PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Tu możecie pisać posty, które mają wymiar bardziej filozoficzny niż teoretyczny na temat alkoholu wytwarzanego w domu...

Autor tematu
chalice
30
Posty: 31
Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 00:45
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: chalice »

Witam
Ktoś mi zarzuci, że może nieistotne pytanie, ale pytam z ciekawości.
Skoro zacier ok. 20blg jest gęstszy od wody a więc również i cięższy, a po fermentacji do postaci wytrawnej staje się kilkunastoprocentowym alkoholem, a więc płynem lżejszym od wody, nie zmieniając objętości, to jak nic traci na wadze o ciężar CO2 które wyjeżdża przez rurkę?
Czy da się coś takiego zarejestrować np. na wadze łazienkowej? Próbował ktoś? Zważywszy na to że 1L wody waży ok. 1 kg to w baniaku 10L nastawu różnica przed i po fermentacji na oko bez liczenia da się zarejestrować na średnio precyzyjnej wadze łazienkowej i będzie to ok. 1 kg może więcej…
Co myślicie?
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: mtx »

Spróbuj, zważ nastaw przed i po fermentacji i nas poinformuj o wynikach :D

major
250
Posty: 277
Rejestracja: czwartek, 16 lut 2012, 20:16
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: major »

Ważenie przed i po nie jest aż tak ciekawe. Fajnie byłoby zastąpić ballingomierz pomiarem opartym na jakichś czujnikach nacisku. Genialna sprawa do badania dynamiki fermentacji, automatycznego nadzoru itd.

Tak, wiem - to jest zastępowanie pływaka za 10 zł elektronicznymi gadżetami...

Co do samego pytania - nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale skoro CO2 ucieka, to faktycznie masa nastawu musi maleć.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: lesgo58 »

chalice pisze:...Co myślicie?
Ano zastanawiamy się tak z ciekawości do czego ta informacja może być przydatna?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: Zygmunt »

Fajnie byłoby zastąpić ballingomierz pomiarem opartym na jakichś czujnikach nacisku. Genialna sprawa do badania dynamiki fermentacji, automatycznego nadzoru itd.
http://www.kickstarter.com/projects/par ... hydrometer
Skoro zacier ok. 20blg jest gęstszy od wody a więc również i cięższy, a po fermentacji do postaci wytrawnej staje się kilkunastoprocentowym alkoholem, a więc płynem lżejszym od wody, nie zmieniając objętości, to jak nic traci na wadze o ciężar CO2 które wyjeżdża przez rurkę?
Można to w przybliżeniu policzyć korzystając z równania fermentacji.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: Zbyszek T »

25 BLG to jest gęstość około 1,1 g/ml
0 BLG to jest gęstość 1,0 g/ml.
Czyli po odfermentowaniu z 25 BLG do 0 BLG zacier odchudza się o około 10% wagi :D
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 mar 2013, 19:37 przez Zbyszek T, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: lesgo58 »

Myślisz, że CO2 tyle waży? Bo to jedyny składnik, który opuszcza baniak?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: Zbyszek T »

Dokładnie. 1m3 CO2 waży około 2kg.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: lesgo58 »

Kurde - człowiek całe życie się uczy... :D
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

majonesse
100
Posty: 113
Rejestracja: wtorek, 19 mar 2013, 08:07
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lübeck, Niemcy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: majonesse »

Oczywiście ze traci na wadze / masie/ ---- po przez parowanie.
Tez może stracić na wadze po przez nieszczelność naczynia.
Poczytaj prawo zachowania masy.
Sam proces fermentacji jest reakcją egzotermiczną, teoretycznie można się ogrzać :P
Pozdrawiam
Mariusz

Autor tematu
chalice
30
Posty: 31
Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 00:45
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: chalice »

No tak temat może nie należy do użytecznych z praktycznego punktu widzenia. To takie luźne pytanie, ale mimo wszystko zważę i powiadomię o wynikach gdy nastawię najbliższe winko... :)

arkadiuszcz
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 1 mar 2012, 23:55
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: arkadiuszcz »

W czasie fermentacji 2kg cukru zamienia się w +-1l etanolu, który waży 0,79kg, część wagi odlatuje z co2, i powstaje energia cieplna, która też z czegoś się bierze.
Ciekawe ile cukru zamieniane jest na fuzle itp, a ile znika w niewyjaśnionych okolicznościach.
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: panta_rei »

Należałoby w wynikach wziąć pod uwagę też masę osadu, to też nie jest tak mało, a namnażające się drożdże powstały ze składników nastawu.
Pozdrawiam, Sławomir

neopsotnik
30
Posty: 42
Rejestracja: piątek, 21 gru 2012, 12:32
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: neopsotnik »

arkadiuszcz pisze:... i powstaje energia cieplna, która też z czegoś się bierze..
Energia cieplna jest efektem reakcji chemicznych. Masa z tego powodu się nie zmieni, to nie są reakcje jądrowe. Swoja droga, oprócz dwutlenku węgla z nastawu ubędzie także trochę wody w wyniku parowania. Ciekawe w jakim stopniu zafaszuje to wyniki ewentualnych pomiarów?

Andrzej77
50
Posty: 73
Rejestracja: piątek, 3 cze 2011, 08:04
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: Andrzej77 »

Boże, gdyby chciało Ci się coś dla mnie zrobić, spraw, aby takie problemy były moimi jedynymi problemami. I przy okazji spraw, abym miał w sobie na tyle chęci, ambicji i ciekawości, żeby chcieć dowiedzieć się o wynikach tego, jakże emocjonującego eksperymentu, wszak nieocenioną jest wiedza, jak mocno naciska na podłogę beczka z nastawem :mrgreen:
Dobrze i tanio nie będzie szybko.
Dobrze i szybko nie będzie tanio.
Szybko i tanio nie będzie dobrze.
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: Chlniencie »

Nawet, gdyby powstający dwutlenek węgla był przechowywany w jakimś pojemniku, a cały układ byłby idealnie szczelny, to i tak w wyniku reakcji nastąpi zmiana jego masy - oczywiście tak mała, że nie można jej zmierzyć. Podczas reakcji chemicznych, podobnie jak w przemianach jądrowych, następuje zamiana części masy substratów na energię zgodnie ze wzorem Einsteina E=mc^2. Jednak prędkość światła c jest tak duża, że do wytworzenia ciepła wydzielanego podczas fermentacji wystarczy bardzo mała część masy substratów, dlatego w przybliżeniu pozostaje ona stała (zasada zachowania masy).
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: rozrywek »

Przepraszam, ale na wadze łazienkowej można sprawdzić czy ktoś jest gruby albo chudy. Tyle w dokładności wag łazienkowych.
BLG spada więc zmienia się masa tak? Niby logiczne, ale zarazem bezsensowne. Rozkłada się cukier tworząc alko, to wiemy. Ale nie wiemy czy drożdże chodzą do kibelka tak jak my i czy robią kupkę. A może kupką jest alkohol? I ile z tego ucieka wraz z dwutlenkiem węgla, nie wiemy.
Nie bardzo widzę sens, szczególnie że w tytule tematu występuje zapytanie o zacier, a cukru się raczej nie zaciera.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: Lootzek »

rozrywek pisze:BLG spada więc zmienia się masa tak? Niby logiczne, ale zarazem bezsensowne.
Blg to jednostka gęstości a nie masy.

Tak jak zauważył kolega Chlniecie: Masa początkowa nastawu/zacieru (bez znaczenia) = masa nastawu po fermentacji plus masa dwutlenku węgla który uszedł do atmosfery. Nic nie znika ;) tzn. znika pozornie właśnie pod postacią CO2 bo ten jest usuwany poza układ, ale reszta masy zostaje w pojemniku, tylko pod innymi postaciami.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: wawaldek11 »

Ktoś z forum mierzył ilości CO2 przy fermentacji kiszonek z kukurydzy i chyba z samej kuku też, używając do tego gazomierza. Znając objętość wydalonego gazu można policzyć jego wagę. Należałoby również przy ubytkach uwzględnić odparowanie wody z nastawu.
Ale to jest wg mnie dzielenie włosa na szesnaście ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

magius
200
Posty: 202
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 18:46
Krótko o sobie: Mały, pokręcony...
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: magius »

Tutaj jest podobne doświadczenie, jednak na cukrówce a nie na zacierze, tak jak temat opisuje, chociaż tak i tak drożdże finalnie cukier wpierdzielają:
http://alkohole-domowe.com/forum/fermen ... 12591.html
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: Chlniencie »

Zastanawia mnie, jaka moc mechaniczna wydziela się w wyniku fermentacji. Dwutlenek węgla jest pod ciśnieniem większym niż atmosferyczne, dzięki czemu może wykonywać pracę, jak chociażby cykliczne podnoszenie wody w rurce fermentacyjnej (może to być nawet praca użyteczna - sygnalizacja dźwiękowa właściwie zachodzącego procesu). Całkowitą moc (łącznie z bezpośrednio wydzielanym ciepłem) w danym czasie można łatwo obliczyć, mierząc zużycie cukru i korzystając z entalpii reakcji fermentacji. Ale jak zbadać moc sprężonego CO2? Próbowałem wyprowadzić wzór, korzystając z częstotliwości bulkania, masy wody w rurce i przesunięcia jej środka ciężkości w górę tuż przed uwolnieniem się pęcherzyka gazu, ale mam wątpliwości, czy wynik nie byłby zaniżony. Może wydobywający się dwutlenek węgla, choć wykonał już pracę podnosząc wodę w rurce, nie stracił jeszcze całej energii?
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: k.kolumb »

Ostatnio fermentowało u mnie piwo. Nic szczególnego, Pale Ale. Temperatura 20 stopni, czyli piwnica, a na zewnątrz upały. Fermentator zakryty, lekko dociśnięty. No i z 23 litrów zrobiło się 21 w 2 tygodnie. Czyli pi razy oko 2 kilo w atmosferę poszło.
Pardon, do aniołów. Zawsze przy fermentacji jest ubytek masy, objętości. Na temat procentów nie mam zdania, zagadnienie niemierzalne, chyba alkohol powinien szybciej wiatrować niż woda.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.

ufik666
50
Posty: 60
Rejestracja: piątek, 14 mar 2014, 21:06
Podziękował: 1 raz
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: ufik666 »

Zacier tracił na wadzę gdy żył jeszcze mój dziadek

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?

Post autor: michal278 »

Byl taki projekt na forum winnym, waga podłączona na stałe. Można śledzić procent odfermentowania używając wagi.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bimbrownia”