PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
-
Autor tematu - Posty: 31
- Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 00:45
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam
Ktoś mi zarzuci, że może nieistotne pytanie, ale pytam z ciekawości.
Skoro zacier ok. 20blg jest gęstszy od wody a więc również i cięższy, a po fermentacji do postaci wytrawnej staje się kilkunastoprocentowym alkoholem, a więc płynem lżejszym od wody, nie zmieniając objętości, to jak nic traci na wadze o ciężar CO2 które wyjeżdża przez rurkę?
Czy da się coś takiego zarejestrować np. na wadze łazienkowej? Próbował ktoś? Zważywszy na to że 1L wody waży ok. 1 kg to w baniaku 10L nastawu różnica przed i po fermentacji na oko bez liczenia da się zarejestrować na średnio precyzyjnej wadze łazienkowej i będzie to ok. 1 kg może więcej…
Co myślicie?
Ktoś mi zarzuci, że może nieistotne pytanie, ale pytam z ciekawości.
Skoro zacier ok. 20blg jest gęstszy od wody a więc również i cięższy, a po fermentacji do postaci wytrawnej staje się kilkunastoprocentowym alkoholem, a więc płynem lżejszym od wody, nie zmieniając objętości, to jak nic traci na wadze o ciężar CO2 które wyjeżdża przez rurkę?
Czy da się coś takiego zarejestrować np. na wadze łazienkowej? Próbował ktoś? Zważywszy na to że 1L wody waży ok. 1 kg to w baniaku 10L nastawu różnica przed i po fermentacji na oko bez liczenia da się zarejestrować na średnio precyzyjnej wadze łazienkowej i będzie to ok. 1 kg może więcej…
Co myślicie?
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
Ważenie przed i po nie jest aż tak ciekawe. Fajnie byłoby zastąpić ballingomierz pomiarem opartym na jakichś czujnikach nacisku. Genialna sprawa do badania dynamiki fermentacji, automatycznego nadzoru itd.
Tak, wiem - to jest zastępowanie pływaka za 10 zł elektronicznymi gadżetami...
Co do samego pytania - nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale skoro CO2 ucieka, to faktycznie masa nastawu musi maleć.
Tak, wiem - to jest zastępowanie pływaka za 10 zł elektronicznymi gadżetami...
Co do samego pytania - nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale skoro CO2 ucieka, to faktycznie masa nastawu musi maleć.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
Ano zastanawiamy się tak z ciekawości do czego ta informacja może być przydatna?chalice pisze:...Co myślicie?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
http://www.kickstarter.com/projects/par ... hydrometerFajnie byłoby zastąpić ballingomierz pomiarem opartym na jakichś czujnikach nacisku. Genialna sprawa do badania dynamiki fermentacji, automatycznego nadzoru itd.
Można to w przybliżeniu policzyć korzystając z równania fermentacji.Skoro zacier ok. 20blg jest gęstszy od wody a więc również i cięższy, a po fermentacji do postaci wytrawnej staje się kilkunastoprocentowym alkoholem, a więc płynem lżejszym od wody, nie zmieniając objętości, to jak nic traci na wadze o ciężar CO2 które wyjeżdża przez rurkę?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 248
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
25 BLG to jest gęstość około 1,1 g/ml
0 BLG to jest gęstość 1,0 g/ml.
Czyli po odfermentowaniu z 25 BLG do 0 BLG zacier odchudza się o około 10% wagi
0 BLG to jest gęstość 1,0 g/ml.
Czyli po odfermentowaniu z 25 BLG do 0 BLG zacier odchudza się o około 10% wagi
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 mar 2013, 19:37 przez Zbyszek T, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
Myślisz, że CO2 tyle waży? Bo to jedyny składnik, który opuszcza baniak?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
Kurde - człowiek całe życie się uczy...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 113
- Rejestracja: wtorek, 19 mar 2013, 08:07
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lübeck, Niemcy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
Oczywiście ze traci na wadze / masie/ ---- po przez parowanie.
Tez może stracić na wadze po przez nieszczelność naczynia.
