Problem z klarowaniem superklarem
Witam wszystkich Forumowiczow.
Chcialem poprosic o pomoc w sprawie klarowania.
Po fermentacji BLG - 3 zostawilem na dwa dni nastaw
po czym zlalem go do drugiej beczki. Warstwa drozdzy zostala na dnie.
Potraktowalem to wszystko superklarem i nadal metne. Czy cos robie nie tak?
Nastaw cukrowy 100 l. Drozdze Vodka T Star. Temperatura pomieszczenia w czasie fermentacji 20 oC. W czasie klarowania 10 -11 oC
Z poprzednim takim samym nastawem mialem ten sam problem dopiero drugie klarowanie betonitem troche pomoglo. Niestety nie byl to ideal. Po puszczeniu na rurki (kolumna + filtr z weglem aktywnym) zostal zapach bimberku. Czy mam to "przepuscic" drugi i trzeci raz , zeby uzyskac produkt koncowy klasy LUX?
Bardzo prosze o pomoc w w/w sprawie.
Z powazaniem
snoopy25
MOD Możesz to jeszcze poprawić używając opcji 'edytuj,' poza tym czy poczekalnia pytań to dobre miejsce na temat, który dotyczy klarowania nastawów?
Chcialem poprosic o pomoc w sprawie klarowania.
Po fermentacji BLG - 3 zostawilem na dwa dni nastaw
po czym zlalem go do drugiej beczki. Warstwa drozdzy zostala na dnie.
Potraktowalem to wszystko superklarem i nadal metne. Czy cos robie nie tak?
Nastaw cukrowy 100 l. Drozdze Vodka T Star. Temperatura pomieszczenia w czasie fermentacji 20 oC. W czasie klarowania 10 -11 oC
Z poprzednim takim samym nastawem mialem ten sam problem dopiero drugie klarowanie betonitem troche pomoglo. Niestety nie byl to ideal. Po puszczeniu na rurki (kolumna + filtr z weglem aktywnym) zostal zapach bimberku. Czy mam to "przepuscic" drugi i trzeci raz , zeby uzyskac produkt koncowy klasy LUX?
Bardzo prosze o pomoc w w/w sprawie.
Z powazaniem
snoopy25
MOD Możesz to jeszcze poprawić używając opcji 'edytuj,' poza tym czy poczekalnia pytań to dobre miejsce na temat, który dotyczy klarowania nastawów?
-
- Posty: 244
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
- Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Problem z klarowaniem superklarem
Dałeś Superklar 24 H Spiritferm ?
Ile paczek ?
Ile paczek ?
Ja to zrozumiałem tak jak byś miał filtr węglowy na wyjściu destylatu z kolumny. Jeśli tak to źle. Destylat musi być zimny aby przepuścić go przez węgiel.Po puszczeniu na rurki (kolumna + filtr z weglem aktywnym) zostal zapach bimberku.
Pozdrawiam szeyker89
Re: Problem z klarowaniem superklarem
Dałem cztery opakowania superklaru. A filtr węglowy jest za chłodnicą końcową. Destylat dostarczany do filtra węglowego jest chłodny.
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 sty 2013, 19:56 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Polskie litery
Powód: Polskie litery
Re: Problem z klarowaniem superklarem
Ale pamiętaj o tym, że destylat podawany na filtr węglowy, oprócz tego, że musi być zimny to musi być też rozcięczony wodą, nie uzyskasz dobrych wyników filtrując spirytus, tak się po prostu nie robi.
Co do początku Twego pytania o klarowaniu, to moim zdaniem wina leży po stronie grzybków. T Star Vodka, to czyste grzybki, faktycznie dające łagodny smak końcowy, mają jednak jedną wadę... potrzebują więcej czasu, zauważyłem, że jeśli chodzi o samą pracę i fermętacje to tu nie odbiegają czasowo od konkurencji, jednak potrzebują więcej czasu na klarowanie, dwa dni po fermentacji o których piszesz to troszkę mało.
Osobiście polecam Czarownice 6kg, są podobnie ,,czyste" i ładnie się klarują po dwóch dniach po końcu fermentacji same zaczynają siadać, a po zlaniu i pomocy turboklarem, otrzymasz czyściutki nastaw. Podobnie jest z grzybkami GULD są szybkie, wydajne, i ładnie się klarują.
