Cydr z soku z kartonika

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:

Post autor: klodek4 »

No to cydr kartonikowy nastawiony, jak mi doradzaliście użyłem enartisów, nastawik ma 9 literków, początkowe, 12 blg, dodałem też starte jabłko, po trzech dniach ostrej jazdy, pykanie w rurce zdecydowanie zmalało, teraz tylko cierpliwości i wytrwałości i będziemy próbować czy warto było, pozdrawiam cydrowo :punk: :piwo: :ok:
alembiki

matsta19
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2012, 12:57
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: matsta19 »

Witam. Zrobiłem tak, jak kolega podał w przepisie. Tylko, że jedynie 1l i dałem na to 1-1,5g drożdży winnych multimexu, łyżkę cukru i troszkę skórki z cytryny. Ale po 1 dniu nie fermentuje, więc pomyślałem, że za zimno. Więc podgrzałem wodę w garnku i wstawilem do tego mój przyszły cydr żeby się podgrzał. Wyjąłem i opatuliłem szmatami, ale nadal nic :/ te drobinki drożdży sobie pływają... Co może być nie tak?
Ostatnio zmieniony sobota, 1 wrz 2012, 01:21 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja, polskie litery.
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: manowar »

Jak drożdże były płynne to mogły być źle przechowywane i je ubiło. Jak coś żyło to mogło być tego mało i słabe to to było - dlatego nie ruszyła fermentacja szybko. Jak podgrzałeś powyżej 35-40 to ubiłeś resztę.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

matsta19
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2012, 12:57
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: matsta19 »

To co z tym zrobić? Nie mam jak tego trzymać w domu w temp.25*....
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: manowar »

Te drożdże są suche - musiałem sprawdzić - uwadniałeś je? Masz tego litr - potrzymaj w domu i zobacz czy ruszą przez 2-3 dni - jak nie najwyżej wylejesz - strat nie będzie wielkich!!
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

matsta19
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2012, 12:57
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: matsta19 »

Nie uwadniałem bo tam pisało że sie tylko miesza z sokiem i cukrem więc tak zrobiłem :/ szkoda żeby już tak przy pierwszej próbie nie wypaliło..


EDIT: Już zaczęło fermentować ładnie :) A to że w słoiku to chyba nic nie zmienia, prawda? Bo słoik też jak gąsior szklany, tylko że mniejszy
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: klodek4 »

Nastaw na cydra /mineły prawie trzy tygodnie/ stoi, lecz nie jest klarowny, czy czekać aż się sklaruje czy można lać w butelki, poradźcie :?: :?: :?:
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: JanOkowita »

Płaska łyżeczka cukru na 0,5 litra (albo najlepiej glukozy) i siup do butelek ! :D

5 dni w ciepłym pomieszczeniu, a potem do chłodu. I pić schłodzone do 8 st C.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: manowar »

Można lać - cydr klarowny być nie musi. Wyklaruje się jeszcze w butelce a osadu się nie bój. W piwach domowych też jest i co - biją na głowę kryształowo czystą komerchę. Pamiętaj by podsypać cukru do butelek jak chcesz mieć wersję gazowaną.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: klodek4 »

Dzięki koledzy za szybką odpowiedź, osadu i nie klarowności się nie boję /ojciec mi kiedyś to wytłumaczył, jak byłem w browarze belgijskim i chciałem lać kelnera po łapach, bo mi wszystkiego nie nalał :mrgreen: /, to szukam odpowiednich buteleczek i do dzieła, pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: manowar »

Butelki po piwie się bardziej niż nadają. Moje ulubione to patentowe po grolshu
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: klodek4 »

Mam takie zakręcane, 1-litrowe, po wodzie /francuskiej Vichy/ gazowanej i kilka butelek po piwie z zamknięciem patentowym, mam nadzieję że te po wodzie gazowanej się nadadzą :?:
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Wald »

Idzie zima, litrowe nie będą za duże. Chociaż jak wyjdzie smaczne, to nie tylko z pragnienia będziecie pili. Mam 4 kontenerki (x20 szt.) butelek po napojach kapslowanych. Taka pojemność jest szybciej przyswajalna.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: klodek4 »

@Wald, tutaj daleko jeszcze do zimy a nastawik ma 9 litrów a chętnych jest zawsze dużo :mrgreen:

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: artaks »

mam nadzieję że te po wodzie gazowanej się nadadzą
nadadzą! ; )
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

matsta19
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2012, 12:57
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: matsta19 »

Witam. Mam kolejny problem - po 9 dniach przestało fermentować. Możliwe, że dostało się tam przez rurkę trochę powietrza :/ Cydr jak w przepisie. Co teraz zrobić? Już w ogóle nie wylatuje dwutlenek węgla.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Wald »

Możliwe że już brakło surowca do produkcji dwutlenku. Sprawdź ile cukru zostało. Możliwe, że trzeba już butelkować.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

matsta19
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 26 sie 2012, 12:57
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: matsta19 »

Cukru nie dodawałem, a cukromierza nie mam :/ to co robić?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Wald »

Kupić cukromierz. Inaczej to pytanie do wróżki, a nie do nas.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: klodek4 »

No to dzisiaj zabutelkowałem mojego cyderka, dodałem 2 tableteczki słodzika i 2 łyżeczki cukru na 1 litr, mam nadzieje że te 2 wystarczą na nagazowanie tego, zaraz dorzucę fotki

pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:
w smaku, całkiem , całkiem :mrgreen:

Fotki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

JanuszKoziol
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 9 cze 2012, 16:56
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: JanuszKoziol »

U mnie zaczęło fermentować dość późno, ze względu na chłód na dworze, i brak (jeszcze) ogrzewania w bloku. I mam pytanie: Czy wpuszczenie powietrza do wnętrza balonu może mieć jakiś wpływ na produkcję cydru (w winie nigdy się tym nie przejmuję :P)? Bo niestety, musiałem wymienić rurkę, którą przez nieuwagę utrąciłem :/ (była szklana, założyłem plastikową, co przy mojej niezdarności powinienem zrobić na początku :P)
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: manowar »

Jak to jest chwila to sienie przejmuj. Poduszka z co2 nie dopuści do kontaktu z tlenem, więc jeśli ci owocówki nie wpadły nie powinno być problemu.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: klodek4 »

@manowar :poklon; :respect: :klaszcze:
Spróbowałem wczoraj mojego cydra, jest lekko zgazowany, lekko mętnawy, ale dobry, nawet bardzo dobry, teraz mamy upały wrześniowe tutaj, idealny na te upały, dzięki za Twój temat, polecam :punk: :piwo: :ok:

ps. Kupiłem u Pana Janka Okowity, drożdże do cydru i bedę robił na pewno jeszcze, chcę popróbować inne smaki
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: klodek4 »

Niestety wczoraj miałem dwa wybuchy, najpierw pomyslałem że miałem nieproszonego gościa, /spiżarka na zewnątrz, na patiu/, ale potem zorientowałem się że jednak te butle /choć szkło solidne/ przy zadaniu dwóm butelkom 3-4 łyżeczek miodu, nie wytrzymały, kolejna nauczka na przyszłość :mrgreen:
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: manowar »

Miód ma 75-80% cukru ... 3-4 łyżki - to jakieś 3 łyżki cukru - łyżka 12g razem 36g .... No chyba że chodziło o łyżeczki to 5g x 3 - 15 .... nawet jak na litrową butelkę to dużo ...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: klodek4 »

Dlatego stały się granatami :mrgreen: , reszta miała po 2 łyżeczki cukru i obyło się bez eksplozji :evil:
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: manowar »

A co wy tam w pogrążonej kryzysem Hiszpanii na wojnę domową się szykujecie że granaty cydrowe produkujesz? Jakaś partyzantka? U nas w kraju też się mamy zacząć zbroić? :smiech:
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: klodek4 »

Może o taką wojnę chodzi :mrgreen:

Święto wina, w Jumilli /wylano około 80 tys litrów wina/ :hahaha:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Zygmunt »

2 łyżeczki cukru (10g) na pół litrową flaszkę to też gwarancja granatu. Kwestia czasu... Ja bym kontrolnie wszystkie posprawdzał i poupuszczał gaz.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: klodek4 »

Ku ścisłości, 2 łyżeczki na litr, poza tym, wypite :mrgreen: :cry:
Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: manowar »

klodek4 pisze:Może o taką wojnę chodzi :mrgreen:

Święto wina, w Jumilli /wylano około 80 tys litrów wina/ :hahaha:
Kto bogatemu zabroni ...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

toniqq
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 4 sty 2013, 10:55
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: toniqq »

Witam. Jestem nowy więc proszę bez linczu :)
Problem jest następujący użyłem soku z dronki drożdże biowin tokay.
Wszystko było ok przez pierwsze 9 dni, wszystko szło bardzo szybko, baniak stał w ciepłym miejscu. 9tego dnia nagle wszystko ustało. Myślicie że możliwe żeby w tym czasie przerobiły cały cukier? Czy to znaczy że czas butelkować ?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Wald »

Nudne to, ale odpowiem: kup cukromierz za 10 PLN i będziesz wszystko wiedział. Taki pływak to podstawa do wszystkiego. Myślę, ze najwyższa pora butelkować.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

toniqq
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 4 sty 2013, 10:55
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: toniqq »

Dzięki. Miałem kupić ale chwilowo siedzę połamany w domu i nie mam jak :) Jeszcze raz dzięki .
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Wald »

Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

billkozbi
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 14 lut 2013, 15:20
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: billkozbi »

Witam wszystkich cydrowiczów :)

Mój cydr z 12 litrów soku Riviva z Biedronki pracuje już dokładnie 3 tygodnie. Nie pamiętam już jakich drożdży użyłem, ale na pewno były to firmy Biowin do wina białego. W następnym tygodniu mam zamiar spuszczać i w tym momencie rodzi się pytanie - jak doprawiać? Do balonu nie dodawałem nic oprócz soku i uprzednio przygotowanej MD. Jak dodam szczypty imbiru albo cynamonu to czy po prostu nie opadnie na dno podczas procesu nagazowania w butelkach?
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 lut 2013, 19:40 przez billkozbi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Wald »

Na 100% opadnie i będzie osad w butelkach. Ani imbir, ani cynamon nie rozpuści się. Trzeba było dodać do fermentacji i dołożyć jeszcze pożywki dla drożdży. Taki osad, razem z tym z drożdży nie będzie zachęcał do picia. I jeszcze smak wypitych jako pierwsze, będzie inny od tych, wypitych na końcu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

billkozbi
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 14 lut 2013, 15:20
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: billkozbi »

A dobrym pomysłem byłoby wrzucenie paru łyżeczek imbiru do fermentującego jeszcze cydru kiedy został jeszcze maksymalnie tydzień do rozlewania?

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Zbyszek T »

Dobrym pomysłem byłoby wrzucenie korzenia imbiru (można kupić np. w Realu, Tesco, jest tani, około 20 pln/kg - a ty potrzebujesz ze 100g) lub też zaparzenie tego korzenia w niewielkiej ilości wody i dolanie wywaru do cydru.

marog6
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 14 lut 2013, 17:26
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: marog6 »

Głupie pytanie. Nie chciało mi się robić w osobnych butelkach matki drożdżowej, bo miałem tylko jedną. Zrobiłem więc bezpośrednio w gąsiorze i butli po wodzie. Mimo, że starałem się wszystko powoli i dobrze robić. Wyparzałem wszystko wrzątkiem, żeby bakterii nie było. No ale matki nie zrobiłem według przepisu....

Wlałem po 500ml soku i wstrząśnięte drożdże. Pojemniki stoją i nic od 3 godzin się nie dzieję. Jeden miał 11blg a drugi 10. Dolać wody i dosypać cukru? Czy może dać jej jeszcze spokój? A może już zalać resztą soku zatkać korkiem z rurką i zdać się na cierpliwość? :)

"Przepisowa" mieszanka do matki drożdżowej miałaby ok. 9blg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”