Poziom blg po zakończeniu fermentacji
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
Autor tematu - Posty: 93
- Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 14:35
- Ulubiony Alkohol: likier kawowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji
wawaldek11 - bardzo przepraszam za brak zdjęć. Wyleciało mi zupełnie z głowy żeby je dodać.
Sami widzicie, że moje wypełnienie to dziadostwo. Kiedyś miałem nim wypełnioną tylko dolną część kolumny (podparcie czyli ta kulka + kilkadziesiąt sprężynek), a zdecydowaną większość stanowiły rureczki ze szkła laboratoryjnego. Jako że mam tradycyjny pot still doczytałem się, że śmiało na całej wysokości mogę stosować miedź. Wymieniłem rurki na sprężynki. I rzeczywiście destylat okazał się dużo lepszy w smaku, a przede wszystkim zapachu. Dzisiaj, dzięki Waszym sugestiom i pomocy, jestem mądrzejszy o "jakość miedzi", którą należy stosować do wypełnienia Odłożyłem już pieniądze na nowe wypełnienie: http://allegro.pl/show_item.php?item=2980229301 i dlatego chyba nie ma sensu, aby coś kombinować z tym dziadostwem Samo podparcie jest jaśniejsze, ponieważ wymieniłem je przed ostatnią destylacją.
Sami widzicie, że moje wypełnienie to dziadostwo. Kiedyś miałem nim wypełnioną tylko dolną część kolumny (podparcie czyli ta kulka + kilkadziesiąt sprężynek), a zdecydowaną większość stanowiły rureczki ze szkła laboratoryjnego. Jako że mam tradycyjny pot still doczytałem się, że śmiało na całej wysokości mogę stosować miedź. Wymieniłem rurki na sprężynki. I rzeczywiście destylat okazał się dużo lepszy w smaku, a przede wszystkim zapachu. Dzisiaj, dzięki Waszym sugestiom i pomocy, jestem mądrzejszy o "jakość miedzi", którą należy stosować do wypełnienia Odłożyłem już pieniądze na nowe wypełnienie: http://allegro.pl/show_item.php?item=2980229301 i dlatego chyba nie ma sensu, aby coś kombinować z tym dziadostwem Samo podparcie jest jaśniejsze, ponieważ wymieniłem je przed ostatnią destylacją.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niedawno przeczytałem w gazecie, że picie alkoholu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Doszedłem do wniosku: gra nie jest warta takiego ryzyka. Dlatego przestałem czytać gazety.
-
- Posty: 15
- Rejestracja: środa, 22 sty 2014, 16:17
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji
Koledzy ! Przynajmniej 20 postów w tym temacie nie dotyczyło meritum. W tej sytuacji nie wiem czy moje pytanie dotyczące tematu tego wątku ma szansę się przebić. Nie chcę się narazić moderatorom zakładając nowy wątek, spróbuję zadać moje pytanie w tym miejscu.
Otóż. trzy tygodnie temu nastawiłem małą ilość (5 kg) cukru na fermiolach. Początkowe blg.22 przy temp. startowej 27 C. Wiem, że fermiole to do zbożówek ale nic innego nie miałem (drożdże z paczki 500g).Po trzech tygodniach jednokomórkowce rzuciły robotę przy 6 blg. i temperaturze 22-23 C . Pytanie brzmi : Co robić ? Kombinować czy na rury ?
Otóż. trzy tygodnie temu nastawiłem małą ilość (5 kg) cukru na fermiolach. Początkowe blg.22 przy temp. startowej 27 C. Wiem, że fermiole to do zbożówek ale nic innego nie miałem (drożdże z paczki 500g).Po trzech tygodniach jednokomórkowce rzuciły robotę przy 6 blg. i temperaturze 22-23 C . Pytanie brzmi : Co robić ? Kombinować czy na rury ?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji
Destyluj po sklarowaniu. Fermiole czystej cukrówki nie lubią, wtedy startowe 16-17 BLG to max. tego co mi przerabiały. Następnym razem do cukru wykorzystaj gorzelnicze, albo winiarskie z owocami, albo Babunine.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 15
- Rejestracja: środa, 22 sty 2014, 16:17
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Poziom blg po zakończeniu fermentacji
Dzięki gr000by Ty pewnie cały czas na forum bo odpowiedź błyskawiczna . Nawiasem mówiąc (pisząc) to gdy kiedyś do cukrówki na fermiolach dałem skiełkowanego żyta to przerobiły wszystko do -3 blg w tydzień. Jeśli mówisz na rury to na rury tyko poczekam do soboty, może się troszkę sklaruje.