spora utrata nastawu po klarowaniu

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: baltic80 »

Zrobiłem taki oto nastawik:

13,7l wody
4kg cukru
7 małych słoiczków z dżemem
30g drożdży t3.
Zeszło do -1BLG

Wychodzi z grubsza licząc 16 litrów całości.

Ściągnąłem znad osadu, dodałem bentoint żeby wyklarować. Dwukrotnie ściągnąłem znad osadu i zostało tylko 12,5l...

Czy to normalne, że na dnie zrobiło się aż tyle syfu? Przecież to aż 3,5litra straty nastawu, czyli jakieś 0,4 litra spirytusu
alembiki
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: spora utrata nastawu po klarowaniu

Post autor: Kula »

Pytanie jak szerokie jest dno. Przelej do wąskiego i wyższego naczynia to straty będą mniejsze.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

Autor tematu
baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: spora utrata nastawu po klarowaniu

Post autor: baltic80 »

Pod koniec ściągania, przechylam zawsze gąsior, tak żeby straty były minimalnie najmniejsze...
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: spora utrata nastawu po klarowaniu

Post autor: wiking »

W jakiej temperaturze klarowałeś, jeżeli użyłeś bentonitu i temperatura była za wysoka to, nic dziwnego bentonit działa lepiej w niższych temperaturach

Autor tematu
baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: spora utrata nastawu po klarowaniu

Post autor: baltic80 »

W pokoju mam 22 stopnie, w nocy trochę mniej.
Martwi mnie taka strata, jutro zapuszczam kolejny nastaw z 5-6kg cukru i szkoda takiej straty
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: spora utrata nastawu po klarowaniu

Post autor: lesgo58 »

@baltic80
Jak Ci się spieszy i nie chcesz mięć strat to wlewasz wszystko do gara i gotujesz. Efektem może być gorsza jakość destylatu. Pytanie czy robisz na P-S'ie czy na kolumnie?
Jeśli chcesz dobrej jakości destylat to niestety - mimo iż mówimy o pędzeniu to tutaj pośpiech nie jest na miejscu.
Procedura powinna być następująca:
- koniec fermentacji; pierwsze zlanie ( resztę "gęstego" ze zbiornika wlewamy w całości do osobnego naczynia - w miarę wąskiego aby dodatkowo się doklarowało.
- odgazowujesz nastaw i albo odstawiasz do kilkudniowego klarowania grawitacyjnego, albo dodajesz jakiegoś środka klarującego.
- po odpowiednim czasie w zależności w jaki sposób klarujesz zlewasz znad osadu płyn gotowy do gotowania,- resztę "gęstego" zamąconego płynu odlewasz do osobnego naczynia na doklarowanie.
- jeśli poczekasz kilka dni to te resztki odstawione na doklarowanie, które w międzyczasie się wyklarują możesz dolać do gotowania. Jeśli Ci się śpieszy to te płyny doklarowane odstawiasz na bok i wlewasz następnym razem do następnego nastawu.
Sklarowany nastaw - tak jak wino - może stać bardzo długo bez obawy popsucia.
Zasada nr 1 zlewać płyny za pomocą wężyka.
Ja wykonując powyższe czynności mam odpadów z 40-litrowego nastawu zaledwie w ilości 0,5 l słownie pół litra.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: spora utrata nastawu po klarowaniu

Post autor: baltic80 »

Psocę na garnuszku, nigdy mi się nie spieszy, powolutku szykuje sobie towar.
Będę musiał faktycznie odstawiać resztę z dołu na "doklarowanie" bo szkoda tyle dobrego.
Resztę robię tak jak pisałeś
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”