Destylator , Bimber , AAbratek , Spirytus 96%
Regulamin forum
W celu zwiększenia funkcjonalności prosimy, by nowe tematy miały tytuł dokładnie taki, jaki nosi dana aukcja lub sprzęt w danym sklepie. Nie należy dopisywać pytań o inne aukcje w już istniejącym temacie- dzięki temu łatwiej będzie można szukać sprzętów w przyszłości i unikniemy dublowania tematów o tych samych sprzętach.
Strony z aukcjami Allegro dostępne są 30 dni. Potem wygasają i temat pozostaje bez odniesienia do produktu.
Żeby uniknąć problemu wygaśniętych linków prosimy o wstawianie zamiast adresu aukcji Allegro linku z serwisu http://archi.inosak.org/
(allegromat stał się płatny).
Jak to zrobić?
1. Wchodzimy na wybraną aukcję i kopiujemy jej numer: np: 34556346566454
2. Wchodzimy na stronę http://archi.inosak.org/ i wpisujemy/wklejamy numer aukcji:
3. Kopiujemy link do zarchiwizowanej aukcji:
4. Wklejamy otrzymany link do forum.
Można także wykonać prosty zrzut ekranu za pomocą programy np https://www.screenpresso.com/.
Tematy, które w tytule nie będą zgodne z tytułem aukcji będą warunkowo poprawiane, lub usuwane.
Pamiętaj ! Administracja ma prawo do kasowania/nieakceptowania tematów z linkami do Allegro.
W celu zwiększenia funkcjonalności prosimy, by nowe tematy miały tytuł dokładnie taki, jaki nosi dana aukcja lub sprzęt w danym sklepie. Nie należy dopisywać pytań o inne aukcje w już istniejącym temacie- dzięki temu łatwiej będzie można szukać sprzętów w przyszłości i unikniemy dublowania tematów o tych samych sprzętach.
Strony z aukcjami Allegro dostępne są 30 dni. Potem wygasają i temat pozostaje bez odniesienia do produktu.
Żeby uniknąć problemu wygaśniętych linków prosimy o wstawianie zamiast adresu aukcji Allegro linku z serwisu http://archi.inosak.org/
(allegromat stał się płatny).
Jak to zrobić?
1. Wchodzimy na wybraną aukcję i kopiujemy jej numer: np: 34556346566454
2. Wchodzimy na stronę http://archi.inosak.org/ i wpisujemy/wklejamy numer aukcji:
3. Kopiujemy link do zarchiwizowanej aukcji:
4. Wklejamy otrzymany link do forum.
Można także wykonać prosty zrzut ekranu za pomocą programy np https://www.screenpresso.com/.
Tematy, które w tytule nie będą zgodne z tytułem aukcji będą warunkowo poprawiane, lub usuwane.
Pamiętaj ! Administracja ma prawo do kasowania/nieakceptowania tematów z linkami do Allegro.
Witam Wszystkich Bardzo Serdecznie.
Na Forum jestem nowy, jak również z produkcją alkoholu nigdy wcześniej nie miałem nic wspólnego. Od nie dawna jestem posiadaczem destylatora tego rodzaju..http://www.allegromat.pl/aukcja133167 (tak jakby dostałelm go w "spadku") na stronie jest to zdjęcie numer 2 (chodzi mi o złącza SMS).
I jako laik mam do Was kilka pytań. Otóż.
1. Jak w Waszym mniemaniu dobry jest to sprzęt?
2. Jak na nim pracować najwydajniej?
3. Czy coś tam trzeba pozmieniać? wypełnienie itp?
Dodam że już na nim pracowałem, destylowałem tylko ubiegłoroczne wina, nie miałem jeszcze wówczas alkoholomierza. Z owoców pracy mojego dziadka otrzymałem około 4 litry destylatu który chyba pachnie ładnie (dziadek nie dodaje drożdży) no a teraz szukam czasu kapkę więcej i z winami lecę dalej aby móc wszystko jeszcze raz gotować.
W sobotę nastawiłem zacier (Drożdże T3 22 litry wody i 7 kilo cukru)X2 i zupełnie nie wiem jak i kiedy to gotować...po czym poznać że to już. Na tą chwile zacier dalej pracuje. A i nie mogę w piwnicy osiągnąć większej temp jak 18 stopni. Macie Panowie jakieś rady?? Będę wdzięczny a z czasem może ja będę pomagał takim jak ja.
Pozdrawiam
Na Forum jestem nowy, jak również z produkcją alkoholu nigdy wcześniej nie miałem nic wspólnego. Od nie dawna jestem posiadaczem destylatora tego rodzaju..http://www.allegromat.pl/aukcja133167 (tak jakby dostałelm go w "spadku") na stronie jest to zdjęcie numer 2 (chodzi mi o złącza SMS).
I jako laik mam do Was kilka pytań. Otóż.
1. Jak w Waszym mniemaniu dobry jest to sprzęt?
2. Jak na nim pracować najwydajniej?
3. Czy coś tam trzeba pozmieniać? wypełnienie itp?
Dodam że już na nim pracowałem, destylowałem tylko ubiegłoroczne wina, nie miałem jeszcze wówczas alkoholomierza. Z owoców pracy mojego dziadka otrzymałem około 4 litry destylatu który chyba pachnie ładnie (dziadek nie dodaje drożdży) no a teraz szukam czasu kapkę więcej i z winami lecę dalej aby móc wszystko jeszcze raz gotować.
W sobotę nastawiłem zacier (Drożdże T3 22 litry wody i 7 kilo cukru)X2 i zupełnie nie wiem jak i kiedy to gotować...po czym poznać że to już. Na tą chwile zacier dalej pracuje. A i nie mogę w piwnicy osiągnąć większej temp jak 18 stopni. Macie Panowie jakieś rady?? Będę wdzięczny a z czasem może ja będę pomagał takim jak ja.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 mar 2013, 22:56 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytułu, lokalizacji, allegromat
Powód: Zmiana tytułu, lokalizacji, allegromat
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Rady na dobry początek i opinia Znawców
Ogólnie wszystko, o co pytasz, jest na forum...
Destylator masz pierwsza klasa, ja bym do niego dodał sondę termometru tak mniej więcej na 2/3 wysokości wypełnienia (i to dość koniecznie), wypełnienie na początek - zmywakami z Lidla no i precyzyjny zaworek igłowy na odbiorze. Warto sobie kolumnę ocieplić np. pianka do rur (taką szarą, z marketu).
Kup cukromierz i alkoholomierz. KONIECZNIE! I nie ma, że na razie spróbuję bez tego, że na początek, takie wykręty są dobre dla gimbusa, nie dla dorosłego człowieka.
Fermentację kończysz, jak cukromierz pływający w beczce z fermentującym cukrem pokaże kilka kresek mniej niż zero (jakieś -3 BLG). 18 stopni w piwnicy to bardzo optymalna temperatura, moim zdaniem, poczekasz kilka dni dłużej, ale nastaw będzie czystszy.
Dobrze byłoby tę kolumnę jeszcze podzielić, np. w stosunku 1:2 (czyli jak masz półtorej metra to na metrówkę i półmetrówkę) poprzez rozcięcie i wspawanie albo kołnierzy, albo złącza typu SMS. Wygodniej się pracuje, konserwuje i myje, można też sobie bardziej elastycznie konfigurować sprzęt pod smakówki, owocówki, czy absolut.
W perspektywie masz zrobienie grzania elektrycznego, bo gazowe to półśrodek i do tego jeszcze niezbyt bezpieczny - otwarty ogień stwarzający ryzyko pożaru (urobek jest wściekle łatwopalny), czy wręcz wybuchu w przypadku wycieku gazu.
I czytaj forum! Naprawdę dowiesz się wszystkiego.
Destylator masz pierwsza klasa, ja bym do niego dodał sondę termometru tak mniej więcej na 2/3 wysokości wypełnienia (i to dość koniecznie), wypełnienie na początek - zmywakami z Lidla no i precyzyjny zaworek igłowy na odbiorze. Warto sobie kolumnę ocieplić np. pianka do rur (taką szarą, z marketu).
Kup cukromierz i alkoholomierz. KONIECZNIE! I nie ma, że na razie spróbuję bez tego, że na początek, takie wykręty są dobre dla gimbusa, nie dla dorosłego człowieka.
Fermentację kończysz, jak cukromierz pływający w beczce z fermentującym cukrem pokaże kilka kresek mniej niż zero (jakieś -3 BLG). 18 stopni w piwnicy to bardzo optymalna temperatura, moim zdaniem, poczekasz kilka dni dłużej, ale nastaw będzie czystszy.
Dobrze byłoby tę kolumnę jeszcze podzielić, np. w stosunku 1:2 (czyli jak masz półtorej metra to na metrówkę i półmetrówkę) poprzez rozcięcie i wspawanie albo kołnierzy, albo złącza typu SMS. Wygodniej się pracuje, konserwuje i myje, można też sobie bardziej elastycznie konfigurować sprzęt pod smakówki, owocówki, czy absolut.
W perspektywie masz zrobienie grzania elektrycznego, bo gazowe to półśrodek i do tego jeszcze niezbyt bezpieczny - otwarty ogień stwarzający ryzyko pożaru (urobek jest wściekle łatwopalny), czy wręcz wybuchu w przypadku wycieku gazu.
I czytaj forum! Naprawdę dowiesz się wszystkiego.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Re: Rady na dobry początek i opinia Znawców
Ok dostosuję się do rad dodam jeszcze że grzanie elektryczne już tam jest (grzałka 2000W bez możliwości regulacji( zagotowanie 25 litrów zajmuje około 70 minut.)) A jutro uderzam do sklepu po osprzęt i oczywiście napisze co i jak. Śliczne dzięki
pozdrawiam i będę dokładnie czytał Forum sorki...
pozdrawiam i będę dokładnie czytał Forum sorki...
Re: Destylator , Bimber , AAbratek , Spirytus 96%
Witam.
Miałem napisać co wyszło z moich nastawów ale niestety obie butle stoją jak stały, bo tylko jedna z nich się ładnie wyklarowała a druga pracuje (przeniosłem ją nawet bliżej pieca żeby ten proces przyspieszyć bo w sobotę chcę psocić). A w ubiegłą sobotę destylowałem tylko resztę wina która została z ubiegłego roku i cóż po drugim gotowaniu rewelacja. Tylko muszę sobie sprawić nowy "lepszy" alkoholomierz bo obecny pokazuje po za skalą i to dość sporo.
Co do moich cukrówek boję się, że destylat będzie śmierdział drożdżami. Wyposażyłem się w węgiel aktywny tylko nie wiem jak go użyć. Czy przy każdej destylacji czy przy ostatniej?? będę wdzięczny za rady.
PZDR
Miałem napisać co wyszło z moich nastawów ale niestety obie butle stoją jak stały, bo tylko jedna z nich się ładnie wyklarowała a druga pracuje (przeniosłem ją nawet bliżej pieca żeby ten proces przyspieszyć bo w sobotę chcę psocić). A w ubiegłą sobotę destylowałem tylko resztę wina która została z ubiegłego roku i cóż po drugim gotowaniu rewelacja. Tylko muszę sobie sprawić nowy "lepszy" alkoholomierz bo obecny pokazuje po za skalą i to dość sporo.
Co do moich cukrówek boję się, że destylat będzie śmierdział drożdżami. Wyposażyłem się w węgiel aktywny tylko nie wiem jak go użyć. Czy przy każdej destylacji czy przy ostatniej?? będę wdzięczny za rady.
PZDR
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Destylator , Bimber , AAbratek , Spirytus 96%
Grzałka też przyda się większa bo ta 2000 wat jest za mała aby pracować tuż pod progiem zalania, jeśli jako wypełnienie bedą zmywaki. Do sprężynek też chyba będzie mało pomyśl o takiej 1,4 i 2 kw oraz regulator - spisuje się świetnie.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF