Likier kawowy polecam
-
Autor tematu - Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 13:44
- Krótko o sobie: najpierw napisalem o sobie referat, a po przeczytaniu go jeszcze raz stwierdzilem ze szkoda gadac hehe
- Ulubiony Alkohol: Własnoręcznie zrobiony
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Witam jeśli chcecie aby żona lub dziewczyna zaczęła bardziej akceptować wasze hobby to polecam likier kawowy. Składniki 4 puszki mleka kandyzowanego niesłodzonego, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki kakao, kilo cukru, łyżeczka cukru waniliowego. Wlej mleko do garnka i postaw na mały ognie, następnie rozpuść cukier i cukier waniliowy- ciągle mieszając dodajcie kawę i kakao. Zagotować i odstawić na bok aby ostygło. Dodaj pół litra spirytusu i gotowe. Można pić następnego dnia. Gwarantuje że nie będzie mogła się oderwać, a my tym czasem możemy spokojnie siedzieć sobie w piwnicy i wlepiać oczy w chłodnicę. Pozdrawiam Mydlo
Pijmy pijmy bo sie sciemnia
-
- Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: Likier kawowy polecam
Witam wszystkich.
Zrobiłem prawie według przepisu (więcej cukru waniliowego) i stał się CUD.
Żona która była wrogiem mojego saksofonu po przetestowaniu ZAMILKŁA i już nie mówi, że czas marnuję na głupoty.
Zrobiłem prawie według przepisu (więcej cukru waniliowego) i stał się CUD.
Żona która była wrogiem mojego saksofonu po przetestowaniu ZAMILKŁA i już nie mówi, że czas marnuję na głupoty.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 76
- Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 21:33
- Ulubiony Alkohol: dobra psota :)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Likier kawowy polecam
Świetny przepis, żona i nie tylko również znajomi na prawdę zachwyceni
Dla mnie osobiście troszkę za słodkie, następnym razem dam 0,5kg cukru, zobaczymy co wyjdzie.
Przepis ogólnie polecam innym, sprawdzony
pozdro
Dla mnie osobiście troszkę za słodkie, następnym razem dam 0,5kg cukru, zobaczymy co wyjdzie.
Przepis ogólnie polecam innym, sprawdzony
pozdro
... alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach! ...
-
- Posty: 190
- Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
- Status Alkoholowy: Destylator
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Likier kawowy polecam
Tomek, robię podobnie jak Ty, tylko nie bawię się z gotowaniem mleka bo kupuję gotowe "masa kajmakowa", w takich samych blaszanych puszkach. Jest gęstsze i od razu "karmelowe".
Kawę rozpuszczam (3łyżeczki) w 1/4 szklanki wody.
Kawę rozpuszczam (3łyżeczki) w 1/4 szklanki wody.
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner
- William Faulkner
-
- Posty: 379
- Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Likier kawowy polecam
Dzień dobry !
A ja robię ekspresowy likier kawowy. Kupuję cukierki Kopiko (paczka 120 g) i rozpuszczam w 1/3 litra gorącej przegotowanej wody. Po ostygnięciu dolewam 700 ml czystej wódki, mieszam i gotowe !
Moja Maryśka Okowita lubi różne kawowe smaki, często używa likieru Black Russian czy też Kaffelikor, ale smak likieru Kopiko jest bardzo przyjemny.
Pozdrawiam
Jan Okowita
A ja robię ekspresowy likier kawowy. Kupuję cukierki Kopiko (paczka 120 g) i rozpuszczam w 1/3 litra gorącej przegotowanej wody. Po ostygnięciu dolewam 700 ml czystej wódki, mieszam i gotowe !
Moja Maryśka Okowita lubi różne kawowe smaki, często używa likieru Black Russian czy też Kaffelikor, ale smak likieru Kopiko jest bardzo przyjemny.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Likier kawowy polecam
Świetny ! Dałem właśnie Maryśce. Wypiła i wybałuszyła oczy ze zdziwienia. Powiedziała, że w soboty i niedziele będzie go piła zamiast porannej kawy !
Pozdrawiam
Jan Okowita
P.S. Ten mój z Kopiko to słabizna przy tym likierze Kolegi Mydlo. Tyle, że jest szybszy i tańszy w zrobieniu. Natomiast różnica w smaku jest kolosalna na korzyść przepisu Kolegi.
mydlo pisze:Witam jeśli chcecie aby żona lub dziewczyna zaczęła bardziej akceptować wasze hobby to polecam likier kawowy. Składniki 4 puszki mleka kandyzowanego niesłodzonego, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki kakao, kilo cukru, łyżeczka cukru waniliowego. Wlej mleko do garnka i postaw na mały ognie, następnie rozpuść cukier i cukier waniliowy- ciągle mieszając dodajcie kawę i kakao. Zagotować i odstawić na bok aby ostygło. Dodaj pół litra spirytusu i gotowe. Można pić następnego dnia. Gwarantuje że nie będzie mogła się oderwać, a my tym czasem możemy spokojnie siedzieć sobie w piwnicy i wlepiać oczy w chłodnicę. Pozdrawiam Mydlo
Świetny ! Dałem właśnie Maryśce. Wypiła i wybałuszyła oczy ze zdziwienia. Powiedziała, że w soboty i niedziele będzie go piła zamiast porannej kawy !
Pozdrawiam
Jan Okowita
P.S. Ten mój z Kopiko to słabizna przy tym likierze Kolegi Mydlo. Tyle, że jest szybszy i tańszy w zrobieniu. Natomiast różnica w smaku jest kolosalna na korzyść przepisu Kolegi.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Likier kawowy polecam
Ja robię według tego przepisu:
130g cukru brązowego (trzcinowy nierafinowany)
22g kawy Tchibo Family
26g cukru "podwójnie wanilinowego" Delecty
7g włoskiej czekolady instant (32% zaw. kakao)
280ml 50% spirolku odleżakowanego z dębem
pół przekrojonej laski wanilii
woda
Najprościej zrobić to tak- wszystkie sypkie składniki wsypać do 200ml szklanki- powinna być pełna. Wlać w nią powoli wodę- powinno wejść około 50ml (może więcej). Raz zamieszać, przelać wszystko do rondelka, dodać jeszcze trochę wody i zagotować do rozpuszczenia. Potem wlać do butelki, dolać alkohol i resztę uzupełnić wodą. Wrzucić laskę wanilii.
W zasadzie koniec- trzeba trochę schłodzić i chyba można pić.
Pomysł ściągnięty z bratniego forum- długo łaziłem za tą "włoską czekolada instant"- znalazłem w Almie.
130g cukru brązowego (trzcinowy nierafinowany)
22g kawy Tchibo Family
26g cukru "podwójnie wanilinowego" Delecty
7g włoskiej czekolady instant (32% zaw. kakao)
280ml 50% spirolku odleżakowanego z dębem
pół przekrojonej laski wanilii
woda
Najprościej zrobić to tak- wszystkie sypkie składniki wsypać do 200ml szklanki- powinna być pełna. Wlać w nią powoli wodę- powinno wejść około 50ml (może więcej). Raz zamieszać, przelać wszystko do rondelka, dodać jeszcze trochę wody i zagotować do rozpuszczenia. Potem wlać do butelki, dolać alkohol i resztę uzupełnić wodą. Wrzucić laskę wanilii.
W zasadzie koniec- trzeba trochę schłodzić i chyba można pić.
Pomysł ściągnięty z bratniego forum- długo łaziłem za tą "włoską czekolada instant"- znalazłem w Almie.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Likier kawowy polecam
Rozpuszczalna. Zamiast Tchibo Family może być Little's Havana z posmakiem rumu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Likier kawowy polecam
Więc teraz ja sprawdzam, czy z Nią wszystko OK ?
Pozdrawiam
Jan Okowita
Moja Maryśka właśnie stwierdziła, że najchętniej jeszcze by umoczyła nosa w tym likierze, taki pyszny !Wald pisze:
Czytając (niektórych z kolegów) forum mam super ubaw. Aż kol. małżonka czasem sprawdza czy ze mną wszystko OK.
