Zbudowałem aparaturę na bańce aluminiowej jak widać na poniższym zdjęciu (choć nie kompletna w 100% ) : http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... &mode=view Widziałem na zdjęciach naszego forum, że ktoś takiej używał a i przekonał mnie wpis Radius'a , że można pędzić w aluminium http://alkohole-domowe.com/forum/post30597.html#p30597
Wczoraj dokonałem pierwszej destylacji wody z powodzeniem aparatura działa prawidłowo ale w bańka dziwnie zabarwiła się na ciemno jak na zdjęciach. Czy ktoś może wiedzieć czemu tak się stało i czy nie niesie to za sobą jakichś złych konsekwencji i czy można na tym jednak spokojnie pędzić ? Nie chciałbym bynajmniej początkowo z niej rezygnować ponieważ dobudowanie całej reszty pod bańkę kosztowało mnie ok 500zł deflegmator i chłodnicę można wykorzystać w przyszłości ale zamykanie bańki, to co w deklu itd też troszkę kosztowało.
Mała zagadka z aluminiową bańką
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Mała zagadka z aluminiową bańką
Nastaw jest kwaśny i żre aluminium- w końcu przeżre na wylot:) Teoretycznie wszystko co się rozpuści, zostanie w kotle.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 74
- Rejestracja: czwartek, 1 mar 2012, 23:55
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Mała zagadka z aluminiową bańką
Jak używałem aluminiowego szybkowara to też czerniał, to naturalna reakcja chemiczna, na smak destylatu nie miało to żadnego wpływu. Ja usuwałem ten nalot octem, zalewałem gar wodą z octem (1:1) i zostawiałem na noc, wodę z octem zostawiałem bo było tego 12l, i używałem kilka razy.
Zygmunt pisze:Nastaw jest kwaśny i żre aluminium
Zbynek80 pisze:Wczoraj dokonałem pierwszej destylacji wody
Jak używałem aluminiowego szybkowara to też czerniał, to naturalna reakcja chemiczna, na smak destylatu nie miało to żadnego wpływu. Ja usuwałem ten nalot octem, zalewałem gar wodą z octem (1:1) i zostawiałem na noc, wodę z octem zostawiałem bo było tego 12l, i używałem kilka razy.