Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: t1o9m8e6k » czwartek, 24 sty 2013, 09:48

Czy są jakieś konkretne sposoby wypalenia takiej miedzi???
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

kobuszki
100
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: kobuszki » czwartek, 24 sty 2013, 10:29

Wrzuć go do pieca,kominka. Wcześniej rozwiń go ze szpuli.


wawaldek11
2000
Posty: 2473
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: wawaldek11 » piątek, 25 sty 2013, 00:57

Tomek - prosiłem o fotki Twojego wypełnienia - coś doradzimy.
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
t1o9m8e6k
50
Posty: 93
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 13:35
Ulubiony Alkohol: likier kawowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: t1o9m8e6k » poniedziałek, 28 sty 2013, 14:29

wawaldek11 - bardzo przepraszam za brak zdjęć. Wyleciało mi zupełnie z głowy żeby je dodać.
Sami widzicie, że moje wypełnienie to dziadostwo. Kiedyś miałem nim wypełnioną tylko dolną część kolumny (podparcie czyli ta kulka + kilkadziesiąt sprężynek), a zdecydowaną większość stanowiły rureczki ze szkła laboratoryjnego. Jako że mam tradycyjny pot still doczytałem się, że śmiało na całej wysokości mogę stosować miedź. Wymieniłem rurki na sprężynki. I rzeczywiście destylat okazał się dużo lepszy w smaku, a przede wszystkim zapachu. Dzisiaj, dzięki Waszym sugestiom i pomocy, jestem mądrzejszy o "jakość miedzi", którą należy stosować do wypełnienia :D Odłożyłem już pieniądze na nowe wypełnienie: http://allegro.pl/show_item.php?item=2980229301 i dlatego chyba nie ma sensu, aby coś kombinować z tym dziadostwem :D Samo podparcie jest jaśniejsze, ponieważ wymieniłem je przed ostatnią destylacją.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.


PANWJ
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 22 sty 2014, 16:17
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: PANWJ » wtorek, 3 cze 2014, 18:17

:help: Koledzy ! Przynajmniej 20 postów w tym temacie nie dotyczyło meritum. W tej sytuacji nie wiem czy moje pytanie dotyczące tematu tego wątku ma szansę się przebić. Nie chcę się narazić moderatorom zakładając nowy wątek, spróbuję zadać moje pytanie w tym miejscu.
Otóż. trzy tygodnie temu nastawiłem małą ilość (5 kg) cukru na fermiolach. Początkowe blg.22 przy temp. startowej 27 C. Wiem, że fermiole to do zbożówek ale nic innego nie miałem (drożdże z paczki 500g).Po trzech tygodniach jednokomórkowce rzuciły robotę przy 6 blg. i temperaturze 22-23 C . Pytanie brzmi : Co robić ? Kombinować czy na rury ? :help:

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: gr000by » wtorek, 3 cze 2014, 18:44

Destyluj po sklarowaniu. Fermiole czystej cukrówki nie lubią, wtedy startowe 16-17 BLG to max. tego co mi przerabiały. Następnym razem do cukru wykorzystaj gorzelnicze, albo winiarskie z owocami, albo Babunine.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


PANWJ
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 22 sty 2014, 16:17
Załączniki
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: PANWJ » wtorek, 3 cze 2014, 19:15

Dzięki gr000by :D Ty pewnie cały czas na forum bo odpowiedź błyskawiczna :) . Nawiasem mówiąc (pisząc) to gdy kiedyś do cukrówki na fermiolach dałem skiełkowanego żyta to przerobiły wszystko do -3 blg w tydzień. Jeśli mówisz na rury to na rury :) tyko poczekam do soboty, może się troszkę sklaruje.

Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: Odp: Poziom blg po zakończeniu fermentacji

Postautor: klodek4 » środa, 4 cze 2014, 23:43

A resztki cukru znajdujące się w dundrze, wykorzystaj do następnego nastawu.


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości