AJERKONIAK vel ADVOCAT
-
Autor tematu - Posty: 111
- Rejestracja: poniedziałek, 12 sty 2009, 19:28
- Krótko o sobie: Hmmmmm.
Ci co mnie znają wiedzą.
:). - Ulubiony Alkohol: Swojej produkcji. Piwo
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
- Kontakt:
Ajerkoniak
7 żółtek
1/2 kg cukru pudru
1 3/4 szkl. zimnego gotowanego mleka
1 szkl. spirytusu
wanilia
Wszystkie składniki połączyć i zmiksować.
Wychodzi 1 litr ajerkoniaku.
Ajerkoniak na 1 litr #1
8 żółtek
2 szkl. cukru
1 1/2 szkl. mleka
1 1/4 szkl. spirytusu
50 g winiaku
wanilia
Żółtka ucierać na parze z cukrem, dodać wrzące mleko oraz wanilię. Po wystudzeniu dodać spirytus i wlać do butelek
Ajerkoniak na gęsto
1/2 litra wódki
7 żółtek
1 1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki mleka zimnego
6 do 8 łyżek mleka w proszku
cukier waniliowy
Ajerkoniak pyszny - przepis Cioci Anieli
6 żółtek
1 kostka świeżego masła
2 szklanki cukru pudru
1 butelka wódki
cukier waniliowy
* żółtka ukręcić z cukrem na puch
* dodawać po jednej łyżce masła
* po otrzymaniu jednolitej masy dodawać powoli wódkę
Pozdrawiam
ZBYSZEK
7 żółtek
1/2 kg cukru pudru
1 3/4 szkl. zimnego gotowanego mleka
1 szkl. spirytusu
wanilia
Wszystkie składniki połączyć i zmiksować.
Wychodzi 1 litr ajerkoniaku.
Ajerkoniak na 1 litr #1
8 żółtek
2 szkl. cukru
1 1/2 szkl. mleka
1 1/4 szkl. spirytusu
50 g winiaku
wanilia
Żółtka ucierać na parze z cukrem, dodać wrzące mleko oraz wanilię. Po wystudzeniu dodać spirytus i wlać do butelek
Ajerkoniak na gęsto
1/2 litra wódki
7 żółtek
1 1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki mleka zimnego
6 do 8 łyżek mleka w proszku
cukier waniliowy
Ajerkoniak pyszny - przepis Cioci Anieli
6 żółtek
1 kostka świeżego masła
2 szklanki cukru pudru
1 butelka wódki
cukier waniliowy
* żółtka ukręcić z cukrem na puch
* dodawać po jednej łyżce masła
* po otrzymaniu jednolitej masy dodawać powoli wódkę
Pozdrawiam
ZBYSZEK
Re: Przepis na ADVOKAT
Ja zamiast śmietanki i cukru daje skondensowane, słodzone mleko z puszki i zwykłe mleko. Zwykłe mleko dodaje bo bez niego ajerkoniak jest za gęsty i zbyt słodki. Do tego likieru można dodać rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącego mleka kakao, kawę typu neska, lub czekoladę w proszku.
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Przepis na ADVOKAT
Panuje opinia, że najlepszy jajekkoniak otrzymamy, gdy zamiast spirytusu sklepowego użyjemy bembiru z małej, niezarejestrowanej wytwórni nektarów. I mało tego, wskazane jest używać psoty powstałej na pot still'u z "bitwy pod Grunwaldem" a zatem mocno bimbrowatej.
Czy ktoś próbował robić Advocat z takiego spirytusu?
Czy ktoś próbował robić Advocat z takiego spirytusu?
-
- Posty: 86
- Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2009, 20:47
- Ulubiony Alkohol: własne wyroby, szczególnie o posmaku owocowym
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: południe mazowsza
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Przepis na ADVOKAT
Witam!
Innego jajokoniaku nie robiłem sam jak z użyciem własnoręcznie nastawionej psoty. I to bez różnicy czy psota jest z cukrówki, cukrówki z dodatkiem owoców czy nawet owocówki.
Z przykrością stwierdzam, że żadna butelka, czy dwie po 0,5 nie wytrzymały dłużej niż 48 godzin. . .
I tu pytanie się nasuwa?
Czy ja mam silną słabą wolę
Heh...
pozdrawiam
Innego jajokoniaku nie robiłem sam jak z użyciem własnoręcznie nastawionej psoty. I to bez różnicy czy psota jest z cukrówki, cukrówki z dodatkiem owoców czy nawet owocówki.
Z przykrością stwierdzam, że żadna butelka, czy dwie po 0,5 nie wytrzymały dłużej niż 48 godzin. . .
I tu pytanie się nasuwa?
Czy ja mam silną słabą wolę
Heh...
pozdrawiam
Pozdrawiam, Piotrek
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 308
- Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 75 razy
- Kontakt:
Re: AJERKONIAK vel ADVOCAT
W związku z promocją w Biedrze nabyłem jajka po 25 groszy i postanowiłem zrobić ajerkoniak. O dziwo u Cieślaka nie było przepisu.
Na naszym forum też mało na ten temat.
Jest ten wątek Zbyszka, który podał kilka przepisów, ale nie napisał, czy są sprawdzone.
Nie ryzykowałem bo :
500g cukru w litrze ajerkoniaku to jednak przesada,
Ciocia Zbyszka, Aniela dodaje jeszcze kostkę masła
Postanowiłem nieco zmodyfikowac przepis.
Wziąłem 10 żółtek (170g)
150g cukru pudru + saszetkę cukru wanilinowego
zmieszłem to mikserem powstała puszysta emulsja.
puszka mleka zagęszczonego słodzonego 535 g (pewnie jakieś 370 ml mleka w tym 55gram cukru)
dalej miksowałem
powolutku dolałem 350 ml spirytusu 94%
wyszło gęste, dolałem 150 ml wody (lepiej mleko, ale nie miałem)
Uzyskałem 1,2 litra ajerkoniaku o mocy mniej więcej 30% .
Ma konsystencję gęstego kremu - mi to pasuje, bo ajerkoniak dodaję po 50 ml do kawy z mlekiem.
Dodatkiowo do pół litra ajerkoniaku dodałem 2 łyżki kakao - ta flaszka będzie używana jako dodatek do lodów.
Jaśli ktoś chciałby otrzymać mniej gęstszy i słabszy trunek może dodać jeszcze do 600ml mleka (wtedy ma 20% mocy).
(powyższe rozcieńczenie sprawdziłem z ajerkoniakiem kakaowym - niebo w gębie, a raptem 12 godzin od rozrobienia
Na naszym forum też mało na ten temat.
Jest ten wątek Zbyszka, który podał kilka przepisów, ale nie napisał, czy są sprawdzone.
Nie ryzykowałem bo :
500g cukru w litrze ajerkoniaku to jednak przesada,
Ciocia Zbyszka, Aniela dodaje jeszcze kostkę masła
Postanowiłem nieco zmodyfikowac przepis.
Wziąłem 10 żółtek (170g)
150g cukru pudru + saszetkę cukru wanilinowego
zmieszłem to mikserem powstała puszysta emulsja.
puszka mleka zagęszczonego słodzonego 535 g (pewnie jakieś 370 ml mleka w tym 55gram cukru)
dalej miksowałem
powolutku dolałem 350 ml spirytusu 94%
wyszło gęste, dolałem 150 ml wody (lepiej mleko, ale nie miałem)
Uzyskałem 1,2 litra ajerkoniaku o mocy mniej więcej 30% .
Ma konsystencję gęstego kremu - mi to pasuje, bo ajerkoniak dodaję po 50 ml do kawy z mlekiem.
Dodatkiowo do pół litra ajerkoniaku dodałem 2 łyżki kakao - ta flaszka będzie używana jako dodatek do lodów.
Jaśli ktoś chciałby otrzymać mniej gęstszy i słabszy trunek może dodać jeszcze do 600ml mleka (wtedy ma 20% mocy).
(powyższe rozcieńczenie sprawdziłem z ajerkoniakiem kakaowym - niebo w gębie, a raptem 12 godzin od rozrobienia
Ostatnio zmieniony sobota, 24 lut 2024, 23:04 przez robert.michal, łącznie zmieniany 2 razy.
KALKULATOR NALEWKOWY : https://nalewkidomowe.com
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: AJERKONIAK vel ADVOCAT
Jakiś czas temu popełniłem taki trunek dla Żonki wg przepisu znajomej:
Przepis na ajerkoniak z białą czekoladą,
składniki:
6 żółtek,
1 szklanka cukru,
1 biała czekolada,
500 g (opakowanie) niesłodzonego mleka skondensowanego,
150 ml spirytusu.
Żółtka miksuję z cukrem na białą masę (trzeba długo miksować), w międzyczasie białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Pod koniec ucierania żółtek dolewam czekoladę i miksuję do połączenia składników. Dolewam mleko w 2-3 partiach, miksuję do połączenia. Na koniec dolewam pomalutku spirytus, miksuję do połączenia składników. Koniec.
Oryginalny przepis zakładał dodanie 250 ml spirytusu, zmniejszyłam tę ilość, bo wydawał mi się za mocny.
Jak trunek po kilku dniach bardzo zgęstnieje, zawsze można ogrzać butelkę w kąpieli wodnej, przelać ajerkoniak do miski i dodać np. pół szklanki zwykłego mleka 3,2%. Jeżeli ajerkoniak wg powyższego przepisu zawsze gęstnieje to mleko można dodać już na pierwszym etapie.