Poczytaj prawo zachowania masy.
Sam proces fermentacji jest reakcją egzotermiczną, teoretycznie można się ogrzać
Pozdrawiam
Mariusz
Tez może stracić na wadze po przez nieszczelność naczynia.
Poczytaj prawo zachowania masy.
Sam proces fermentacji jest reakcją egzotermiczną, teoretycznie można się ogrzać
Pozdrawiam
Mariusz
-
- Posty: 74
- Rejestracja: czwartek, 1 mar 2012, 23:55
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
W czasie fermentacji 2kg cukru zamienia się w +-1l etanolu, który waży 0,79kg, część wagi odlatuje z co2, i powstaje energia cieplna, która też z czegoś się bierze.
Ciekawe ile cukru zamieniane jest na fuzle itp, a ile znika w niewyjaśnionych okolicznościach.
Ciekawe ile cukru zamieniane jest na fuzle itp, a ile znika w niewyjaśnionych okolicznościach.
-
- Posty: 42
- Rejestracja: piątek, 21 gru 2012, 12:32
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
Energia cieplna jest efektem reakcji chemicznych. Masa z tego powodu się nie zmieni, to nie są reakcje jądrowe. Swoja droga, oprócz dwutlenku węgla z nastawu ubędzie także trochę wody w wyniku parowania. Ciekawe w jakim stopniu zafaszuje to wyniki ewentualnych pomiarów?arkadiuszcz pisze:... i powstaje energia cieplna, która też z czegoś się bierze..
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
Boże, gdyby chciało Ci się coś dla mnie zrobić, spraw, aby takie problemy były moimi jedynymi problemami. I przy okazji spraw, abym miał w sobie na tyle chęci, ambicji i ciekawości, żeby chcieć dowiedzieć się o wynikach tego, jakże emocjonującego eksperymentu, wszak nieocenioną jest wiedza, jak mocno naciska na podłogę beczka z nastawem
Dobrze i tanio nie będzie szybko.
Dobrze i szybko nie będzie tanio.
Szybko i tanio nie będzie dobrze.
Dobrze i szybko nie będzie tanio.
Szybko i tanio nie będzie dobrze.
-
- Posty: 74
- Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
- Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
Nawet, gdyby powstający dwutlenek węgla był przechowywany w jakimś pojemniku, a cały układ byłby idealnie szczelny, to i tak w wyniku reakcji nastąpi zmiana jego masy - oczywiście tak mała, że nie można jej zmierzyć. Podczas reakcji chemicznych, podobnie jak w przemianach jądrowych, następuje zamiana części masy substratów na energię zgodnie ze wzorem Einsteina E=mc^2. Jednak prędkość światła c jest tak duża, że do wytworzenia ciepła wydzielanego podczas fermentacji wystarczy bardzo mała część masy substratów, dlatego w przybliżeniu pozostaje ona stała (zasada zachowania masy).
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Suwerenność nam odbiera!
-
- Posty: 4904
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
Przepraszam, ale na wadze łazienkowej można sprawdzić czy ktoś jest gruby albo chudy. Tyle w dokładności wag łazienkowych.
BLG spada więc zmienia się masa tak? Niby logiczne, ale zarazem bezsensowne. Rozkłada się cukier tworząc alko, to wiemy. Ale nie wiemy czy drożdże chodzą do kibelka tak jak my i czy robią kupkę. A może kupką jest alkohol? I ile z tego ucieka wraz z dwutlenkiem węgla, nie wiemy.
Nie bardzo widzę sens, szczególnie że w tytule tematu występuje zapytanie o zacier, a cukru się raczej nie zaciera.
BLG spada więc zmienia się masa tak? Niby logiczne, ale zarazem bezsensowne. Rozkłada się cukier tworząc alko, to wiemy. Ale nie wiemy czy drożdże chodzą do kibelka tak jak my i czy robią kupkę. A może kupką jest alkohol? I ile z tego ucieka wraz z dwutlenkiem węgla, nie wiemy.
Nie bardzo widzę sens, szczególnie że w tytule tematu występuje zapytanie o zacier, a cukru się raczej nie zaciera.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
Tak jak zauważył kolega Chlniecie: Masa początkowa nastawu/zacieru (bez znaczenia) = masa nastawu po fermentacji plus masa dwutlenku węgla który uszedł do atmosfery. Nic nie znika tzn. znika pozornie właśnie pod postacią CO2 bo ten jest usuwany poza układ, ale reszta masy zostaje w pojemniku, tylko pod innymi postaciami.
Blg to jednostka gęstości a nie masy.rozrywek pisze:BLG spada więc zmienia się masa tak? Niby logiczne, ale zarazem bezsensowne.
Tak jak zauważył kolega Chlniecie: Masa początkowa nastawu/zacieru (bez znaczenia) = masa nastawu po fermentacji plus masa dwutlenku węgla który uszedł do atmosfery. Nic nie znika tzn. znika pozornie właśnie pod postacią CO2 bo ten jest usuwany poza układ, ale reszta masy zostaje w pojemniku, tylko pod innymi postaciami.
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
Ktoś z forum mierzył ilości CO2 przy fermentacji kiszonek z kukurydzy i chyba z samej kuku też, używając do tego gazomierza. Znając objętość wydalonego gazu można policzyć jego wagę. Należałoby również przy ubytkach uwzględnić odparowanie wody z nastawu.
Ale to jest wg mnie dzielenie włosa na szesnaście
Ale to jest wg mnie dzielenie włosa na szesnaście
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 202
- Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 18:46
- Krótko o sobie: Mały, pokręcony...
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
Tutaj jest podobne doświadczenie, jednak na cukrówce a nie na zacierze, tak jak temat opisuje, chociaż tak i tak drożdże finalnie cukier wpierdzielają:
http://alkohole-domowe.com/forum/fermen ... 12591.html
http://alkohole-domowe.com/forum/fermen ... 12591.html
-
- Posty: 74
- Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
- Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
Zastanawia mnie, jaka moc mechaniczna wydziela się w wyniku fermentacji. Dwutlenek węgla jest pod ciśnieniem większym niż atmosferyczne, dzięki czemu może wykonywać pracę, jak chociażby cykliczne podnoszenie wody w rurce fermentacyjnej (może to być nawet praca użyteczna - sygnalizacja dźwiękowa właściwie zachodzącego procesu). Całkowitą moc (łącznie z bezpośrednio wydzielanym ciepłem) w danym czasie można łatwo obliczyć, mierząc zużycie cukru i korzystając z entalpii reakcji fermentacji. Ale jak zbadać moc sprężonego CO2? Próbowałem wyprowadzić wzór, korzystając z częstotliwości bulkania, masy wody w rurce i przesunięcia jej środka ciężkości w górę tuż przed uwolnieniem się pęcherzyka gazu, ale mam wątpliwości, czy wynik nie byłby zaniżony. Może wydobywający się dwutlenek węgla, choć wykonał już pracę podnosząc wodę w rurce, nie stracił jeszcze całej energii?
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Suwerenność nam odbiera!
-
- Posty: 194
- Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
- Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
- Ulubiony Alkohol: Talisker
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: PYTANIE ZAGADKA, czy zacier podczas fermentacji traci na wadze?
Ostatnio fermentowało u mnie piwo. Nic szczególnego, Pale Ale. Temperatura 20 stopni, czyli piwnica, a na zewnątrz upały. Fermentator zakryty, lekko dociśnięty. No i z 23 litrów zrobiło się 21 w 2 tygodnie. Czyli pi razy oko 2 kilo w atmosferę poszło.
Pardon, do aniołów. Zawsze przy fermentacji jest ubytek masy, objętości. Na temat procentów nie mam zdania, zagadnienie niemierzalne, chyba alkohol powinien szybciej wiatrować niż woda.
Pardon, do aniołów. Zawsze przy fermentacji jest ubytek masy, objętości. Na temat procentów nie mam zdania, zagadnienie niemierzalne, chyba alkohol powinien szybciej wiatrować niż woda.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.