Temat dla tych, którzy chcą zbudować, bądź zakupić, kompletne urządzenia.

Autor tematu
szaler89
30
Posty: 38
Rejestracja: niedziela, 1 mar 2009, 15:38
Załączniki
Szaler89 - chcę zbudować kolumnę - pytania techniczne.

Postautor: szaler89 » niedziela, 10 maja 2009, 14:09

Witam. potrzebuje porady do tego co chce zrobic nie jestem pewien czy to jest dobre rozwiazanie. W skrocie opisze co i jak bo nie wszystko moze byc zrozumiale wiec tak: 1. rura o wysokosci 100cm jest przyspawana na stale do fitingu
2. wypełnienie szklo badz zmywaki do wysokosci 100 cm
3. na wysokosci okolo 100cm rura bedzie laczona za pomoca mufy
4. na drugim odcinku rury 50cm rozmieszczone zimne palce 6 sztuk nie wiem czy jest to dobra ilosc i nie wiem jakiej srednicy ma byc rozstaw chce zrobic co 5 cm, czy do ZP moge wykorzystac wode z chlodnicy czy musi byc oddzielny doplyw zimnej wody
5. na samej gorze termometr
6.wezyk silikonowy od wyjscia oparow do chlodnicy
7.keg bedzie ''otulony'' wata szklana na ktora nastepnie zamierzam polozyc blache zeby to mialo lepszy wyglad
8. rure tez chce oblozyc ale nie wiem na jaka wysokosc czy zrobic do samych ZP

Bedzie to grzane gazem i od spodu chce wlozyc blache aby zpobiec mozliwemu przepaleniu . chcialbym sie jeszce dowiedziec czy mozna kolumne wypelnic w pewnym stopniu zmywakami a reszte szklem. Byl bym, wdzieczny za wasze porady i sugestie czy takie rozwiazanie ma sens :help:
Clipboard06.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Rabat 5%
Alembik Bain Marie 15 litrów (1009)
Cena: 2,099.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Załączniki
Re: Czy takie cos bedzie dobre?

Postautor: clapus » niedziela, 10 maja 2009, 14:29

po co przy zimnych palcach odstęp co 5cm?
generalnie projekt w jest OK, ale...
po co męczyć się z wierceniem w kolumnie?
Zrób sobie typowego Aabratka, czy nixon-stona. Będzie działać idealnie a i pracy przy konstrukcji dużo mniej. Ja bym zrezygnował z grzania gazowego na rzecz grzałek.

Chłodniczke spiralną z kwasówki zrobi Ci ktoś z allegro.
Pospawa tanio jakiś zakład, który robi wszystko z kwasówki.
Przy montażu grzałek nie ma większego problemu.

Generalnie są rozwiązanie lepsze i gorsze, trudniejsze i prostsze.
Twoje jest to bardziej skomplikowane i trudniejsze w regulacji, wg. mnie.

Niech inni się wypowiedzą.

ad. 4
Ja bym zrobił mniejsze te odstępy. przy kolumnie 2'' to nie wiem czy 6ZP o śr 12mm da rade schłodzić 3000W, a odpowiednia chłodnica w AAbratku da ;) Możesz wykorzystać wodę z chłodnicy przy odpowiednim przepływie...

ad. 6
Nie polecam łączenia niczego wężykami sylikonowymi. Zrób wszystko z kwasówki

ad. 8
Tak do samych ZP


Zresztą ja się nie znam. Niech inni się wypowiedzą.


Autor tematu
szaler89
30
Posty: 38
Rejestracja: niedziela, 1 mar 2009, 15:38
Załączniki
Re: Czy takie cos bedzie dobre?

Postautor: szaler89 » niedziela, 10 maja 2009, 16:42

Zrób sobie typowego Aabratka, czy nixon-stona. Będzie działać idealnie a i pracy przy konstrukcji dużo mniej.

kolego ''clapus'' mowisz o dwoch innych rozwiazaniach wdzieczny bym byl jak bys podal mi jakis link jak takie cuda zrobic


clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Załączniki
Re: Czy takie cos bedzie dobre?

Postautor: clapus » niedziela, 10 maja 2009, 21:19

Ostatnio zmieniony niedziela, 17 lis 2019, 19:37 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
szaler89
30
Posty: 38
Rejestracja: niedziela, 1 mar 2009, 15:38
Załączniki
Re: Czy takie cos bedzie dobre?