Do tego Ajerkoniaku można dodać ziarenka wanilii lub pastę waniliową a nawet kawę lub kakao.
Biała czekolada tabliczka 100 g, pastę kupuję w małych tubkach w Intermarche, czasami w Lidlu (to są ziarenka wanilii zanurzone w syropie)
Chyba trochę zmodyfikuję przepis w części z czekoladą: do ogrzewanej czekolady dodam od razu część mleka, bo jak wystygnie, to znowu zrobi się twarda. I z % poeksperymentuję bo Żonka nie przepada za %, a trzeba je dać dla bezpieczeństwa mikrobiologicznego :lach
Przepis na ajerkoniak z białą czekoladą,
składniki:
6 żółtek,
1 szklanka cukru,
1 biała czekolada,
500 g (opakowanie) niesłodzonego mleka skondensowanego,
150 ml spirytusu.
Żółtka miksuję z cukrem na białą masę (trzeba długo miksować), w międzyczasie białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Pod koniec ucierania żółtek dolewam czekoladę i miksuję do połączenia składników. Dolewam mleko w 2-3 partiach, miksuję do połączenia. Na koniec dolewam pomalutku spirytus, miksuję do połączenia składników. Koniec.
Oryginalny przepis zakładał dodanie 250 ml spirytusu, zmniejszyłam tę ilość, bo wydawał mi się za mocny.
Jak trunek po kilku dniach bardzo zgęstnieje, zawsze można ogrzać butelkę w kąpieli wodnej, przelać ajerkoniak do miski i dodać np. pół szklanki zwykłego mleka 3,2%. Jeżeli ajerkoniak wg powyższego przepisu zawsze gęstnieje to mleko można dodać już na pierwszym etapie.
Do tego Ajerkoniaku można dodać ziarenka wanilii lub pastę waniliową a nawet kawę lub kakao.
Biała czekolada tabliczka 100 g, pastę kupuję w małych tubkach w Intermarche, czasami w Lidlu (to są ziarenka wanilii zanurzone w syropie)
Chyba trochę zmodyfikuję przepis w części z czekoladą: do ogrzewanej czekolady dodam od razu część mleka, bo jak wystygnie, to znowu zrobi się twarda. I z % poeksperymentuję bo Żonka nie przepada za %, a trzeba je dać dla bezpieczeństwa mikrobiologicznego :lach
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1183
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: AJERKONIAK vel ADVOCAT
Tę masę krówkową udało mi się kupić kilkakrotnie w sklepie z logiem: Zapewniam, ta puszka robi robotę!
Oto przepis:
10 żółtek
1,5 szklanki cukru pudru
1 puszka masy krówkowej o smaku advocata
0,4 l wódki lub więcej, w zależności od mocy jaka ma być.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę w misce. Dodawać porcjami masę krówkową i mieszać mikserem ręcznym. Następnie dodać wybrany alkohol cienkim strumieniem i niezbyt szybko mieszać całość. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyjdzie ok 1 litra advokata. Na początku będzie więcej, po odstaniu ubędzie znacznie.
Nadaje się do spożycia prawie od razu, ale lepiej poczekać tydzień by wszystko przegryzło się.
Jako, że o wersji z tą masą krówkową o smaku advokata nikt nie wspomniał, pozwolę sobie umieścić swój przepis.
Tę masę krówkową udało mi się kupić kilkakrotnie w sklepie z logiem: Zapewniam, ta puszka robi robotę!
Oto przepis:
10 żółtek
1,5 szklanki cukru pudru
1 puszka masy krówkowej o smaku advocata
0,4 l wódki lub więcej, w zależności od mocy jaka ma być.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę w misce. Dodawać porcjami masę krówkową i mieszać mikserem ręcznym. Następnie dodać wybrany alkohol cienkim strumieniem i niezbyt szybko mieszać całość. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyjdzie ok 1 litra advokata. Na początku będzie więcej, po odstaniu ubędzie znacznie.
Nadaje się do spożycia prawie od razu, ale lepiej poczekać tydzień by wszystko przegryzło się.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 134
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2017, 21:37
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: AJERKONIAK vel ADVOCAT
Ja też robię u mnie wygląda to tak
20 żółtek ale tylko od swoich kur bo na sklepowych to szkoda robić nie ma smaku i koloru
0,5l śmietana 30%
0,5l śmietana 12%
0,5l spirytus 96%
szklanka cukru
2 opakowania cukru waniliowego.
Jaja z cukrem ucieram 10min, dodaję śmietanę i mieszam 5 min. Mieszam 10min powoli wlewając spiryt. Oczywiście wszystko w lidlomiksie
20 żółtek ale tylko od swoich kur bo na sklepowych to szkoda robić nie ma smaku i koloru
0,5l śmietana 30%
0,5l śmietana 12%
0,5l spirytus 96%
szklanka cukru
2 opakowania cukru waniliowego.
Jaja z cukrem ucieram 10min, dodaję śmietanę i mieszam 5 min. Mieszam 10min powoli wlewając spiryt. Oczywiście wszystko w lidlomiksie
-
- Posty: 308
- Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 75 razy
- Kontakt:
Re: AJERKONIAK vel ADVOCAT
Od wczoraj strasznie zgęstniało, bedę musiał rozcieńczyć mlekiem , na szczęście mam "zapas mocy".
Dziś zrobiłem do kompletu kokosanki z białek które zostały. Przepis jest prostacki i polega na odpowiednim zmieszaniu trzech składników ( białka, cukier, wiórki kokosowe) i upieczeniu.
Dziś zrobiłem do kompletu kokosanki z białek które zostały. Przepis jest prostacki i polega na odpowiednim zmieszaniu trzech składników ( białka, cukier, wiórki kokosowe) i upieczeniu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
KALKULATOR NALEWKOWY : https://nalewkidomowe.com
-
- Posty: 630
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 181 razy
- Otrzymał podziękowanie: 119 razy
Re: AJERKONIAK vel ADVOCAT
U mnie na stronie 363 przepis nr 239. O wdzięcznej nazwie krem jajowy. Różni się od powyższych dodatkiem koniaku i nalewu waniliowego.
Nie wiem, jakie masz wydanie Cieślaka.
U mnie na stronie 363 przepis nr 239. O wdzięcznej nazwie krem jajowy. Różni się od powyższych dodatkiem koniaku i nalewu waniliowego.
-
- Posty: 308
- Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 75 razy
- Kontakt:
Re: AJERKONIAK vel ADVOCAT
Otwartą sprawą dla mnie jest, czy tak znaczna ilość cukru (35-45%) jest wymagana pod kątem właściwości konserwujących. Czy jednak minimum 20% stężenia spirytusu załatwi sprawę, a cukru można dać połowę.
Na wszelki wypadek flaszki wsadziłem do lodówki i dziś już kilka razy sprawdziłem, czy się nie zepsuło.
za dużo internetów i takie skutki. No u mnie przepis się trochę skomplikował . Żona wykorzystała, że ręce miałem zajęte miksowaniem białka z cukrem i zmieszała wiórki z rozgrzanym masłem twierdząc, że to podbije smak i zmiękczy wiórki. W planach miała jeszcze sok z cytryny, makę ziemniaczaną. Było nerwowo.....
Faktycznie teraz znalazłem: wydanie IX strona 377HeniekStarr pisze: ↑niedziela, 25 lut 2024, 21:55 Nie wiem, jakie masz wydanie Cieślaka.
U mnie na stronie 363 przepis nr 239. O wdzięcznej nazwie krem jajowy. Różni się od powyższych dodatkiem koniaku i nalewu waniliowego.
Otwartą sprawą dla mnie jest, czy tak znaczna ilość cukru (35-45%) jest wymagana pod kątem właściwości konserwujących. Czy jednak minimum 20% stężenia spirytusu załatwi sprawę, a cukru można dać połowę.
Na wszelki wypadek flaszki wsadziłem do lodówki i dziś już kilka razy sprawdziłem, czy się nie zepsuło.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
KALKULATOR NALEWKOWY : https://nalewkidomowe.com
-
- Posty: 4911
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: AJERKONIAK vel ADVOCAT
Na początek w formie żartu.
Jak Ruscy robią Ajerkoniak?
Piją samogon trzymając się za jajka.
Mój przepis prosty jest.
5 żółtek. Puszka niesłodzonego mleka skondensowanego. Spirytus. Cukieru szklanka.
Tak aby uzyskać 25 procent. Wanilia. Ja daję.
Najważniejszy jest początek. Aby żółtka z cukrem ucierać i nie przestawać. Czy miksować.
Potem dodawać resztę. Stać mieszać zwykłym mikserem. Potem spiryt.
Ja mleko skondesowane gotuję wcześniej.
Jak Ruscy robią Ajerkoniak?
Piją samogon trzymając się za jajka.
Mój przepis prosty jest.
5 żółtek. Puszka niesłodzonego mleka skondensowanego. Spirytus. Cukieru szklanka.
Tak aby uzyskać 25 procent. Wanilia. Ja daję.
Najważniejszy jest początek. Aby żółtka z cukrem ucierać i nie przestawać. Czy miksować.
Potem dodawać resztę. Stać mieszać zwykłym mikserem. Potem spiryt.
Ja mleko skondesowane gotuję wcześniej.