drożdży w przypadku kwiatu lipy?
-
Autor tematu - Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 20 lis 2012, 17:13
- Krótko o sobie: Wino robił juz mój dziadek, z głogu. Ja robie ze wszystkiego.... :D
Fajnie, że takie forum istnieje, życze wam wszystkim nieustającego bulgotania w rurce fermentacyjnej i żeby miód nigdy nie drożał!
I to przez następne 50 lat!
Wasz Goniuś Szczyrbuś - Ulubiony Alkohol: Wino, piwo, miodek.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kosmos
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Lipa
"Najlepiej udają się z bzu czarnego ciężkie wina czerwone, Bordeaux i Burgund, lub Madeira, Malaga.
Ponieważ moszcz z jagód bzu czarnego fermentuje bardzo powoli i z trudnością, trzeba uprzednio przygotować, specjalny zaczyn drożdżowy."-więc drożdże mogą być takie jak na powyższe wina.Dotyczy zarówno kwiatów jaki jagód.
Pozdrawiam
Ponieważ moszcz z jagód bzu czarnego fermentuje bardzo powoli i z trudnością, trzeba uprzednio przygotować, specjalny zaczyn drożdżowy."-więc drożdże mogą być takie jak na powyższe wina.Dotyczy zarówno kwiatów jaki jagód.
Pozdrawiam
-
- Posty: 967
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 212 razy
- Kontakt:
Re: Lipa
Z tych 4 to raczej żadne - wszystkie są do czerwonych win (Madera, Malaga ciężkich, słodkich zupełnie nie pasujących do win kwiatowych). Ja bym stawiał na Sauturnes albo Riesling.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Jaki gatunek drożdży w przypadku kwiatu lipy?
Do win z kwiatów polecam Tokay lub Sauternes, szczególnie te pierwsze potrafią wydobyć smak i aromat kwiatów i wprowadzają delikatne nuty miodowe.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Jaki gatunek drożdży w przypadku kwiatu lipy?
Kolego radius
Dla zainteresowanych przypomnę taki oto przepis:
"Wino z kwiatu bzu czarnego. Odznacza się oryginalnym aromatem. Nadaje się na ciężkie wina stołowe. Na 10 l. wina bierzemy 200 — 300 gr. kwiatu, obrawszy go uprzednio z łodyżek, i parzymy 3 litrami wrzącej wody, do której dodajemy roztwór 2 kg. cukru w 1,5 l. wrzącej wody, 4 gr. soli mineralnych i 20 — 40 gr. kwasku cytrynowego. Do ostudzonego płynu wlać zaczynu drożdży przygotowanych tak, jak do wina z jagód bzu czarnego i uzupełnić do 10 l. Po paru dniach, gdy płyn dobrze przejdzie aromatem kwiatów, przecedzić go i odstawić do dalszej fermentacji. Klaruje się dość trudno".
Dla zainteresowanych przypomnę taki oto przepis:
"Wino z kwiatu bzu czarnego. Odznacza się oryginalnym aromatem. Nadaje się na ciężkie wina stołowe. Na 10 l. wina bierzemy 200 — 300 gr. kwiatu, obrawszy go uprzednio z łodyżek, i parzymy 3 litrami wrzącej wody, do której dodajemy roztwór 2 kg. cukru w 1,5 l. wrzącej wody, 4 gr. soli mineralnych i 20 — 40 gr. kwasku cytrynowego. Do ostudzonego płynu wlać zaczynu drożdży przygotowanych tak, jak do wina z jagód bzu czarnego i uzupełnić do 10 l. Po paru dniach, gdy płyn dobrze przejdzie aromatem kwiatów, przecedzić go i odstawić do dalszej fermentacji. Klaruje się dość trudno".