Co do początku Twego pytania o klarowaniu, to moim zdaniem wina leży po stronie grzybków. T Star Vodka, to czyste grzybki, faktycznie dające łagodny smak końcowy, mają jednak jedną wadę... potrzebują więcej czasu, zauważyłem, że jeśli chodzi o samą pracę i fermętacje to tu nie odbiegają czasowo od konkurencji, jednak potrzebują więcej czasu na klarowanie, dwa dni po fermentacji o których piszesz to troszkę mało.
Osobiście polecam Czarownice 6kg, są podobnie ,,czyste" i ładnie się klarują po dwóch dniach po końcu fermentacji same zaczynają siadać, a po zlaniu i pomocy turboklarem, otrzymasz czyściutki nastaw. Podobnie jest z grzybkami GULD są szybkie, wydajne, i ładnie się klarują.
Re: Problem z klarowaniem superklarem
A czy te grzybki - "Czarownica" można łączyć w duże nastawy? Z tego co widziałem to są na 25 l tylko. A jeżeli nie, to czy są na rynku jakieś drożdże , które szybko klarują, maja łagodny smak końcowego produktu i można je łączyć w duże nastawy?
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 sty 2013, 18:01 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Polskie litery
Powód: Polskie litery
-
- Posty: 31
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 20:57
- Krótko o sobie: Jestem normalnym ludziem...
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Problem z klarowaniem superklarem
Jestem początkujący, więc jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić, z tego co wyczytałem na forum: jeżeli klarujesz superklarem to niepotrzebnie wyniosłeś nastaw do pomieszczenia z niską temperaturą, bentonit zdał egzamin bo nim właśnie klaruje się dobrze w niskich temperaturach, no i trzeba pamiętać o odgazowaniu nastawu.
[mod: no to jak, potrzebnie wynosiłeś, czy nie? Prosimy o jasne wyrażanie swoich myśli]
[mod: no to jak, potrzebnie wynosiłeś, czy nie? Prosimy o jasne wyrażanie swoich myśli]
... pierwszy raz mam już za sobą..
Re: Problem z klarowaniem superklarem
Czy to znaczy , że przyczyną słabego sklarowania nastawu może być zbyt niska temperatura?
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 sty 2013, 19:54 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Polskie litery
Powód: Polskie litery
-
- Posty: 71
- Rejestracja: wtorek, 31 lip 2012, 14:13
- Krótko o sobie: madzia ma kwas madzia wypierdziela nas
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Władysławowo woj pomorskie
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Problem z klarowaniem superklarem
Jak rozpoznać całkowite odgazowanie nastawu?
O czym świadczy biały szum unoszący się na powierzchni?
Aby odgazować nastaw, to lepiej w niskiej, czy w pokojowej temp?
O czym świadczy biały szum unoszący się na powierzchni?
Aby odgazować nastaw, to lepiej w niskiej, czy w pokojowej temp?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 sty 2013, 22:00 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
http://www.lastfm.pl/user/marcinlary
http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php
http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 244
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
- Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Problem z klarowaniem superklarem
Biały szum na powierzchni to wydzielający się CO2. Aby odgazować nastaw zamieszaj raz porządnie i np. po pół godziny zamieszaj jeszcze raz. Jeśli nastaw robisz w naczyniach tj. wiaderka, beczki to zamieszaj wiertarką z mieszadłem wtedy na pewno dokładnie odgazujesz nastaw.marcinlary pisze:Jak rozpoznać całkowite odgazowanie nastawu?
O czym świadczy biały szum unoszący się na powierzchni?
Aby odgazować nastaw, to lepiej w niskiej? czy w pokojowej temp?
Pozdrawiam szeyker89
-
- Posty: 71
- Rejestracja: wtorek, 31 lip 2012, 14:13
- Krótko o sobie: madzia ma kwas madzia wypierdziela nas
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Władysławowo woj pomorskie
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Problem z klarowaniem superklarem
Ok, nastaw pracuje - to się nie odgazuje.
Czekam na koniec fermentacji, pomogę niską temperaturą.
Dzięki za pomoc dotyczącą mieszadła, rzeczywiście rewelacja!
Pozdrowił.
Czekam na koniec fermentacji, pomogę niską temperaturą.
Dzięki za pomoc dotyczącą mieszadła, rzeczywiście rewelacja!
Pozdrowił.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 sty 2013, 21:58 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
http://www.lastfm.pl/user/marcinlary
http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php
http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Problem z klarowaniem superklarem
W klarowaniu Wcześniej, do odgazowania, lepsza jest wyższa temperatura. CO2 w wodzie, lepiej się rozpuszcza w niskich temperaturach. Przyniesiony z chłodu nastaw, nawet przerobiony do końca, udaje wznowienie fermentacji.marcinlary pisze: pomogę niską temperaturą.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 30
- Rejestracja: niedziela, 16 sty 2011, 21:46
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: piwo, wódeczki smakowe (swojskie)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Praszka
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Problem z klarowaniem superklarem
Witam. Chciałbym przedstawić jak to z tym super klarem wygląda u mnie. Ostatnio popełniłem nastaw na drożdżach T Vodka Star. 19 litrów wody, 6 kilo cukru, 2 łyżki kwasku cytrynowego. Drożdże uwodniłem w 1 litrze wody o temperaturze 25 stopni z 5 łyżeczkami cukru i odstawiłem w ciepłe miejsce. Cukier rozpuściłem w wodzie o temperaturze 28 stopni. Po ok. 30-40 minutach wlałem buzujące drożdże do nastawu. Przez pierwsze dwa dni utrzymywałem temperaturę otoczenia 25 stopni. W trzecim dniu jak nastaw zaczął się grzać, obniżyłem temperaturę otoczenia do 21 stopni. Tak utrzymywałem już do końca fermentacji, która trwała 8 dni ( do -4blg). Po zakończeniu fermentacji nastaw stał 2 dni w temperaturze 21 stopni. Na dnie butli osadził się kożuch z martwych drożdży (2-3 cm). Następnie delikatnie zlałem nastaw z nad osadu do drugiej butli. Ostro mieszając całym nastawem ( ładnych parę razy ) odgazowałem moją cukrówę. Po tym zabiegu wlałem saszetkę A super klaru i zamieszałem dość ostro. Stało to 2 godziny, następnie wlałem saszetkę B i również zamieszałem, ale już delikatnie, ponieważ zbierał się osad ( wszystko w temperaturze 21 stopni ). Po 10-12 godzinach, na dnie był już dość gruby osad, ale cały nastaw był na tyle jeszcze słabo przejrzysty, że postawiona za butlą plastikowa butelka z wodą mineralną była jeszcze mało widoczna. Natomiast po 24 godzinach było już tak jak powinno być. Tak to wygląda:
W butli znajduje się ok. 23 litry płynu, a kolor szkła z którego jest wykonana ma lekko "morskie" zabarwienie. Tak to wygląda w mniejszym pojemniku ( szkło jest bezbarwne ). Super Klarem 24h zawsze klaruje wszystkie nastawy cukrowe. W temperaturze 21 stopni. Zawsze efekt jest taki jak powyżej. Nastaw tak wyklarowany w smaku jest już dość "szlachetny" w porównaniu do nieklarowanego. PS Jak czas pozwoli, to teraz w sobotę puszczę na rury nastawik ze zdjęć. Pozdrawiam.Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Problem z klarowaniem superklarem
Witam. Może temat jest jeszcze aktualny .
Miałem miksturę (owoce turbo 24 i sam nie wiem jeszcze co), beczka 120l-czyli ok.110L nastawu. Klarowanie próbowałem betonitem -cieniuśko . Doszedłem do wniosku, że nastaw jeszcze bardzo, ale to bardzo delikatnie pracuje, więc pirosiarczyn, potem 1 szt super klar 24h i Panowie po 24h kryształ.
Wniosek nr 1- 1 szt. super klar 24h spokojnie wystarczy na 110l.
Wniosek nr 2- kol. snoopy25 myślę, że Twój nastaw jeszcze lekko pracował i to było powodem słabego klarowania. Po prostu cały czas się mieszał.
Miałem miksturę (owoce turbo 24 i sam nie wiem jeszcze co), beczka 120l-czyli ok.110L nastawu. Klarowanie próbowałem betonitem -cieniuśko . Doszedłem do wniosku, że nastaw jeszcze bardzo, ale to bardzo delikatnie pracuje, więc pirosiarczyn, potem 1 szt super klar 24h i Panowie po 24h kryształ.
Wniosek nr 1- 1 szt. super klar 24h spokojnie wystarczy na 110l.
Wniosek nr 2- kol. snoopy25 myślę, że Twój nastaw jeszcze lekko pracował i to było powodem słabego klarowania. Po prostu cały czas się mieszał.
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 mar 2013, 03:01 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Powód: Konieczne poprawki.