74 stopnie na głowicy a nie 78?
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: 74 stopnie na głowicy a nie 78?
Poczytaj forum.
Przyczyną może być termometr przekłamujący temperaturę, ciśnienie atmosferyczne danego dnia, ucieczka ciepła od termometru do metalu kolumny, skład mieszaniny w kotle, etc, etc.
Ważne, żeby temperatura była stała w czasie procesu, a czy ona będzie 74 czy 81 stopni to sprawa wtórna.
Przyczyną może być termometr przekłamujący temperaturę, ciśnienie atmosferyczne danego dnia, ucieczka ciepła od termometru do metalu kolumny, skład mieszaniny w kotle, etc, etc.
Ważne, żeby temperatura była stała w czasie procesu, a czy ona będzie 74 czy 81 stopni to sprawa wtórna.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Re: 74 stopnie na głowicy a nie 78?
Dodam że działam na destylatorze aabratek, możecie mi powiedzieć ile powinno mi nakapać z 8kg cukru?
Właśnie mi kapie i już mam 3l 82%
Właśnie mi kapie i już mam 3l 82%
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 gru 2012, 22:50 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Polskie litery
Powód: Polskie litery
-
- Posty: 41
- Rejestracja: sobota, 8 paź 2011, 00:08
- Krótko o sobie: Jestem człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: gostynin
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: 74 stopnie na głowicy a nie 78?
Echchchchch...
Napisz, co to za kolumna, czym wypełniona, jaka średnica, jaka wysokość części wypełnionej, jaką mocą grzejesz. Bo 82 % z Aabratka, to trzeba się mocno postarać. Normalnie idzie 96,5% i nie chce mniej.
Napisz, co to za kolumna, czym wypełniona, jaka średnica, jaka wysokość części wypełnionej, jaką mocą grzejesz. Bo 82 % z Aabratka, to trzeba się mocno postarać. Normalnie idzie 96,5% i nie chce mniej.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Re: 74 stopnie na głowicy a nie 78?
Szczerze mówiąc to jeszcze nigdy nie udało się ustabilizować kolumny na magiczne 78.3 st C... Być może to kwestia ciśnienia bo mieszkam na pogórzu na dość wysokiej górce więc akurat w moim przypadku gęstość powietrza może mieć znaczenie w całym procesie, w końcu to czysta chemia i fizyka U mnie ostatnio (wczoraj ) było 76.5 st C i zwykle nie przekracza 77 st C po ustabilizowaniu. Ważna jest też temperatura na wysokości 2/3 kolumny aby była zbliżona do tej ze szczytu. Jeśli w kolumnie masz ponad 80st a na szczycie normalnie siedemdziesiąt kilka stopni to za szybko odbierasz destylat, więc hipotetycznie temperatura na szczycie też może szybko wzrosnąć. I być może stąd tak mała moc. U mnie z kega 50l leci małym ciurkiem, takim jakby zaraz miało się to zamienić w kropelkowanie, grzanie gazowe średnie, raczej słabe w porównaniu do rozgrzewania nastawu. Jeśli masz "mikro tornado" na krawędzi rurki to jest zdecydowanie za szybko.
Oczywiście powodów jak koledzy napisali może być kilka, jak nie opiszesz swojego sprzętu to ciężko wróżyć w ciemno. Ja jednak stawiałbym na za szybki odbiór (z własnego doświadczenia początkującego), o ile masz co najmniej zmywaki w kolumnie i dobry termometr, ale nawet jak byłby nie wyskalowany a dokładny to stabilizując kolumnę otrzymasz 96%, chyba że jest uszkodzony to wtedy działasz na najdroższym i najwyższym pot stillu w okolicy
Oczywiście powodów jak koledzy napisali może być kilka, jak nie opiszesz swojego sprzętu to ciężko wróżyć w ciemno. Ja jednak stawiałbym na za szybki odbiór (z własnego doświadczenia początkującego), o ile masz co najmniej zmywaki w kolumnie i dobry termometr, ale nawet jak byłby nie wyskalowany a dokładny to stabilizując kolumnę otrzymasz 96%, chyba że jest uszkodzony to wtedy działasz na najdroższym i najwyższym pot stillu w okolicy
Brykniem bo odwykniem, chluśniem bo uśniem...
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: 74 stopnie na głowicy a nie 78?
Aabartek jest stworzony do odbioru powyżej tych 95%.
82% nie powinno kapać wcale.bioly110 pisze: możecie powiedzieć ile powinno mi nakapać
Coś nie doczytałeś, na CM, przy 73,5 do 74oC kapie mi 95%.bioly110 pisze: działam na destylatorze aabratek...
...Właśnie kapie i mam 82%
Aabartek jest stworzony do odbioru powyżej tych 95%.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: 74 stopnie na głowicy a nie 78?
Proponowałbym zacząć od sprawdzenia alkoholomierza, bo 82% to ani wynik pot-stillowy, ani kolumnowy.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 74
- Rejestracja: czwartek, 1 mar 2012, 23:55
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy