...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: BartekBartek1 » piątek, 25 sty 2013, 15:27

Witam. Nie chcąc zakładać nowego tematu zadam pytanie tutaj. A więc naszło mnie na nastaw z kompotów i bananów. Myślałem o takim przepisie:
1. 10-15l kompotów i 15 kg bananów włożyć do 70l beczki. Wszytko rozdrobnić mieszadłem. Rozcieńczyć gorącą wodą. Dodać cukier w postaci syropu i sprawdzić zawartość cukru. Dodać opakowanie pożywki Kombi. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać 2 opakowania drożdży Fermivin PDM. Beczkę szczelnie zamknąć i założyć rurkę fermentacyjną.
2. Po uzyskaniu zawartości cukru na poziomie -3-(-4) destylować dwa razy.
A teraz pytania:
1. Czy proporcję są dobre?
2. Czy wyjdzie z tego coś dobrego?
3. Czy użyć innych drożdży?
Pozdrawiam Bartek :D
Pędzić, pić, zalegalizować.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Wald » piątek, 25 sty 2013, 21:40

Pomysł dobry, ale skoro pytasz, przedstawię własne zdanie:
-banany odpuść
-drożdże: http://alkohole-domowe.pl/product-pl-26 ... fruit.html
-pożywki nie trzeba, bo już jest w zestawie z drożdżami.
Robiłem i wyszło bardzo dobrze. Z cukrem nie przesadź, ten w kompotach powinien wystarczyć.
Jak bardzo chcesz, to z bananów możesz zrobić drugi nastaw. bourbon-z-bananow-t7105.html
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: BartekBartek1 » środa, 30 sty 2013, 20:07

Witam. Dzisiaj nastawiłem jeden pojemnik fermentacyjny z kompotów. Kompoty były w większości z wiśni, ale trafiły się jeszcze z porzeczek, truskawek, żółtych śliwek. Do pojemnika dałem 16 słoików z kompotami. Rozcieńczyłem to do 4/5 wiadra. Następnie dodałem syrop z 1kg cukru. Dodatkowo dodałem opakowanie pożywki Kombi. Wszystko dokładnie wymieszałem mieszadłem do farb. Dodałem wstępnie namnożone drożdże FERMIVIN PDM. Teraz zawartość cukru wynosi 20*. I teraz pytanie: Za 3-4 dni zamierzam dodać 2kg cukru, następnie za 8 dni jeszcze kilogram. Czy taka ilość cukru w takich odstępach czasowych będzie dobra? Pozdrawiam Bartek :D
1 kg cukru.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: BartekBartek1 » poniedziałek, 11 lut 2013, 21:52

Witam. Pisałem już o tym w innym temacie, ale napiszę jeszcze tutaj. Dzisiaj przedestylowałem kompoty. Dzisiaj nastaw miał -4 więc poszedł do kotła. Moim zdaniem bardzo dobre. Pachnie jak świeżo otworzony kompot. Destylacja jednokrotna (w przyszłości gdy zrobię aparaturę na 15 l kotle to będzie dwukrotna), ale i tak pychota. Uzyskałem destylat o mocy 48%. Polecam przetworzenie kompotów. To super produkt w tym okresie. Pozdrawiam Bartek :)
Pędzić, pić, zalegalizować.


Franki
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 5 kwie 2013, 18:48
Załączniki
Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Franki » piątek, 5 kwie 2013, 18:53

Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum, ale mam już za sobą kilka udanych i mniej udanych na stawów. Chciałem zasięgnąć porady, otóż mam około 15L różnego rodzaju kompotów, (i) syropów i dżemów. Jaką ilość wody dolać do fermentacji i jaką ilość cukru. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Wald » sobota, 6 kwie 2013, 15:35

Zmieszaj wszystko razem i rozcieńcz do 22 dkg cukru na litr.
Drożdże http://alkohole-domowe.pl/product-pl-26 ... fruit.html .
Więcej informacji podstawowe-zasady-wyrobu-destylatow-smakowych-t7110.html .
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: BartekBartek1 » sobota, 6 kwie 2013, 20:55

Witam. Podstawa to cukromierz. Wlej te przetwory do fermentora i dodaj syropu cukrowego do 20blg. Następnie pożywka i drożdże bayanus. Później fermentacja ok. 3 tygodnie i destyluj :ok: . Tak zrobiłem już 80l nastawu i wyszedł pyszny trunek. Pozdrawiam Bartek :D
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetwor

Postautor: BartekBartek1 » wtorek, 30 kwie 2013, 19:34

Witam. W środę nastawiłem mandarynki i winogrona z 2 kg cukru i drożdżami Fermivin PDM i opakowanie pożywki dla drożdży winiarskich z biowinu. Następnego dnia dostałem 25l weków i przelałem wszystko do 70l beczki i dodałem 5 kg cukru. W niedzielę blg spadło do 10* :o , więc dodałem 3kg cukru. Dzisiaj blg wynosi 3*. Nastaw stał cały czas koło bojlera w temp. 25*C. Czy to temperatura tak wpłynęła na tempo pracy drożdży. Jestem bardzo ciekawy dlaczego tak szybko drożdże przerobiły cały cukier? Pozdrawiam Bartek :D
Pędzić, pić, zalegalizować.


Witek91
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 31 sty 2013, 08:24
Załączniki
Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetwor

Postautor: Witek91 » czwartek, 9 maja 2013, 17:40

Witam :)
A robił ktoś może nastaw z kompotów z dyni? Mam do dyspozycji jakieś 100l takich kompotów, ciekawe czy coś wyjdzie z tego.


Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetwor

Postautor: Anubis » poniedziałek, 13 maja 2013, 17:49

Witam
Czy typowe drożdże gorzelnicze do cukrówek nadają się do nastawów z dżemów ? Mam kupione drożdże
Alcotec 48 turbo i Spirit ferm turbo fruit.

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetwor

Postautor: panta_rei » poniedziałek, 13 maja 2013, 18:31

Gorzelnicze nie, zwłaszcza turbo, ale jak masz Turbo Fruit to nie kumam po co pytasz, nie łatwiej było na paczuszce poczytać? ;-)
Pozdrawiam, Sławomir


Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetwor

Postautor: Anubis » poniedziałek, 13 maja 2013, 18:41

Gdzieś ktoś pisał że dał 7kg cukru i 6 dżemów na drożdżach gorzelniczych. Sprzedawca nie do końca wiedział to wziąłem 2 rodzaje, nie zmarnuje się ;)


Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetwor

Postautor: Anubis » poniedziałek, 13 maja 2013, 20:50

Zacier z 6 dżemów truskawkowych, soku aroniowego i jakiegoś zacieru jabłkowego gotowy, pachnie pięknie w całym domu, teraz tylko dodawać cukru na 3 raty tak jak dla wina powoli aby mocny % wyciągnąć i nie ubić drożdży :)

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetwor

Postautor: panta_rei » poniedziałek, 3 cze 2013, 23:05

40 l wielosłoikowca już się klaruje i bardzo dobrze mu to wychodzi ;-) a ja mam pytanie do bardziej w tej kwestii doświadczonych. Można sklarowany nastaw gotować w kegu z grzałkami? W środku jest cały przegląd piwniczny, w tym powidła z węgierki, nie przypali mi się to?
Pozdrawiam, Sławomir

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4888
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetwor

Postautor: lesgo58 » wtorek, 4 cze 2013, 04:57

Przypali.
No chyba, że zastosujesz pewne środki ostrożności, ale to wiąże się z czasem gotowania. Rozgrzewanie na mniejszej mocy. Ja np. jak jeszcze grzałem grzałkami to rozgrzewałem na mocy 40% z 2 grzałek co dawało po ok 750W na grzałkę. Gdy destylowałem to zjeżdżałem z mocą do 500W ( 2x250W) I to dawało radę. Pracowałem na nastawie owocowym przeciskanym przez worek do filtrowania - co dawało mi rzadki płyn z mączną zawiesinę. Grzałki po skończonym gotowaniu były "obłożone" lekkim "osadem" nie przypalonego osadu, który bardzo łatwo schodził przy myciu kega. Nie wyczuwałem smaków przypalonego.
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 cze 2013, 06:22 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetwor

Postautor: panta_rei » wtorek, 4 cze 2013, 06:20

Nie będzie problemu z ograniczeniem mocy, mam sterownik 5 kW ;-) Dodatkowo mój nastaw klaruje się na kryształ, połowa już jest wyklarowana i wygląda jak marzenie. Ojciec, zagorzały winiarz, wczoraj spróbował i stwierdził, że jest zbyt dobre i zbyt ładne, żeby to "zmarnować" w kotle. Za kilka dni sklaruje się druga połowa i wtedy do kotła.
Pozdrawiam, Sławomir

Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: BartekBartek1 » wtorek, 4 cze 2013, 22:43

Witam, moje pierwsze w życiu przypalenie było właśnie na kompotach. Nastaw był super, ale zawierał skórki owoców ze słoika. Zawsze destylowałem wszystko jak leci, nawet gęste jabłka i nic, ale gotowałem to na kuchence, a ten ostatni na moim nowym taborecie samoróbce. Nastawu miałem 70l, więc podzieliłem na dwie części. Fermentacja w 25*C trwała tylko 8 dni, ale go kilka dni potrzymałem i wszystko osiadło może to przez to. Górna część beczki poszła pięknie. Natomiast dolna się przypaliła i dawała spalenizną i była żółta, więc zebrałem tylko 1,5l.
Polecam kompoty na przerób, gdyż naprawdę warto. Pozdrawiam Bartek :D
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: panta_rei » niedziela, 16 cze 2013, 13:59

Wczoraj było pierwsze gotowanie, nic się nie przypaliło, ale jak wspominałem klarowało się skutecznie ;-) Zapachy mocno owocowe, smaki jeszcze nieciekawe. gotowałem na Bookakobie bez refluksu z wydajnością 1,6 l/h moc uzyskana 84 % pogonów nie wyciągnąłem ze względu na brak czasu, może poprawię we wtorek, żeby więcej aromatów wydobyć. W nastawie miałem przewagę malin i mocno malinowo pachnie. Drugie gotowanie zrobię na tej samej kolumnie, ale z całą pewnością wyciągnę połowę sprężynek ;-)
Pozdrawiam, Sławomir


Michal126p
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 7 lip 2013, 13:21
Krótko o sobie: Z zamiłowania produkuję lub próbuję produkować różne trunki. Jestem początkującym bimbrownikiem dlatego na razie dobrze wychodzą mi najzwyklejsze cukrówki. Ale z biegiem czasu będę próbował nowych wyzwań.
Ulubiony Alkohol: na razie nie mam
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Michal126p » niedziela, 7 lip 2013, 13:44

Witam! To mój pierwszy post na tym forum, chociaż czytałem dużo postów w różnych tematach to i tak pewnie wszystkiego jeszcze nie wyczytałem. Ale chcę zadać jedno krótkie pytanie: otóż mam w piwnicy kilka słoików konfitur z jabłek z dynią, robiła to moja mamuśka w tamtym roku, ale teraz do spożycia nadaje się średnio, bo jest kwaśne w smaku (wcześniej, tzn kilka miesięcy temu było OK). W stosunku do tego mam następujące plany: wrzucić wszystko do balonu, ewentualnie może jeszcze dodać słoik innego dżemu własnej roboty dla smaku, dodać wody i cukru do sensownej ilości i Blg (20 - 22) i drożdże winiarskie + pożywka. Po przeczytaniu tego tematu mam wątpliwości czy nie będzie przeszkadzał właśnie kwaśny smak??? Szkoda wyrzucić tych przetworów, ale i szkoda zmarnować drożdży i cukru. Prosiłbym o poradę bardziej doświadczonych kolegów i koleżanki. Będę bardzo wdzięczny.

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: "Zaciery" z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Emiel Regis » piątek, 12 lip 2013, 19:36

Spróbuj, inaczej się nie dowiesz. Na początek sprawdź Blg, prawdopodobnie nie będziesz musiał dodawać cukru, przynajmniej na początku.
Ryzykujesz paczkę drożdży, cóż to za ryzyko w porównaniu z możliwą nagrodą :D
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość