Jaki gatunek drożdży w przypadku kwiatu lipy?

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Gonek Szczyrba
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 20 lis 2012, 17:13
Krótko o sobie: Wino robił juz mój dziadek, z głogu. Ja robie ze wszystkiego.... :D
Fajnie, że takie forum istnieje, życze wam wszystkim nieustającego bulgotania w rurce fermentacyjnej i żeby miód nigdy nie drożał!
I to przez następne 50 lat!
Wasz Goniuś Szczyrbuś
Ulubiony Alkohol: Wino, piwo, miodek.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kosmos
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: Gonek Szczyrba »

Witam,
chciałbym w związku ze zbliżającym się sezonem lipowym zapytać, jakim gatunkiem drożdży w przypadku kwiatu lipy i kwiatu czarnego bzu się najlepiej posłużyć? (Wino półsłodkie albo wytrawne, 11-13% alk.)
Pozdr. Goniusz
Po jednym cencie za każdy rok!
Kiedy przes­koczysz, to i wte­dy nie mów hop. Zo­bacz naj­pierw w co wskoczyłeś.

cannon
20
Posty: 29
Rejestracja: piątek, 5 kwie 2013, 09:12
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Lipa

Post autor: cannon »

"Najlepiej udają się z bzu czarnego ciężkie wina czerwone, Bordeaux i Burgund, lub Madeira, Malaga.
Ponieważ moszcz z jagód bzu czarnego fermentuje bardzo powoli i z trudnością, trzeba uprzednio przygotować, specjalny zaczyn drożdżowy."-więc drożdże mogą być takie jak na powyższe wina.Dotyczy zarówno kwiatów jaki jagód.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:
Re: Lipa

Post autor: manowar »

Z tych 4 to raczej żadne - wszystkie są do czerwonych win (Madera, Malaga ciężkich, słodkich zupełnie nie pasujących do win kwiatowych). Ja bym stawiał na Sauturnes albo Riesling.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Jaki gatunek drożdży w przypadku kwiatu lipy?

Post autor: radius »

manowar pisze:Ja bym stawiał na Sauturnes albo Riesling.
Ewentualnie Tokay. Kol. cannon nie doczytał, że to ma być z kwiatów a nie owoców ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Jaki gatunek drożdży w przypadku kwiatu lipy?

Post autor: gr000by »

Do win z kwiatów polecam Tokay lub Sauternes, szczególnie te pierwsze potrafią wydobyć smak i aromat kwiatów i wprowadzają delikatne nuty miodowe.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Lipa

Post autor: Wald »

Tokaj potrafi dojść nawet do 17%.
manowar pisze: Sauturnes albo Riesling.
Johannisberg ; Steinberg; Riesling; Sauternes.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

cannon
20
Posty: 29
Rejestracja: piątek, 5 kwie 2013, 09:12
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jaki gatunek drożdży w przypadku kwiatu lipy?

Post autor: cannon »

Kolego radius :poklon;

Dla zainteresowanych przypomnę taki oto przepis:

"Wino z kwiatu bzu czarnego. Odznacza się oryginalnym aromatem. Nadaje się na ciężkie wina stołowe. Na 10 l. wina bierzemy 200 — 300 gr. kwiatu, obrawszy go uprzednio z łodyżek, i parzymy 3 litrami wrzącej wody, do której dodajemy roztwór 2 kg. cukru w 1,5 l. wrzącej wody, 4 gr. soli mineralnych i 20 — 40 gr. kwasku cytrynowego. Do ostudzonego płynu wlać zaczynu drożdży przygotowanych tak, jak do wina z jagód bzu czarnego i uzupełnić do 10 l. Po paru dniach, gdy płyn dobrze przejdzie aromatem kwiatów, przecedzić go i odstawić do dalszej fermentacji. Klaruje się dość trudno".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”