@Lothar Faceci z reguły do takich przysmaków potrzebują setki do popicia.
Więc teraz ja sprawdzam, czy z Nią wszystko OK ?
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Likier kawowy polecam
No i jasna cholera zainspirowaliście mnie i zrobiłem sobie 0,7:P
Modyfikacje:
10g Little's Havana rum
8g Jacobs Velvet
10g Nescafe bezkofeinowej
150g cukru brązowego
16g cukru podwójnie waniliowego Delecty
opakowanie czekolady instant waniliowej (22g chyba)
laska wanilii
spirol 50+ woda- proporcje dobrane na oko. Było trochę za mało jak na butelkę 0,7, więc zagotowałem w brudnym od składników rondelku jeszcze trochę wódy i dolałem.
Wnioski: smak świetny, ale nie ma konsystencji likieru- raczej gęstsza wódka. Z kolei więcej cukru i byłoby za słodkie... Nie wiem, chyba trzeba by podwoić wszystkie składniki i robić litra
I standardowo fotka:
Tak naprawdę kolor bardziej przypomina czarna kawę, niz kawę z mlekiem- efekt lampy...
Modyfikacje:
10g Little's Havana rum
8g Jacobs Velvet
10g Nescafe bezkofeinowej
150g cukru brązowego
16g cukru podwójnie waniliowego Delecty
opakowanie czekolady instant waniliowej (22g chyba)
laska wanilii
spirol 50+ woda- proporcje dobrane na oko. Było trochę za mało jak na butelkę 0,7, więc zagotowałem w brudnym od składników rondelku jeszcze trochę wódy i dolałem.
Wnioski: smak świetny, ale nie ma konsystencji likieru- raczej gęstsza wódka. Z kolei więcej cukru i byłoby za słodkie... Nie wiem, chyba trzeba by podwoić wszystkie składniki i robić litra
I standardowo fotka:
Tak naprawdę kolor bardziej przypomina czarna kawę, niz kawę z mlekiem- efekt lampy...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: Likier kawowy polecam
@Zygmunt
A gdyby tak zamiast wody użyć mleka skondensowanego niesłodzonego z puszki?? Wydaje mi się, że byłoby gęstsze a na smak też powinno dobrze wpłynąć.
Poszukam dziś składników i chyba zrobię jutro taki mały eksperyment.
Ogólnie przepis mi się podoba.
A gdyby tak zamiast wody użyć mleka skondensowanego niesłodzonego z puszki?? Wydaje mi się, że byłoby gęstsze a na smak też powinno dobrze wpłynąć.
Poszukam dziś składników i chyba zrobię jutro taki mały eksperyment.
Ogólnie przepis mi się podoba.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 5
- Rejestracja: środa, 12 paź 2011, 19:46
- Krótko o sobie: Picie wódki jest to wprowadzanie baśniowego elementu do rzeczywistości
- Ulubiony Alkohol: Przepalanka
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Irlandia
Re: Likier kawowy polecam
Witam kolegów.
Zrobiłem według przepisu kolegi Mydlo, ale dodałem tylko 3 łyżki cukru i myślę że o 2 za dużo. Faktycznie pycha – moja wytrąbiła od razu pół butelki i życie stało się piękniejsze – ona śpi, ja mam spokój .
Naprawdę polecam, tylko delikatnie z tym cukrem.
Zrobiłem według przepisu kolegi Mydlo, ale dodałem tylko 3 łyżki cukru i myślę że o 2 za dużo. Faktycznie pycha – moja wytrąbiła od razu pół butelki i życie stało się piękniejsze – ona śpi, ja mam spokój .
Naprawdę polecam, tylko delikatnie z tym cukrem.
Ostatnio zmieniony środa, 21 gru 2011, 21:24 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: niedziela, 25 wrz 2011, 19:34
- Ulubiony Alkohol: Mojej Produkcji
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Śląskie
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Likier kawowy polecam
Kusiliście, kusiliście i skusiliście
Likier powstał dokładnie wg przepisu kolegi @mydlo i muszę przyznać że się spisał...
