Witam.
Oto mój :super turbo pot-still:.
Wystarczy wlać 10l wody do górnego skraplacza a mamy 95%, wsad 20l.
Jeżeli nie damy wody to mamy pot-still z deflegmatorem i talerzykami .Stosuje go tylko do owocówek i zboża, przeważnie przy grillu i tam gdzie nie ma wody z wodociągów.
Wydajność od 1,5 do 2,5l na godzinę.
Wady- strasznie zalewa kolumnę, po zejściu z mocy wszystko wraca do normy. Wody dolewamy zależy ile % chcemy uzyskać, zazwyczaj wlewam 8l i mam 91% lub 93%, po kilku butelkach bimbru, wody trzeba dolać ręcznie lub wężem.
Głowica to z-p, można podłączyć wężyki i puścić wodę i wtedy proces jest stabilny od początku do końca. Chłodnica to rura pcv 200, Rurka karbowana 15, 3 metrowa. Kiedyś pracowałem na odstojnikach, czasami do nich wracam, robię szybkie smak.

.Lubie na niej pracować, pomysł zrodził się parę lat temu, oto kilka fotek.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.