DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
-
Autor tematu - Posty: 20
- Rejestracja: czwartek, 21 mar 2013, 20:33
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam wszystkich smakoszy, jestem jeszcze laikiem w tych sprawach więc prosił bym o dokładne wskazówki w tym temacie co zaraz wam opiszę. Postanowiłem zrobić swój pierwszy zacier. Balon miałem 15l. Kupiłem drożdże gorzelnicze FERMIOL na 25l.nastawu i pożywkę oczywiście. Na początku zrobiłem wszystko według przepisu na opakowaniu tylko wszystkich składników o połowę mniej. Czekałem około godziny i cisza, nic nie wystartowało, myślałem że coś zrobiłem nie tak, więc postanowiłem jakoś to uratować i dorobiłem drugą połowę tych drożdży. Czekałem jeszcze raz około godziny i znów nic, więc zacząłem mieszać tym balonem i po jakimś czasie zaczęło powoli pracować i co raz lepiej, aż w końcu pracuje pięknie. I teraz moje pytanie czy ja będę musiał w którymś momencie dodać cukru, czy to tak zostawić do końca? Proszę o radę w tej sprawie...
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
Nie, po prostu przerób to tak, jak jest. Więcej drożdży - szybszy start i nieco szybsza praca, ale czy dodasz ćwierć torebki, czy 2 torebki, drożdże i tak nie wytrzymają cukru więcej niż te dwadzieścia kilka BLG ani alkoholu więcej niż kilkanaście procent. Pomijam jakieś rekordy Guinnesa w stylu 30% piwo, czy coś w tym stylu.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
Kolego, u nas nie pracują wróżki na etacie
I polecam studiowanie forum
Z czego i jakie proporcjeslonemil74 pisze: Postanowiłem zrobić swój pierwszy zacier
Drożdże FERMIOL nie są drożdżami Turbo i nie startują jak Kubica na torzeslonemil74 pisze:Czekałem około godziny i cisza, nic nie wystartowało,
slonemil74 pisze:czy ja będę musiał w którymś momencie dodać cukru, czy to tak zostawić do końca?
I polecam studiowanie forum
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 20
- Rejestracja: czwartek, 21 mar 2013, 20:33
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
Czy to będzie teraz pracowało krócej i jaki efekt procentowy tego zacieru powinien być?
Opis jest na drożdżach, myślałem, że fachowcy wiedzą o co chodzi, a pokrótce chodzi tylko o to, że dałem o połowę więcej drożdży w stosunku do cukru.
Opis jest na drożdżach, myślałem, że fachowcy wiedzą o co chodzi, a pokrótce chodzi tylko o to, że dałem o połowę więcej drożdży w stosunku do cukru.
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 mar 2013, 22:43 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Scalone, konieczne poprawki.
Powód: Scalone, konieczne poprawki.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
Dla uściślenia, masz nastaw, nie zacier
Będzie pracowało normalnie, nic się nie zmieni. Porcja w torebce jest ilością startową, a dalej drożdże namnażają się. Większa niż potrzeba jest dawka pożywek. Możesz to wykorzystać do przyśpieszenia fermentacji, dodając wody. Wtedy spadną końcowe %, bo ta wartość jest zależna od ilości cukru na litr nastawu. Wszystko zrozumiesz jak przeczytasz http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6850.html .
Będzie pracowało normalnie, nic się nie zmieni. Porcja w torebce jest ilością startową, a dalej drożdże namnażają się. Większa niż potrzeba jest dawka pożywek. Możesz to wykorzystać do przyśpieszenia fermentacji, dodając wody. Wtedy spadną końcowe %, bo ta wartość jest zależna od ilości cukru na litr nastawu. Wszystko zrozumiesz jak przeczytasz http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6850.html .
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
Po pierwsze i najważniejsze - Fermiol'e to drożdże głównie do fermentacji zboża,
cukrówki na nich po prostu pracują źle, długo się im "schodzi", długo startują i nie
zawsze schodzą do skali ujemnej, ale jak już daleś te grzybki. to daj im też odpowiedniej
pożywki - i albo kup taką: http://allegro.pl/pozywka-dla-drozdzy-d ... 16932.html
(oczywiście nie musi to być z alledrogo i możesz ją śmiało kupić nawet w "brico")
albo po prostu dodaj fosforandwuamonowy i wit. b1 (w najgorszym przypadku dwie/trzy tabletki multiwitaminy
(takiej rozpuszczalnej)) taki zabieg wzmocni drożdże i znacznie przyspieszy fermentację
Pozdrawiam
cukrówki na nich po prostu pracują źle, długo się im "schodzi", długo startują i nie
zawsze schodzą do skali ujemnej, ale jak już daleś te grzybki. to daj im też odpowiedniej
pożywki - i albo kup taką: http://allegro.pl/pozywka-dla-drozdzy-d ... 16932.html
(oczywiście nie musi to być z alledrogo i możesz ją śmiało kupić nawet w "brico")
albo po prostu dodaj fosforandwuamonowy i wit. b1 (w najgorszym przypadku dwie/trzy tabletki multiwitaminy
(takiej rozpuszczalnej)) taki zabieg wzmocni drożdże i znacznie przyspieszy fermentację
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Posty: 20
- Rejestracja: czwartek, 21 mar 2013, 20:33
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
Jeśli chcesz możesz cukier dodać, wzmocni to nastaw (%) i będziesz miał więcej urobku,
ale nie jest to konieczne, jak nie dodasz to się nic nie stanie, drożdże przerobią to co jest,
zaczną obumierać z głodu i opadną...
Jeśli się zdecydujesz na dosładzanie po prostu ściągnij z litr nastawu, rozgrzej go i w nim rozpuść
cukier, wystudź i dolej do reszty, a kiedy dodawać - to nawet nie jest jakieś bardzo ważne,
wystarczy by nastaw jeszcze dość mocno pracował (10-8 blg) , wtedy drożdże są jeszcze
wystarczająco silne i ta porcja cukru im nie zaszkodzi
Pozdrawiam
ale nie jest to konieczne, jak nie dodasz to się nic nie stanie, drożdże przerobią to co jest,
zaczną obumierać z głodu i opadną...
Jeśli się zdecydujesz na dosładzanie po prostu ściągnij z litr nastawu, rozgrzej go i w nim rozpuść
cukier, wystudź i dolej do reszty, a kiedy dodawać - to nawet nie jest jakieś bardzo ważne,
wystarczy by nastaw jeszcze dość mocno pracował (10-8 blg) , wtedy drożdże są jeszcze
wystarczająco silne i ta porcja cukru im nie zaszkodzi
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Posty: 20
- Rejestracja: czwartek, 21 mar 2013, 20:33
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
Piszę bo chciałem się dowiedzieć jak to długo jeszcze może fermentować, już 17 dni stoi w kuchni w temperaturze od 25, 30 stopni. Zapomniałem jeszcze dodać, że dodałem do tego zastawu na początku 200g. rodzynek. Blg od trzech dni pokazuje mi od 6 do 5, i cały czas mi to pyka. Jak to długo może trwać?
-
Autor tematu - Posty: 20
- Rejestracja: czwartek, 21 mar 2013, 20:33
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 20
- Rejestracja: czwartek, 21 mar 2013, 20:33
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
Następnym razem kup sobie drożdże turbo. Moją pierwszą cukrówke zrobiłem na tych drożdżach (fermiol ) i klapa, zostawiły 8blg. Kupiłem t3 spiritferm zrobiłem restart i tu ogromne zaskoczenie w 3 dni zrobiły reszte cukru . Od tej pory tylko korzystam z T3 i jestem zadowolony, szybko pracują potem klarowanie grawitacyjne (długi proces) i na rurki, o ile ja cos nie spartole przy pędzeniu to efekt jest super.
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
to drożdże do zbożówek, a nie prostej cukrówki...
No, tylko najpierw trzeba było poczytać do czego są fermiole, na forum 10001razy jest napisane, żewojti077 pisze:Następnym razem kup sobie drożdże turbo. Moją pierwszą cukrówke zrobiłem na tych drożdżach (fermiol ) i klapa, zostawiły 8blg.
to drożdże do zbożówek, a nie prostej cukrówki...
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
Witam serdecznie wszystkich. Mam nadzieję, że autor tego posta nie będzie zły za podpięcie się do tematu, ale z racji tego, że nie chciałem zakładać odrębnego, proszę o poradę w tym miejscu. Słowem wstępu nadmieniam, że jestem początkującym psotnikiem, forum śledzę od niedawna, jednak teoria i praktyka to odrębne dziedziny w związku z czym pojawiły się pierwsze kłopoty, ale do rzeczy. Wczoraj wieczorem zdecydowałem się na sporządzenie nastawu - klasycznej cukrówki z użyciem drożdży FERMIOL (tak, wiem - nie była to dobra decyzja). Wszystko przygotowałem zgodnie z przepisem, czyli w 7 litrach gorącej wody rozpuściłem 6kg cukru, uzupełniłem to do 20l ciepłą wodą a następnie dodałem uwodnione 20 min. wcześniej drożdże. Do wszystkiego dodałem ok. 10 gram kwasku cytrynowego (to już od siebie) oraz 10 gram "Pożywki B". Wartość Blg nastawu wynosiła 24 (wiem, że nie powinno się przekraczać 22, jednak w którymś z postów przeczytałem, że nie będzie to miało negatywnego wpływu na dalsze procesy). Problem, który mnie niepokoi, to "jajeczny" zapach jeśli tak to mogę ująć, oraz stała wartość Blg. Jeśli chodzi o pracę nastawu to przypomina ona wodę gazowaną - delikatne syczenie. Proszę o podpowiedź, czy wszystko jest ok i jest to normalne podczas pierwszych godzin, czy spartaczyłem sprawę i lepiej posłać wszystko do kibla i zrobić nastaw ze zwykłych drożdży piekarskich.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
Drożdże jeszcze się nie rozkręciły na tyle, żeby poziom BLG zaczął spadać, ale pojawiły się już pierwsze pęcherzyki CO2. Nie bój się o nastaw, jak zaczyna syczeć to znaczy, że wszystko zmierza w dobrym kierunku. Daj mu spokój, niech drożdże pracują.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 11
- Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2013, 12:13
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem i chętnie nawiązuję nowe znajomośi.
- Ulubiony Alkohol: piwo/wino
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 5 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
Fermiole są dobre do zbożówek. Ale te "zbożowe" są sprzedawane w opakowaniach 500g pakowanych próżniowo. Nie sprawdzałem czy to są te same drożdże co w małych paczuszkach w sklepach. Pracują ponad dwa razy szybciej od drożdży Gammazymme, dedykowanych do zbożówek i dają delikatniejszy produkt destylacji.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
Ja niestety przy okazji zakupu nowej aparatury, też te drożdże kupiłem, bo były tanie. Niestety nie mam pożywki a one takowej wymagają. Wiec dwa pytanka, czy pożywka do drożdży winiarskich może być i co się stanie jak wcale pożywki nie dam, z góry dzięki za odpowiedzi.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
Jak nie dasz pożywki to będą wolniej pracowały. Jak masz podstawową pożywkę winiarską to jednocześnie jest to podstawowa pożywka gorzelnicza - DAF [ (NH4)2HPO4 ]. Reszta pożywek też zostanie przyswojona przez drożdże - Activit, Kombi, MaxaFerm itp. - więc dodaj co masz.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
Problem w tym że nie mam nic, chciałem dziś zakupić pożywkę, ale już nie mieli, bo po sezonie. Będę próbował jeszcze w innych sklepach. Ale mam dwa pytanka, czy zamiast pożywki, to czy mogę dać dwie paczki drożdży, aby efekt był podobny? Czy te wszystkie drożdże typu T3 cz Turbo też potrzebują pożywki?
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
@olo69 napisał rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości wody. A nie niewielka ilość drożdży.
O termolizacie było już na forum.
A więc jeszcze raz:
1 paczka drożdży babuni ( 100g) + pół szklanki wody. To wszystko pogotować z 5 minut. Po czym ostudzić i masz gotową pożywkę dla Twoich drożdży. Jak robisz cukrówkę to możesz wrzucić słoik 200g przecieru pomidorowego. I masz najlepszy nastaw jaki w domowych warunkach możesz zrobić.
P.S. Oczywiście nie zapomnij wrzucić drożdży...
O termolizacie było już na forum.
A więc jeszcze raz:
1 paczka drożdży babuni ( 100g) + pół szklanki wody. To wszystko pogotować z 5 minut. Po czym ostudzić i masz gotową pożywkę dla Twoich drożdży. Jak robisz cukrówkę to możesz wrzucić słoik 200g przecieru pomidorowego. I masz najlepszy nastaw jaki w domowych warunkach możesz zrobić.
P.S. Oczywiście nie zapomnij wrzucić drożdży...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
No i nastaw mi praktycznie nie wystartował, zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją, dałem pożywkę i od wczoraj nastaw praktycznie stoi, temperatura odpowiednia, bo jest grzałka akwariowa 10 watowa, niby coś tam zaczyna bulkotać, ale w zasadzie tego nie widać. Zastanawiam się czy nie dodać drugiej paczki drożdży Fermiol, albo drożdży babuni, bo na drożdżach babuni to nastaw po paru godzinach dosłownie zawsze szaleje , a na tych gorzelniczych, to jak by się mu nie chciało, co radzicie?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
Fermiole z Biowinu nie nadają się do niczego. Bardzo wolno się rozkręcają, co właśnie zaobserwowałeś i nie bardzo lubią cukrówki. Daj im 48-72h od dodania do nastawu na rozkręcenie fermentacji, jak nie ruszą to dopiero dodaj Babuniowych - one przynajmniej są sprawdzone. A na następny raz omijaj te drożdże z daleka...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 7
- Rejestracja: wtorek, 1 lip 2014, 14:25
- Krótko o sobie: Rozwijanie zainteresowań i dążenie do pokonywania z nimi związanych trudności- efekt bezcenny
- Ulubiony Alkohol: lech premium, jack daniels
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 1 raz
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
Myślę, że autor tematu nie będzie miał nic przeciwko, że się podepnę pod temat. Mianowicie do swojego nastawu użyłem drożdży z tego tematu, wg instrukcji na drożdżach paczka ma przerobić 6 kg cukru przez 7-12 dni. Użyłem 7 kg cukru i 2 opakowań drożdży. Po 14 dniach (temp. pomieszczenia 19-20 stopni, nastawu 21,5-22,8 stopni) nadal wszystko pracuje... Przesyłam link do filmiku na youtube nagranego przed chwilą:
https://www.youtube.com/watch?v=oKH1zlHbaXw
edit:
Jako pożywki użyłem przecieru pomidorowego, taki mały słoiczek
https://www.youtube.com/watch?v=oKH1zlHbaXw
edit:
Jako pożywki użyłem przecieru pomidorowego, taki mały słoiczek
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 lip 2014, 10:27 przez Glizda, łącznie zmieniany 1 raz.
Zawsze znajdzie się ktoś, kto Cię skrytykuje. Zdobywaj zaufanie ludzi i uważaj na tych, których zaufanie juz raz straciłeś.
G.G.Marquez
G.G.Marquez
-
- Posty: 6
- Rejestracja: piątek, 14 sie 2015, 13:45
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich serdecznie (:
Najpierw zadziałałem, potem poczytałem. Zniecierpliwiony oczekiwaniem na sprzęt nabyłem w lokalnym supermarkecie drożdże gorzelnicze Fermiol (teraz już wiem, że to był błąd) i 2 paczki pożywek. Przygotowałem nastaw zgodnie z instrukcją z opakowania:
Moje pytanie jest następujące: czy dodać pożywkę przygotowaną z drożdży babuni albo przecier pomidorowy, czy może dać sobie spokój bo te drożdże już tak mają?
Najpierw zadziałałem, potem poczytałem. Zniecierpliwiony oczekiwaniem na sprzęt nabyłem w lokalnym supermarkecie drożdże gorzelnicze Fermiol (teraz już wiem, że to był błąd) i 2 paczki pożywek. Przygotowałem nastaw zgodnie z instrukcją z opakowania:
Wszystkie opisane wydarzenia miały miejsce w czwartek. Nastaw niby pracuje ale trochę tak jakby chciał, a nie mógł. W porównaniu z nastawem z jabłek którego dokonałem w niedzielę cukrówka z Fermiolem nie pracuje - trochę małych bąbli, zamieszane zabuzuje i tyle. Próbowałem zmierzyć blg nastawu ale albo z powodu gorąca, albo mojej ułomności nie wychodzi bo skalę mam do 25, a przyrząd wskazuje wynik poza nią.instrukcja pisze:W naczyniu rozpuścić 5 kg cukru w 7 l przegotowanej, gorącej wody. Po ostudzeniu płyn przelać do balonu i uzupełnić wodą o temperaturze pokojowej do 20 l. Dodać przegotowane drożdże i 2 opakowania pożywki KOMBI
Moje pytanie jest następujące: czy dodać pożywkę przygotowaną z drożdży babuni albo przecier pomidorowy, czy może dać sobie spokój bo te drożdże już tak mają?
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
(w instrukcji zapewne było przygotowane, ale...).
Ach ten pośpiech.
I jedno i drugie całkiem nie tak. Zaczynaj od czytania, a do nastawu dodaj żywe drożdżekejn pisze:Najpierw zadziałałem, potem poczytałem.instrukcja pisze: Dodać przegotowane drożdże i 2 opakowania pożywki KOMBI
(w instrukcji zapewne było przygotowane, ale...).
Ach ten pośpiech.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 6
- Rejestracja: piątek, 14 sie 2015, 13:45
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DROŻDŻE GORZELNICZE FERMIOL-Proszę o pomoc
Skopiowałem instrukcję z internetu i nie zauważyłem, że zamiast "przygotowane" jest "przegotowane" więc w tym punkcie nie popełniłem błędu. To, że nie czytałem o drożdżach Fermiol nie oznacza, że w ogóle nie zdobyłem wiedzy teoretycznej z zakresu bimbrownictwa. No halo! (;
Nie wiem tylko dlaczego błędem było dodanie 2 paczek pożywki? Obie były z Biowinu - jedna kombi, a druga z długim numerem.
Nie wiem tylko dlaczego błędem było dodanie 2 paczek pożywki? Obie były z Biowinu - jedna kombi, a druga z długim numerem.