Wszystkie domowniczki zachwycone
No i oczywiście z podziwem podchodzą do mojego hobby
Jeśli ktoś szuka słodziuteńkiego trunku dla płci pięknej lub też jest zwolennikiem takich "ulipków" to wart polecenia.
Pozdrawiam
Likier powstał dokładnie wg przepisu kolegi @mydlo i muszę przyznać że się spisał...
Wszystkie domowniczki zachwycone
No i oczywiście z podziwem podchodzą do mojego hobby
Jeśli ktoś szuka słodziuteńkiego trunku dla płci pięknej lub też jest zwolennikiem takich "ulipków" to wart polecenia.
Pozdrawiam
JEST NIKIM TEN CO NIE ULEPSZA ŚWIATA
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Likier kawowy polecam
O ile z reguły trzymam się przepisu, lub wybieram z kilku to co może dać najlepsze efekty, tak tym razem pojechałem po łatwości. I tak oto wziąłem:
2 kilogramowe puszki masy krówkowej kajmak,
1 czekoladę gorzką, chyba 92%,
4 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej,
1/3 litra wrzątku, do rozpuszczenia kawy
podwójny cukier waniliowy
2/3 litra C2H5OH zagęszczonego do 95%
Połowica kawę i potem w niej czekoladę rozpuściła, ja wszystko mikserem wymieszałem i gotowe. Smak rewelacyjny, tylu pochwał jeszcze nie słyszałem (szczególnie od dziewczynek ). Dzięki za pomysł . Połowa z degustatorów chętnie by szklankę mleka lub kawy dolało, ale małżonka powiedziała że taką gównianą lurę to w sklepie kupić można, a nam zacny trunek wyszedł. Zostawiłem więc jak wyszło, bo i dziecię moje chwali jakość dookoła.
2 kilogramowe puszki masy krówkowej kajmak,
1 czekoladę gorzką, chyba 92%,
4 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej,
1/3 litra wrzątku, do rozpuszczenia kawy
podwójny cukier waniliowy
2/3 litra C2H5OH zagęszczonego do 95%
Połowica kawę i potem w niej czekoladę rozpuściła, ja wszystko mikserem wymieszałem i gotowe. Smak rewelacyjny, tylu pochwał jeszcze nie słyszałem (szczególnie od dziewczynek ). Dzięki za pomysł . Połowa z degustatorów chętnie by szklankę mleka lub kawy dolało, ale małżonka powiedziała że taką gównianą lurę to w sklepie kupić można, a nam zacny trunek wyszedł. Zostawiłem więc jak wyszło, bo i dziecię moje chwali jakość dookoła.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 99
- Rejestracja: piątek, 5 lis 2010, 12:05
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Likier kawowy polecam
Ja ostatnio postanowiłem maksymalnie uprościć przepis na likier kawowy i zrobiłem tak:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 0,5 l wódki 40% (oczywiście z czystego rektyfikatu)
- ok 100-150 ml wody
W 100 ml ciepłej wody rozpuścić kawę. Wymieszać kawę z mlekiem, a następnie z wódką. W razie potrzeby uzupełnić wodą do objętości 1 l. Odstawić na bliżej nieokreślony czas do lodówki. Piszę o lodówce bo nie mam pewności czy poza nią likier się nie zepsuje.
Według mnie i kilku pań, które próbowały, w takich właśnie proporcjach likier wychodzi tak akurat w konsystencji i zawartości cukru, alkoholu i kawy. Warto porównać jak likier smakuje schłodzony i w temp. pokojowej. Na mój gust temp. pokojowa wygrywa.
Myślę że można by dodać do tego wanilii, ale jeszcze nie próbowałem.
Jeśli ktoś lubi takie słodkie, lekkie trunki to myślę, że ten zestaw puszki mleka słodzonego i 0,5 l wódki można traktować jako podstawę do wszelkich wariacji smakowych. Jak to mówią sky is the limit.
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 0,5 l wódki 40% (oczywiście z czystego rektyfikatu)
- ok 100-150 ml wody
W 100 ml ciepłej wody rozpuścić kawę. Wymieszać kawę z mlekiem, a następnie z wódką. W razie potrzeby uzupełnić wodą do objętości 1 l. Odstawić na bliżej nieokreślony czas do lodówki. Piszę o lodówce bo nie mam pewności czy poza nią likier się nie zepsuje.
Według mnie i kilku pań, które próbowały, w takich właśnie proporcjach likier wychodzi tak akurat w konsystencji i zawartości cukru, alkoholu i kawy. Warto porównać jak likier smakuje schłodzony i w temp. pokojowej. Na mój gust temp. pokojowa wygrywa.
Myślę że można by dodać do tego wanilii, ale jeszcze nie próbowałem.
Jeśli ktoś lubi takie słodkie, lekkie trunki to myślę, że ten zestaw puszki mleka słodzonego i 0,5 l wódki można traktować jako podstawę do wszelkich wariacji smakowych. Jak to mówią sky is the limit.
Re: Likier kawowy polecam
Nie piszcie proszę X paczek cukru waniliowego, bo takiego w paczkach nie sprzedają, sprzedają za to sztuczne świństwo WANILINOWE (proponuję przeczytać z paczki literka po literce), ale cukier waniliowy można prosto zrobić - do słoika wsypać np 0,5 cukru i włożyć laskę wanilii. po 2 -3 dniach mamy prawdziwy cukier WANILIOWY a nie waniLinowy.
W przepisach na likier był tylko 1 post z laską wanilii, reszta za sztucznym cukrem.
Dodajcie ten prawdziwy cukier przez siebie zrobiony lub dodajcie na jakiś czas laskę wanilii i wtedy pochwalcie się tym co mówili degustatorzy.
W przepisach na likier był tylko 1 post z laską wanilii, reszta za sztucznym cukrem.
Dodajcie ten prawdziwy cukier przez siebie zrobiony lub dodajcie na jakiś czas laskę wanilii i wtedy pochwalcie się tym co mówili degustatorzy.
-
- Posty: 99
- Rejestracja: piątek, 5 lis 2010, 12:05
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Likier kawowy polecam
Ja akurat używam nalewu na wanilię wg. Cieślaka czyli w skrócie: 2 laski wanilii rozdrobnić i zalać spirytusem o mocy 70% w ilości 75 ml, macerować 2-3 tygodnie. Po tym czasie ciecz zlać znad wanilii do buteleczki, a wanilię zalać drugi raz spirytusem o mocy 60% w ilości 40-50 ml. Maceracja znowu 2-3 tygodnie, zlanie i połączenie dwóch nalewów. Powstaje bardzo aromatyczna esencja którą wg. autora należy dodawać w ilości 3-4 ml na 1 l wódki. Malutko ale potwierdzam, że taka ilość wystarcza.
Re: Likier kawowy polecam
Zwracam honor tym którzy używają (bo mają dostep) prawdziwego kupnego cukru waniliowego, mieszkam w takiej dziurze (miasto ok 50 tys) że go nie ma. Robię sam. A do likieru używam zaczarowanego wanilią spirytusu , na 2 -3 dni przed mieszaniem do spirytu wkładam przeciętą wzdłóż laskę - wanilii oczywiście.
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Likier kawowy polecam
waniliowy (nie wanilinowy)
A może szukać sie nie chciało? Bo u mnie w dziurze około 17tyś w prawie każdym sklepie można kupić cukierZwracam honor tym którzy używają (bo mają dostep) prawdziwego kupnego cukru waniliowego, mieszkam w takiej dziurze (miasto ok 50 tys) że go nie ma.
waniliowy (nie wanilinowy)
To tym bardziej dziwne, wanilie w laskach możesz kupić, a zwykłego cukru waniliowego nie ma? - no spokoA do likieru używam zaczarowanego wanilią spirytusu , na 2 -3 dni przed mieszaniem do spirytu wkładam przeciętą wzdłóż laskę - wanilii oczywiście.
-
- Posty: 8
- Rejestracja: piątek, 5 lis 2010, 20:46
- Ulubiony Alkohol: JD
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Likier kawowy polecam
Panowie, Kolega pisze ze zona bedzie zadowolona, a przynajmniej nie moja ktorej kawowa podrzucam caly czas. Ja uzywam kawy palonej calej nie mielonej. Zalewana jest "w" 80%. Mocnieszy aromat, piekna sprawa, a zageszczm Cukrami gotowymi do tego celu. Rewelacja.
Tak widzi to moderator przy akceptacji. Ręce opadają.
Masz trzy dni żeby to poprawić.
Tak widzi to moderator przy akceptacji. Ręce opadają.
Masz trzy dni żeby to poprawić.
Jakos lubie gotowac, caly dzien przy garach potrafie stac..
Re: Likier kawowy polecam
Powiedzcie koledzy, czy na urobku 80% z pot stilla po podwójnej destylacji też wyjdzie ten likierek?
Nie chcę zniechęcić swojej kobiety bo z tego co czytacie likier wart grzechu
Nie chcę zniechęcić swojej kobiety bo z tego co czytacie likier wart grzechu
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Likier kawowy polecam
Jak najbardziej, tylko potrzebuje dłuższego czasu, żeby się ułożyć...Min. pół roku, a im dłużej tym lepiej, gdyż aromaty i posmaki typowe dla destylatów Pot-Still'owych potrafią jeszcze długo dominować w nalewce. To coś tak jak z owocówkami.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: Likier kawowy polecam
LIKIER KAWOWY
Składniki - 50 ml gorącej wody,
3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego oraz
~`100 do 150 ml wódki albo odpowiednio spirytusu.
Kawę rozpuszczasz w wodzie w szejkerze, wlewasz mleko, wódkę albo spirytus (jest gęściejsze) i wszystko mieszasz. Jak za gęste można rozcieńczyć zwykłym mlekiem!!!
Likier polecam bardzo smaczny i super nadaje się na prezent, a także jak mają niespodziewani goście wpaść za 10 minut. My mamy coś mocniejszego, a dziewczyny się zajmą tym likierem i na pewno nie będą nam marudzić Muszę przyznać, że w 3 minuty można zrobić coś pysznego, a i sam do kawy czasem kieliszek lubię wysiorbać tego.
Składniki - 50 ml gorącej wody,
3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego oraz
~`100 do 150 ml wódki albo odpowiednio spirytusu.
Kawę rozpuszczasz w wodzie w szejkerze, wlewasz mleko, wódkę albo spirytus (jest gęściejsze) i wszystko mieszasz. Jak za gęste można rozcieńczyć zwykłym mlekiem!!!
Likier polecam bardzo smaczny i super nadaje się na prezent, a także jak mają niespodziewani goście wpaść za 10 minut. My mamy coś mocniejszego, a dziewczyny się zajmą tym likierem i na pewno nie będą nam marudzić Muszę przyznać, że w 3 minuty można zrobić coś pysznego, a i sam do kawy czasem kieliszek lubię wysiorbać tego.
Ostatnio zmieniony piątek, 1 mar 2013, 11:51 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
Re: Likier kawowy polecam
...4 puszki mleka kandyzowanego...
U mnie puszek nie ma. Ale jest mleko w malych kartonikach - 400ml na których jest napisane: mleko kandyzowane niesłodzone.
Czuje przez karton, że jest dość rzadkie. Czy te wasze mleko jest gęste?
U mnie puszek nie ma. Ale jest mleko w malych kartonikach - 400ml na których jest napisane: mleko kandyzowane niesłodzone.
Czuje przez karton, że jest dość rzadkie. Czy te wasze mleko jest gęste?
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Likier kawowy polecam
Nie, ale po gotowaniu przez kilka godzin (w puszce) gęstnieje, było: http://alkohole-domowe.com/forum/post22799.html#p22799 .Pakulek pisze: Czy te wasze mleko jest gęste?
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!