Postautor: szaler89 » poniedziałek, 11 maja 2009, 08:22

Wielki Pozytyw dla Ciebie wszystko pieknie opisane zabieram sie do pracy nad tym
w miare wszystko ogarniam ale tylko zastanawiam sie jak do konca zamonotowac grzalki widze tylko ze byly zrobione otwory przeciez przez same dwa otwory grzalka nie wejdzie czy to byl to wyciety kawalek blachy nastepnie przewiercony wlozone w niego grzalki i przyspawane znow do kega szczerze mowiac nie moge sobie tego wypbrazic jak to tam zostalo wlozone :?: :help:


clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Załączniki
Re: Czy takie cos bedzie dobre?

Postautor: clapus » poniedziałek, 11 maja 2009, 14:55

Grzałki musisz kupić takie, żeby zmieściły się przez górny otwór.
Z boku kega jak najniżej się da wiercisz dziury 14, ewentualnie mniejsze i delikatnie rozpiłowujesz co nie stanowi problemu. Przeplatasz jakąś żyłkę przez dziurki i wciągasz grzałkę przez górny otwór.

W tym projekcie grzałki są pokazane ustawione do góry, ale wg mnie jest to bez sensu, bo można umieścić w bok i mniej płynu potrzeba do ich całkowitego zakrycia.

Jakie grzałki kupić to już gdzieś było w temacie kociol-czyli-w-czym-podgrzewac-nasz-zacier-t367.html jak poczytasz to znajdziesz.
SELFA sprzedaje na pewno grzałki do bojlerów, które do kega Ci się zmieszczą. Tylko przy Kegu 30l musisz uważać z długością.
Przy 50l sprawa jest prostsza.

Pozdrawiam.


Autor tematu
szaler89
30
Posty: 38
Rejestracja: niedziela, 1 mar 2009, 15:38
Załączniki
Re: Czy takie cos bedzie dobre?

Postautor: szaler89 » poniedziałek, 11 maja 2009, 18:41

dzieki reszte juz powinienem ogarnac :D :D :D

aaaaaaa jeszce ma jedno zapytanie co do tej glowicy aabratka czy zamiast tej rury karbowanej moge wsadzic tam rurke miedziana miekka :?:

http://wilga.ik.pl/produkt/kme/wieland/ ... ee9f7312e6

która znich byla by najlepsza i jaka dlugosc by schlodzila by to wszystko
czy im wiecej tym lepiej
_______________________________________________________

RURY-RURY MIEDZIANE-RURA MIEDZIANA MIEKKA FIRMA SANCO.

_______________________________________________________

sorry ominąłem ten fragment z ta miedzia :hmm:

[edit Calyx - polaczone posty]


bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Czy takie cos bedzie dobre?

Postautor: bogdan » wtorek, 12 maja 2009, 19:24

Miedzianej sam nie zwiniesz tak dobrze jak byś chciał, karbowaną na pewno tak. Twój wybór będzie też zależał od ceny. Jeśli chodzi o długość, ja kupiłem 5m karbowanej 8mm


pozdrawiam Bogdan

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Czy takie cos bedzie dobre?

Postautor: Kucyk » wtorek, 12 maja 2009, 19:34

A ja mam coś z wykopalisk. Kompendium wiedzy na temat zwijania rurek miedzianych:
chlodnica-spirala-z-rurki-miedzianej-10mm-t133.html

P.S. Jeśli były by jakieś wątpliwości co do samego operowania rurkami miedzianymi, to kontynuujmy je w podanym temacie...
أسامة بن لادن


Autor tematu
szaler89
30
Posty: 38
Rejestracja: niedziela, 1 mar 2009, 15:38
Załączniki
Re: Czy takie cos bedzie dobre?

Postautor: szaler89 » środa, 13 maja 2009, 20:30

a ja sobie tak teraz mysle moze glupie zadam pytanie ale przeciez nie szkodzi silikon wytrzymuje temperature od -70 do +230 jakby chlodnice wykonac wlasnie z silikonu,
czy zbyt dlugi czas dzialania oparów na silikon zmienil by smak psoty


clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Załączniki
Re: Czy takie cos bedzie dobre?

Postautor: clapus » środa, 13 maja 2009, 20:35

generalnie ja bym tak nie eksperymentował.
Jak będziesz za dużo kombinować to wydasz 2xwięcej na sprzęt.
Zamów spiralną chłodnicę z kwasówki na allegro od kolesia, zrobi Ci każdy wymiar i w miarę tanio. Za 70-90zł sądzę, że będziesz mieć spiralę z około 5 metrów rurki 8mm, albo możesz wydać więcej i zamówić sobie tą karbowaną.

Nie ma co oszczędzać bo Ci się to później odbije. Na zdrowiu i portfelu.

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Czy takie cos bedzie dobre?

Postautor: Kucyk » środa, 13 maja 2009, 21:28

szaler89 pisze: chlodnice wykonac wlasnie z silikonu

Ale wężyk silikonowy nie ma takiej przewodności cieplnej jak rurka metalowa (nie ważne KO, czy Cu). Ów "silikon" jest izolatorem ciepła, więc na element wymiennika ciepła się nie nadaje...
أسامة بن لادن


Autor tematu
szaler89
30
Posty: 38
Rejestracja: niedziela, 1 mar 2009, 15:38
Załączniki
Re: Czy takie cos bedzie dobre?

Postautor: szaler89 » czwartek, 14 maja 2009, 18:14

Teraz mam juz same konkrety posiadam takie dlugosci rurek.
150cm/50mm srednica
30cm/50mm
50cm/50mm
keg 50 litrow
Łaczenie rury do kega za pomoca dina. Chce zbudowac typowego aabratka co polecil mi clapus. Czy takie wymiary rur beda dobre do zbudowania aabratka. Jesli tak to do jakiej wysokosci powinno byc wypelnienie. Jaka długosc ryrki karbowanej badz miedzianej powinna byc w chłodnicy.


clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Załączniki
Re: Czy takie cos bedzie dobre?

Postautor: clapus » czwartek, 14 maja 2009, 21:39

Ja bym na Twoim miejscu zrobił z normalnej rury 2calowej czyli 60,3mm, (do mniejszej niż 60mm ciężko chłodnice nawinąć i oczywiście im większa średnica tym lepsza wydajność) a jeśli chodzi o długości to raczej dobre.

na długości 150cm masz wypełnienie, a na 50cm chłodnicę.
Jaka długość rurki to zapytaj mimę, on powinien wiedzieć. 5 metrów powinno starczyć.

Przy kolumnie 2calowej (60,3mm) potrzebujesz grzania w czasie procesu z mocą 3KW (2 grzałki 1500W, albo 1500+2000 do szybszego rozgrzania i regulator napięcia). Przy mocy 3KW kolumna taka jest na granicy zalania.


mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: Czy takie cos bedzie dobre?

Postautor: mima » piątek, 15 maja 2009, 00:07

Pozwoliłem sobie tutaj na częściowo
przeklejenie swojego posta zam, w innym temacie.

Przypatrz się jak zbudowana jest ta głowica.
Fi tej rury to 70 mm. długość 320 mm.
do najdłuższego miejsca.
Wysokość, do esmesa w najdłuższym miejscu, to 100mm.
Esemes fi. 50mm. bo kolumna ma fi 50mm.
A więc długość tej rury starczy Ci z powodzeniem
na zrobienie takiej głowicy.

Umieszczona tam weżownica to 3.5 m. rurki fi 10mm.

Osobiście polecam przedłużenie głowicy o 5 cm. a rurki
do 4 - 4,5 m. max.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.


Autor tematu
szaler89
30
Posty: 38
Rejestracja: niedziela, 1 mar 2009, 15:38
Załączniki
Re: Czy takie cos bedzie dobre?

Postautor: szaler89 » piątek, 15 maja 2009, 08:19

Do kolegi clapus'a; z checia bym zrobil z grubszej rury ale niestety wszytko to koszty rury jakie zdobylem byly za "Free" więc z nich chce juz zbudowac

Do mima ; rure na głowice powinienem ogarnąc nie jest toaz taki dlugi kawalek w galerii ogladalem twój sprzet i szczerze mowiac spodobal mi sie ale mam pare pytan
jak wysoka masz tam ta ''tamke ''w glowiccy
chlodnice masz wykonana z miekkiej czy twardej miedzi i jak czesto ja czyscisz bo miedz sniedzieje czy nie zabarwi ona destylatu
jaka moc grzalek masz w kegu i czy z regulatorem jak podpowiada mi clapus
i co najwazniejsze jaki masz kat spadku glowicy i czy ta chlodnice poprostu wkladasz do m rury bo kja nie widze tam zadnego spawu ani dekielka


mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: Czy takie cos bedzie dobre?

Postautor: mima » piątek, 15 maja 2009, 19:12

Aż się spociłem czytając Twoje pytania. ;)

Tamki,- bo są dwie, mają ok. 15 mm.

Wężownica jest wykonana z miękkiej miedzi.

Czyszczę ją b.często, bo pełni ona jednocześnie,
rolę katalizatora.

Nie jest to uciążliwe, wystarczy zanurzyć chłodnicę
w płynie do tego przeznaczonym, a efekty są natychmiastowe.
Destylat nigdy nie zmienił mi barwy.

Co do grzałek to mam dwie. Przekleję tu znowu mój post umieszczony gdzie indziej.

A co do grzałki to polecam taką, jak na fotce na dole.
Są to dwie grzałki w jednej. 800W i 1200W. razem
2000W. Drugą można założyć 2000W i system
regulacji rozwiaząny.

Mamy następujace moce;

4000W.
3200W.
2800W
2000W.
1200W.
800W.
Sporo możliwości, prawda?


I ja takie mam.

Głowica nie ma żadnego dekla i wkładam ją
po prostu do niej. Jest to fenomenalne rozwiązanie,
gdyż, kolumna nie jest do niczego przywiązana.
Mówię tu o przewodach do wody.

A kąt pochylenia głowicy, to ok. 10%
Ale się napisałem.
Jest to naprawdę długi post, bo jedna fota zastępuje
podobnież 1000 słów :D ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.


clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Załączniki
Re: Czy takie cos bedzie dobre?

Postautor: clapus » piątek, 15 maja 2009, 22:59

Mima ma rację, jeśli kupisz sobie takie 2 grzałki to powinno wystarczyć, chociaż ja preferuję 2 grzałki (1500W i 2000W) - do bojlerów, ponieważ są prostsze w montażu.
Do tego jakiś regulator do grzałki 1500W i jest płynna regulacja.

Oczywiście uważam też to rozwiązanie za lepsze dla Ciebie ponieważ:

W sprzęcie Mimy jest rura 2calowa. Ustawiając grzanie na jednej z możliwości (2800W) ma idealnie grzaną kolumnę, która jest na granicy zalania.

Przy Twoim sprzęcie sprawa ma się nieco inaczej. Średnica zewnętrzna rury 50mm - ścianki około 2mm, to daje przekrój w środku 46mm. To jest około 1 i 3/8 cala. Idealną mocą dla takiej średnicy jest około 1500W (na granicy zalania).
Tak więc w Twoim przypadku wystarczą 2 grzałki 1500W i 2000W + ewentualnie regulator.


Jak też widzisz, Twoja kolumna ma mniejszą średnicę tylko o 10mm, a moc grzewcza potrzebna do niej jest 2xmniejsza niż w kolumnie 2calowej. Tym samym wydajność jest 2xmniejsza. Ale jak masz rury za free to też bym z takich robił :P


Autor tematu
szaler89
30
Posty: 38
Rejestracja: niedziela, 1 mar 2009, 15:38
Załączniki
Re: Czy takie cos bedzie dobre?

Postautor: szaler89 » sobota, 16 maja 2009, 09:19

Lepiej zadawać dużo pytań dowiedzieć sie wszystkiego niż po spawaniu aparaturki stwierdzić że się ją spier****o :D
Pozwole sobie mna maly plagiat ;) Jeszce co do tej głowicy te dwie tamki to wiem mniej wiecej do czego co i jak a to ''coś'' czerwonego poziomego to też jest tamka czy co innego czy mała pomyłka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


mima
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 22:21
Kontakt:
Załączniki
Re: Czy takie cos bedzie dobre?

Postautor: mima » sobota, 16 maja 2009, 19:40

szaler89 napisał(a):
a to ''coś'' czerwonego poziomego to też jest tamka czy co innego czy mała pomyłka


Napisz jaśniej, o co Ci chodzi? :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.


Wróć do „Aparatury kompletne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość