Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1333
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Spirytus ze zboża...

Postautor: mtx » sobota, 6 kwie 2013, 18:52

Powiedzcie czy mogę zrobić tak: dodaje enzym scukrzający...

Tak możesz tak zrobić, tylko pamiętaj i uważaj by podczas rozgrzewania nie przekroczyć 70*C
bo wtedy ubijesz enzymy i nic z tego nie wyjdzie.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
shady
100
Posty: 108
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 18:35
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Spirytus ze zboża...

Postautor: shady » niedziela, 7 kwie 2013, 14:59

Enzym scukrzający dodałem o 9.00. Starałem się podtrzymywać temp. w granicach 60-68 stopni. Co jakiś czas robiąc próby jodowe.

Czy można powiedzieć że ostatnia jest już negatywna??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1333
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Spirytus ze zboża...

Postautor: mtx » niedziela, 7 kwie 2013, 15:21

No, jest już lepiej, ale jeszcze nie wszystko jest rozłożone, jodyna powinna być bardziej
żółta (taka nawet miodowa), kapnij obok próby samej jodyny na talerz i porównaj kolor.
Ogólnie chyba te Twoje enzymy jakieś słabe są, albo za mało ich dajesz.
Ale ogólnie porównując to zdjęcie i to z wcześniejszych postów to jest lepiej, wydajność
już na pewno będzie większa.

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6379
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Spirytus ze zboża...

Postautor: radius » niedziela, 7 kwie 2013, 17:21

@shady, mtx1985,
Z dwóch powodów używanie do próby jodowej pospolitej jodyny nie jest wskazane:
1) jodyna jest etanolowym roztworem jodu, który w wodzie rozpuszcza się słabo.
Po wkropleniu jodyny do próbki zacieru, ciemnej barwy pierwiastkowy jod może się
wytrącić fałszywie dając pozytywny wynik,

2) do tworzenia niebieskich kompleksów potrzebny jest udział jonów polijodkowych,
których w jodynie może w ogóle nie być.
Dlatego też do takiej próby używa się płynu Lugola (jod rozpuszczony w jodku potasu I2/KI) lub jodowego wskaźnika skrobi http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... &grupa_p=6
Tu też upatrywał bym twoich kłopotów z próbą :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Spirytus ze zboża...

Postautor: BartekBartek1 » niedziela, 7 kwie 2013, 19:10

Witam. Znalazłem na forum przepis na żytnią: zacieranie-i-destylacja-w-jednym-t624-12.html. Chciałbym zrobić coś takiego tylko z jęczmienia, ale mniejszą ilość (5 kg zboża). I teraz pytanie czy rzeczywiście nie będzie trzeba dodawać słodu? Czy to nie za mało wody? P.S. Będę zacierał w kotle destylacyjnym z płaszczem wodnym. Pozdrawiam Bartek :D
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

Autor tematu
shady
100
Posty: 108
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 18:35
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Spirytus ze zboża...

Postautor: shady » niedziela, 7 kwie 2013, 20:24

Zacier scukrzałem do godziny 19. Próba cały czas wygląda podobnie jak na ostatnim zdjęciu. Dałem sobie spokój. Być może jest jak pisał radius... lub enzym jakiś trefny. Zobaczymy ile mi wyjcie urobku...

Awatar użytkownika

Autor tematu
shady
100
Posty: 108
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 18:35
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Spirytus ze zboża...

Postautor: shady » poniedziałek, 8 kwie 2013, 19:03

Czy enzym scukrzający przed dodaniem do zacieru należy rozrobić w wodzie, czy nie ma to znaczenia w jakiej formie się go doda?

Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1333
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Spirytus ze zboża...

Postautor: mtx » poniedziałek, 8 kwie 2013, 19:41

Nigdy nie rozrabiam, zawsze leję bezpośrednio ze strzykawki.

Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Spirytus ze zboża...

Postautor: BartekBartek1 » środa, 10 kwie 2013, 21:33

Witam. Chciałbym zrobić zacier zbożowy. Jeszcze nie wiem jakiego zboża użyje. Zastanawiałem się nad przepisem:
- 3 kg słodu samodzielnie wytworzonego;
- 7 kg zboża
- Kostka drożdży
- 30 litrów wody
Słód i zboże wrzucam do wody o temp. 70*. Utrzymuję temp. 65* przez 4 godziny następnie zacier schładzam do 30* i dodaję drożdże. P.S Oczywiście gotowanie w płaszczu wodnym (garnek w garnek). Co sądzicie o tym sposobie? Jaka ,,na oko" będzie wydajność? Czy w aptece można kupić jod? Pozdrawiam Bartek.
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1333
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Spirytus ze zboża...

Postautor: mtx » środa, 10 kwie 2013, 23:11

Osobiście obawiałbym się jakości enzymatycznej samodzielnie wytworzonego słodu,
poza tym na 10kg zboża lepiej było by użyć 40l wody (bo przy zacieraniu proporcja
4:1 jest optymalna). No i te drożdże "kostka" - chodzi Ci p piekarnicze (jak rozumiem) :?:
Jeśli tak to kuźwa zlituj się i kup "fermiol" - efekt będzie o niebo lepszy :ok:
Słód i zboże wrzucam do wody o temp. 70*. Utrzymuję temp. 65* przez 4 godziny

Lepiej wrzuć samo zboże (oczywiście ześrutowane) do wody o temp. około 90*C i jak temperatura
tego spadnie do 70*C wrzuć słód i wtedy utrzymauj temp. około 65*C. a jak długo to pokaże Ci
próba jodowa.
Jaka ,,na oko" będzie wydajność?

Na oko to jeden w szpitalu umarł :hahaha: a poważnie, to nie wiadomo bo nie wiadomo jak zadzaiła
ten samorobny słód.
Czy w aptece można kupić jod?

Jod to nie wiem czy w aptece kupisz - ja osobiście łapie jod z powietrza :hahaha:
Sorry wybacz ;) w aptece kupisz jodyne, ale pytaj też o płyn Lugola.

Pozdrawiam :piwo:

Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Spirytus ze zboża...

Postautor: BartekBartek1 » sobota, 13 kwie 2013, 21:48

Witam. Zdecydowałem się na enzymy. Tylko gdzie je kupić? Czy te za 5 zł z euro-winu są dobre? Czy taki produkt z jęczmienia i enzymów kupowanych można nazwać prawdziwą whisky? Pozdrawiam Bartek ;)
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

Autor tematu
shady
100
Posty: 108
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 18:35
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Spirytus ze zboża...

Postautor: shady » piątek, 19 kwie 2013, 09:27

Znowu niestety wyszło marnie w dodatku słabo odfiltrowałem i się trochę przypaliło więc zapach i smak podobny do denaturatu :(

Teraz robię z samej pszenicy ześrutowanej bardzo mocno, chyba drobniej niż kasza manna.
Nastawiłem dwa fermentatory w każdym 5kg śruty oraz 20l wody.

Jeden już mi prawie wyrobił bo bulgotanie praktycznie ustało. Mija 7 dzień od nastawienia.
Na początku było słodkie, teraz już słodyczy nie wyczuwam ale alkoholu też nie za bardzo:( chyba że z 5kg śruty jest go na tyle nie wiele że w 20l wody staje się mało wyczuwalny...
Coś czuję, że tym razem znowu może być porażka... zamówiłem nowe enzymy tym razem z bimberhobby.pl może będzie lepszy efekt. A może po prostu dodawać trochę cukru do zacieru?

Awatar użytkownika

Autor tematu
shady
100
Posty: 108
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 18:35
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Spirytus ze zboża...

Postautor: shady » poniedziałek, 22 kwie 2013, 11:27

Jest chyba pewien przełom. Zrobiłem wczoraj zacier tak jak ostatnio ale przy użyciu innych enzymów tych zamówionych z bimberhobby.pl i po całonocnym scukrzaniu wygląda na to że cała skrobia została scukrzona bo lugola nie zabarwia się ani trochę.

Zobaczymy co z tego wyjdzie po fermentacji.

Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Spirytus ze zboża...

Postautor: BartekBartek1 » poniedziałek, 29 kwie 2013, 14:42

Witam. W środę zacząłem moczyć ziarno. W piątek zboże rozłożyłem na materiale i 3 razy dziennie polewam wodą. Dzisiaj kiełki mają 1,5-2 cm. Kiedy będzie trzeba słód wysuszyć oraz, kiedy będzie można to zatrzeć z suchym jęczmieniem i żytem. Pozdrawiam Bartek :D
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6379
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Spirytus ze zboża...

Postautor: radius » poniedziałek, 29 kwie 2013, 19:06

BartekBartek1 pisze:Dzisiaj kiełki mają 1,5-2 cm. Kiedy będzie trzeba słód wysuszyć

Już to rób, za chwilę będzie za późno :!:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Spirytus ze zboża...

Postautor: BartekBartek1 » poniedziałek, 29 kwie 2013, 21:06

Witam. Na forum czytałem, że 2 tygodnie. Kiełki wyglądają tak:
Bez tytułu.jpg
. Czyli w środę będę mógł zacierać, i czy trzeba będzie trzeba słód wysuszyć czy tylko można zmielić i do gara? Pozdrawiam Bartek :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5344
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Spirytus ze zboża...

Postautor: Zygmunt » poniedziałek, 29 kwie 2013, 23:21

To jest już huzar i to dość wyrośnięty. Taki słód używa się na świeżo, jako zielony, do wytworzenia mleczka słodowego i zaciera się nim... ziemniaki. Pogryź parę takich kiełków, zobacz, czy nie są gorzkie.

Polecam bibie o słodowaniu:
http://pl.scribd.com/doc/50623938/Wolfg ... S%C5%82odu

Kunze skupia sie oczywiście na słodzie browarniczym, gorzelniany słoduje się znacznie dłużej. Słodowanie browarniczego przerywa się zanim w ogóle kiełek przebija łupinkę.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Spirytus ze zboża...

Postautor: BartekBartek1 » wtorek, 30 kwie 2013, 19:10

Witam. Dzisiaj zmieliłem słód i wyszła taka papka. Jest gorzka w smaku i ma dziwny zapach, ale to chyba przez kiełki? Słodu wyszło 2,5kg. Dostanę od kolegi 10kg żyta. Czy jeśli będę gotować to w płaszczu to czy 40l wody to będzie dobra ilość? Mam do dyspozycji 3 wiadra fermentacyjne. Ile zacieru dawać do każdego wiadra, żeby nie wyszło przez rurkę? Pozdrawiam Bartek :D
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Spirytus ze zboża...

Postautor: olo 69 » środa, 1 maja 2013, 09:11

Lepiej szykuj enzymy bo możesz stracić 10 kg zboża. Ja kiedyś zacierałem takim świeżym zielonym słodem i bardzo mało się scukrzyło. Dobrze, że miałem enzymy pod ręką. :)
Pozdrawiam,olo 69

Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Spirytus ze zboża...

Postautor: BartekBartek1 » środa, 1 maja 2013, 18:17

Witam. Dzisiaj zacieram 1,5kg słodu jęczmiennego i 7,5 kg śruty żytniej. Zacierałem to w 43l wody. Oczywiście zacieranie w płaszczu wodnym. Zboże wsypałem o 16.30. Przed chwilą zrobiłem próbę jodową i nie wiem czy można zakończyć zacieranie czy jeszcze trochę zacierać?
DSC_0297.jpg
Pozdrawiam Bartek ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pędzić, pić, zalegalizować.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości